FDDB

Medlemsnyt 8

August 2018

Årgang 34

 

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Helen Keller konferencen i Spanien

Nye haptiske signaler gør det lettere at være ved lægen

Download Medlemsnyt på lydfil via Notas app

OPLYSNINGEN

Nyt fra Nota

DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Tillykke med 139 haptiske signaler

Nyt fra FDDB-Ungdom

FRA LÆSERNE

På tegnsprogskursus med FDDB

Handicapskilt til bilen

ARRANGEMENTER

Gåtur i Kolding

Gåtur på Planet-stien

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Sjælland tegnsprog

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Trekant-området

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Kolofon

 

 

 

 

FRA FDDB

 

Helen Keller konferencen i Spanien 

 

Af Peter Ryberg, medlem af hovedbestyrelsen


Spanien var i sommer vært for den 9. Helen Keller Verdenskonference for døvblinde fra 20. - 27. juni. 


De første tre dage var der generalforsamling for Verdensforbundet for døvblinde, WFDB. Der blev gennemført store vedtægtsændringer. Tidligere var der ti medlemmer af hovedbestyrelsen. Hovedbestyrelsesmedlemmerne har dog gennem årene erfaret, at det er vanskeligt for alle ti medlemmer at finde en dato for afholdelse af møderne. De foreslog derfor en reduktion af hovedbestyrelsen til fem medlemmer. Generalforsamlingen vedtog forslaget. Der var 18 personer, der stillede op til valg om de fem pladser, og det tog forholdsvis lang tid at koge antallet ned til fem medlemmer. Geir Jensen fra Norge blev genvalgt som formand. Der blev desuden vedtaget flere forbedringer til vedtægterne.


Ved den efterfølgende Helen Keller konference var der både workshops, oplæg og boder. FDDB havde opstillet en bod til fremvisning af vores nye bog med Haptiske signaler, som lige er udkommet. Haptiske Signaler er desuden kommet som app til både Android og IOS. Rigtig mange af deltagerne syntes godt om den nye bog, og de kunne godt lide de nye haptiske signaler. Dorte Eriksen og jeg havde travlt med at vise de forskellige signaler og fortælle om, hvordan haptiske signaler for døvblinde og tolke virker. Vi solgte desuden mange af de medbragte bøger på engelsk.


Vi deltog også i mange af de andres oplæg og workshops. Vi hørte bl.a. et oplæg fra USA. Vi hørte også et finsk oplæg om vold mod døvblinde, tolke og kontaktpersoner. Der var mange spændende og interessante oplæg, workshops og debatter. Vi diskuterede, hvordan vi kan udvikle vores aktiviteter indenfor det politiske område, og hvordan man kan få støtte fra regeringen til døvblinde. Vi fik udvekslet mange forskellige ideer og erfaringer. 


Den sidste dag var der et fastsat program med taler fra deltagere fra forskellige lande, men dagen før fik vi at vide, at programmet var blevet ændret. Dronning Letizia af Spanien ville besøge os på byens rådhus. Alle deltagerne blev transporteret til rådhuset i busser. Det var en stor oplevelse at hilse på dronningen af Spanien.


Vi takker for en velafholdt Helen Keller Verdenskonference. 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nye haptiske signaler gør det lettere at være ved lægen

 

Af Kommunikationsudvalget

 

De haptiske signaler i den nye bog og app er inddelt i syv forskellige kategorier. En af kategorierne er en helt ny kategori, som indeholder signaler, der er nyttige i forbindelse med pleje eller omsorg, fx når man er ved lægen eller på hospitalet.

 

Kategorien hedder ’Pleje’ og indeholder fem signaler, som er særligt brugbare, når man er ved lægen, på hospitalet, har besøg af en hjemmesygeplejerske eller lign.

 

Signalerne i kategorien er:

 

BEVÆG DIG IKKE

BLODTRYK

INDSPRØJTNING

ONDT – kommer til at gøre ondt

TEMPERATUR – der tages temperatur

 

Det første signal BEVÆG DIG IKKE kan fx bruges i forbindelse med undersøgelser, hvor det er vigtigt, at den døvblinde sidder helt stille. Men hvor længe skal man sidde stille? Gælder det fortsat, eller må jeg bevæge mig nu?

