FDDB

Medlemsnyt 7

Juli 2018

Årgang 34

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Sommertanker

Opgørelse af pension for 2017

FDDB ferielukket i uge 31

OPLYSNINGEN

Kom med gode idéer til Valby Kino

Mere info om fitness- og styrketræningshold

Et intelligent lys-system

Nyt fra Nota

DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Håndbog for kontaktpersoner revideres

Nyt fra FDDB-Ungdom

Vil du være en del af et ungt stærkt team?

FRA LÆSERNE

Naturoplevelser på Hærvejen

ARRANGEMENTER

Gåtur i Birkerød

Gåtur på Planet-stien

Når syn og hørelse svigter (for talebrugere)

ERFAGRUPPER

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Trekant-området

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Mindeord om Elna Jensen

 

 

 

FRA FDDB

 

Sommertanker

 

Af Gert Weingardt, HB-medlem

 

Så kom sommeren og forsvandt igen, og nu kommer den igen.

Det er det typiske danske sommervejr, men vi må jo ikke klage, som danskerne har for vane, for vi har da haft en god sommer indtil nu.

 

Nu håber vi, at alle de positive tiltag, der er sket i det første halvår, også tilsmiler os i det sidste halvår, så vi kan se tilbage på et succes-år.

 

Vi har fået handicapkørsel, omend vi skal opfylde optagelseskravene til Dansk Blindesamfund for at få tildelt denne. FDDB har henvendt sig til ordførerne for at få alle personer med, der er døvblinde, men som ikke lever op til kriterierne i loven om at være stærkt svagsynet eller blinde. Svaret fra ministeren sagde, at der ikke var afsat midler til at inkludere den restgruppe, som vi anser for at være cirka 50 personer, men at ministeren opfordrer til at rejse spørgsmålet under satspuljeforhandlingerne til efteråret.

HB har besluttet at vente og se, om der er medlemmer, der kommer i problemer med at få tilkendt individuel handicapkørsel, før vi vurderer, om vi skal rejse sagen i forbindelse med satspuljeforhandlingerne.

 

Diskriminationslovgivningen blev også enstemmigt vedtaget af regeringen. Det betyder, at man ikke må gøre forskel på handicappede og normalt fungerende borgere. Førerhunde må komme på restauranter og i butikker. Næringsdrivende må ikke afvise handicappede udelukkende på grund af deres handicap. Adgangsforhold til det offentlige skal være i orden, så vi kan få den hjælp vi har krav på, når vi henvender os til vore respektive kommuner. Dog har private et smuthul, da de kan henvise til, at de ikke har pligt til tilpasning efter loven, og det kan vi frygte, at nogle vil bruge som argument for ikke at tilpasse gamle bygninger til tilgængelighed.

 

Ligeledes skal hjemmesider være tilgængelige, så de kan læses med handicapkompenserende hjælpemidler. Det træder i kraft fra september 2018, men loven finder først anvendelse fra september 2019 på offentlige organers websteder, som offentliggøres efter lovens ikrafttræden. Og den finder først anvendelse fra september 2020 på offentlige organers websteder, der er offentliggjort før lovens ikrafttræden. Der er endnu ikke vedtaget regler om tilgængelighed, der dækker private virksomheders hjemmesider.  

 

Marrakesh-traktaten skal træde i kraft i midten af oktober. Det betyder, at alle offentliggjorte værker, som fx bøger, i princippet skal være i tilgængelige formater. Du kan nu låne bøger i alle EU-lande fra medio oktober, da traktaten giver mulighed for dette. Det betyder også, at forlagene skal stille deres materialer til rådighed, så Nota kan gøre det tilgængeligt for os i Danmark. Det er nok meget at ønske, men lad os se, hvor langt vi når.

 

De af os, som hører lydbøger, kan nu bruge Notas app til læsning af disse. Der arbejdes hårdt på, at også e-tekster fra efteråret bliver tilgængelige via denne app. Ellers er Nota gået lidt i dvale grundet flytningen til Nakskov. Dog får indlæsningsstudierne og lidt IT-materiale lov at forblive i København.

