FDDB

Medlemsnyt 3

Marts 2018

Årgang 34

 

Indholdsfortegnelse

 

FRA FDDB

Medlemsmøder i 2018

Ny kampagne: KLAR SNAK

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve

Støttemedlem, du er vigtig for os

Ved arrangementer i FDDB på Fuglsangcentret

Gebyr ved afbud

OPLYSNINGEN

Magneter til Phonak høreapparater

DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Taktil information via tøjet

FDDB-UNGDOM

Nyt fra FDDB-ungdom

FRA LÆSERNE

Oplevelser i Nepal

Fejring af et øje

ARRANGEMENTER

Skakkursus aflyst

Sæsonstart i Tandemklub på Sydfyn

Gåtur i Kalundborg

Forårstur med Gåtursgruppen Jylland

Udflugt med Klub Vest

Døvblind i kajak fra Danmark til Sverige

Minikursus

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekant-området

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

 

 

FRA FDDB

 

Medlemsmøder i 2018

 

Af Niels Henrik Jørgensen, HB-medlem

 

På sidste landsmøde blev det besluttet, at der fremover kun holdes sommer- og landsmøde hvert andet år i ulige år.

 

For at sikre en god kontakt til FDDBs medlemmer tilbyder hovedbestyrelsen at sende en repræsentant fra HB ud i alle erfa-grupper i lige år for at fortælle lidt om, hvad der sker i FDDB og ikke mindst høre, hvad vores medlemmer har på hjerte.

 

HB har skrevet til alle erfaledere om tilbuddet om at holde disse medlemsmøder. Vi håber, at rigtig mange har plads i programmet til, at én fra HB kan komme.

 

HB har bedt erfalederne åbne op for at medlemmer, der bor i området, men som ikke kommer fast i erfagruppen, også kan deltage i medlemsmødet. FDDB vil denne dag gøre det muligt for erfagruppen at bestille lidt ekstra godt til ganen.

 

Hvis det ikke er muligt i 2018, er FDDBs medlemmer altid velkomne til at kontakte os fra FU og stille spørgsmål til både det politiske arbejde og tilbud i FDDB.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Ny kampagne: KLAR SNAK

 

FDDB lancerer i foråret en kampagne rettet mod SOSU- og SOPU-uddannelserne i hele landet med titlen:

KLAR SNAK – sådan kommunikerer du med døvblinde

 

Kampagnen skal klæde sosu-assistenter, pædagogiske assistenter og andet omsorgspersonale på til at genkende signaler på døvblindhed og til at give den rette hjælp i kommunikationen med døvblinde. Især sætter kampagnen fokus på, at man med enkle tiltag som fx at tale tydeligt, undgå støj og bruge mimik kan gøre kommunikationen bedre.

 

Kampagnen kører fra midt april og året ud med tilbud om at få en af FDDBs informatører ud og holde foredrag for de studerende, så de med egne øjne kan se, hvordan kommunikation foregår.

 

Hold øje med Facebook og FDDBs hjemmeside i løbet af foråret, hvor informatørerne vil gøre reklame for den nye kampagne!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve

 

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve er til uddeling 4. juni. Både døvblindfødte og døvblindblevne kan søge. Der kan søges om legatportioner på op til 5.000 kr. Der uddeles legater især som støtte til ferieophold. Afslag meddeles ikke.

 

Skema skal udfyldes og kopi af årsopgørelse vedlægges. Ansøgningen indsendes i en lukket kuvert mærket ”AAK legat” til FDDB eller på mail til fddb@fddb.dk senest 18. april.

 

Ansøgningsskema kan fås ved henvendelse til Foreningen Danske DøvBlinde, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup eller hentes på www.fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Støttemedlem, du er vigtig for os

 

Af Bettina Poulsgærd

 

Først og fremmest vil jeg gerne sige tusind tak, fordi du er et af de gavmilde mennesker, som støtter os med et fast støttemedlemsskab. Du er en meget vigtig brik i det puslespil, der skal til, for at vi kan opretholde vores § 8A status.

 

§ 8A status betyder, at FDDB kan modtage Tips- og Lottomidler til FDDBs aktiviteter.  Der er kommet nye krav fra Socialstyrelsen, om at det kræver et kontingent på minimum 200 kr. årligt. Og at vi har minimum 500 kontingent-betalende medlemmer.