Det er ikke altid, man får den oplysning af lægen, hvis han eller hun er koncentreret om sit arbejde. Hvis kontaktpersonen, tolken eller den pårørende lægger sin hånd oven på den døvblindes hånd, og bevæger den langsomt udad, betyder det, at man fortsat ikke må bevæge sig, og det gælder så længe, man lader hånden ligge oven på den døvblindes hånd.

 

Det andet signal BLODTRYK bruges til at fortælle, at der skal tages blodtryk. Det kan man ofte vælge at forklare med tegnsprog eller tale, men nogle gange er lægen eller sygeplejersken hurtig og går bare i gang med at sætte måleapparatet rundt om armen uden at sige noget. I den situation er det nyttigt, at man giver et klem om den døvblindes arm med tre fingre (tommel, pegefinger og langfinger). Det betyder, at der tages blodtryk, og signalet er meget hurtigt at formidle uden at forstyrre den proces, som lægen eller sygeplejersken er i gang med.

 

Det tredje signal er INDSPRØJTNING. Igen kan det være rart at formidle beskeden uden at skulle stoppe det arbejde, som lægen eller sygeplejersken er i gang med. Signalet kan også med stor fordel bruges af sygeplejersken eller lægen selv, hvis der ikke er en tolk, kontaktperson eller pårørende til stede, og info skal formidles til den døvblinde. Først gives en enkelt prik på indersiden af albueleddet, som symboliserer et stik. Derefter gives et prik på det pågældende sted på kroppen, hvor der skal indsprøjtes.

 

Det fjerde signal i kategorien er nært beslægtet med INDSPRØJTNING, nemlig ONDT – kommer til at gøre ondt.

Det laves med en streg hen over håndryggen.

 

Det sidste signal er TEMPERATUR. Det laves ved, at man tegner en streg op langs den døvblindes pegefinger. Det betyder, at der skal tages temperatur.

 

Hvorfor udføres denne kategori på hånden?

Det er ikke tilfældigt, at de fleste af signalerne i kategorien ’Pleje’ laves på hånden. Ligger man i en hospitalsseng, er det ikke nemt at komme til ryggen eller skulderen, men hånden kan man lægge oven på dynen eller på et armlæn ved sengen, og dermed er hånden i denne situation det mest optimale sted at modtage signaler.

 

Vil du gerne kende alle signalerne?

Du kan finde fotos, signalbeskrivelser og videoklip af alle 139 signaler i den nye app ’Haptiske signaler’, som kan downloades gratis fra App-store og Google play til mobil og tablet.

 

Bogen af samme navn kan købes for 139 kr. på www.fddb-shop.dk eller ved henvendelse til FDDB. Det vil også være muligt at købe bogen på Fuglsangcentret i forbindelse med FDDBs kurser.

 

I næste nummer af Medlemsnyt kan du læse mere om signalerne i den kategori, der hedder Computer & skærme.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Download Medlemsnyt på lydfil via Notas app

 

Af redaktionen

Medlemsnyt kan fås på lyd-cd, punktskrift, trykt papir og som vedhæftet fil på mail. Men man kan også høre Medlemsnyt som lydfil via biblioteket Notas app på iPad og iPhone.

Desuden kan man downloade en lydfil til både Daisy-afspiller og computer fra Notas bibliotek, hvis man er bruger hos Nota.

 

Her finder du Medlemsnyt:

 

1. Gå ind på Nota biblioteks hjemmeside www.nota.dk

2. Skriv “Medlemsnyt lydbog” i søgefeltet.

3. Medlemsnyt kommer frem som forslag. Gå ned på siden til det nummer af Medlemsnyt, du vil downloade.

4. Vælg format (mp3 eller daisy-afspiller).

5. Tryk på download.

 

Du kan også vælge at høre Medlemsnyt på Notas hjemmeside uden at downloade. Tryk på afspil.

 

Læser du Medlemsnyt via skærm eller punktlæseliste, skal der i søgefeltet skrives: Medlemsnyt e-bog.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Aktuel punktbog

Knud Romer: Kort over Paradis

 

Knud Romer er tilbage med en ny bog 12 år efter debutromanen: Den som blinker er bange for døden.

Den nye roman indeholder to fortællinger, som udfolder sig parallelt. I den ene beretter Knud Romer om sin deroute som fordrukken evighedsstudent på litteraturvidenskab på Københavns Universitet fra 1979-1995. Den anden handler om hans opdigtede ven M, hvis far er spion i Iran under den kolde krig.

