FDDB

Medlemsnyt 9

September 2018

Årgang 34

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Reportage fra generalforsamlinger

Nu kan du indsende afregningsskema via hjemmesiden

Orientering til gåturs-deltagerne om udgifter

Haptiske computer-signaler

Liste over nye haptiske signaler

OPLYSNINGEN

Nyt fra Nota

DB-KONSULENTERNE

Ny DB-konsulent i Midt- og Nordjylland og om samarbejdet med kommunerne

Nyt fra FDDB-Ungdom

Weekend i hestenes tegn

FRA LÆSERNE

Tak til socialrådgiver Lis Larsen

En spændende weekend fuld af action

I Nepal til valg og workshops

ARRANGEMENTER

Gåtur om Frederiksborg Slotssø

Gåtur til Hindsgavl slot ved Middelfart

Juletur til andelslandsbyen Nyvang med Klub Øst

Pårørendekursus

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Trekant-området

Midtøst-jylland

Midtvestjylland

Midt- og nordjylland tegnsprog

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Reportage fra generalforsamlinger

 

Af Anders Fransson, formand

 

18. - 22. juni var jeg sammen med Bjarne Hvidsten i Benidorm i Spanien. Anledningen var, at vi skulle deltage i generalforsamlingen i den Europæiske DøvBlindeUnion (EDBU) og i Verdensforbundet for DøvBlinde (WFDB).

 

Mandagen gik med at rejse til Spanien og tjekke ind på hotellet, og tirsdag var dedikeret til generalforsamlingen i EDBU. Det forløb som en klassisk generalforsamling, som vi kender det, med fremlæggelse af beretningen fra året der gik, årsregnskab, budget og til sidst valg til bestyrelsen. Den siddende formand Sanja fra Kroatien blev genvalgt.

 

Vi fik fremlagt en plan for, hvad EDBU gerne vil arbejde med, herunder at gøre døvblinde mere synlige i Europa. EDBU har fået stillet et kontor til rådighed i Bruxelles, da de har fået penge fra EU med krav om, at de skal holde generalforsamling hvert år. Værtslandet for næste års generalforsamling kendes endnu ikke. EDBU har yderligere den udfordring, at de mangler penge, så en del af bestyrelsens ressourcer bliver brugt på at skaffe penge. EDBU fik i år et nyt medlem. Det var Frankrig, som først for nylig har fået deres egen forening for døvblinde.

 

Både onsdag og torsdag samt en smule af fredagen var reserveret til generalforsamlingen i Verdensforbundet for DøvBlinde, WFDB.

Formanden, Geir Jensen fra Norge, fremlagde sin beretning. Herefter var det tid til vedtægtsændringsforslag. Der var et forslag om at skære bestyrelsen ned fra ti til fem medlemmer. Det blev vedtaget og betyder, at de regionale repræsentanter fra hver verdensdel ikke længere har en plads i bestyrelsen og derved ikke længere har den samme indflydelse. Der var dog intet postyr over dette. De andre vedtægtsændringer var alle små rettelser, men de skulle vedtages hver for sig, hvilket tog urimeligt lang tid. Regnskabet og budgettet blev også fremlagt. WFDB holder generalforsamling hvert fjerde år.

 

Der skulle også vælges medlemmer til den nye bestyrelse. Her blev Geir Jensen genvalgt som formand, og Kalas fra Sverige blev valgt som ny næstformand. Puspa fra den Nepalesiske døvblindeorganisation blev valgt som et af de menige bestyrelsesmedlemmer. 

 

Valgsystemet i WFDB er anderledes end i FDDB, da en kandidat skal have mindst halvdelen af stemmerne for at blive valgt til en post. Ellers skal man ud i en anden valgrunde, hvor man stemmer på de to kandidater, der fik flest stemmer. Desuden var der en del kandidater, der ændrede deres kandidatur i allersidste øjeblik, og det gjorde at afstemningen trak ekstra meget ud. Valghandlingen tog det meste af torsdagen.

 

Torsdag aften samt et par timer fredag formiddag blev inddraget for at kunne nå de sidste ting, herunder regnskabet og et forslag fra FSDB (Sverige) om mærkning på hvide stokke, der viser, at man er døvblind. Der var en del debat om emnet, og der var mange, der havde en mening om det. Desværre var der utrolig kort tid, og forslaget kom ikke til afstemning, da svenskerne trak det tilbage, fordi de mente, at det ikke var blevet drøftet tilstrækkeligt.

For mig at se er det sådanne emner, man burde have fokuseret meget mere på, fordi det er et emne, hvor vi kan bruge hinandens erfaringer på tværs af lande, og hvor vi sammen kan opnå et konkret resultat til gavn for døvblinde.

 

Til sidst var der den formelle afslutning, og herefter startede Helen Keller konferencen. Jeg valgte dog at tage hjem fredag formiddag.

 

Det var en spændende tur, hvor jeg mødte mange døvblinde fra alle egne af verden. Heriblandt vores venner i Nepal, en del fra de nordiske lande som jeg kender igennem DBNSK og en del nye ansigter. Det har været en god, spændende, hård og lærerig oplevelse at repræsentere FDDB på den store internationale scene.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nu kan du indsende afregningsskema via hjemmesiden

 

Af Pia Hesse, kommunikationsansvarlig

 

FDDB modtager hver dag mange afregningsskemaer med post og mail. Nu kan du på en endnu smartere måde indsende dit afregningsskema online via FDDBs hjemmeside.