 

Vi er derfor nødsaget til pr. 1. januar 2019 at hæve dit årskontingent til 200 kr.

 

Samtidig håber vi, at du har mulighed for i år at indbetale ekstra 100 kr., så vi kan få vores medlemstal op på de 500 medlemmer, der kræves også for 2018.

 

Vi håber meget, at du fortsat vil støtte FDDB med et støttemedlemsskab på trods af prisreguleringen og vil samtidigt gerne opfordre til, at vi sammen kan hjælpes ad med at skaffe flere støttemedlemmer. Vi har brug for dem!

 

Hjælp os ved at indbetale 100 kr. ekstra for dit støttemedlemsskab i 2018. Du kan benytte netbank reg. og kontonummer 2191 0377 643 402 eller på Mobile Pay 61 31 42 40.

 

På forhånd tusind tak for hjælpen.

 

Spørgsmål kan rettes til:

bettina@fddb.dk

Tlf. 36 38 85 91

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Ved arrangementer i FDDB på Fuglsangcentret

 

Af Hovedbestyrelsen

 

Når du deltager i arrange­menter i FDDB, er det vigtigt at være opmærksom på føl­gende:

 

1. Sikre dig at du har nok kontaktpersontimer, inden du tilmelder dig et arran­gement. 

 

2. På alle tilmeldingsblanketter, både elektroniske og på papir, er der tilføjet en rubrik, hvor man skal krydse af, om man er medlem af Dansk Blindesamfund (DBS).

 

3. Hvis du har forsøgt, men ikke kunne blive medlem af DBS, skal dette dokumente­res over for FDDB.

 

4. FDDB dækker op til den fulde udgift til ophold og for­plejning på Fuglsangcentret for de deltagere, som ikke kan blive medlemmer af DBS. Fuld pris er 1.275 kr. pr. døgn. Deltagerpris for med­lemmer på Fuglsangcentret er 450 kr.

 

5. Hvis man godt kan blive med­lem af DBS, men ikke har søgt optagelse, betaler man selv den fulde pris.

 

6. Dette gælder ikke ved ar­rangementer, der er gratis at deltage i fx projektaktiviteter.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Gebyr ved afbud

 

Af Hovedbestyrelsen

 

Der blev i juli 2017 indført et gebyr, hvis man melder afbud til arrangementer i FDDB efter tilmeldingsfristens udløb. 

Hvis arrangementet koster under 500 kr. at deltage i, får man ikke noget tilbage.

Ved større arrangementer får man deltagerbetalingen refunderet minus et gebyr på 500 kr. ved dokumenteret sygdom. Gebyret blev indført, da det ellers er for dyrt for FDDB, der ofte skal betale de faktiske udgifter ved afbud.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Magneter til Phonak høreapparater

 

Af Bitten Rasch, Telekommunikation

 

Flere medlemmer har oplevet, at der ikke længere automatisk følger magneter med, når man får udleveret sine nye Phonak høreapparater.

 

Telekommunikation har kontaktet Phonak, som bekræfter dette. De forklarede, at de fleste mobiltelefoner og almindelige telefoner i dag har en meget kraftig magnet indbygget, og derfor er en magnet ifølge dem ikke så nødvendig som tidligere.

 

Hvis du ikke kan høre optimalt, når du taler i telefon, og gerne vil have magneter til at sætte på din telefon, kan du henvende dig til Phonak eller dit lokale kommunikationscenter.

 

Magneten virker ved, at den sættes på et telefonrør eller en mobiltelefon og forstærker lyden af samtalen.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

DØVBLINDE-KONSULENTERNE

 

Taktil information via tøjet

 

Af Anette Kjær, døvblindekonsulent

 

I Medlemsnyt 1 skrev kommunikationskonsulent hos CFD, Ole Mortensen, om et stort EU-projekt om taktil information via tøjet.

Projektet blev skudt i gang 17. januar med et seminar på Tekstilhøjskolen i Borås i Sverige, bl.a. med deltagelse af Ole Mortensen og mig. 

 

Navnet på projektet er SUITCEYES – bogstaverne står for Smart Userfriendly Interactive Tactual Cognition Enhancer (that) Yields Extended Sensosphere. Groft oversat betyder det noget, der er intelligent, brugervenligt, interaktivt, taktilt, forståelsesfremmende, og som gør den del af omgivelserne, som man kan forstå via følesansen, større. Ordet SUITCEYES kan med lidt god vilje udtales som SUITCASE, som betyder kuffert.