 

Det bliver spændende at se, hvordan kommunerne håndterer tildeling af handicapkørsel, som skal træde i kraft 1. juli 2018.

 

Trods alt så går livet videre. Nyd nu sommeren enten hjemme, i haven, i sommerhuset eller på ferie. Saml kræfter til efteråret, hvor erfagrupperne igen starter op, og støt op om dem. De gør et kæmpe stykke arbejde for at glæde medlemmerne.

 

Jeg er glad for at være med i FDDB, og det håber jeg også du er.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Opgørelse af pension for 2017

 

En gang om året gør Udbetaling Danmark op, om du har fået udbetalt den folkepension eller førtidspension, du havde ret til sidste år. Opgørelsen vil enten vise, at du:

 

- Har modtaget præcis den pension, som du havde ret til i 2017. Sådan er det for langt de fleste pensionister.

 

- Har fået udbetalt for lidt i pension for 2017 og derfor skal have resten udbetalt.

 

- Har fået for meget i pension for 2017 og derfor skal betale penge tilbage. Du skal dog kun betale pension tilbage, hvis du har fået mere end 249 kr. for meget i pension. 

 

Fra juni 2018 sender Udbetaling Danmark breve ud med opgørelsen af folke- eller førtidspensionen. Den opgørelse, du modtager, er først og fremmest baseret på din årsopgørelse fra SKAT. 

 

Hvis du har en udvidet selvangivelse, får du brevet med opgørelsen af din pension senere på året. Udbetaling Danmark begynder at sende disse breve ud i midten af september 2018.

 

Hvis du er gift eller samlevende, modtager du først din opgørelse, når Udbetaling Danmark har fået både din partners og din årsopgørelse fra SKAT. Læs mere og se film på borger.dk

 

På www.borger.dk/pension kan du læse mere om årsopgørelsen. Klik på enten ’Folkepension’ eller ’Førtidspension’ i menuen til venstre. Her kan du også se en lille film med de vigtigste informationer.

 

Du kan også ringe til Udbetaling Danmark på telefon 70 12 80 61 eller kontakte FDDBs socialrådgiver Lis Larsen på tlf. 52 50 84 11

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FDDB ferielukket i uge 31

 

Der er kommet lidt ændringer til medarbejdernes ferieplaner.

Vi bringer her en revideret liste over, hvem der er til stede på FDDBs sekretariat i sommerperioden:

 

Uge 29: Anette, Trine, Bettina (til og med 18. juli), Lis, Henrik

Uge 30: Anette, Lis, Henrik

Uge 31: Lukket

Uge 32: Dorte, Lis, Zen

Uge 33: Alle (Bitten dog først fra 14. august)

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Kom med gode idéer til Valby Kino

 

Valby Kino er en lille biograf, der drives af frivillige. De ønsker at gøre det muligt for så mange som muligt at komme i biografen og har derfor bedt handicaporganisationerne om at bidrage med gode idéer til, hvordan det bedst kan lade sig gøre at få en god film-oplevelse.

Biografen har tre sale og vil af og til vise film for personer, der af den ene eller anden grund ikke går til ordinære forestillinger.

 

Hvad skal der til for, at du kan få en god biografoplevelse?

Er det fx tegnsprogstolkning, synstolkning, at have lyset tændt, at have ledsager med eller andet, der kan gøre det muligt for dig?

 

Dine gode idéer kan indsendes til:  

jette_valby@hotmail.com 

eller på mobil: 50 50 45 78

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Mere info om fitness- og styrketræningshold

 

Af Nadia Maria Luczynska, Suka

 

I Medlemsnyt 6 bragte vi nyheden om et nyt fitness- og styrketræningshold for døvblinde i Handicaphusets træningslokale.

 

Prisen for at deltage i sæsonen september - december er 825 kr. FDDB dækker ikke udgifter til kørsel, da det er et helt privat tilbud.