 

Punktbog 418218

14 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

DØVBLINDE-KONSULENTERNE

 

Tillykke med 139 haptiske signaler

 

Af Hanne Jepsen, døvblindekonsulent

 

I anledning af FDDBs udgivelse af den nye bog med 139 haptiske signaler vil jeg gerne dele mine tanker med FDDBs medlemmer.

 

Alle der kender mig ved, at jeg brænder for haptisk kommunikation.

Det er min oplevelse, at de døvblinde borgere, der tager haptisk kommunikation til sig, virkelig får et stort udbytte af det. 

Når det er sagt, skal man være opmærksom på, at det altid er vigtigt at tilpasse det til den enkelte. Ingen kan bruge alle de tegn der findes. Men når det fungerer godt, har mange fundet ud af, hvad der er vigtigt at vide, når man er i omgivelser, hvor det kan være svært at få synsbeskrivelse.

 

Haptiske signaler giver mulighed for at tage del i verden omkring sig på en helt anden måde end ellers. Her er nogle eksempler, hvor jeg har oplevet, at det har gjort en stor forskel:

 

Sidste år på FDDBs sommermøde under navneopråb, fik en deltager tegnet på ryggen, hvor de forskellige deltagere sad.  Dette var for ham en helt ny måde at være deltagende på under navneopråbet. Han fandt ud af, hvem der sad sammen, og hvor han i kaffepausen skulle søge henad for at møde nogle af dem, han i forvejen kendte.

 

Jeg har også været med til at hjælpe en borger med at udvikle signaler til byturen. Når hun sidder på café, vil hun gerne vide lidt om de andre gæster på caféen. Da hun hører meget dårligt, kan det være svært at få det formidlet, uden at det overskrider en etisk grænse, og derfor fandt vi på nogle haptiske signaler, som kunne beskrive personerne i lokalet.

 

For nylig havde jeg også selv en god oplevelse med haptiske signaler. Jeg skulle hjælpe en tegnsproget borger med noget på hans computer. Vi var meget koncentrerede begge to og arbejdede hårdt. Da jeg brugte begge mine hænder på tastaturet, var det svært at kommunikere med ham på taktilt tegnsprog, men pludselig fik jeg et stort ’smil’ på ryggen, som tegn på, at det her havde vi to da helt styr på! Jeg kunne mærke, at jeg blev rigtigt glad for at kunne være fælles om opgaven i nuet.

 

Jeg ønsker alle FDDBs medlemmer god fornøjelse med at benytte dette supplement til anden kommunikation, om det så kun er signalet for ’pause’ eller en retningsbestemmelse, eller hvad man nu har behov for, så skal herfra lyde en opfordring til at komme i gang. Det er det første skridt som er sværest.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Nyt fra FDDB-Ungdom

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år.

Kære alle unge!

Vi håber, I alle har nydt denne ekstremt varme sommer, og måske har I endda fået lidt kulør på. Vi er i hvert fald tilbage efter en dejlig ferie og planlægger nu vores næste arrangement.

 

Nu er det (snart) jul igen…

Ganske kort: Vores næste julearrangement finder sted i Aalborg 7. - 9. december.

Husk et stort fedt kryds i din kalender. Mere info følger!

 

Vil du være en del af et ungt stærkt team?

Til næste år i 2019 bliver der en ledig plads i ungdomsudvalget, da vores medlem Jackie Hansen stopper.

 

Er du interesseret?

Du har mulighed for at deltage i et af vores ungdomsmøder for at se og mærke, om det er noget for dig.

Du får blandt andet indblik i, hvordan vi arbejder sammen som et team og planlægger arrangementer for de unge. Samtidig er der altid plads til et godt grin. Mødet er lørdag 27. oktober i Handicaphuset i Taastrup. Der er kun plads til en deltager til mødet, så tøv ikke med at skrive til os, hvis det har din interesse.

 

Mange varme hilsner fra Ungdomsudvalget

Nicoline, Ditte, Nadia, Anders og Jackie

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os i udvalget med spørgsmål eller forslag. Ønsker du at være med på vores mail-liste, så send en mail til: jblh@me.com

 

Find os også på www.fddbu.dk eller på facebook under FDDB - Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

På tegnsprogskursus med FDDB

 

Af Tove Olesen

 

Jeg har lige været på tegnsprogskursus sammen med elleve andre deltagere. Det var meget spændende, men også hårdt arbejde.