 

Projektet formoder, at der er 2,5 millioner døvblinde i Europa. Og det er døvblinde, der er målgruppen for dette projekt, som løber over de næste tre år. Projektet går kort fortalt ud på at udvikle ’intelligente tekstiler’, det vil sige stof, som kan overføre taktil information til døvblinde med det mål, at døvblinde borgere i højere grad kan blive en del af samfundet, få mere selvstændighed og få nogle af de samme informationer, som seende og hørende får normalt mere eller mindre automatisk.

 

Man vil gerne, at projektet ender med, at man har en ’kuffert’ eller en viden bestående af forskellige nye værktøjer til at takle døvblindhed og de udfordringer, der følger med.

 

Projektets logo er en kuffert med et øje og en it forbindelse.

 

Mange af projektpartnerne, som var til stede ved åbningsseminaret, kender ikke meget til døvblindhed. Derfor fortalte svenske Linda Eriksson, som er døvblindbleven pga. Usher 1, om de alvorlige konsekvenser af døvblindhed, sociale begrænsninger, udfordrende kommunikation, forhindringer i forhold til adgang til information og problemer med orienteringssansen.  

 

Hun har oplevet, at hun via haptiske signaler har fået et rigere liv - noget ekstra, når ord og tegn ikke er nok. Hun får mere information og dermed et andet perspektiv på situationen.

 

Hun opfordrede projektpartnerne til at udnytte døvblindes erfaringer og oplevelser og til at samarbejde med personer med døvblindhed i projektperioden.

 

En ansat på SAAB, som ikke er en bilfabrik, men et firma med fokus på forsvar, luftfart, rumfart og produkter vedr. civil sikkerhed, fortalte, at man ved hjælp af et kamera kan få informationer i form af vibrationer på kroppen via et bælte eller en vest, så man samtidig med, at man har hænder, øjne og hjerne fri, som oplægsholderen udtrykte det, kan få informationer om, hvad der sker omkring en.  


Mange projekter har i tidens løb haft sidegevinster, som personer med nedsat syn og nedsat hørelse kan få udbytte af, men det særlige ved dette projekt, er at det er døvblinde borgere, der er målgruppen.

 

Det bliver spændende at følge projektet, og forhåbentlig også at kunne give informationer og påvirke det i den rigtige retning.

 

Projektet har sin egen hjemmeside på engelsk. Her kan man læse mere om tankerne, der ligger til grund for projektet, hvem partnerne er, hvad deres rolle er og meget mere.

www.suitceyes.eu

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FDDB-UNGDOM

 

Nyt fra FDDB-ungdom

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år

 

En lille kendt dansk sang om den skønherlige årstid, vi ser frem til...

 

Forår, forår

Forår, forår, kom nu snart!

Vi har ventet længe,

vi vil ud og tumle os

i de grønne enge,

i de grønne enge.

 

Plukke, plukke blomster små,

røde, blå og gule,

synge, synge forårssang,

med de glade fugle,

med de glade fugle.

 

Lytte, lytte, til en bæk,

som i skoven synger,

Se, musvitten på sin gren,

over bækken gynger,

over bækken gynger.

 

Summe, summe, bier små,

tumle ud i solen,

kravle ind i blomster blå,

og få støv på kjolen,

og få støv på kjolen.

 

Himlen er så blå, så blå,

dejligt solen skinner,

luften er så frisk og let,

vi får røde kinder,

vi får røde kinder.

 

Løbe, løbe, rask afsted,

under grønne blade.

Forårsvinden løber med,

åh, hvor er vi glade,

åh, hvor er vi glade.

 

Obs! Obs! Obs!

Husk at sætte et kæmpe stort kryds i kalenderen 3. - 5. august. Vi skal bo på Fuglsangcentret og ud og have en super aktiv weekend. Det bliver så fedt!

 

 

Ønsker?

Har du særlige ønsker for et arrangement, så kan du altid skrive til os. Smid en besked på facebookgruppen “FDDB-Ungdom” eller send en mail til Jackie på JBLH@me.com  

Vi tager forslagene med til overvejelse på vores kommende udvalgsmøder.