 

Hold-start

Holdet starter tirsdag 11. september kl. 12.30 - 14.00 og slutter 11. december (undtaget uge 42). Der bliver mulighed for at fortsætte i januar til en ny sæson.

 

Tilmelding foregår gennem Suka på:

Tlf. 39 56 03 79

suka@suka.dk

 

Ved yderligere spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte Nadia Maria Luczynska på

Tlf. 22 59 34 89 eller

suka@suka.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Et intelligent lys-system

 

Af Troels Østerbye

 

Jeg er gift med Maria Østerbye, der har Retinitis Pigmentosa og også har et hørehandicap. Vi har brug for hjælpemidler, bl.a. i form af meget kraftigt lys i vores hjem.

 

I mit firma Alarm & IT Service IVS har jeg en tyverialarm, som man kan få intelligent tilbehør til hjemmet til. Det gav mig ideen til, at man måske kan bruge noget herfra til at styre alt det lys, vi har derhjemme.

 

Om udstyret

Systemet består af en central enhed, der er hjernen i systemet, både til tyverialarmen og til intelligent-hjem funktionerne. Typisk hænger den der, hvor man går ind i boligen. Den kræver forbindelse til husets wifi eller en kablet internetforbindelse for at virke optimalt.

 

Systemet kan tilpasses, så man får lige de ting man har brug for. I alarmdelen kan det være sensorer, der registrerer bevægelse, trådløse røgalarmer og kontakter, der registrerer hvis der åbnes døre og vinduer. Man kan også programmere systemet til, at lys tændes og slukkes. Det hele kan indstilles på forskellige måder, så det passer brugeren.

 

Systemet er tilknyttet et univers kaldet Trueconnect. Man logger på enten via en app eller direkte på en computer. Man kan logge på uanset hvor i verden man er, bare man har internet. Siden er brugervenlig, og man kan fx ændre, hvornår en lampe skal tænde, sætte en timer til at tænde lys, når man ikke er hjemme, eller slå alarmen til og fra.

 

Hjemme hos os har vi udnyttet bevægelsessensorerne fra alarmsystemet, så når man går ud i entréen eller ud fra et rum på 1. sal, så tænder lyset i entreen og på trappen til 1. sal samt oppe på 1. sal i 5 minutter.

 

Min kone har også en kontakt ved sin seng. Når hun trykker på den, tænder lyset ved hendes seng, ude i vores gang og ved toilettet, så hun ikke på noget sted kommer til at gå i mørke.

 

Man kan også tænde lyset i huset med en fjernbetjening eller en smartphone, samtidig med, at man kobler alarmen fra.

 

Alle enheder er trådløse og kan skrues op på væggen uden en elektriker. Den eneste enhed, der skal bruge 230v strøm, er hoveddelen, kaldet centralen.

 

Der er også en dørklokke integreret i systemet, som sender signal til ens smartphone. Hvis man har et smartwatch, så vibrerer det også, når det ringer på døren. Samtidig med at telefonen ringer, kan man på alarmens centrale enhed se et billede af den, der står ved døren, og her kan man også snakke med personen, før man vælger, om man vil åbne døren.

 

Hvis du vil høre mere, er du velkommen til at ringe og få en snak. Jeg kan kontaktes via mail på:

info@alarm-it-service.dk

eller

Tlf. 28 74 16 01

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Aktuel punktbog i juni

Helle Helle: de

 

Denne fine lille roman skildrer et år med forandringer for en 16-årig pige og hendes syge mor. Romanen foregår på Lolland i 1980’erne og er et tidsbillede med tidstypiske detaljer. Under det hele ligger frygten, der mangler ord.

 

Punktbog 418168

3 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

DØVBLINDE-KONSULENTERNE

 

Håndbog for kontaktpersoner revideres

 

Af Kirsten Washuus, døvblindekonsulent

 

Nu er det tre år siden, vi sidst reviderede vores vejledende retningslinjer for kontaktpersoner for døvblinde. I efteråret vil repræsentanter for FDDB, Kontaktpersonforeningen DBK og CFD rådgivning igen se, om der skal ændres eller føjes noget til håndbogens indhold.