Vi skulle møde kl. 10, og vi begyndte med det samme. Mange af os syntes, det var lidt hårdt at komme i gang og møde så tidligt.

 

Vi fik præsenteret os og mødte underviseren, som hed Karin Mikkelsen og kom fra firmaet Tegnstuen. Karin var meget meget dygtig. Hun havde to tolke med til at tolke, hvad vi sagde rundt om ved bordene.

 

Der gik noget tid, før jeg fik fat i, at det var tolkens stemme, jeg kunne høre, og at Karin selv var totalt døv. Jeg spurgte, om jeg måtte høre hendes stemme, men det var hun ikke så glad for.

 

Vi startede med håndalfabetet, og alle viste hvad vi kunne på forhånd. Der var nogle af os, der kunne en del af alfabetet i forvejen. For de fleste var det første gang, og så måtte kontaktpersonerne træde til og hjælpe med at formidle bogstaverne i hånden.

 

Så fik vi udleveret  ark med billeder og fik vist tegnene for bl.a. hv-ordene. Det var sjovt. Denne gang kunne jeg forstå det meste.

 

Jeg havde selv to tolke med, som skiftedes til at formidle de tegn, jeg skulle aflæse taktilt. Jeg fandt ud af, at det var lettere at aflæse to hænder end en enkelt hånd, men det kan lade sig gøre.

 

Man får brugt sine skuldre og nakkemuskler meget, hvis man ikke passer på, når man aflæser taktilt. Man kan blive ret øm. Det krævede også en del energi at huske tegnene, men efterhånden poppede det op i min erindring, hvad jeg har lært for efterhånden mange år siden.

 

Vi anstrengte os alle for at følge med og fortælle små historier for hinanden og bruge de nye tegn. Der var plads til os alle, og alle fik meget ud af det. Men det var varmt, og sidst på dagen var man helt ør i hovedet af at prøve at følge med. Nogle af os gav lidt op undervejs, men kom tilbage igen. Det var godt. Vi ville jo helst have alle med.

 

Om aftenen den anden dag fik vi fortalt om døves historie og kultur. Det var meget spændende. Den sidste dag var der nogle, der havde fået nok og tog tidligt hjem efter frokost. Det var lidt ærgerligt, men jeg må indrømme, at der var vi nået til et punkt, hvor vi var helt fyldt op med nye ord og tegn.

 

Vi var enige om, at det ville være dejligt at få flere kurser i forlængelse af dette. Jeg vil i hvert fald prøve at finde muligheder for at have nogen at tale med herhjemme eller i området, så jeg ikke glemmer det, vi lærte.

 

Det var en dejlig uge med dejlige kammerater, kontaktpersoner, tolke og en rigtig god underviser. Og som sædvanlig var det dejligt med forkælelse på Fuglsangcentret.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Handicapskilt til bilen

 

Af Nadia Hussain

 

Hvis man er blevet godkendt til handicapkørsel, så kan man også søge om at få et handicapskilt til bilen. Og det endda selvom man ikke selv har bil.

 

Jeg søgte om parkeringskiltet, fordi jeg var blevet godkendt til ordningen med handicapkørsel. Jeg skulle blot sammen med ansøgningen sende et bevis på, at jeg er medlem af ordningen, fx en kvittering.

 

Parkeringsskiltet er rigtig nyttigt for døvblinde, især hvis man også som jeg har andre sygdomme. Det kan være svært at finde parkeringsplads særligt på hospitalet.

 

Jeg søgte om skiltet allerede i september 2017 og fik det først i marts 2018, så der kan gå lidt tid fra man ansøger, til man modtager det. Jeg har ikke selv kørekort, men min mor kan benytte det, når hun fx kører mig til hospitalet.

 

Skiltet koster 450 kr., og man kan ansøge om at få det på: www.handicap.dk/brugerservice/parkeringskort

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Gåtur i Kolding

Onsdag 5. september

 

Gåtursgruppen Jylland arrangerer en dejlig sensommer-gåtur i Kolding onsdag 5. september.