 

Ungdomsarrangementer i 2018

3. - 5. august

7. - 9. december

 

Venlig hilsen

Ungdomsudvalget

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os i udvalget for spørgsmål eller lign. Ønsker du at være med på vores mail liste, så send en mail til: jblh@me.com

 

Find os også på www.fddbu.dk eller på Facebook under FDDB-ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Oplevelser i Nepal 

 

Af Birgit Larsen

 

I starten af januar var jeg i Nepal for, sammen med organisationschef Henrik Ottesen, at holde workshop for den nepalesiske døvblindeforening. Vores oplevelser med workshoppen beskrev jeg i sidste nummer af Medlemsnyt. Her vil jeg gerne dele nogle af mine personlige dagbogs-observationer fra turen med jer:  

 

”Vi ankom ved middagstid den 6. januar. Fra lufthavnen til hotellet så vi Pashupati, som er udnævnt til et af verdens kulturarvsteder. Pashupati er et stort område med et tempel for hinduer, hvor der bl.a. udføres ceremonier for døde. De bliver brændt og asken bliver strøet ud i floden.

 

På vejen så vi en stor lastbil fyldt med bøfler og en kvinde, der stod med en hakke og hakkede jord op fra vejkanten, som sikkert skulle bruges til mørtel. Det er typisk kvindearbejde i Nepal.

 

Temperaturen er mellem 1 og 16 grader, så det er rigtig koldt om aftenen og natten. Nepaleserne går i vintertøj som os, men alligevel ser vi en del med bare tæer i sandaler.

 

I Nepal er ca. 82 % af befolkningen hinduer, og resten består af buddhister, muslimer og andre religioner. Kendetegnet for hinduer er en rød prik i panden. Der er ikke stor forskel på hinduer og buddhister. Buddha var født i Lumbini, der ligger en times kørsel fra Rupandehi. Det er et attraktivt turiststed, hvor der er en sø, have og statuer, så det er et meget fredfyldt område.

 

Hver dag til frokost får vi nationalretten Dhal bhat. Den består af ris midt på tallerkenen og rundt om risene er der forskelligt tilbehør: linsesauce, det grønne fra en sennepsplante, chili, tyndt fladbrød der har været en tur i frituregryden, lidt skivede kartofler og blomkål og lidt andre grønsager. Der er også en lille skål med kød, som kan være kylling, ged, fisk eller bøffel.

 

I forgårs, da vi spiste på en restaurant, prøvede jeg for første gang at ryge vandpibe. Det var en sjov oplevelse og smagte faktisk rigtig dejligt. Det var en tobak med æblesmag.

 

I øjeblikket sultestrejker syv læger i Kathmandu på 15. døgn. Lægerne strejker, fordi ministeriet har regler omkring udlevering af medicin, som betyder, at bedrestillede som eksempelvis militærfolk og højtuddannede kan få mere medicin, hvis de er syge. Fattige kan kun få udleveret meget lidt medicin og slet ikke nok til, at behandlingen bliver tilstrækkelig.

 

Nu sidder vi på en kaffebar, som har godt netværk, god kaffe samt gin og is-cocktail, som er en af mine favoritter, når jeg er i Nepal. Jeg har prøvet at efterligne den i Danmark, men det er ikke lykkedes endnu, så jeg vil prøve at komme med ud i køkkenet og spørge, om jeg må se, hvordan de tilbereder den.

 

I Nepal er der en ceremoni for piger, når de er fem måneder gamle, og for drenge når de er seks måneder. Under denne festdag får børnene hul i ørerne og små øreringe sat i og en rød prik i panden som tegn på den hinduistiske tro. Man fester og får god mad.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Fejring af et øje

 

Af Birgit Larsen

 

På en frostklar solskinsdag sidst i februar var 45 gæster samlet for at fejre et medlem af FDDB, som har fået en del af sit syn på det ene øje tilbage efter en vellykket operation i England.

 

Stein Pedersen på 57 år kunne se, indtil han i 1982 blev langsomt blind i løbet af ca. et halvt år. Efter tre år i mørke fik Stein en del af sit syn tilbage og klarede sig med forstørrelse og cctv indtil 2012, hvor han igen mistede synet helt. Her godt syv år efter kan Stein nu igen se på det ene øje, efter at øjenlæge Professor Christoffer Lio fra Sussex Eye Hospital i Brighton i England af to omgange har lavet forberedelser til at give Stein et ’nyt’ øje. Det er lykkedes rigtig godt, og jeg har fået lov til at beskrive Steins forløb, der har strakt sig over et halvt år.