 

Landsdækkende

Vi lavede første gang den landsdækkende håndbog efter forslag fra en erfagruppe. Det gav god mening at lave en fælles håndbog for alle tre parter: Døvblind borger, kontaktperson og døvblindekonsulent.

 

Håndbogen kan bruges af både døvblinde, kontaktpersonen og døvblindekonsulenten omkring en kontaktpersonordning i praksis. I 2012 kom første udgave med et informationsark til nye brugere af ordningen og pårørende. Den anden revidering af materialet var i 2015, hvor den udkom som lydbog og på sortskrift i almindelige typer og storskrift. Vi har også nu en udgave i to spalter. Det blev aftalt, at håndbogen også kunne findes på hjemmesiden.

 

Siden 2015 har jeg fået flere henvendelser med forslag til ændringer, og vi kan sagtens bruge flere kommentarer til vores arbejde til efteråret.

 

Jeg ser frem til, at vi for tredje gang udsender noget fælles. Vi har erfaring med, at kommunerne også er glade for det. Vi skal dog huske, at vi ikke har indflydelse på kommunernes løn og ansættelsesforhold for kontaktpersoner.

 

Det er dejligt, hvis nogle af jer, evt. sammen med en kontaktperson, vil kigge bogen igennem og sende kommentarer, hvis I finder noget, I synes der bør diskuteres og måske ændres på. I må gerne skrive en mail til kw@cfd.dk

 

Jeg vil samle det hele til vores møde i efteråret. Jeg regner med at den nye udgave er klar i foråret 2019.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

Nyt fra FDDB-Ungdom

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år.

 

Vil du være en del af et ungt stærkt team?

 

Fra 2019 bliver der en ledig plads i ungdomsudvalget, da vores medlem Jackie Hansen stopper i udvalget.

Er du interesseret?

Du har mulighed for at deltage i et af vores ungdomsmøder for at se og mærke, om det er noget for dig. Du får blandt andet indblik i, hvordan vi arbejder sammen som et team og planlægger arrangementer for de unge – samtidig er der altid plads til et godt grin.

 

Mødet er lørdag 27. oktober i Handicaphuset i Høje Taastrup.

Der er kun plads til én ny deltager til mødet, så tøv ikke med at skrive til os, hvis det har din interesse.

FDDB-U ønsker alle en god sommer!

 

Det’ hammer hammer fedt

Det’ ferie li’ om lidt

Fddb-ungdom lukker 

og vi hjernen slukker

nu vil vi ud i vandet 

sole os i sandet

ha en dejlig ferie til vi ses

 

På glædeligt gensyn til ungdomsweekend 3. august.

Mange sommerhilsner fra Ungdomsudvalget

Nicoline, Ditte, Nadia, Anders og Jackie

 

Du er altid velkommen til at kontakte os i udvalget for spørgsmål eller lign. Ønsker du at være med på vores mail-liste, så send en mail til: jblh@me.com

 

Find os også på www.fddbu.dk eller på Facebook under FDDB - Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Naturoplevelser på Hærvejen

 

Af Gitte Puggaard Callø

 

Opleve naturen som døvblind? JA, det kan man godt!

Med kontaktpersoner, tolke, synsbeskrivelse og en god vejleder blev fantastiske naturoplevelser i juni følbare på FDDBs vandrekursus, der i år blev holdt på Hærvejen og langs Vejle Ådal.

 

21 døvblinde deltog og gennemførte 7 eller 15 km pr dag.

Naturvejlederen var en levende fortæller, og alle havde kontaktpersoner med, som er uundværlige i kuperet terræn og ukendte omgivelser.