 

Vi mødes på Kolding Banegård kl. ca. 10 og går over til buslinje 7 med afgang kl. 10.25. Vi står af ved sidste stop ved Dansk Sygeplejehistorisk Museum og går langs fjorden. Vi slutter af med kaffe og kage på Den Blå Cafe, hvor en sød deltager vil give.

 

Alle bedes tage madpakke og vand med.

Husk tilmelding til FDDB ugen før.

Både tale- og tegnsprogsbrugere er velkomne.

Bliver du forhindret i at komme på dagen, så send venligst en sms til Eva på mobil 29 62 81 63.

 

Med venlig hilsen

Eva og Torben

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Gåtur på Planet-stien

Torsdag 6. september

 

Vi mødes vi på Åmarkens station kl. 11.

Planet-stien i Hvidovre er bygget op med infotavler og jernskulpturer af planeterne. Ruten er seks km lang og slutter med dværgplaneten Pluto, som ligger helt i udkanten af solsystemet. Ruten går gennem et naturskønt område, forbi Hvidovre Havn og videre langs med strandenge og græsklædte bakker.

Vi spiser madpakken undervejs.

Bagefter går vi tilbage og drikker kaffe med kage, inden vi slutter ved Åmarkens station.

Pris 30 kr. for medlemmer. FDDB betaler for ledsagerne.

Giv besked senest 3. september til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Ring eller send sms hvis du bliver forsinket.

Gåturshilsen

Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 29. august og onsdag 26. september kl. 14 - 16.30

Sted: Østerlars (29. august) og Borrelyngvej 48, Allinge (26. september).

Emne: 29. august spiller vi Minigolf i Østerlars.

26. september besøger vi Teknisk samling.

Tilmelding senest en uge før til Ole Holm.

Tlf. 56 99 94 46 

Mange hilsner

Anvör

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 4. september 

Spisning kl. 12 – 13 og erfamøde kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum.

Emne: En ung døvblind mand fortæller om sit liv.

Jackie, som er erfaleder i FDDB og informatør, fortæller om sit unge liv og de store forandringer, han har gjort.

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på

susanne.loecke@gmail.com eller mobil

60 43 19 91

Vel mødt og på kærligt gensyn!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord

Dato: Fredag 21. september kl. 10.30 - 12. 45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: Medlemsmøde ved HB-medlem Birgit Larsen.

FDDB er vært ved lidt at spise og drikke.

Tilmelding senest søndag før mødet til Arne:

Tlf. 45 85 94 19 eller Gerd

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Arne og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

København Vest

Dato: Mandag 17. september kl. 12.30 - 15.00

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Medlemsmøde ved HB-medlem Birgit Larsen.

FDDB er vært ved smørrebrød denne dag.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sjælland tegnsprog

Dato: Onsdag 19. september kl. 13.30 - 15.30

Sted: Solterrasserne på 4. sal, den gule stue

Emne: Birgit Larsen fortæller om sin rejse til Nepal.

Sidste frist for tilmelding er tirsdag 11. september til Ella ellaella@mail.tele.dk eller I-Deksy.

Mange hilsner fra

Ella

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 25. september kl. 14 - 16 

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Foredrag v/ Jeanne Schlenzig om sundhed og aldring.

Tilmeldingsfrist senest fredag før mødet.

Tlf. 50 58 87 45

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 7. september kl. 13.30 - 16

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse.

Emne: Vi får besøg af John som fortæller om sit liv som brandmand.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

På gensyn

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 24. september kl. 13.00 - 15.30

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F

Emne: Vi får besøg af Hjælp til hjælp/Behandl os ordentligt, som fortæller om deres arbejde.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfamødet, og ellers kan du tilmelde dig på tlf. 20 27 70 11.

Pris: 30 kr. til kaffe og kage. FDDB betaler for ledsageren.

Bemærk at tidspunktet er forlænget med 30 minutter.

Jeg glæder mig til at se jer.

Mange hilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 26. september kl. 13.10 - ca. 16

Sted: Odense Teater, Jernbanegade 21, Odense C

Emne: Teater-rundvisning på Odense Teater.

Vi mødes kl 13.10 foran teateret, hvorefter vi får en rundvisning af Peter på 1,5 times varighed. Vi kommer bag scenen, på scenen, får et kig ind i den travle systue, hvor kostumerne laves og meget mere.