 

Først blev der lagt en slimhinde fra munden op i det højre øje. Herefter blev der trukket en hjørnetand ud og lagt under det venstre øje, hvor den skulle ligge og samle blodkar til den næste operation.

 

Næste trin var, at Stein i januar blev opereret. Hans egen linse og regnbuehinde i det højre øje blev fjernet, derefter løsnede lægen den hinde, som var blevet lagt op i øjet ved den første operation. Til sidst blev den tand fjernet, som var lagt op under det venstre øje, og sat op i det højre øje under slimhinden, og i den tand ligger linsen, som Stein fremover skal se med. Da tanden lå rigtigt, syede lægen den sammen med slimhinden. Heldigvis gik operationen godt, og allerede dagen efter kunne Stein se igen. Det var et spændende øjeblik, da Stein fik klappen taget af øjet og med det samme kunne se personalet på sygehuset, der stod spændte foran ham.

 

Stein ser i dag personer lidt uskarpt. Dog tydeligt nok til, at han kan genkende de personer, han møder. Herudover kan han læse, se farver og færdes meget mere frit end før - også uden stok. Der er dog ting som kanter, trapper mv., som Stein stadig ikke kan se, men det kommer hen ad vejen. Det tager nok ca. 3 måneder, inden øjet og hjernen er enige om, hvad Stein ser. På et tidspunkt vil han få briller, og så skulle trapper og kanter gerne blive tydelige. Han vil også kunne klare sig i mørke og læse almindelig skrift på papir med briller.

 

Det var en glad Stein, der med sin søde kone Kristina ved sin side, tog imod de godt 45 gæster. Vi blev beværtet med dejlige pindemadder, frugt, chokolade, chips og hjemmebagt kringle til kaffen og selvfølgelig masser af champagne.

 

Det var en dejlig dag, hvor Stein også holdt en tale og fortalte om hele forløbet. Han lagde ikke skjul på, at det havde været en barsk omgang, men når det hele nu endte godt, var det al besværet værd. Han havde fået god opbakning fra Kristina, som nervøst fulgte operationen fra Færøerne, da Steins gudsøn samme dag fejrede, at han havde opnået svendebrev som elektriker.

 

Stein takkede også for en uundværlig støtte fra sin søster og mor, der rejste med til England og støttede ham under hele forløbet. Uden dem havde det ikke været muligt for ham at gennemføre operationen. Det gav også Stein mulighed for at komme ud og se Brightons seværdigheder og – som han sagde med et glimt i øjet – en masse smukke kvinder.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

 

Skakkursus aflyst

 

Det første skakkursus i FDDBs historie, som var planlagt til at finde sted i maj, må desværre aflyses, da der ikke er kommet nogen tilmeldinger. Kursets formål var at dygtiggøre interesserede skakspillere, men måske fordi der i dag udvikles så mange andre elektroniske spil, er der færre og færre, der spiller skak.

 

Jeg håber, at der trods denne udvikling fortsat vil blive arrangeret mesterskaber for døvblinde. Sådanne meskerskaber giver spillerne glæden ved at opleve drama ved brættet og socialt samvær.

 

Jeg glæder mig til at arrangere næste års mesterskab i 2019, hvor FDDB skak kan fejre 30 års jubilæum. Det første mesterskab blev med stor succes holdt på Castberggaard i 1989. Jeg vil ønske alle spillere god træningslyst ved computeren derhjemme.

 

Venlig hilsen

På skakudvalgets vegne

Torben Hansen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Sæsonstart i Tandemklub på Sydfyn

Onsdag 4. april

 

Af Poul Larsen

 

Er du til sydfynsk natur, frisk luft og motion på cykel?

Tandemklubben Sydfyn starter sæsonen op onsdag 4. april kl. 18.

Vi holder til i Bagergade 69 i Svendborg.

Klubben har cykler til rådighed og selvfølgelig holdes der pauser undervejs.