 

Tolkene gjorde det også fantastisk med tolkning af det vi ikke kunne høre, synsbeskrivelser og haptiske signaler. Det gjorde det trygt for alle og gav overskud til at nyde naturen.

 

Første vandredag kørte vi forbi Egtvedpigens grav. Derefter kørte vi videre til Ølgårdvej i Randbøl, hvor selve vandreturen begyndte.

Vi spiste madpakkerne ved Bindeballe station og købmandsgård.

 

Efter frokosten kunne de, der ville gå 7 km, blive og hygge sig på

Købmandsgården, og vi andre fortsatte til Randbøl Hede.

 

Anden dag startede vi med at køre forbi Tørskind Grusgrav og derefter til Bindeballe købmandsgård, hvor vandreturen startede, men nu gik den modsatte vej end første dags vandring.

 

Vi spiste frokosten ved Ravning Broen i Vejle Ådal. Her blev de, der ville gå 7 km, kørt tilbage til Fuglsangcentret. Resten fortsatte til Kvak Mølle i Vejle.

 

Det var alt i alt et par fantastiske dage. Tusind tak til arrangørerne, Gerd Nielsen og Søren Sickmann, for et veltilrettelagt kursus.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Gåtur i Birkerød

Torsdag 2. august

 

Vi mødes på Birkerød station torsdag 2. august kl. 11.

Vi går langs Birkerød sø og ind i Bistrup Hegn mod Vaserne.

Vaserne er et meget smukt natur område. Vi kommer til et Fugle reservat, hvor vi spiser vores medbragte mad. Efter frokost går vi videre ad Dumpedalstien og videre til Farum hus, hvor vi drikker kaffe/te med kage.

 

Pris: 30 kr. FDDB betaler for kontaktpersonen.

Tilmelding senest mandag 30. juli til Edith Dolleris

Tlf. 49 21 46 12

e.dolleris@stofanet.dk

Giv besked hvis du bliver forsinket på tlf. 42 17 65 89

 

Hilsen Edith

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Gåtur på Planet-stien

Torsdag 6. september

 

Vi mødes torsdag 6. september på Åmarkens station kl. 11.

 

Planet-stien i Hvidovre er bygget op med infotavler og jernskulpturer af planeterne. Ruten er seks km lang og slutter med dværgplaneten Pluto, som ligger helt i udkanten af solsystemet. Ruten går gennem et naturskønt område, forbi Hvidovre Havn og videre langs med strandenge og græsklædte bakker.

Vi spiser madpakken undervejs.

Bagefter går vi tilbage og drikker kaffe med kage, inden vi slutter ved Åmarkens station.

Pris 30 kr.

FDDB betaler for ledsagerne.

Giv besked senest 3. september til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Ring eller send sms hvis du bliver forsinket.

Sommerhilsen

Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Når syn og hørelse svigter (for talebrugere)

22. - 25. oktober

 

Du kan endnu nå at tilmelde dig kurset ’Når syn og hørelse svigter’, som FDDB holder mandag 22. - torsdag 25. oktober på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia. Kurset er for dig, som har fået konstateret både syns og høretab. Du kan se hele annoncen i Medlemsnyt nr. 5.

 

Kursets formål er at inspirere deltagerne til at tackle dagligdagen på bedst mulig måde. Programmet byder på foredrag om livsomstilling, information om hjælpeordninger samt syns- og hørehjælpemidler. Der vil også være debat og erfaringsudveksling. Kursuslederne er selv døvblinde og deler ud af egne erfaringer.

Du må gerne have en kontaktperson/ledsager eller pårørende med.

 

Kurset er gratis. Der opkræves dog et gebyr på 400 kr. til dækning af materialer. Rejseudgifter dækkes efter gældende regler, som er billigste offentlige transport.

 

Tilmeldingsskema og program kan downloades fra kalenderen på www.fddb.dk eller fås ved henvendelse til FDDBs sekretariat Trine Dissing tlf. 36 38 85 92. 

Tilmelding skal være FDDB i hænde senest torsdag 9. august.