 

Har du kørt for et medlem i egen bil, eller drejer det sig om refusion af forplejning til kontaktperson, hvor der ikke er bilag involveret, er det supernemt at bruge det nye online-skema til at indsende kilometer-antal eller beløb.

 

Har du bilag, som skal sendes med, kan du også som noget nyt downloade afregningsskemaet på word fra hjemmesiden, udfylde det, gemme det på din pc og indsende det til fddb@fddb.dk med bilagene som vedhæftning.  

 

 

Du finder både det nye online-afregningsskema og skemaet til download på www.fddb.dk under knappen ’Om FDDB’.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

Orientering til gåturs-deltagerne om udgifter

 

Af Bettina Poulsgærd, økonomiansvarlig

 

Når gåtursgrupperne mødes og går en dejlig tur i den lokale natur, er det sådan, at FDDB ikke dækker transportudgifter for vores døvblinde medlemmer. Døvblinde medlemmer skal også selv betale 30 kr. for kaffe. FDDB betaler resten af prisen for kaffen.

 

Ledsagere får dækket transport efter billigste befordring og får også dækket hele prisen for kaffe. Hvert medlem må max medbringe én ledsager på gåturene.

 

Har du spørgsmål til, hvordan udgifterne dækkes, er du velkommen til at kontakte Bettina Poulsgærd på FDDBs sekretariat på tlf. 36 38 85 91 eller ved at skrive til bettina@fddb.dk 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Haptiske computer-signaler

 

Af Kommunikationsudvalget

 

I den nye bog og app ’Haptiske signaler’ er der en kategori, der er særligt velegnede at bruge til synsbeskrivelse, når man arbejder ved en computerskærm eller bruger en smartphone eller iPad.

Der findes langt flere signaler til computer-brug, men disse er de ni mest nyttige, og de er derfor udvalgt til at komme med i bogen:   

 

DOBBELTKLIK

ENTER-TAST

MOBIL

OPDATERER

PILE-TAST

SKRIVER PÅ PC

SKÆRM (kategori-signal)

SWIPE

TAB-TAST

 

DOBBELTKLIK

Med hånden hvilende på ryggen gives to prikker hurtigt efter hinanden.

TIP: Kan kombineres med SKÆRM og udføres hvor der skal klikkes på skærmen.

 

ENTER-TAST (retur-tast)

Et spejlvendt L tegnes på ryggen med en kort lodret streg, der ender mod venstre i en vandret streg.

 

MOBIL – mobil (telefon) ringer

Tommel- og lillefinger holdes mod overarmen og vippes skiftevis ud og ind mod armen.

 

OPDATERER

Der tegnes en lille cirkel på ryggen. Fingeren fortsætter rundt, så længe en maskine opdaterer eller arbejder. Der laves et lille ophold på vej rundt øverst i cirklen.

 

PILE-TAST

Pegefingeren bevæges flere gange langs med ryggen i pilens retning.

 

SKRIVER PÅ PC    

Der skrives på ryggen som på et tastatur.

 

SKÆRM (kategorisignal)   

Den øverste kant og de to sider af en skærm tegnes på ryggen med to fingre.

TIP: Kan bruges som indledning og ramme til beskrivelse af indhold på en skærm.

 

SWIPE    

Med fingerspidserne laves en fejende bevægelse på ryggen.

 

TAB-TAST

To pegefingre bevæges i vandret retning mod hinanden på ryggen.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Liste over nye haptiske signaler

 

Af kommunikationsudvalget

 

Kunne du hele den gamle bog udenad med alle de 103 haptiske signaler og tænker nu: Hvis bare jeg kunne nøjes med at få en liste over, hvilke helt nye signaler, der er kommet til… ?

Det kan du godt.

Den liste er nemlig herunder.

 

ANDERLEDES

BETALING

BEVÆG DIG IKKE

BIL

BILLET

BLODTRYK

BOGSTAV

BRØD

CHAMPAGNE

DIG

DOBBELTKLIK

ENTER-TAST

FARVE

FEJL

GOD

HANDICAPPET

HENTER

HØRER – kan du høre, hvad der bliver sagt

IGEN

INDSPRØJTNING

INSISTERENDE

KAFFEVOGN

KIGGER PÅ DIG

KLOKKEN

KVINDE

KVITTERING

LARM

LÆGE

MAND

MIKROFON

OKAY

ONDT – det kommer til at gøre ondt

OPDATERER

PAKKER SAMMEN

PERSON

PILE-TAST

REJS DIG OP

ROMANTISK

RYGER

SERVERING

SKÆRM

SNE

SODAVAND

SOVER

SWIPE

SYGEPLEJERSKE

TAB-TAST

TALLERKEN

TEMPERATUR - der tages temperatur

TOLKNING

TRAPPER

UNDERSKRIFT

USIKKER

VINDUE

ØJENBRYN HÆVES

ØJNE LUKKER

ØL

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Aktuel punktbog i august

Peter Lund Madsen: Frihedens pris – en kort historie om menneskehjernen

Peter Lund Madsen fortæller underholdende om menneskets hjerne, og om de mentale problemer der kan opstå i hjernen. Hvordan reagerer hjernen fx på stress, og hvordan fungerer hjernen, hvis man har en psykisk sygdom. En oplysende og interessant bog med en personlig vinkel, idet forfatteren også kommer ind på sin egen angst.