Henvendelse til Poul Larsen

Tlf. 30 57 84 25

eller på pouldytlarsen@outlook.dk  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Gåtur i Kalundborg

Mandag 16. april 

 

Vi mødes mandag 16. april kl. 10.30 på Kalundborg station. Vi går langs havnen over Møllebakken og til Vor Frue kirke. Undervejs spiser vi de medbragte madpakker og slutter med kaffe og kage på en café. Tilmelding til Jonna:

Tlf. 21 80 77 45

Mange hilsner

Niels Peter

 

 

Forårstur med Gåtursgruppen Jylland 

Onsdag 2. maj

 

Vi mødes på Horsens Banegård kl. 10.30 for at gå en dejlig tur gennem Bygholm med sø og skov.

Alle bedes venligst tage madpakke med til at nyde undervejs på turen.

Vi slutter af med kaffe og kage på Café Bytorv, Søndergade 6.

Alle døvblinde betaler 30 kr. til Torben for kaffe og kage.

Du bedes tilmelde dig til FDDB senest onsdag 25. april.

Både tegn- og talebrugere er velkomne.

Vi ses med glæde 2. maj.

Venlig hilsen

Eva og Torben

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Udflugt med Klub Vest

Lørdag 12. maj

 

Klub Vest arrangerer en spændende udflugt til Svendborg. Vi skal nyde en frokost på Christiansminde Hotel. Derefter går vi ombord på et veteranskib, som ligger et stenkast fra hotellet. Vi sejler til en ø, hvor vi skal se os lidt omkring og går ind på Valdemars Slot. Entré på slot er på egen regning, men der serveres kaffe og lækker kage. På hjemvejen får vi en sandwich.

 

Pris: 400 kr. pr. person. Kontaktperson dækkes af FDDB.

Tilmeldingsskema via kalenderen på www.fddb.dk eller ved henvendelse til FDDBs sekretariat.

 

PROGRAM

 

Kl. 7.45 Busopsamling Aarhus

Kl. 9.00 Busopsamling Fredericia

Kl. 10.00 Busopsamling Odense

Kl. 11.00 Ankomst til Christiansminde Hotel i Svendborg, hvor vi spiser en fin buffet med sild, fiskefilet, varm flæskesteg, ost og afslutter med kaffe og lidt sødt.

Kl. 12.45 Stiger vi ombord på Veteranfærgen M/S Helge, som sejler os til det smukke Valdemars Slot på Tåsinge. Her kan man opleve slottet på egen hånd (entré ikke inkluderet i prisen). Turen afsluttes med kaffe/te ad libitum samt kage i Valdemar Slots hyggelige café.

Kl. 16.00 Går turen hjemad. Vi sørger for sandwich til hjemturen.

Kl. ca. 17.15 Ankomst Odense

Kl. ca. 18.15 Ankomst Fredericia

Kl. ca. 19.30 Ankomst Aarhus

 

Vi håber på godt vejr og at se en masse glade mennesker.

Vi ser frem til en dejlig dag.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Døvblind i kajak fra Danmark til Sverige

25. maj

 

Kom og vis din opbakning den 25. maj, når svenske døvblinde Torbjörn Svensson, 34 år, vil padle i kajak fra Helsingør til Helsingborg for at sætte fokus på døvblindesagen.

 

FDDB vil gerne bakke op om hans initiativ og sende ham afsted fra Helsingør-siden ved Nordhavn (Lystbådehavnen). Vi laver en lille event med opstillet telt, kransekage og champagne kl. 11 - 15, hvor vi vil informere forbipasserende og forhåbentlig også pressen om døvblindhed. Turen over sundet påbegynder Thorbjörn kl. 13.

 

Vi inviterer alle medlemmer, der har lyst til at møde op til et par hyggelige timer. En smuk gåtur langs kysten kan også anbefales. FDDB dækker ikke udgifter til transport.

 

Giv gerne en melding til Pia på pia@fddb.dk eller 36 75 20 96 om du kommer forbi.

 

Med venlig hilsen

Suzanne og Ditte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Minikursus

13. - 17. august

 

Af Birgit Larsen

 

Årets minikursus finder sted mandag - fredag 13. - 17. august. Traditionen tro skal vi bo på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150 i Fredericia.

 

Mandag er der mulighed for en gå-tur i omegnen.

Tirsdag skal vi en tur til Årø, hvor vi skal rundt på øen. Frokosten, som er inspireret af planter, som vokser langs stranden, spises på Brummers Gaard. 