Yderligere oplysninger kan fås hos FDDB-rådgiver Bente Mejndor,

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk  

Per Mortensen,

mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

 

Rigtig god sommer og mange venlige hilsener

Bente Mejndor og Per Mortensen,

Kursusledere

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

København Nord

Dato: Fredag 17. august kl. 10.30 - 12. 45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: Stolegymnastik ved Lis Lindholm.

Tilmelding senest søndag før mødet til:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Arne og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

København Vest

Dato: Mandag 20. august kl. 12.30 - 15.00 og onsdag 5. september kl. 10.10 (udflugt).  

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Hjælpemidler ved Butik KIK.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Dato: Onsdag 5. september kl. 10.10. Rundvisningen begynder kl. 10.30.

Sted: Foran Nordisk Film, Mosedalvej 14, Valby

Emne: Tur til Olsen-Bandens 50 års jubilæums udstilling

Kom med på tur til Nordisk Film i anledning af Olsen Bandens 50 års jubilæum med en dejlig frokost. Husk dit ledsagerkort.

Vi starter med en guidet rundtur på ca. 5 kvarter, hvor vi kommer på visit i Yvonnes stue, ser Hallandsens pompøse kontor og kigger på de gamle kostumer mm. Der vil være god tid undervejs til at både sanse, mærke og føle og vi slutter rundvisningen af i en lille butik, hvor man kan købe souvenirs.

Efter besøget går vi en lille tur og lander i restaurant Bjælkehuset i Søndermarken. Her vil vi nyde en lille frokost i det forhåbentligt gode vejr i det grønne ved de røde og hvidternede duge. Der vil blive serveret pariserbøf eller stjerneskud, som du bestiller, når du tilmelder dig turen. Dertil vil der være en lille fadøl eller en sodavand/vand.

Kaffe, te og kage kan købes for egen regning. Der kan bl.a. fås æblekage.

Pris: 235 kr. inkl. frokost og drikke. Pris for ledsagere er 165 kr.

Du skal selv aftale med din ledsager, om du betaler, eller om ledsager selv betaler de 165 kr.

Erfa Vest giver tilskud til turen.

Der ydes ikke kørsel.

Der kan max være 30 deltagere i alt.

Tilmelding inden 1. august til Gerd på:

gerdnielsen@privat.dk

Tlf. 24 65 65 69

Vi glæder os til at se jer til en hyggelig dag sammen!

Mange sommerhilsner

Allan Olsen og Gerd Nielsen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 28. august kl. 14 - 16 

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Medlemsmøde ved FDDBs formand Anders Fransson. Ved denne lejlighed får vi et stk. smørrebrød. Der er normal betaling for kaffe og kage.

Tilmeldingsfrist senest fredag før mødet.

Tlf. 50 58 87 45

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

 

Vestsjælland

Dato: 3. august kl. 13.30 - 16.00

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse.

Emne: Velkommen tilbage efter sommerferien.

Vi skal hygge og quizze.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

På gensyn

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Vi holder sommerferie og mødes igen mandag 27. august.

Hav en fantastisk sommer og jeg glæder mig til at se jer igen.

Mange hilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 29. august kl. 12.45 – ca. 15.30

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5-7, Odense C, Lokale 1

Emne: Vi får besøg af Annemarie Morris, som fortæller om ’Min kinesiske familie – om familieliv i det moderne Kina.

Pris: 30 kr.

Jeg glæder mig til en spændende eftermiddag med jer!

Til de, der har lyst: Vi kan mødes til køb-selv-smørrebrød kl. 12 i cafeteriet.

Tilmelding: Senest tirsdag 21. august til:

gittepug@stofanet.dk

Tlf. 25 11 63 77

NB: Læs også den ekstra invitation til jer under erfamøde Trekant-området 22. august.

Varme sommerhilsner og på gensyn

Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 8. august kl. 13 - 16

Sted: Egeskovvej 3 - 5, Fredericia

Emne: Helle Knudsen fortæller om sit liv. Kom og hør hvad hun fortæller.