 

Punktbog 418231

7 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

DB-KONSULENTERNE

 

Ny DB-konsulent i Midt- og Nordjylland og om samarbejdet med kommunerne

 

Af Vinie Bach, døvblindekonsulent

 

Så blev det min tur til at skrive et lille indlæg her i Medlemsnyt. Jeg vil bruge lejligheden til at præsentere mig selv. Jeg blev ansat som døvblindekonsulent ved CFD i Aarhus i november sidste år. Jeg har fungeret i stillingen i næsten et år og har derfor allerede draget mig nogle erfaringer, særligt omkring samarbejdet med kommunerne.

 

Jeg blev uddannet som tegnsprogstolk i 2005 og er blevet færdig med uddannelsen som socialrådgiver i sommer. Jeg finder kombinationen af de to uddannelser meget givende som døvblindekonsulent. Tegnsprogstolkefaget har givet mig en indsigt i døvblindes særlige udfordringer kommunikativt og socialrådgiverfaget en generel indføring i lovgivning og kommuners praksis. Jeg glæder mig til at folde det endnu mere ud.

 

Jeg er som tidligere nævnt særlig optaget af samarbejdet med kommunerne. I området Midt - Nord samarbejder vi med mange forskellige kommuner. Det er et både interessant og til tider udfordrende samarbejde, fordi lovgivningen tolkes så forskelligt.

 

Socialrådgivere er overladt et skøn i forhold til lovgivningen. Det betyder, at socialrådgiveren eller sagsbehandleren indsamler en række oplysninger, sætter disse i forhold til lovgivningen og herudfra laver en skønsmæssig vurdering, som fører til en begrundet afgørelse. I de enkelte lovgivninger vil der være overladt et større eller mindre rum til at skønne. Hertil kommer de ledelsesmæssige og politiske beslutninger, der kan være taget i den enkelte kommune, samt det større eller mindre økonomiske handlerum, der kan være i forhold til et øvre budget.

 

Som socialrådgiver i kommunen arbejder man ofte i et krydspres mellem borgerens ønsker/behov og en virkelighed af økonomi og lovgivningsmæssige rammer. Det er ikke altid en let position at befinde sig i, og det kræver, at socialrådgiveren i kommunen kan varetage mange forskellige interesser. Når afgørelser kan falde så forskelligt ud fra kommune til kommune, er det netop skønnet og det handlingsmæssige råderum, der er på spil.

 

Som døvblindekonsulent træder vi ind i dette rum sammen med socialrådgiveren og forsøger at klæde den pågældende socialrådgiver eller sagsbehandler på fagligt ved at tilvejebringe de rette oplysninger, hun skal bruge til at belyse sagen. Som døvblindekonsulenter kan vi altså skabe et fagligt fundament for afgørelsen, men det er sagsbehandleren eller visitationen i den enkelte kommune, som på baggrund af de fremlagte oplysninger træffer en afgørelse.  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

 

Nyt fra FDDB-Ungdom

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år.

 

Weekend i hestenes tegn

 

Af Suzanne Airy Helena Dalsgaard

 

En weekend i hestenes tegn. Det var, hvad vi unge mødtes til i august på Fuglsangcentret. Allerede den første aften blev vi introduceret til en svensk forsker, Parivash Ranjbar, der har udviklet et system med vibration, så døvblinde kan deltage i forskellige sportsgrene og få besked via vibrationer, om man skal fremad, til højre, venstre eller standse. Systemerne hedder Ready Ride, som er med ledninger, og Ready move, som er trådløst.

Vi fik prøvet systemerne af to og to, og var dermed forberedte på næste dag, hvor vi skulle bruge dem til at ride.

 

Dagen efter blev vi kørt til Snur-om-gaard, som ligger ved Børkop imellem Fredericia og Vejle. Her blev vi inddelt i tre hold, som skulle skiftes til at være i stalden til strigling af hestene, ridning og hestevognkørsel. Staldpersonalet var omhyggelige med at forklare os, hvad god omgang med hestene er. Vi var en blandet flok med nogen, der aldrig havde redet før og nogen, der har redet i flere år.

Jeg fik den ære at få mulighed for at galopere, oh, hvilken fryd!

 

Fed følelse af frihed

Jeg brugte det trådløse vibrations-system. Det var nemt nok at bruge, men vibrationerne var ret kraftige, og jeg fik et chok første gang det vibrerede, så det skulle jeg lige vænne mig til. Modtagerne blev placeret på min BH til at signalere FREMAD, i nakken som tegn for STOP og på højre og venstre side af ridehjelmen for at signalere HØJRE eller VENSTRE.

Det var lidt forvirrende, da jeg også har en synsrest at orientere mig med, men hvis ridelæreren skulle styre mig i cirkler eller bestemte retninger, var det en stor fordel at have.

 

Det krævede en del tilvænning at forstå vibrationerne fra ridelæreren, om hvor man skulle hen, så nogen gange var det forstyrrende at mærke dem. Jeg slap for at vride hovedet af led, hvis ridelæreren ville kommunikere med mig, og jeg slap for at forsøge at aflæse en tolk på lang afstand

Det gav en fed følelse af frihed og langt færre nakkesmerter. Systemet kan helt sikkert også bruges til andre sportsformål.