Jeg opfordrer til, at alle har en ledsager/kontaktperson med, da der er flere snævre passager undervejs. Vi slutter af i Restaurant Kongens Have ved siden af teateret med kaffe og kage.

Pris for hele arrangementet: 65 kr. pr. person.

Vær opmærksom på begrænsede parkeringsmuligheder i Odense.

Tilmelding senest mandag 17. september til:

gittepug@stofanet.dk eller

tlf. 25 11 63 77

NB: Læs også den ekstra invitation til jer fra ’Trekant-området’ med virksomhedsbesøg på Interacoustics 12. september.

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 19. september kl. 13 - 16

Sted: Tegnsproghuset, Egeskovvej, Fredericia.

Emne: Vandrehistorier af Anne Louise Dissing. Kom og hør hvad hun fortæller af spændende, sjove og utrolige historier.

Håber I alle har haft en god sommer og er klar til nye aktiviteter.

Hilsen fra

Eva og Torben

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 5. september kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Ikke fastlagt.

Tlf. 74 52 58 29

Mange hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 12. september kl. 13.15 - 16.15

Sted: Interacoustics, Audiometerallé 1, Middelfart.

Emne: Kom og få en spændende dag ved Oticons søsterselskab, Interacoustics, som bl.a. laver måleudstyr til hørelse og balance.

Her er oplæg og rundvisning i virksomheden og dens klinikker ved Johannes, og for de modige er der mulighed for at prøve en tur i ’balance-stolen’.

Vi mødes ved indgangen kl 13.15 og slutter dagen med kaffe og kage.

Pris: 50 kr. pr person.

Vi byder medlemmer fra Fyn meget velkomne!

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 4. september på tlf. 25 11 63 77 eller

gittepug@stofanet.dk

Mange hilsner fra Gert og Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 25. september kl. 9.30 - 12.00.

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28. stuen lok. 07, lokale 03,

Aarhus C

Emne: FDDB har ikke landsmøde i 2018, men vi holder lokale medlemsmøder. Kom og hør om hovedbestyrelsens arbejde i 2017.

Der er gratis smørrebrød til alle fremmødte.

Tilmeld jer senest ugen før.

HUSK også 30. oktober, hvor der er foredrag ’Pigen fra Auschwitz’ med 94-årlige Arlette, der har overlevet kz-lejren.

Tilmelding senest 14 dage før.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det, men dette skal ske 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

Tlf. 86 23 21 27  

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 17. september kl. 13.00  - 15.30

Sted: Vi mødes på Center for Kommunikation, Brahmsvej 8, Herning. 

Emne: Specialkonsulent Birthe Clement og synskonsulent Pia Lehbert Sørensen viser os rundt og fortæller om deres arbejde samt viser os hjælpemidler.  

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og Nordjylland tegnsprog
Dato: Mandag 3. september kl. 12.30 - 15.00

Sted: DBS-Huset i Aarhus, Sønder Allé 10, Aarhus

Jeg håber alle har haft en rigtig god sommer.

OBS! Se de nye ændringer for vores erfamøder.

Ses vi – ja vi gør!
Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil: 25 77 28 24

ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil: 31 13 60 94
maxim700@live.dk


Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Dato: Fredag 14. september kl. 10 - 13

Sted: Torvesalen, Foreningernes Hus, Torvet 5, 1.sal, Nørresundby

Emne: Vi får besøg af Niels Henrik Jørgensen fra hovedbestyrelsen i FDDB. Det bliver dejligt at se både nye og gamle medlemmer efter en god lang sommer.

Tilmelding/afbud: Husk at melde til eller fra senest mandagen før mødet på:

mobil 20 27 94 97 eller på

hanne@8sen.dk

På glædeligt gensyn

fra erfaleder Hanne Vestergaard Ottesen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

85 år

Conny Bertelsen, Roskilde

Født 10. september 1933

 

80 år

Solveig Nørby Sørensen, Esbjerg

Født 16. september 1938

 

80 år

Niels Christian Hansen Brandt, Græsted

Født 20. september 1938

 

70 år

Kirsten Koed Hansen, Viborg

Født 4. september 1948

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

Blad 9    deadline 31. august   udgives 26. september

Blad 10   deadline 28. september    udgives 24. oktober

Blad 11   deadline 26. oktober     udgives 21. november

Blad 12   deadline 23. november  – udgives 19. december