Dato: Onsdag 22. august kl.13 - 16

Sted: Egeskovvej 3 - 5, Fredericia

Emne: Medlemsmøde ved Niels Henrik Jørgensen fra FDDBs Hovedbestyrelse, der fortæller om, hvad der skete i 2017. Meget vigtigt. Kom og hør om det.

Tilmelding og besked om smørrebrød 8. august.

Mange hilsner

fra Eva og Torben

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Kære alle!

Håber I nyder sommeren.

Vi ses igen onsdag 5. september.

Mange hilsener fra Karla.

Telefon 74 52 58 29

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 22. august kl. 13 - 16

Sted: I.P.Schmidts Gård, Landsoldaten 3, Fredericia

Emne: Nyt samarbejde i Trekant-området

Gitte Callø og Gert Weingardt har valgt at gå i samarbejde om at give erfagruppen en saltvandsindsprøjtning efter sommerferien. 

Vi håber at se mange af jer til at hjælpe med ny energi i gruppen!

Vi mødes første gang til en god snak om fremtidige arrangementer. Vi får samtidig besøg af Vinmanden Jesper Glesner-Andreasen, som vil føre os ind i portvinens verden – og naturligvis smager vi på herlighederne. 

Pris: 30 kr.

Vi byder medlemmerne på Fyn velkommen til dette arrangement!

Kontakt Gitte ved tilmelding og evt. hjælp til transport senest 14. august på tlf. 25 11 63 77eller gittepug@stofanet.dk

Mange hilsner og på gensyn fra

Gert og Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 20. august kl. 12.00  - 15.30

Sted: Vestfløjen Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: FDDB medlemsmøde ved hovedbestyrelsesmedlem Niels Henrik Jørgensen.

Vi begynder kl. 12, hvor FDDB er vært ved et par stykker smørrebrød. Vi slutter som sædvanligt kl. 15.30.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente 

 

 

Nordjylland

Erfagruppen holder ferielukket i august måned.

Fortsat god sommer og på glædeligt gensyn til september.

Mange hilsner fra erfaleder Hanne V. Ottesen.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

100 år

Svend Harry Larsen, Køge

Født 24. august 1918

 

90 år

Ragnhild Jacobsen, Odense SV

Født 30. august 1928

 

90 år

Hans Søndergård, Dronninglund

Født 30. august 1928

 

85 år

Ruth Madsen, Tønder

Født 16. august 1933

 

60 år

Bo Sigsgaard Rasmussen, Valby

Født 2. august 1958

 

40 år

Lizza Munir, Albertslund

Født 19. august 1978

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Dødsfald

 

Elna Jensen, Nykøbing F., født 10. marts 1930, er død.

 

Gerda Ruth Louise Kaltoft, Brønshøj, født 16. december 1928, er død.

 

Lissie Dahl Nielsen, Odense, født 3. april 1945, er død.

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Mindeord om Elna Jensen

 

Tidligere erfaleder i Storstrømsgruppen Elna Jensen døde i juni, 88 år gammel.

 

Helt indtil begyndelsen af 2018 var Elna leder af gruppen og har i årenes løb virkelig været en fantastisk leder. Altid med gode ideer til møderne.

Jeg talte igennem årene ofte med Elna, om hvad der skulle i næste Medlemsnyt, og man kunne tydeligt mærke, hvor meget Elna gik op i, at det skulle være møder, som folk havde lyst til at komme til.

 

Elna var meget afholdt af alle i FDDB, som kendte hende.

Vi er mange som vil savne hende.

 

Æret være Elnas minde.

 

På vegne af erfalederne

Gerd Nielsen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

Blad 8     deadline 3. august  udgives 29. august

Blad 9     deadline 31. august   udgives 26. september

Blad 10   deadline 28. september    udgives 24. oktober

Blad 11   deadline 26. oktober     udgives 21. november

Blad 12   deadline 23. november  – udgives 19. december