Onsdag går turen til Grønhøj Kro, hvor vi først besøger to museer. Det ene er Kartoffeltyskermuseet, som fortæller historien om kartoffeltyskernes opdyrkning af Alheden. Det andet er Morten Korch Museet, hvor man bl.a. kan se gamle effekter fra film, som er skrevet over bøgerne. Vi spiser frokost på kroen, hvor ejeren Gregers fortæller om slægtens historie. Om eftermiddagen besøger vi Kongenshus Mindepark, hvor vi drikker eftermiddagskaffe. Der er en plancheudstilling, og man kan gå tur på heden. Her har man også mulighed for at komme op i udsigtstårnet.

Kursets sidste udflugt bliver om torsdagen til Gram Slot, hvor vi skal se slottet og høre spøgelseshistorier. Vi spiser frokost af økologiske produkter.

 

Der er quiz og anden underholdning hver aften, og vi slutter af med en festaften med tre retters menu med vin torsdag aften.

 

Efter tilskud fra FDDB er fratrukket, koster ophold inkl. udflugter og festmiddag 2.000 kr. Rejseudgifter efter billigste offentlige transportmiddel kan blive refunderet efter indsendelse af bilag.

FDDB arrangerer fællestransport fra banegården 13. august kl. 11.50  og fra Fuglsangcentret 17. august kl. 09.45.

 

For at kunne deltage skal man selv kunne gå op i bussen. Der er hjælpere til at give en hånd, men vi kan ikke klare løfteopgaver.

 

Husk dit ledsagerkort, så FDDB ikke skal betale entré for ledsagerne.

 

Der er bindende tilmelding. Tilmeldingsskema findes på FDDBs hjemmeside eller fås ved henvendelse til FDDB. Skemaet skal være hos FDDB senest 1. juni. Vi sender umiddelbart herefter svar til dig, om du er optaget samt udsender program og deltagerliste.

 

Har du spørgsmål til kurset, er du velkommen til at kontakte Birgit på birgit@bljl.dk eller mobil 21 46 31 18.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet. Transport tilbydes efter aftale med erfalederen, og nye medlemmer er altid velkomne.

 

 

Bornholm

 

Dato: Onsdag 25. april kl. 14 - ca.16.30

Sted: Sagahuset, Rønne

Emne: Lillian Hjort-Westh fortæller om Lise Nørgaard.

Tilmelding til Anvör Poulsen senest 1 uge før på:

Tlf. 56 91 13 79 eller

Mobil 22 56 93 81

Mange hilsner

Anvör

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 3. april

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Grevinden af Bagsværd. Historiefortælleren Gunilla Legaard fortæller den sjove og spændende historie om Grevinden af Bagsværd.

Tilmelding også om evt. kørsel (taxa tur/retur) til Susanne på

susanne.loecke@gmail.com eller

mobil 60 43 19 91

Vel mødt og på gensyn!

Mødeleder Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord

Dato: Fredag 20. april kl. 10.30 - 12.45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: Fuglestemmer ved Andreas Møller Petersen.

Tilmelding senest søndag før mødet til:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Arne og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Vest

Dato: Mandag 16. april kl. 12.30 - 15.00

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Rejseoplevelser ved Ingrid Ovesen.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

 

Dato: Tirsdag 17. april kl. 14 - 16 

Sted: Teaterbygningen, Bag haverne 1, Køge

Emne: Foredrag af Gitta Blinkenberg: ’At være barn i Polen under krigen’.

Tilmeldingsfrist senest fredag før mødet.

Tlf. 50 58 87 45

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 6. april kl. 13 - 16

Obs! Bemærk tidspunktet

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse.

Emne: Chokoladekursus

Pris: 50 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen, som jeg plejer.

På gensyn.

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 30. april kl. 13 - 15

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F.

Emne: Tema om hjemløse i Danmark ved Sus Rask fra Saxenhøj.

Tilmelding: Jeg ringer rundt ugen før erfamødet, og ellers kan I tilmelde jer på:

Tlf. 20 27 70 11

jblh@me.com

Mange hilsner   

Jackie Lehmann Hansen  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Fyn

Vild med dans!

Dato: Onsdag 25. april kl. 13 - 16 (bemærk tidspunkt)

Sted: Seniorhuset Odense, Lokale 1, Toldbodgade 5-7, Odense C

Emne: Tag danseskoene på og kom i godt humør!

