FDDB

Medlemsnyt 2

Februar 2018

Årgang 34

 

 

Indholdsfortegnelse

 

FRA FDDB

Projekt Kom igen!

Undervisning i Nepal

Legat til større arrangementer

OPLYSNINGEN

Nyt fra Nota

Gode råd ved skak-tolkning

DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Værdier

FDDB-UNGDOM

Nyt fra FDDB-ungdom

FRA LÆSERNE

iPhone kursus

Et herligt skak-kursus

ARRANGEMENTER

Rettelse til Tegnsprogskursus

Gåtur fra Valby til Nordhavn

Temadage om Notas nye app

Vandring på Hærvejen

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Sjælland tegnsprog

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekant-området

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Tidligere formand Ole Mejndor er død

KOLOFON

 

 

 

FRA FDDB

 

Projekt Kom igen!

 

Af Nina Ernst Jensen, HB–medlem

 

I de sidste 2,5 år har jeg været en del af styregruppen bag projektet: Kom igen! Det er et projekt, som døvblindekonsulenterne har fået penge fra socialministeriet til at udføre, og som handler om “Meningsfuld rehabilitering for mennesker med erhvervet døvblindhed”.

 

Projektet var opdelt i to grupper, en gruppe talebrugere og en gruppe tegnsprogsbrugere. Vi var to repræsentanter fra FDDB koblet på hver sin gruppe: Hanne Vestergaard Ottesen på talebruger-gruppen og mig på tegnsprogsgruppen.

 

I dag findes der ikke et helhedsorienteret tilbud til personer med erhvervet døvblindhed, og da det er en kolossal omvæltning at få stillet en diagnose, som det dobbelte sansetab jo er, skulle projektet belyse, hvad det er for udfordringer, man har og mangler hjælp til. Målgruppen var personer mellem 25 - 65 år.

 

Det har været spændende at være med i. Rigtig mange ting blev belyst og talt om, og der var mange gode og brugbare input. Vi håber inderligt, at der kan etableres et mere fast tilbud fremadrettet, så man kan få den fornødne hjælp og støtte i processen at leve med døvblindhed. Personligt har jeg haft stor glæde af dette, og jeg er overbevist om, at det ville kunne gavne mange i en svær livsomstilling. 

 

Jeg er fortaler for, at man kigger på den psykologiske del af mennesket, når man mister så stor en sans eller endda to sanser. Jeg har ligeledes pointeret vigtigheden af, at man bliver oplyst om sine rettigheder, når man jo af gode grunde vil få behov for støtte og hjælpemidler.

 

Jeg kan varmt anbefale, at du læser med på cfdblogger.dk.

Her er det muligt at følge med i projektet frem til marts, hvor projektet afsluttes med en konference. Der er inviteret en masse fagfolk til at komme og høre vores erfaringer.

 

Vi håber og krydser finger for, at vi også fremover kan have et tilbud klar, når man får stillet sin diagnose. 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Undervisning i Nepal

 

Af Birgit Larsen

 

FDDB var i Nepal i januar for at undervise DANs bestyrelse i organisationsarbejde i et 5-dages forløb. Udsendt var denne gang organisationschef Henrik Ottesen og jeg. Vi havde i fællesskab udarbejdet et program med temaet ’Det gode møde’.  

 

I ugens løb kom vi ind på elementer som formål, ansvar og kompetencer som bestyrelse, og hvordan man skaber det gode møde. Til sidst gennemførte vi bl.a. en valghandling på den måde, det gøres i Nepal og på den måde, det gøres i Danmark i forbindelse med en generalforsamling. De fleste syntes, den danske valghandling var mere demokratisk end deres egen, men i bestyrelsen er der meget usikkerhed om, hvad lovgivningen giver lov til. Fx må man i Nepal kun stille op til én post i bestyrelsen. Det betyder, at hvis man stiller op som formand og får afslag, kan man ikke stille op til næstformandsposten. Nogle mente dog, at det er en forkert tolkning, som snarere handler om, at en nuværende formand ikke må lade sig vælge til en mindre betydningsfuld post, hvis han eller hun væltes som formand. Sker dette, er det almindeligt, at man bliver tilknyttet organisationen som rådgiver.

 

Kurset blev gennemført som workshop, hvor alle blev involveret i processen. Der blev bl.a. lavet skabelon til dagsorden, tjeklister til forberedelse af møder eller generalforsamling, og hvad der skal være i orden under og efter et møde.

 

Alle var motiverede og meget engagerede i hele processen, og det var en fornøjelse at undervise sammen med Henrik Ottesen og den lokale koordinator Renu.

 

I Nepal findes der ikke nogen tegnsprogsuddannelse, men det offentlige betaler et beløb til Døveforbundet, så de kan ansætte et antal tolke, som tilknyttes døveforeningerne. Her bliver de tilbudt tegnsprogsundervisning i en periode på seks måneder. Det betyder, at tolkene, som ikke kan tegnsprog i forvejen, ofte tolker med et meget begrænset tegnsprog og har svært ved at aflæse tolkebrugeren. Derfor har projektet igangsat et forløb, hvor to døvblinde fra Nepal underviser de tolke, som projektet ofte bruger.

 

Det var glædeligt at opleve, at der er sket en udvikling i tolkenes tegnsprog fra sidste rejse i oktober til nu. Det er tanken, at når tegnsprogstolkene har lært et rimeligt tegnsprog og er blevet bedre til at aflæse, skal vi fra dansk side tilbyde et kursus for tolkene, hvor elementer fra tolkeuddannelsen indgår fx omkring etik.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Legat til større arrangementer

 

Af Bettina Poulsgærd, økonomi-ansvarlig

 

Fra Juchumfonden uddeles i løbet af 2018 20 legatportioner af 3 - 5.000 kr. til dækning af ophold- og rejseudgifter til FDDBs større arrangementer. Legatet dækker det fulde beløb til ophold, udflugter, festaften og rejseudgifter. Juchumfonden ønsker at legatet fortrinsvis uddeles til enlige og værdigt trængende.

 

Send ansøgningen til FDDB mærket ’Juchumfonden’ med de personlige oplysninger, som du ønsker skal lægges til grund for at komme i betragtning til legatet samt en kopi af din seneste årsopgørelse. Du får hurtigst muligt efter indsendelse af ansøgning besked om, hvorvidt du er kommet i betragtning til legatet.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner og Bent Larsen, bibliotekarer

 

Om kort tid ophører B.T.Kort. Man kan i stedet vælge at abonnere på Punktnyt. Punktnyt har korte artikler. Det udkommer i fuldskrift en gang om ugen. Man kan også få det sendt til sin mail som vedhæftet fil. Derudover kan man downloade bladet som e-tekst på nota.dk.

 

Man kan vælge at abonnere på tre forskellige hæfter: Et hæfte med Indland, et hæfte med Udland og et hæfte med Sport.

 

Hvis du ønsker at abonnere på et eller flere hæfter, skal du kontakte Indmeldelse på telefon 39 13 46 02 eller skrive til indmeldelse@nota.dk.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Gode råd ved skak-tolkning

 

 

Skakudvalget har lavet en vejledning til, hvordan man bedst muligt tolker for døvblinde, der spiller skak.

 

Vejledningen kan fås ved henvendelse til FDDB eller læses og downloades fra www.fddb.dk under punktet Legater, tolkning og øvrig info.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

DØVBLINDE-KONSULENTERNE

 

Værdier

 

Af Jane Seiler, døvblindekonsulent

 

Vi holdt for nylig kursus for par om kommunikation i parforholdet. Denne gang snakkede vi om værdier. Det viste sig at være et spændende emne, som gav stof til eftertanke og megen snak.

 

Vores værdier har betydning for samarbejdet med andre mennesker. De værdier og det livssyn, man voksede op med som barn og de værdier, som prægede ens forældres relation til hinanden, kan senere blive det man ubevidst eller bevidst tager stilling til. Men vores samtid og mediernes påvirkning har også indflydelse på, hvordan vi opfatter vores liv og hinanden.

 

Ens værdier har betydning for, hvordan man respekterer og behandler hinanden. Værdier er billedligt talt pejlemærker for, hvordan man ønsker at leve sit liv. Man kan sige, at værdier er en slags kompas. Hvis man ikke har et kompas, når man sejler, er det tilfældigt hvor man kommer hen.

 

Alle mennesker har værdier, uanset om man er bevidst om dem eller ej. Værdier handler om, hvad man synes, der er vigtigt og uvigtigt i livet. Hvad der er godt, og hvad der er dårligt. Hvad der er retfærdigt eller uretfærdigt og hvad der er rigtigt eller forkert.

 

Vi er ikke altid bevidste om vores egne værdier, derfor kan det være svært at begrunde hvorfor lige netop dét er en værdi, man sætter pris på. Områder hvor vores værdier oftest gør sig gældende er, når vi diskuterer børneopdragelse, hvordan man vil bruge sin tid og sine penge eller familiens traditioner.

 

Der findes ikke nogen nem løsning, hvis man som par/venner fx ser forskelligt på, hvordan en rigtig jul skal holdes. Her er det vigtigt, at man giver hinanden plads til at fortælle, lytte og prøve at forstå, hvad der ligger til grund for den enes ønsker eller tanker. Måske viser det sig efter en snak, at man forstår, hvorfor det er så vigtigt for den anden at holde jul på en bestemt måde. På den baggrund, kan man måske være villig til at gå på kompromis med hensyn til egne ønsker og værdier.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FDDB-UNGDOM

 

Nyt fra FDDB-ungdom

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år

 

Kære alle unge mellem 15 og 35 år.

Vi glæder os allerede….

Husk at sætte et kæmpe stort kryds i kalenderen 3. - 5. august. Vi skal nemlig bo på Fuglsangcentret og ud og have en super aktiv weekend. Det bliver så fedt!

 

Ønsker

Husk - har du særlige ønsker for et arrangement, så kan du altid skrive til os. Smid en besked på facebookgruppen “FDDB-Ungdom” eller send en mail til Jackie, så vil vi tage forslagene med til overvejelse på vores kommende udvalgsmøder.

 

Datoer for ungdomsarrangementer 2018

3. - 5. august

7. - 9. december

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os i udvalget for spørgsmål eller lign. Ønsker du at være med på vores mail-liste, så send en mail til Jackie på: jblh@me.com

 

Find os også på www.fddbu.dk eller på facebook under FDDB - Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

iPhone kursus

 

Af Ella Schäffer og Torben Hansen

 

Mange mennesker har stor glæde af deres mobil-telefon i hverdagen med alle de muligheder, det giver for at hente sms, info, spil og meget andet. Døvblinde har heldigvis mulighed for at bruge teknologien, fx ved hjælp af et punktdisplay ved siden af mobilen.

Vi er blevet inspireret af andre til at bruge mobil med punktdisplay og er nu kommet i gang med at anvende det efter at have købt iPhones.

Skal vi være ærlige, så er det ret svært at finde ud af, hvordan man fx sender og modtager sms, men Bitten Rasch laver netværks-møder, hvor man kan få hjælp til at klare udfordringerne. Men det er også vigtigt, at man væbner sig med stor tålmodighed.

 

Vi havde både kontaktperson og tolk med hver især og mødtes med Bitten, instruktør Søren Jensen og Anders Fransson på Fuglsangcentret i januar. Det var en skøn oplevelse, da vi endelig uden besvær fandt ud af at sende og modtage, og vi blev bedre til at finde rundt imellem kommandoerne. Så kunne vi slappe mere af og lære lidt mere. Lidt ad gangen. Det var en stor glæde at opleve at få kontakt med andre udefra.

 

Vi fik også lært, hvordan vi kom på ideksy, hvor man kan læse info om vejret og læse tekst-nyheder. Vi er blevet rigtig glade for at bruge den nye teknologi. Vi er langt fra perfekte til at bruge det, men vi oplevede det som en succes, at vi kom i gang allerede i første omgang. Vi kan varmt anbefale jer, som endnu ikke har prøvet at bruge mobiltelefon med punktdisplay at prøve det.

 

Stor tak til Bitten, Søren og Anders for den store hjælp i undervisningen. Vi glæder os meget til at bruge mobilen mere og mere i hverdagen.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Et herligt skak-kursus

 

Af Torben Hansen på vegne af skakudvalget

 

Årets DM i skak blev holdt på Fuglsangcentret i januar, og det var en dejlig oplevelse. Vi var i alt seks spillere, som sammen med mange kontaktpersoner og tolke gennemførte stævnet. Deltagerne spillede fem runder mod hinanden. Vores nye dommer, islandskfødte Haukur, var glimrende til at styre turneringen, og vi vil gerne rose ham for den flotte indsats. Spillerne kæmpede hårdt for at vinde partier med glæde eller ærgrelse.

 

Årets guld-mester blev med 3. 5 points Claus Jørgensen, som også har været mester de sidste par år. De næste pladser blev fordelt således:

 

Torben Hansen, sølv – 3 point

Holger Lyngø, bronze – 2.5 point

Jette Ena Petersen, 4. plads – 1.5 point

Jens Christensen, 5. plads

 

I virkeligheden vandt vores norske gæst, Kolbjørn Bø, alle partier og fik 5 point. Det hårdeste parti var mellem Claus og Torben, inden Torben tabte på tid.

 

Vi hyggede os og havde det rart sammen hver eftermiddag med gåtur, afslapning og snak, foruden dejlig kaffe med lækker kage.

Jeg var leder for stævnet for første gang og var meget glad for den fine stemning. Med medaljer om halsen sagde vi farvel og tak til hinanden den sidste dag og satte kurs hjemad.

 

Jeg vil især gerne takke alle som hjalp os med ledsagelse, tolkning, skrivearbejde osv. Jeg vil også takke Haukur for det imponerende arbejde som dommer og Peter Ryberg, som ikke var med, for fint samarbejde i forbindelse med planlægning af stævnet. Tak også til Trine Dissing for sød hjælp med alt det praktiske vedr. stævnet på Fuglsangcentret.

 

Næste DM holdes 28. - 31. marts 2019 på Fuglsangcentret. Denne gang er der 30 års jubilæum, som Peter og jeg er i gang med at planlægge.

 

Alle som ikke har været med til de forrige mesterskaber er velkomne til at prøve glæden ved at spille, opleve det sociale samvær og komme hjem med et dejligt minde.

 

Tak til alle og på glædeligt gensyn næste år.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

 

Rettelse til Tegnsprogskursus

 

Vi skrev i Medlemsnyt 1, at målgruppen for Tegnsprogskursus er tegnsprogsbrugere.

 

Det er ikke korrekt. Målgruppen er naturligvis talebrugere med lidt eller ingen kendskab til tegnsprog.

 

Læs mere om kurset i Medlemsnyt 1 eller i kalenderen på www.fddb.dk hvor du også finder online tilmeldingsskema

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Gåtur fra Valby til Nordhavn

Torsdag 5. april

 

Vi mødes torsdag 5. april på Valby Station i forhallen kl. 11.

Vi går gennem Søndermarken, Frederiksberg Have og forbi Frederiksberg Centret, hvorfra vi følger den grønne sti og kommer gennem Nørrebroparken og Fælledparken.

Undervejs spiser vi vores medbragte madpakker og slutter med kaffe på en café i nærheden af Nordhavn Station.

Gåturen er på cirka 10 kilometer.

Pris 30 kr.

FDDB betaler for din ledsager.

Vigtigt! Husk at sende sms eller ring til Gerd, hvis du bliver forsinket.

Tilmelding senest 3. april til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

Gerdnielsen@privat.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Temadage om Notas nye app

Onsdag 8. maj

Onsdag 23. maj

 

Af Bitten Rasch, Telekommunikation

 

Har du lyst til at lære Notas nye app at kende, hvor man kan læse og høre bøger?

 

Så afholder Telekommunikation to temadage, hvor Nota gennemgår og viser mulighederne med App’en.  Derefter vil det være muligt at afprøve app’en sammen med én fra Telekom. Desværre er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at bruge app’en med punktudstyr.

 

Temadagene holdes:

 

Øst

Onsdag 8. maj kl. 10.30 – 16.00 i H-Huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

 

Vest

Onsdag 23. maj kl. 10.30 - 16.00 på FSC, Søndermarksvej 150, Fredericia

 

Ved tilmelding bedes du oplyse, om du er tilmeldt hos Nota til at låne bøger via Nota. Endvidere om du bruger tale, zoom eller begge dele.

 

Telekommunikation står for udgifterne til arrangementet, og der refunderes billigste transport. For tilmelding send en mail til Bitten på bitten@fddb.dk eller brug tilmeldingsskema på FDDBs hjemmeside. Du finder arrangementet i kalenderen.

Tlf. 36 38 85 86

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Vandring på Hærvejen

18. - 21. juni

 

FDDB tilbyder igen i år et vandrekursus, denne gang med vandring på Hærvejen med naturvejleder Torben Gang Rasmussen. 

På vandreturen gør vi med jævne mellemrum korte ophold, hvor Torben fortæller om hærvejens historie samt om naturen, fuglelivet, planterne og om landskabet.

Vi tilbyder denne gang to dagstur-længder: En kort tur på ca. 7 km og en lang tur på ca. 14 km.

 

Info om ruten

1. dag tirsdag 19. juni:

Fra Fitting til Bindeballe Købmandsgård ad trafiksvage asfalt- og grusveje med besøg ved Egtvedpigens Grav.

Vandreturen er 14,5 kilometer lang, men der er mulighed for at hoppe af ved frokoststedet efter 7 kilometer og blive kørt til Bindeballe Købmandsgård. For de øvrige vandrere slutter turen ved Bindeballe Købmandsgård.

 

2. dag onsdag 20. juni:

Fra Vingsted til Kongernes Jelling ad overvejende trafiksvage asfaltveje med besøg ved Ravningbroen i Vejle ådal.

De første 2,5 kilometer følger Hærvejen det gamle jernbanespor mellem Vejle og Bindeballe. Derefter går vandreturen mod nord til Jelling.

Turen er 13,5 kilometer lang, men der er mulighed for hoppe af ved frokoststedet efter 7 km og blive kørt til Kongernes Jelling. For de øvrige vandrere slutter turen ved Kongernes Jelling.

På frokoststederne sidder vi i græsset, så husk siddeunderlag.

 

Deltagerne bor på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia. Der arrangeres bustransport til start- og slutsted begge dage.

 

Praktiske oplysninger

Kurset begynder mandag 18. juni til frokost kl. 12 og slutter torsdag 21. juni med morgenmad. Vandringerne henvender sig til deltagere med god fysik og gennemføres uanset vejret.

Husk rygsæk til madpakke og drikkevarer, en vandafvisende og vindtæt jakke samt gode vandresko med tyk sål.

Regntøj medbringes, hvis vejrudsigten varsler regn. Ønsker du kaffe/te på turene, skal en termokande medbringes.

Prisen er 1.500 kr. pr. deltager som dækker ophold og forplejning samt bustransport.

 

Tag med på dette spændende vandrekursus i den dejlige danske sommer, hvor både vandringen og naturen frembyder brug af døvblindes kommunikationsredskaber suppleret med brug af føle-, lugte- og smagssans.

 

Tilmelding senest 1. april via kalenderen på www.fddb.dk eller ved henvendelse til FDDB. Du skal ved tilmeldingen oplyse, om du ønsker at deltage på de korte ture (7 km) eller de lange ture (14 km).

 

Rejseudgifter refunderes til billigste offentlige transport.

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at

kontakte Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69 eller

gerdnielsen@privat.dk

 

Kursushilsner

Søren Sickmann

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Er du klar til action?

24. - 26. august

 

Vi skal højt, vi skal til vands og ikke mindst ud på fire hjul. Vi vil blive udfordret både fysisk og psykisk, når vi skal på Bridgewalking, ud og køre i bil samt en tur på vandet i Rib Boat.

 

Action weekenden er fra fredag 24. august kl. 12 - søndag 26. august kl. 15 på Fuglsangcentret i Fredericia. Det bliver en weekend med spændende og skønne oplevelser, hvor grænserne skal overskrides, med masser af teamwork, og hvor der bliver rusket godt op i kroppen.

 

I denne fantastiske pakke får du følgende:

To nætter på Fuglsangcentret med morgenmad, frokost, madpakke, aftensmad, festmiddag, fælles bustransport og alle aktiviteterne for kun 1000 kr. pr. person, kontaktperson gratis.  

 

Skynd dig at tilmelde dig på FDDBs hjemmeside www.fddb.dk eller ring 36 75 20 96 eller skriv til fddb@fddb.dk da der kun er plads til 12 medlemmer.

 

Tilmelding inden 1. juni. Betaling på reg. 2191 konto 0377 643 402 eller MobilePay 61 31 42 40.

Efter tidsfristen vil de, som er kommet med, få tilsendt program m.m.

Har I yderligere spørgsmål, så ring eller skriv gerne til

sandieroland@gmail.com på tlf. 30 11 30 71

 

Vi glæder os til at se jer til en super aktiv weekend!

Henrik A.C. og Sandie Tvergaard

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet. Transport tilbydes efter aftale med erfalederen, og nye medlemmer er altid velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 28. marts kl. 14 - 16.30

Sted: Sagahuset, Rønne

Emne: Ukendt på nuværende tidspunkt, men vil blive oplyst direkte til deltagerne.

Tilmelding til Anvör Poulsen senest 1 uge før på:

Tlf. 56 91 13 79 eller

Mobil 22 56 93 81

Mange hilsner

Anvör

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 6. marts 

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfa-møde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, 3520 Farum.

Emne: Solgaven i Farum

Solgavens forstander fortæller om de mange muligheder, der tilbydes både som bosted og som daggæst. Det bliver interessant at lytte til, ligesom vi også kan få svar på vores spørgsmål.

Tilmelding til arrangementet skal ske til Susanne:

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

Vel mødt og på gensyn!

Kærlig hilsen

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord

Dato: Fredag 16. marts kl. 10.30 - 12.45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: På safari med Ingrid Ovesen i Afrika.

Tilmelding senest søndag før mødet til:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Arne og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

København Vest

Dato: Mandag 19. marts kl. 12.30 - 15.00

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Med andre øjne ved Hanne Skipper, som selv er blind. Om at miste synet og leve videre uden det.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sjælland tegnsprog

Dato: Onsdag 21. marts kl. 13.30 - 15.30

Sted: Solterrasserne i Valby

Emne: Ritva Bergmann fortæller, om det er bedst at bo i Finland eller i Danmark.

Sidste frist for tilmelding er onsdag 14. marts til Ella via I-Deksy eller ellaella@mail.tele.dk

Mange hilsner fra Ella

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Østsjælland

 

Dato: Tirsdag 24. april kl. 14 - 16 

Sted: Teaterbygningen, Bag haverne 1, Køge

Emne: Foredrag af Gitta Blinkenberg ’At være barn i Polen under krigen’.

Tilmeldingsfrist senest fredag før mødet.

Tlf. 50 58 87 45

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 2. marts kl. 13.30 - 16

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, 4200 Slagelse.

Emne: Vi får besøg af apoteker Niels Søgaars fra Slagelse Rådhus apotek.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

På gensyn

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 30. april kl. 13 - 15

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F.

Emne: Første møde med Jackie som ny leder.

Vi lærer hinanden at kende. 

Tilmelding senest mandag ugen før mødet til Jackie på:

Tlf. 20 27 70 11

jblh@me.com

Mange hilsner   

Jackie Lehmann Hansen  

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 14. marts kl 12.45 - 15.00

Obs! Vær opmærksom på, at datoen er flyttet pga påske.

Sted: Seniorhuset Odense, Lokale 1, Toldbodgade 5-7, Odense C

Emne: Spændende fortællinger om kongefamiliens kulinariske glæder. Vi får besøg af en tidligere kok på Fredensborg og Amalienborg Slot. Hertil serveres Dronning Ingrids særlige eftermiddagstradition!

Pris 40 kr.

Tilmelding: Senest tirsdag i ugen før mødet på: gittepug@stofanet.dk eller på

tlf. 25 11 63 77 

Vi ses!

Mange hilsner fra

Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 7. marts og onsdag 4. april kl. 13 - 16

Sted: Tegnsproghuset, Egeskovvej 3, Fredericia

Emne 7. marts: Nadia Hussein som stammer fra Pakistan fortæller om sit liv.

Emne 4. april: Oplæg ved Bitten Rasch fra FDDBs telekommunikation.

Kom begge dage og hør hvad de fortæller os.

Hilsen Eva Olesen og Torben Hansen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 7. marts kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Ikke fastlagt.

Tlf. 74 52 58 29

Mange hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Sydvestjylland

Hej alle sammen

Dato: Tirsdag 6. marts kl. 13.30

Sted: Vindrosens lokaler i Esbjerg.

Hvis du har behov for kørsel, skal du tilmelde dig hos undertegnede senest torsdag før mødet kl. 12. Hvis ikke du tilmelder dig til kørsel, regner vi med du selv kommer frem og tilbage.

Med venlig hilsen

Henrik Kostow

Mobil 30 49 58 22

henrikkostow@gmail.com

Bedste hilsner

Henrik

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 7. marts kl. 13.30 - 16.00

Sted: I. P. Schmidts gård i Fredericia.

Emne: Ikke fastlagt endnu.

Husk at melde fra, hvis du ikke kommer.

Sidste frist for til- eller afmelding er onsdag ugen før mødet på:

Tlf. 53 81 66 16

Hilsen Gert Weingardt

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 27. marts kl. 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, Aarhus C

Emne: Vi skal hygge os. Nye medlemmer er velkomne

Tilmeld jer senest ugen før af hensyn til kaffe/te og brød, som koster 30 kr.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

Tlf. 86 23 21 27

mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 19. marts kl. 13.00  - 15.30

Sted: Vestfløjen Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Glæde og humor i livet og kirken ved sognepræst Torben Pedersen.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Vi prøver at mødes på tirsdage i håb om større fremmøde.

Sted: Aarhus Døveforeningens lokale, Skanderborgvej 201, Viby J.

Ses vi – ja vi gør!

Mange hilsner

Ditte B. Sørensen

Mobil 25 77 28 24

ditte_11@hotmail.com

Bjarne Hvidsten

Mobil 31 13 60 94

maxim700@live.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Dato: Fredag 9. marts kl. 10 - 13

Sted: Foreningernes Hus, Torvesalen, Torvet 5, 1. sal, Nørresundby.

Emne: I skrivende stund er der ikke lavet aftaler med gæster, men et er sikkert: Vi vil få en hyggelig formiddag sammen – smil.

Afbud/tilmelding: Senest mandagen før mødet til erfaleder Hanne Vestergaard Ottesen på:

Mobil 20 27 94 97

hanne@8sen.dk

På glædeligt gensyn til alle

De bedste hilsner fra Hanne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

95 år

Grethe Gudrun Månsson, Eskilstrup

Født 18. marts 1923

 

85 år

Ingrid Marie Ovesen, Roskilde

Født 1. marts 1933

 

80 år

Conny Lisbeth Nielsen, Næstved

Født 5. marts 1938

 

30 år

Kenneth Lyngs Pytlick, Svendborg

Født 3. marts 1988

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Dødsfald

 

Helen Jensen, Nørresundby,

Født 5. oktober 1928, er død.

 

Ole Stig Mejndor, Valby,

Født 13. juli 1940, er død.

 

Julia Laurette Johanne Christensen, Aalborg

Født 7. februar 1937, er død.

 

Karen Christoffersen, Slagelse

Født 3. januar 1920, er død.

 

Elisabeth Nielsen, Slagelse

Født 6. oktober 1922, er død.

 

Lis Nørgaard, Grindsted

Født 6. marts 1937, er død.

 

Eileen Nørregård, Kastrup

Født 9. marts 1919, er død .

 

Lizzi Simonsen, Valby

Født 19. januar 1925, er død.

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Tidligere formand Ole Mejndor er død

 

Af Hovedbestyrelsen

 

Ole Stig Mejndor, født 1940, sov stille ind 30. januar 2018.

Ole var næstformand i FDDB fra 1996 – 2003, hvor han blev valgt til formand. Posten som formand beholdt Ole helt til han stoppede pga. svigtende helbred i 2011. 

 

Ole var den fødte politiker og gjorde igennem alle årene et stort arbejde for døvblindesagen. Han bidrog til mange resultater både i Danmark, i norden og på europæisk plan. Ole var bl.a. med i forarbejdet til stiftelsen af EDBU (Europæisk Døvblinde Union).

 

Ole fik i 2017 FDDBs jubilæumspris for sit utrættelige arbejde for døvblindesagen.

Æret være Oles minde.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

KOLOFON

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

Blad 3 – deadline 2. marts kl. 12 – udgives 28. marts

Blad 4 – deadline 30. mar. kl. 12 – udgives 25. april