 

Vi spiste frokost på rideskolen og kaffe og kage. Midt i kagespisningen begyndte det at regne, og mange af os skyndte os i tørvejr i ridehallen. Efter konsumering af kaffe og kage fik vi teori i ridning, heste og svar på vores spørgsmål. Inden vi blev hentet, kom to heste hen til os, som vi kunne nusse med og få taget et gruppebillede sammen med. Det var svært for mig at forlade hestene.

 

Om aftenen mødtes vi i Sansehaven på Fuglsangcentret til hygge og samvær. På grund af bålforbudet i Danmark blev det ikke til noget bål, men vi hyggede os selvom det var uden ristede skumfiduser.

 

Stor tak til staldpersonalet, hestene og Parivash, som gjorde, at vi fik en god dag.

 

Det bliver min sidste gang i ungdommens tegn i december. Derfor, kom med og få en fed weekend og vær med, inden jeg træder over i de voksnes rækker i FDDB. Vi ses!

 

Reportagen kan også læses på www.fddbu.dk under ’reportage'. Du kan også følge forskeren Parivash Ranjbar på Facebook. Like og følg Ready ride og Ready move.

 

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os i udvalget for spørgsmål eller lign.

Ønsker du at være med på vores mail liste, så send en mail til: jblh@me.com

 

Find os også på www.fddbu.dk eller på facebook under FDDB - Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

 

Tak til socialrådgiver Lis Larsen

 

Af Nadia Hussain

 

For to år siden blev jeg færdiguddannet som administrations-økonom. Under studiet levede jeg af SU og SU-handicaptillæg.

Nu skulle jeg på dagpenge, for jeg var dimittend og ledig.

Fordi jeg var på dagpenge, skulle jeg skrive to ansøgninger om ugen. Det var en pligt og krav for at være på dagpenge. Derudover blev jeg indkaldt til møder med A-kassen og jobcentret. Fagfolk der ikke kender til døvblindeverden.

 

Jeg havde hørt om socialrådgiver Lis Larsen, som blandt andet arbejder for FDDB og som hjælper døvblinde med at komme videre efter endt uddannelse. Jeg tog kontakt til hende. Ved vores første samtale spurgte Lis mig, hvad jeg ønskede og forestillede mig. Jeg delte mine tanker om at arbejde med udsatte borgere, måske i form af et flexjob. Førtidspension var jo ikke en mulighed.

 

Heldigvis havde jeg Lis med som partsrepræsentant til mine møder. Det var betryggende, da jeg kan være en smule nervøs og bange for at kløjs i det. Det var rigtigt rart for mig, at Lis Larsen kunne overtage min stemme, især når jobcentret begyndte at snakke fagsprog. Lis er jo socialrådgiver, så hun ved hvad hun snakker om, da hun har arbejdet med faget i mange år. Samtidig kunne Lis gennemskue rigtige mange ting i forhold til sagsbehandlingen. 

 

Sådan gik det i to år. Vi havde møder med forskellige jobkonsulenter og sagsbehandlere. Efter et år kom jeg på sygedagpenge med den begrundelse, at jeg har et synshøretab, og så er jeg nyresyg. Det var også i den periode, jeg fik bevilliget kontaktperson og begyndte at gå til ride-fysioterapi grundet mine dårlige led og min balance. Der skete meget nyt.

 

Til vores held fik vi en forstående sagsbehandler, som sad i sygedagpenge-teamet. Hun hørte min historie og var meget lydhør. Hun havde tidligere haft en borger, som også havde et stort synshandicap, så det var ikke helt nyt for hende. Sagsbehandleren foreslog direkte en førtidspension. Jeg blev helt stille. For det første havde jeg ikke troet, jeg kunne få førtidspension og for det andet, så havde jeg hele tiden sigtet efter et flexjob.

 

Man vurderede, at jeg ikke kunne arbejde særligt meget, kun ganske få timer grundet min træthed, som skyldes en kombination af mine skavanker. Igen var det rart, at jeg havde Lis ved min side.  Jeg har tidligere været afprøvet som praktikant hos FDDB som ny-uddannet.

 

Vi aftalte et nyt møde. Uheldigvis blev min sagsbehandler langtidssygemeldt. Det vil sige, at den sagsbehandler, der endelig forstod mig, blev syg. Der gik måneder, og jeg hørte ingenting. Pludselig gik det også ud over min økonomi!

Kommunen valgte at indstille mig til ressource-ydelse. Det var da underligt. Det stod ingen steder i min jobplan, at jeg skulle gå fra sygedagpenge til ressource-ydelse. Pengene var så små, at jeg ikke længere havde råd til at bo i min hybel med mine to katte.

 

Oven i hatten røg min nyrefunktion yderligere, så jeg blev indlagt på Herlev Hospital. Derudover ventede der mig også en øjenoperation for grå stær.

 

Jeg fortalte Lis, hvad der var sket, og hun blev lige så forvirret. Vi fik et møde med en konsulent fra jobcentret. Igen var det rart for mig, at Lis var med. Hun overtog ordet, når konsulenten ikke forstod og min tunge slog knuder, og hun holdt sig ikke tilbage. Hun holdt fast i hvad den tidligere sagsbehandler havde sagt til os om førtidspension. Jobkonsulenten var ikke helt så lydhør.

 

Puha. Vi gik hjem. Nogle dage efter får jeg et opkald fra Lis, som fortæller mig, at hun har sendt en klage til kommunen om ressource-ydelsen, da det er i strid med loven. Hun forlanger, at jeg får mine sygedagpenge igen med tilbagevirkende kraft. Sådan!

Samtidig fortæller hun, at jeg er indstillet til førtidspension, og 23. august er der rehabiliteringsmøde. Nu bliver det spændende. Jeg er selv på Herlev Hospital den dag, og får pumpet en masse jern i mig via drop.

 

Jeg venter spændt på at høre svaret og skriver derfor til kommunen, hvad afgørelsen lyder. De skriver tilbage, at jeg vil høre fra dem efter nogle dage. Dagen efter og samme dag som jeg skal til tandlæge og have fjernet to visdomstænder og ligner en bæver pga hævelserne, får jeg en solstråle-mail fra Lis:

Jeg er tilkendt førtidspension. Endelig en afslutning.

 

Tak til Lis. Tak, fordi du var der hele vejen. Tak fordi du lyttede til mig, også når jeg var kedelig og deprimerende at høre på. Det var sjovt, da vi gik arm i arm på jobcentret.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 


En spændende weekend fuld af action 

Af Peter Ryberg


Vi var 12 friske døvblinde, der mødtes på Fuglsangcentret til en weekend sidst i august med fuld fart på programmet.

Fredag bød på en tur i de højere luftlag og en masse samarbejde. Vi startede eftermiddagen i baghaven på Fuglsangcentret. Vi blev alle spændt op i en sele og sendt højt op i et træ. Selvom sikkerheden var i top, var det alligevel grænseoverskridende at være oppe i de højder. Alle var godt forpustet, da de havde kravlet 10 meter op, ringet på en stor klokke, og derefter kravlet ned på jorden igen. Men sikke en oplevelse.

Nu blev vi delt op i to grupper, et blåt og et rødt hold. Vi skulle i hold løse teambuildings-opgaver på tid og samle point. Vi skulle bl.a. samle puslespil med kæmpebrikker, gå på seks-mands ski – det er ikke nemt at koordinere at seks personer løfter benet på samme tid – gå alle sammen i et slags ’musehjul’ og lave tovtrækning. Inden sidste opgave, som var kvit eller dobbelt, stod det 3 – 2 til blåt hold. Men rødt hold vandt sidste opgave og kunne trække sig sejrrige ud af kampen. 

Lørdag morgen kørte vi alle mod Lillebæltsbroen. Vi skulle endnu engang op i højderne. Bridge walking, en gåtur oppe på toppen af Lillebæltsbroen. Vi var hele tiden forsvarligt bundet fast til broen med sele og reb. Der findes kun fire broer i verden, som man kan gå på. Det var en fantastisk tur med sol og smuk udsigt. 

Efter frokost kørte vi til Fredericia køreteknisk anlæg. Vi skulle nu ud og have sus i skørterne. Vi skulle alle sætte os bag rattet, og selv styre kobling, speeder og bremse. For mange af os var det første gang, vi kørte bil. Det var en fantastisk chance at få lov til at prøve det. Vi kørte to omgange hver med kørelæreren ved vores side. 
Vi prøvede også en maskine, som simulerede, hvordan det er at hænge på hovedet i en bil med sele på. Meget skræmmende, men hold da op, hvor er selen vigtig. Til sidst fik vi en racertur med kørelæreren ved rattet. Hold da op, der var fart på!

Søndag var vi på kanotur på Kolding Ådal. Vi var igen heldige med vejret, og i fuldt solskin kunne vi sejle op ad åen. Det er ikke helt nemt at sejle en kano, og nogle af kanoerne tog nogle gevaldige zigzag-ture fra bred til bred. Der var en af kanoerne, der var lidt uheldig og væltede, så alle ombord faldt i vandet. Men ved fælles hjælp kom kanoen på højkant igen og kunne fortsætte turen. Alle ni kanoer havde nogle meget sjove historier at fortælle efter dagen på vandet.  

Tusind tak for et fantastisk arrangement af ’Skønheden og Udyret’.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

I Nepal til valg og workshops

 

FDDB har i august gennemført endnu et ophold i Nepal hos vores samarbejdspartnere. Denne gang med et spændende og helt igennem demokratisk valg til bestyrelsen i den nepalesiske døvblindeorganisation DAN, hvor rigtig mange kvinder blev valgt ind.

 

I denne artikel kan du læse første del af Birgit Larsens beretning fra rejsen. Anden del bringes i blad 10.

 

Af Birgit Larsen, medlem af Nepaludvalget

 

21. august

Vi ankom til Nepal ved middagstid. Vi mellemlandede i Doha ved midnat i 32 graders varme. Det føltes mærkeligt på dette tidspunkt. I aften skal vi ud og spise med formanden for tolkeforeningen, da vi gerne vil have nogle oplysninger for at kunne planlægge et kursus i nepalesisk tolkekultur og etik. I morgen holder Bente Ramsing, tidligere døvblindekonsulent for børn og unge under 18, og jeg en Usher workshop her i Kathmandu.

 

24. august

Den første workshop om Usher syndrom blev meget vellykket. Vi havde nok forventet flere deltagere, men de 18 der kom, var meget interesserede. En kvindelig øjenlæge var virkelig engageret og holdt en god forelæsning. Bente fortalte om resultaterne i et forskningsprojekt, hun har været en del af. Det var en rigtig god dag, hvor jeg bl.a. også fortalte om kommunikation, når man overgår fra central tegnsprog til taktil tegnsprog. Bente og jeg, der stod for workshoppen sammen med DAN, havde med hjælp fra Pia hjemmefra udarbejdet en lille folder om Usher syndrom på engelsk, som vi delte ud af.

 

I går kørte vi til Pokhara. Turen gik godt med tørvejr hele vejen. Når der opstår uheld på vejen begynder folk at diskutere højlydt, og der baner sig meget hurtigt lange køer. Man kan ikke køre ind til siden, fordi der er så smalt, at man ville køre ud over skrænten, hvis man prøvede. Der er en smuk udsigt hele vejen, men pludselig kan man komme forbi et sted, hvor der holder en masse store køretøjer med lad, som har tippet deres skrald ud over klippekanten.

 

Der er mange boder langs vejen med salg af alverdens ting, fx. geder og høns i bure. Fiskehandleren renser sine fisk i rendestenen for derefter at lægge dem til salg på en lille trædisk.

Benzin i Nepal koster ca. 6 kroner pr. liter. Det er dyrt i forhold til i Danmark, da lønningerne er meget lavere end i Danmark.

 

Mange steder er der cykler med lad, hvorfra der sælges varer som popcorn, friskpresset juice, som presses ved at appelsinen skrælles og kommes ned i en gammeldags kødhakker med håndsving, der presser saft og kød igennem. Det ser primitivt men effektivt ud, og jeg er helt ked af, at jeg har foræret min kødhakker væk derhjemme.

 

I dag vælter regnen ned, og vi har alle regnslag på for at gå de få meter ud til bilen. Er lige hjemkommet fra en workshop omkring FN’s handicapkonvention. Allerede sidste år drøftede man forskellige artikler i konventionen, fx uddannelse, arbejde, hjælpemidler, information, kommunikation og transport. Det man kom frem til sidste år blev læst op, og målet med resten af dagen var at finde frem til, hvad man har opnået, og hvad der stadig mangler.

 

Der var omkring 50 deltagere, og hele dagen observerede jeg sammen med mine tolke, hvordan tolkningen fungerede mellem de lokale tolke og døvblinde. Der var syv lokale hørende tolke og en døv tolk. En tilsvarende opgave i Danmark havde krævet mange flere tolke. Man har kunnet se en positiv udvikling i tolkenes tegnforråd siden oktober efter døvblinde tegnsprogsbrugere har undervist tegnsprogstolkene i tegn fra den nepalesiske tegnordbog. Det er også positivt, at nepalesiske døvblinde selv er blevet meget engagerede med hensyn til at sikre god belysning, placering, tolketøj mv., men der er stadig langt igen til at de nepalesiske tolke formår at tolke til et levende tegnsprog.

 

 

26. august

Anden workshop om FNs handicap-konvention gik også udmærket.

I dag har vi været til generalforsamling, og jeg blev udvalgt som æresgæst. Det var slet ikke meningen, men fordi repræsentanten fra socialministeriet var blevet syg, blev jeg valgt i stedet. Jeg skulle tænde en olielampe som åbning af generalforsamlingen. Derefter blev koordinatoren for valgkomiteen, formanden for presserådet og jeg bedt om at holde en tale. Jeg takkede for, at vi måtte deltage og kom med hilsner hjemmefra.

 

Dernæst fortalte formanden for DAN, Puspa, hvad der skulle ske og gav ordet til dirigenten. Dirigenten startede med at bede koordinatoren for valgkomiteen om at fortælle om valgproceduren. Herefter var der fremlæggelse af årsrapporten, som der var mange gode spørgsmål til. Af årsrapporten kunne man virkelig høre, at der er sket rigtig meget i det sidste år.

 

Derefter var der fremlæggelse af årsregnskabet, som også blev godkendt med enkelte bemærkninger. Efter frokost bad Puspa forsamlingen om at give den nye bestyrelse fuldmagt til at finde en revisor, finde en ny valgkomite til næste generalforsamling samt nedsætte en arbejdsgruppe, der skal arbejde med revision af vedtægter, så de passer til den struktur, som regeringen har vedtaget. Nepal er nu opdelt i tre niveauer med staten øverst, syv provinser i andet lag og 577 kommuner sidst.

 

Næste dag var der valg, og der blev opsat lister over stemmeberettigede og over kandidater til bestyrelsen. Der var kun en stemmeseddel, hvor alle poster var skrevet på:

formand, generalsekretær, kasserer osv.

Stillede man op til formand uden at blive valgt, var spillet tabt.

Man kunne kun stille op til én post og ikke andre.

Afstemningen var hemmelig, og stemmesedlerne skulle afleveres i en boks. Valgkomiteen talte stemmerne op, og ved frokosttid var den nye bestyrelse dannet. Valgproceduren var ret omstændelig efter danske forhold, men demokratisk.

 

Der skulle i alt vælges 11 bestyrelsesmedlemmer, og forkvinde blev Asha, som skal på Frontrunner kursus i Danmark. Bestyrelsen består nu af ni tegnere og to talere. De fleste er kvinder.

 

 

Læs anden del af Birgit Larsens rejseberetning fra Nepal i næste nummer af Medlemsnyt.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

 

Gåtur om Frederiksborg Slotssø

Torsdag 4. oktober

 

Vi mødes på Hillerød station torsdag 4. oktober kl. 11.

Vi går rundt om søen og spiser vores medbragte mad undervejs i Barokhaven. Derefter gennem slotsgården til hovedgaden og op til torvet, hvor vi drikker kaffe/te og spiser kage.

Pris 30 kr. FDDB betaler for kontaktpersoner.

Kom med på en frisk efterårstur.

Tilmelding senest mandag 1. oktober til Edith:

Tlf. 49 21 46 12 eller

e.dolleris@stofanet.dk

Giv besked hvis du bliver forsinket på:

Tlf. 42 17 65 89

Hilsen Edith

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Gåtur til Hindsgavl slot ved Middelfart

Onsdag 17. oktober

 

Vi mødes på Middelfart station onsdag 17. oktober kl. ca.10. Herfra tager vi bus 105 direkte til Hindsgavl. Vi går rundt i naturområdet og kigger på Dyrehaven og søen og går videre til slottet, hvor vi kan spise frokost på egen regning. Vi hygger os i anledning af årets sidste gåtur.

Derefter går vi tilbage til bussen, tager videre ind til byen for at få kaffe og kage på en café. Hvis I vil medbringe madpakke, kan man sidde udenfor og spise den.

Alle bedes betale 30 kr. for kaffe og kage. FDDB betaler for alle ledsagere.

Hilsen fra

Torben og Eva

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Juletur til andelslandsbyen Nyvang med Klub Øst

Onsdag 28. november

 

Klub Øst arrangerer i år et spændende julearrangement til Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk.

Vi kører i bus fra Valby Station til Andelslandsbyen, hvor vi starter med en køretur i hestevogn rundt på området for at høre om mejeriet, smedjen, husene m.m.

 

Når vi kommer tilbage, skal vi besøge julemarkedet med alle boderne og de gamle butikker, som er åbne i dagens anledning. Der findes bl.a. en bager og en slagter. Husk at tage kontanter med, hvis du vil købe noget - gløgg, engle, nisser osv. Der vil være alt, hvad vores julehjerter begærer.

 

I år skal vi have en varm julemiddag samt en enkelt genstand efter eget valg (vin, øl eller vand). Vi skal have andesteg.

 

PROGRAM:

Kl. 8.45 afgang med bus fra Lyshøjgårdsvej ved Valby Station Bussen holder på den anden side af vejen til venstre for stationen

Kl. 10.30: Hestevognsture starter op

Kl. 12.30: Varm middag

Kl. 14.30: Kaffe / te med kage i "Madam Blå"

Kl. 16.20: Afgang med bussen mod Valby Station. Forventet ankomst kl. ca. 17.30

 

Pris 325 kr. for hele arrangementet, som FDDB dækker for én kontaktperson / ledsager. Drikkevarer er for egen regning udover den ene genstand til middagen.

 

Der vil være tolke til stede på hele udflugten. Både tale - og tegnsprogsbrugere er velkomne. Max. antal 38 personer.

PS. Hvis du har et ledsagerkort, er det en god ide at tage det med, da vi så får refusion på entréen.

 

Sidste frist for bindende tilmelding er tirsdag 13. november til FDDBs sekretariat på:

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

 

Kom og vær med - og medbring dit gode humør på en hyggelig og spændende juleudflugt. Sæt allerede nu kryds i kalenderen!

 

Mange julehilsner

Klubledelsen

Ella Schäffer og Ole Braband 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Pårørendekursus

 

Det er snart tid til et pårørendekursus igen, hvor du som medlem kan komme på kursus sammen med et familiemedlem eller en nærtstående person, der kender dig godt. Sæt allerede nu kryds i kalenderen 26. - 27. januar 2019 og tag med på en dejlig og spændende weekend på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia.

 

Kurset er for både tale- og tegnsprogsbrugere. Der vil være oplæg om relationer, når man bliver døvblind, fokus på ledsageteknik samt masser af mulighed for at hygge sig og udveksle erfaringer.

 

Programmet begynder lørdag 26. oktober kl. 11 og slutter søndag 27. oktober kl. 15. Der vil være fælles bus til og fra banegården i Fredericia. Transport med billigste befordring dækkes af FDDB.  Der er en egenbetaling på 400 kr.  

 

Tilmeldingsfrist er 8. november. Tilmeldingsskema kan fås ved henvendelse til Trine Dissing på: trine@fddb.dk eller tlf. 36 38 85 92 eller downloades fra kalenderen på www.fddb.dk 

Tilmeld dig gerne allerede nu!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 31. oktober kl. 14 - 16.30

Sted: Sagahuset.

Emne: Vi skal se og høre musik via DVD.

Tilmelding senest en uge før til Anvör Poulsen på:

Tlf. 56 91 13 79 eller

mobil 22 56 93 81

Mange hilsner

Anvör

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 2. oktober og tirsdag 6. november   

Spisning kl. 12 - 13 og erfamøde kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum.

Emne:

2. oktober: Vi får besøg af Pia Hesse fra FDDB, der vil præsentere den nye bog og app med haptiske signaler.

6. november: Vi får besøg af FDDBs formand Anders Fransson, som fortæller seneste nyt og orienterer om arbejdet i foreningen.  

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på

susanne.loecke@gmail.com eller mobil

60 43 19 91

Vel mødt og på kærligt gensyn!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord

Dato: Fredag 19. oktober kl. 10.30 - 12. 45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: På safari i Afrika med Ingrid Ovesen.

Tilmelding senest søndag før mødet til Arne:

Tlf. 45 85 94 19 eller Gerd

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Arne og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Vest

Dato: Mandag 15. oktober kl. 12.30 - 15.15

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Foredrag om Matadorserien ved forfatter Per Kuskner.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til Gerd:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 30. oktober kl. 14 - 16 

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Kamma og Arne Puggaard holder foredrag om hjælpeorganisationen ’MAF’, der arbejder i hele verden.

Tilmeldingsfrist senest fredag før mødet.

Tlf. 50 58 87 45

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 5. oktober kl. 13.30 - 16.00

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse.

Emne: Birgit Larsen vil fortælle om hovedbestyrelsens arbejde i FDDB. Der vil blive serveret smørrebrød.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

På gensyn

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 29. oktober kl. 13.00 - 15.00

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F.

Emne: FDDBs formand kommer og fortæller seneste nyt og orienterer om arbejdet i FDDB.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfamødet. Ellers kan der tilmeldes på tlf. 20 27 70 11.

Pris: 30 kr. til kaffe og kage.

Jeg glæder mig til at se jer.

Mange hilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 31. oktober kl. 11.15 - 15.15 (bemærk ændret tidspunkt)

Sted: Seniorhuset, Toldbodsgade 5-7, Odense, Lokale 1

Emne: Musikalsk indslag og orientering fra FDDB.

Vi starter med oplæg fra FDDBs hovedbestyrelse, hvorefter FDDB er vært med smørrebrød til alle. Efter frokost er der hygge, sang og musik af guitarist Lisbeth Schultz.

Pris 35 kr. pr. person for kaffe og sødt.

Tilmelding senest tirsdag 23. oktober til:

gittepug@stofanet.dk eller

tlf. 25 11 63 77

NB: Læs også den ekstra invitation til jer fra ’Trekant-området’ 10. oktober.

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 31. oktober kl. 13 - 16

Sted: Tegnsprogshuset, Egeskovvej, Fredericia

Emne: Foredrag af Birgit Larsen om sin rejse til Nepal.

Muligvis kommer to døvblinde tegnsprogsbrugere fra Nepal på besøg hos os. De kommer fra Nepal og er på studieophold på Castberggård. De vil gerne lære os at kende.

Hilsen fra Eva og Torben

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 3. oktober kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Vi får besøg af bestyrelsesmedlem Gert Weingart.

Tlf. 74 52 58 29

Mange hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 10. oktober kl. 13.30 - 16.00

Sted: Seniorhus I.P. Schmidt, Vendersgade 4, Fredericia.

Emne: Danmarks første kvindelige oberst i Forsvaret.

Vi får besøg og et spændende oplæg af oberst Susanne Bach Bager, som fortæller om sine 40 år i Forsvaret.

Vi byder medlemmer fra Fyn meget velkomne!

Pris 45 kr. pr person til kaffe/brød.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest mandag 9 dage før mødet på:

gittepug@stofanet.dk eller tlf. 25 11 63 77

Mange hilsner fra Gert og Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøst-jylland

Dato: Tirsdag 30. oktober kl. 9.30 - 12.00

STED: Folkestedet, Carl Blochs gade 28. stuen lokale 03

Aarhus

Emne: ’Pigen fra Auschwitz’. Hun er 94 år og slap væk fra døden tre gange.

Tilmeld jer senest 14 dage før.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det, men dette skal ske 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 15. oktober kl. 13.00  - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Dialekter ved forfatter Niels Holck fra Åbenrå

Niels synger og fortæller og læser op på de forskellige danske dialektmål.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og nordjylland tegnsprog
Vi mødes på mandage i lige uger.
Datoer: 1. oktober, 29. oktober og 12. november

OBS! Uge 42 aflyst pga. efterårsferie.

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10

8000 Aarhus C.

Ses vi – ja vi gør!
Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil: 25 77 28 24
ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil: 31 13 60 94
maxim700@live.dk


Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

95 år

Hilda Vestergaard, Holstebro

Født 10. oktober 1923

 

90 år

Johannes Grøn, Nyborg

Født 7. oktober 1928

 

90 år

Ester Pedersen, Odense C

Født 7. oktober 1928

 

70 år

Connie Villumsen, Holbæk

Født 6. oktober 1948

 

30 år

Ditte Baattrup Sørensen, Højbjerg

Født 31. oktober 1988

 

20 år

Ibrahim Farhat, Aarhus V

Født 2. oktober 1998

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Dødsfald

 

Frida Solveig Nielsen, Vanløse

Født 7. maj 1927, er død.

 

Emma Frederikke Lind, Gadbjerg

Født 9. november 1920, er død.

 

Else Hansen, Høng

Født 24. december 1926, er død.

 

Anne Lise Halken Nørgaard, Køge

Født 28. september 1927, er død.

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

Blad 10 – deadline 28. september – udgives 24. oktober

Blad 11 – deadline 26. oktober – udgives 21. november

Blad 12 – deadline 23. november – udgives 19. december