Vi mødes kl. 13 i lokale 1 til fælles velkomst og synsbeskrivelse af dansesalen. Danseorkesteret ’Veteranerne’ spiller op til dans med populær dansemusik. Vi sidder samlet, og der kan købes øl/vand mm.

Kl. 15.15 vender vi tilbage til lokale 1 til fælles kaffebord.

Er man ikke til dans/musik, vil lokale 1 være åben og her kan snakkes og spilles spil.

Til de, der har lyst: Vi kan mødes til køb-selv-smørrebrød kl. 12.15 i cafeteriet.

Tilmelding nødvendig senest tirsdag otte dage før arrangementet.

Pris: 45 kr. pr. deltager.

gittepug@stofanet.dk 

tlf. 25 11 63 77 

Vi ses på dansegulvet!

De bedste hilsner

Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 4. april kl. 13 - 16

Sted: Tegnsproghuset, Egeskovvej 3, Fredericia

Emne: Oplæg ved Bitten Rasch fra FDDBs telekommunikation.

Hilsen Eva Olesen og Torben Hansen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 4. april kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Ikke fastlagt.

Tlf. 74 52 58 29

Mange hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Hej alle sammen

Dato: Tirsdag 3. april kl. 13.30

Sted: Vindrosens lokaler i Esbjerg.

Hvis du har behov for kørsel, skal du tilmelde dig hos undertegnede senest torsdagen før mødet kl. 12. Hvis ikke du tilmelder dig til kørsel, regner vi med du selv kommer frem og tilbage.

Med venlig hilsen

Henrik Kostow

Mobil 30 49 58 22

henrikkostow@gmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 4. marts kl. 13.30 - 16.00

Sted: I. P. Schmidts gård i Fredericia.

Emne: Ikke fastlagt endnu.

Husk at melde fra, hvis du ikke kommer.

Sidste frist for til- eller afmelding er onsdag ugen før mødet på:

Tlf. 53 81 66 16

Hilsen Gert Weingardt

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Dato: Torsdag 26. april kl. 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, Aarhus C

Emne: Vi skal hygge os. Nye medlemmer er velkomne.

Tilmeld jer senest ugen før af hensyn til kaffe/te og brød, som koster 30 kr.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

Tlf. 86 23 21 27

mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 16. april kl. 13.00  - 15.30

Sted: Vestfløjen Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: ’Pigen fra Auschwitz’ ved Arlette Andersen og Ole Dyrn. 

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Vi prøver at mødes på tirsdage i håb om større fremmøde.

Sted: Aarhus Døveforeningens lokale, Skanderborgvej 201, Viby J.

Ses vi – ja vi gør!

Mange hilsner

Ditte B. Sørensen

Mobil 25 77 28 24

ditte_11@hotmail.com

Bjarne Hvidsten

Mobil 31 13 60 94

maxim700@live.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

 

Dato: Fredag 6. april kl. 10 - 13.

Sted: Foreningernes Hus, Torvesalen, Torvet 5, 1. sal, Nørresundby.

Emne: Vi får besøg af Bitten Rasch og Niels Henrik Jørgensen fra FDDBs telekommunikation. De vil fortælle lidt om, hvilken hjælp vi som medlemmer kan få fra dem og forklare om brugen af iPhone, som er en smarttelefon med trykfølsom skærm, samt om SmartVision, som er en smart telefon med trykknapper.

Der vil blive god mulighed for at stille spørgsmål.

Kom og få din nysgerrighed stillet og få mere viden om telefoner, der er brugbare for os med nedsat syn og hørelse.

Afbud/tilmelding: Senest mandagen før mødet til erfaleder Hanne Vestergaard Ottesen på:

Mobil 20 27 94 97

hanne@8sen.dk

På glædeligt gensyn til alle

De bedste hilsner fra Hanne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

95 år

Anni Marie Schmidt, Risskov

Født 20. april 1923

 

95 år

Bodil Møller Holst, Skælskør

Født 30. april 1923

 

90 år

Edith Hansen, Hvidovre

Født 20. april 1928

 

60 år

Jette Birgitte Pedersen, Horsens

Født 28. april 1958

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Dødsfald

 

Bente Lyngbye, Haslev

Født 9. september 1936 er død

 

Ninna Hansen, Fredensborg

Født 16. november 1958 er død

 

Ella Petersen, Ringsted

Født 21. marts 1922 er død

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse