FDDB

Medlemsnyt 10

Oktober 2018

Årgang 34

 

 

Indholdsfortegnelse

 

FRA FDDB

Tumult angående tolkning under ledsagelse

FDDB-medlem har vundet principiel sejr om at stemme hemmeligt

Nu er det lettere at blive medlem af DBS

Jule-legat fra Døvblindefonden

Socialrådgiveren træffes

OPLYSNINGEN

iPhone med forstørrelsesglas

Nyt fra Nota

DB-KONSULENTERNE

Temadag for kontaktpersoner

Nyt fra FDDB-Ungdom

Oplevelser på Nordisk Ungdoms Lederkonference

FRA LÆSERNE

I Nepal til valg og workshops (del 2)

Forældre-netværk i FDDB

ARRANGEMENTER

Temadag haptiske signaler Øst

Temadag haptiske signaler Vest

Juletur til Flensborg med Klub Vest

Kom igen – rehabiliteringskursus

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Trekant-området

Midtøst-jylland

Midtvestjylland

Midt- og nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Tumult angående tolkning under ledsagelse

 

Af Ditte Sørensen, HB-medlem

 

Som døvblind har du mulighed for at få ledsagetolkning til og fra aktiviteter, såfremt du er bevilliget tolk til den aktivitet, du skal ledsages til. Det betyder, at tolken møder dig på din hjemadresse, følger dig til fx et møde, tolker mødet for dig og følger dig hjem igen.

 

Tumulten består i, at Den Nationale Tolkemyndighed (DNTM) har nedsat prisen drastisk på ledsagetolkning, da de ser det som ’sporadisk tolkning’, og at opgaven derfor ikke kræver tillæg. FDDB er ikke enig i dette argument.

 

Ledsagetolkning er en berigende mulighed for døvblinde, da man så kan få tolket det offentlige samfunds syns- og høreinformationer på sin vej via tegnsprog og haptiske signaler. Som døvblind er det vigtigt, at du er velinformeret i de omgivelser, du færdes i, og således kan deltage på lige fod med andre mennesker.

 

DNTMs argument er, at ledsagetolkning ikke kan sammenlignes med en almindelig tolkeopgave, og derfor kan prisen sænkes.

Konsekvensen af dette udfald kan blive, at flere tolke siger nej til ledsage-tolkeopgaverne, da prisen simpelthen bliver for lav i sidste ende.

Det er FDDBs opfattelse, at de dygtige tolke, som vi anvender, gør et stort arbejde og er opmærksomme på alt i omgivelserne omkring sig selv og den døvblinde. Der er stort set ingen pauser til tolken på en ledsage-tolkeopgave.

 

Konsekvensen ved at tolkene skal gå ned i løn kan blive, at de må melde ud, at de kun kan ledsage, men ikke tolke.

Hvordan vil du som døvblind have det med bare at blive trukket rundt i samfundet uden informationer om mennesker, der er omkring dig, trafikændringer, sporskifte, ændring i rejsetid, vejarbejde m.m.?

 

Det er virkelig trist at opleve en udviklingsmæssig tilbagegang i sådan en sag, som vi har kæmpet for i lang tid i FDDB.

 

FDDB arbejder på det kraftigste videre på, at forholdene bliver optimale både for døvblinde og for tolkene. En løsning kunne være at klæde DNTM på til virkeligheden ved at invitere dem med på en ledsage-tolketur, så de kan få indsigt i, hvor meget der arbejdes på disse tolkeopgaver.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

FDDB-medlem har vundet principiel sejr om at stemme hemmeligt

 

Af Zen Donen, politisk konsulent

 

En længere principiel sag, som Foreningen Danske DøvBlinde har indbragt for Indenrigsministeriet, er nu afsluttet med en sejr.

 

Ved kommunalvalget sidste år oplevede Eva Olesen fra Haderslev at få afslag på at bruge sin mand som eneste hjælper til at stemme. Eva er døv og bruger tegnsprog samt har stærkt nedsat syn.

 

Ved valgstedet i Haderslev kommune fremsatte hun på tegnsprog sit ønske om kun at få sin mand med i stemmeboksen for at hjælpe hende med at sætte sit kryds – og fik afslag. Valglovene blev ellers ændret før kommunalvalget, så personer med handicap ved en utvetydig tilkendegivelse til de valgtilforordnede kunne få lov at stemme udelukkende med egen hjælper. Baggrunden for lovændringen var først og fremmest, at blinde i en periode ikke har kunnet stemme hemmeligt, men været tvunget til at have en valgtilforordnet med i stemmeboksen.

 

Da FDDB henvendte sig til Evas kommune for at få en forklaring var beskeden, at de ifølge reglerne ikke måtte godtage en tilkendegivelse om at ville stemme med egen hjælper via en tolk.

 

FDDB skrev herefter til Indenrigsministeriet og henviste til, at dansk tegnsprog er anerkendt som sprog på lige fod med dansk. Ministeriet skrev tilbage, at sagen var principiel, så det har taget 8 måneder at få et svar, men nu er det endelig kommet.

 

Ministeriet svarer blandt andet, at det er rigtigt, at man ikke må anvende tolk til at udtrykke sit ønske om at bruge egen hjælper i stemmeboksen. Ministeriet konkluderer dog videre, at det ikke kan gælde tegnsprogstolkning, fordi tegnsprog er anerkendt på lige fod med dansk tale. Det fremhæves desuden, at handicapkonventionen pålægger medlemsstaterne at sørge for, at personer med handicap kan deltage på lige fod i det politiske liv, herunder at kunne afgive en hemmelig stemme. Det er ministeriets opfattelse, at man som tegnsprogsbruger – herunder taktil tegnsprogsbruger – har ret til selv at vælge sin hjælper til at stemme, selvom man giver udtryk for dette på tegnsprog, hvis man alene kan udtrykke sig på tegnsprog.

 

Hvis man også kan udtrykke sig skriftligt, anerkender ministeriet desuden denne måde at tilkendegive sit valg af hjælper, så længe sedlen ikke er medbragt.

 

Det betyder, at Eva og andre døvblinde, der anvender tegnsprog eller taktilt tegnsprog, fremover kan være sikre på at få lov til at udøve deres ret til at stemme hemmeligt til valg.

 

En kæmpesejr for personer med handicap og deres mulighed for at deltage i den demokratiske proces på lige fod med andre. Ministeriet har sendt deres svar til samtlige kommuner.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nu er det lettere at blive medlem af DBS

 

Ved Hovedbestyrelsen

 

For at blive stemmeberettiget medlem i Dansk Blindesamfund (DBS) skal ens syn være mindre end 10 %. Men som noget nyt kan man nu blive aktivitetsmedlem og bl.a. få legattilskud ved ophold på Fuglsangcentret, hvis man ser under 33 %.

 

Det er en betydelig lempelse og vil gøre det lettere for mange at blive medlem af DBS. Hovedbestyrelsen i FDDB vil opfordre alle, som ikke allerede er medlem af DBS, til at skaffe dokumentation og blive aktivitetsmedlem, hvis det er muligt.

 

Hvis man godt kan blive medlem af DBS, men vælger ikke at prøve at blive medlem, kan FDDB opkræve den fulde pris for deltagelse i et arrangement på Fuglsangcentret. Det koster 250 kr. om året at blive medlem af DBS.

 

Kontakt din døvblindekonsulent hvis du har brug for hjælp til at skaffe dokumentation.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Jule-legat fra Døvblindefonden 

 

Ved Hovedbestyrelsen

 

Igen i år har FDDB den glæde at annoncere et julelegat fra Døvblindefonden. Julelegatet kan søges af alle medlemmer (dog ikke legatbestyrelsen, som er hovedbestyrelsen) og uddeles i portioner ud fra antallet af ansøgere.

 

Send et brev til FDDB mærket ”Døvblindefonden” med de personlige oplysninger, du mener, der skal lægges til grund for at du kan komme i betragtning til legatet.

 

FDDB skal have din ansøgning inden 1. december. Du får svar senest 20. december, hvis du er kommet i betragtning til legatet. Med i vurderingen er om der allerede er bevilliget et legat i 2018, og om man fik legat fra Døvblindefonden sidste år.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

Socialrådgiveren træffes

 

Ring eller skriv til FDDBs socialrådgiver og få råd og vejledning vedr. dine rettigheder. Hvis du skriver til Lis, kan du regne med at få svar inden for ca. 2 arbejdsdage.

 

Socialrådgiver Lis Larsen sidder klar ved telefon og mail:

 

Tirsdage kl. 13 - 15

tlf. 52 50 84 11

lis@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

iPhone med forstørrelsesglas

 

Af Telekommunikation

 

iPhone-telefoner gemmer på mange små nyttige funktioner, og en af dem er et forstørrelsesglas, som bruger telefonens kamera og kameralyset. Man kan indstille lysstyrken og kontrasten, og man kan fryse billedet, som man kender det fra de elektroniske lupper. Forstørrelsesglasset husker også graden af forstørrelse, man brugte sidst, selvom man lukker den ned.

 

Man slår forstørrelsesglas til ved at gå ind i Indstillinger, Kontrolcenter og Tilpas betjeningspanel. Her trykker man på forstørrelsesglas i menuen. Herefter kan man finde forstørrelsesglasset igen ved at hive Kontrolcenter op på skærmen. Her kan man åbne forstørrelsesglasset. Det er det samme sted, hvor man slår lommelygtefunktionen og flytilstanden til mv.

 

Denne funktion er tilføjet i det nye iOS 12 styresystem til iPhone og iPad.

 

Tidligere skulle man selv hente en app, der indeholdt et forstørrelsesglas. Det nye indbyggede forstørrelsesglas forstørrer mere og kan huske hvilken forstørrelse, man brugte sidst. Det gør det langt mere anvendeligt end de tidligere apps.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Aktuel punktbog i september

Kathrine Marie Guldager: Bjørnen

 

En lille fin roman om en kvinde i midtvejskrise. Hovedpersonen Vibse er blevet afskediget, og hendes ægteskab fungerer ikke. Hun flygter op til en ødegård i Sverige, hvor en kraftig snestorm, strømsvigt og madmangel sætter hende på prøve.

 

Punktbog 418276

2 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

DB-KONSULENTERNE

 

Temadag for kontaktpersoner

 

Af Rikke Norup, døvblindekonsulent

 

På en varm og solrig sensommerdag i september var 32 kontaktpersoner i Østdanmark til temadag på CFDs hovedkontor i Søborg.

 

Om formiddagen var der en workshop med logopæd (talepædagog) Anni Viuff Hansen fra Aarhus med overskriften ’Stemmen, en vigtig del af kommunikationen’. Vi havde valgt det emne, fordi kontaktpersoner bruger stemmen meget i arbejdet hos borgere med syns- og høretab. Det kan fx være anstrengende for stemmen at tale højere, hvis der er baggrundsstøj, og borgeren gerne vil have synsbeskrevet omgivelserne.

 

Anni Viuff Hansen fortalte, hvordan stemmen fungerer, og kontaktpersonerne fik praktiske redskaber til, hvordan de kan udføre arbejdet og samtidig passe på sin stemme og forebygge spændinger. Kontaktpersonerne bruger også stemmen, når de læser op. I den forbindelse gav Anni Viuff Hansen gode idéer til, hvordan man kan bruge stemmen til at skabe nuancer og gøre indholdet mere levende. Kontaktpersonerne var meget engagerede i øvelserne.  

 

Om eftermiddagen havde vi et spændende besøg af FDDBs formand Anders Fransson. Han fortalte om sin opvækst og sit liv med syns- og høretab, skolegang, uddannelser og erfaringer fra arbejdsmarkedet. Det var interessant at høre ham fortælle om sit arbejde i FDDB og om de mange tilbud, der er til unge og ældre borgere med dobbelt sansetab og deres pårørende. Desuden hvad FDDB gør for at forbedre vilkårene for medlemsgruppen på samfundsplan.

 

Kontaktpersonerne i Vestdanmark fik dagen efter også et oplæg af Anni Viuff Hansen og efterfølgende et oplæg af Morten Bonde, som er foredragsholder og forfatter om emnet ’Dømt blind – og hva’ så’. Et foredrag med en livsbekræftende fortælling om vores ukuelige livsvilje, fortalt af én som har nedsat syn, og som taler om selvrefleksion, så man kan blive bedre rustet til at hjælpe andre mennesker. Morten Bondes oplæg har kontaktpersonerne i Østdanmark til gode i 2019.

 

Mine kolleger i Vest vil i næste Medlemsnyt skrive om Morten Bondes foredrag.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Nyt fra FDDB-Ungdom

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år

 

Oplevelser på Nordisk Ungdoms Lederkonference

 

I år var det Danmarks tur til at holde Nordisk Ungdoms Lederkonference. Igennem seks måneder har vi forberedt os og gjort klar til at invitere Norge, Sverige, Finland og Island til Danmark.

 

Fredag 28. september var dagen, hvor vi alle skulle mødes i lufthavnen på Amager. Jeg kom selv tre timer før de andre for at være der, hvis der skulle opstå udfordringer. Jeg havde bestilt tolk til hele weekenden, da jeg ved, at jeg med mit syn og hørelse vil have svært ved at høre og klare mig på egen hånd i ukendte omgivelser og på steder jeg aldrig har været før.

 

Klokken 14 får vi melding via forskellige apps om, at der er menneskejagt i Danmark, og at landegrænserne derfor er lukket. Det betyder blandt andet, at Øresundsbroen er spærret, og der kører hverken tog eller biler. Det får betydning for vores kære naboer fra Sverige, da de tager toget til lufthavnen. Allerede her kan jeg mærke, at ressourcerne sættes på prøve. Jeg må informere de der allerede er ankommet, om at vi bliver nødt til at vente på svenskerne.

 

Skæbnen vil at buschaufføren, som skal hente os, er på vej, men i en for lille bus. Der er ikke plads til alle, og han er også forsinket.  

 

Svenskerne kom en time senere end forventet, og bussen var endnu ikke kommet, da den slet ikke kunne komme frem pga. politiets spærring af flere broer. Trafikken holdt derfor helt stille omkring lufthavnen. Chaufføren ankom halvanden time senere end planlagt med den forkerte bus, og den ekstra bus, der var bestilt, ville komme efter en halv time. Jeg valgte i stedet at tage toget og gå sammen med min ledsage-tolk til hotellet, hvor vi skulle bo, for ikke at blive yderligere forsinket, da der faktisk kun manglede plads til to personer i bussen.

 

Endelig var alle nået frem til Cabinn Metro på Amager. I forvejen havde to andre fra udvalget været der og set hotellet an og havde godkendt det, til at vi kunne holde NULK der.

 

Cabinn blev bygget i foråret 2018, og derfor var forventningerne store fra Nadias og min side, da det jo er et helt nyt hotel. Desværre blev glæden erstattet af skuffelse i forhold til tilgængelighed. Der var fine og store lokaler, elevatorer osv. Dog var kontrast ikke noget, man kunne spore nogen steder på hotellet. Store, mørke gulve med tilsvarende mørke borde og sorte stole. Der var mange glasdøre uden afmærkninger, og trapper var heller ikke markerede, hvilket gjorde, at jeg følte mig utrolig usikker, når jeg gik på dem. Hotellet er betonbyggeri, hvilket betyder, at akustikken var ret dårlig, og der var køligt.

 

Vi boede på fire forskellige etager (hotellet havde 13 etager), og spisesalen var i kælderen, hvor mange af lamperne var placeret et stykke fra bordene. Jeg var glad for, at jeg havde bestilt ledsage-tolk. Jeg havde ikke kunne klare at være medansvarlig til dette arrangement uden en hjælpende hånd med ledsagelse og synsbeskrivelse.

 

Vi fik et mødelokale i stueetagen også med sorte gulve, sorte borde og sorte stole. Efter aftensmaden mødtes vi alle til en præsentation samt en orientering om, hvordan det er gået i de forskellige nordiske lande siden sidste NULK.

 

Temaet i år var ’egen-indsigt samt kærlighed til sig selv’. Derfor havde vi inviteret coachen Tanja Hartington til at komme om lørdagen og fortælle om sin barndom, hvor hun voksede op i en alkoholisk familie. Tanja havde forberedt sig godt og sørgede for at lægge gode og naturlige pauser ind i oplægget, så tolkene kunne oversætte til engelsk, finsk tegnsprog, islandsk tegnsprog og svensk tegnsprog, samtidig med at vi fra Danmark også fik skrivetolket.

 

Om eftermiddagen lavede Tanja oplæg om mindfulness og selvindsigt. Det var spændende. Vi skulle forsøge at få alle sanserne i spil ved at føle, mærke, lytte, dufte og smage på en rosin igennem flere faser med lukkede øjne. Dette fordi vi som døvblinde måske konstant er i en stresset situation grundet de nedsatte sanser. Øvelserne i mindfulness handler om, at man koncentrerer sig om det, der er lige nu og lige her. Det var utrolig spændende, og jeg er sikker på, at det er noget, vi alle kan lære en masse af.

 

Efter Tanjas oplæg havde vi en pause, inden der var yoga med Bente Ramsing. Svenskerne havde brug for frisk luft og ville hellere ud og gå en tur. Det gav vi naturligvis lov til. Til yoga blev vi der var tilbage i den grad udfordret. Bente spurgte, om vi var friske på at stå på hovedet. Det sagde jeg selvfølgelig ja til. Det er jo altid godt at udfordre sig selv. Vi lavede en masse øvelser både siddende og stående. Det var vildt godt, men også virkelig hårdt. Ved de liggende øvelser måtte jeg lytte grundigt til, hvad der blev sagt, da mit synsfelt er så indsnævret, at jeg ikke kunne se Bente, mens jeg lavede øvelserne. Jeg fik haptiske signaler og fik tolket det, jeg ikke kunne høre. Samtidig blev vi udfordret på balancen, da yoga kræver en del balance. Men det lykkedes – også at lave en hovedstand for første gang i mit liv!

 

Efter yoga blev vi hentet af bussen, som kørte os ud til Lanes and Lounges på Amager, hvor vi startede med at spise burgere og bagefter skulle bowle. Det var super hyggeligt. Dog blev vi overraskede. Da klokken var 20.50 blev alt lyset slukket i bowlinghallen, og der blev sat diskomusik på. Det betød, at flere af os pludselig intet kunne se og måtte bruge haptiske signaler og taktilt tegnsprog. Det gik dog, og vi fik bowlet færdigt. Klokken 21.30 blev vi igen hentet af bussen og kørt tilbage til hotellet.

 

Søndag mødtes vi alle ved receptionen. Og for at det ikke skal være løgn, gik brandalarmen i gang på hotellet. Det betød, at elevatorerne ikke kunne køre, og at vi alle måtte tage trapperne, ja dem uden markeringer. Dog havde vi også Aslaug fra Island med, som sidder i kørestol, og hun boede på 13. sal. Vi spurgte i receptionen, hvordan hun kom ned. Der fik vi at vide, at vi måtte vente, til brandalarmen var slukket. Det undrede os noget, for hvad gør man i et tilfælde, hvor der rent faktisk havde været brand? Denne gang var det heldigvis falsk alarm.

 

Vi sluttede weekenden med at gå til Fields Shoppingcenter, som ligger ca. 200 meter fra Cabinn. Her spiste vi frokost og sagde farvel og tak for denne gang. Alle har haft en god weekend, og der er blevet grint og tænkt meget. Vi fra Danmark havde en god fornemmelse af weekenden og kom meget trætte og glade hjem fra en vellykket NULK.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

 

I Nepal til valg og workshops (del 2)

 

29. august

Tirsdag og onsdag skulle projektet gennemgås med drøftelser af, hvad man har nået, og hvad der skal ske i resten af projektperioden. Den nye bestyrelse mødtes også, og her blev drøftet mange emner. Den nye bestyrelse er meget engageret. Onsdag startede lidt uheldigt for mig. Da vi ankom, opdagede jeg, at jeg havde glemt mit høreudstyr. Det var pinligt, og jeg måtte tage en taxa tilbage til hotellet for at hente det og skynde mig tilbage igen.

 

Mødet var dog først lige startet, da jeg kom tilbage 20 minutter senere. Bestyrelse og tolke havde brugt tiden på at lave en optimal placering for både tegnere, talere og tolke. Det er dejligt at se, hvor gode døvblinde og tolke er til at prøve sig frem til de bedste opstillinger. De er dog ikke gode til at indlægge tolkepauser. Det er helt umenneskeligt at opleve at en døv tolk, der tolker taktilt, skal sidde alene og taktiltolke i timevis uden pauser i seks timer om dagen. For de andre tolke er det også hårdt, da de både skal stemme- og tegnsprogstolke på en gang.

 

Bente Ramsing og jeg har brugt meget tid på at observere tolkningen alle dage og udarbejdet dokumenter, der kan diskuteres på næste Nepal-møde, så vi kan finde frem til, hvorvidt vi kan gøre noget ved det, og hvordan det videre uddannelsesforløb for tolke skal være.

 

Strømmen i mødelokalet ryger ofte, og så sidder man i over 30 graders varme og på dårlige plastikstole, så ens tøj bliver helt vådt af sved. Det er virkelig ubehageligt.

 

I går købte jeg lidt souvenirs med hjem til mine børnebørn. Det er fossiler, der er hentet op fra en flod, der hedder Kali Gandaki. Floden løber ned fra bjergene mellem Pokhara og Baglung. Tibetanerne går ud i floden til livet og dykker ned efter sten på størrelse med en knyttet hånd. Når de får en sten op, giver de den et slag, så den deles. Er der et fossil i, sælger de dem på markeder.

 

30. august

Vi har nu holdt den sidste workshop om Usher Syndrom. Det gik rigtig godt med spændende forelæsninger af bl.a. en øjenlæge og Bente Ramsing samt to unge døvblinde piger. Når vi gennemfører disse workshops, er det altid en fra Døvblindeforeningens bestyrelse, der byder velkommen til forelæsere og andre. I Døvblindeforeningens bestyrelse har man for vane at bruge frygtelig meget tid på at sige velkommen, og de vil gerne have at både forelæsere og deltagere præsenterer sig selv. Vi prøver at lære dem, at det kun er nødvendigt med en kort præsentation af forelæserne, og at det ikke er nødvendigt, at alle deltagerne fortæller navn, kaste, arbejde m.v. Det tager frygtelig lang tid, da nogle gerne vil fortælle hele deres livshistorie. Det er også en læringsproces for bestyrelsen at holde en kort pause hvert 20. minut, når der bruges tolke, da det er alt for hårdt for både døvblinde og tolke, hvis de ikke får lov til at hvile armene et par minutter.

 

31. august

Vi tog afsted fra Pokhara kl. 8. Regnen væltede ned, og der stod vand i gaderne. Der er altid fare for jordskred i bjergene, når monsunregnen vælter ned. Vi var heldige, at regnen ophørte efter en times tid, og vi havde tørvejr resten af vejen. Vi var i lufthavnen i Katmandu kl. 17.30, fløj kl. 21.40 med mellemlanding i Doha og landede i Kastrup kl. 7 næste morgen. Det var dejligt at blive hentet i lufthavnen og køre på en god vej uden bump hele vejen til Reersø. Vi var hjemme kl. 9 til dejlig dansk morgenmad og ikke mindst et varmt bad.

 

Med os til Danmark rejste en nepalesisk døvblind kvinde og mand, begge nyvalgte i DANs bestyrelse. De skal i de næste otte måneder bo og studere på Castberggård, som er en højskole for døve og hørehæmmede. De er begge i 30’erne og er tegnsprogsbrugere.

 

Dette var min sidste rejse til Nepal som ulandsfrivillig. Jeg bliver dog i Nepal-udvalget, indtil det nuværende projekt slutter 30. juni 2019. Der skal nye til og jeg håber, der er yngre kræfter, der vil fortsætte arbejdet, hvis projektet skal fortsætte.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Forældre-netværk i FDDB

 

Af Maria Østerbye

 

Jeg har været på en spændende og hyggelig lille netværks-weekend med forældrenetværket i FDDB. Vi mødtes til en lækker frokost og fik hilst på de andre deltagere. Derefter blev vi budt velkommen af Nina og Sandie, og der blev lavet en præsentationsrunde.

 

Så kom det første oplæg. Det var en sexolog, som fortalte om sit liv som blind og de relationer, hun havde til sin familie og partnere, hun har haft. Hun satte os også på en lille sjov prøve, som gik ud på, at vi havde fem ord. Dem skulle vi sætte i en rækkefølge, som vi selv tænkte dem. Vi skulle også skrive, hvordan vi troede vores partners syn på de samme ord var, og derefter skulle vi sammenligne resultatet med vores kæreste/mand. Det kom der lidt grin ud af.

 

Om aftenen fik vi festmiddag med 3-retters menu. Super lækkert og med masser af gode og sjove samtaler over bordet. Vi sluttede af på ”Rød Stue” med aftenhygge.

 

Dagen efter var der et oplæg fra en regionskonsulent fra Dansk Blindesamfund, som kunne fortælle os om Socialloven. Dette var meget givende for os alle. Der kom mange problematikker på bordet og gode råd, til hvordan vi kunne gøre tingene.

 

Alt i alt var det et super godt kursus, hvor vi både mødte nye mennesker og fik anledning til at være sammen med nogen, vi kendte i forvejen. Der var en hyggelig og god stemning fra start til slut.


Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Temadag haptiske signaler Øst

Mandag 26. november

 

Mandag 26. november kl. 10.45 - 15.45 holder FDDB temadag i H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup.

 

Vil du lære de nye haptiske signaler og genopfriske et par af de gamle, så er du og din ledsager meget velkomne. Der vil være centraltolk.

 

FDDB giver frokost til både dig og din ledsager. Transport dækkes til laveste offentlig takst.

 

Program

10.45 Gennemgang og øvelser af de nye haptiske signaler

12.15 Frokost

13.00 Fortsat gennemgang og øvelser

15.15 Spørgsmål – kaffe/te og kage

15.45 Dagen slutter

 

Underviserne er Birgit Larsen og Gerd Nielsen. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os og høre mere om temadagen på:

 

Birgit Larsen

Tlf. 21 46 31 18

birgit@bljl.dk

 

eller Gerd Nielsen

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

 

Tilmelding senest 19. november via FDDBs kalender på www.fddb.dk eller til:

fddb@fddb.dk

Tlf. 36 38 85 92

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Temadag haptiske signaler Vest

29. november

 

Torsdag 29. november kl. 10.45 - 15.45 holder FDDB temadag på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia.

 

Vil du lære de nye haptiske signaler og genopfriske et par af de gamle, så er du og din ledsager meget velkomne. Der vil være centraltolk.

 

FDDB giver frokost til både dig og din ledsager. Transport dækkes til laveste offentlig takst.

 

Program

10.25 Fælles bus fra Fredericia banegård

10.45 Gennemgang og øvelser af de nye haptiske signaler

12.15 Frokost

13.00 Fortsat gennemgang og øvelser

15.15 Spørgsmål – kaffe/te og kage

15.45 Dagen slutter og fælles bus til Fredericia banegård

 

Underviserne er Birgit Larsen og Gerd Nielsen. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os og høre mere om temadagen på:

 

Birgit Larsen

Tlf. 21 46 31 18

birgit@bljl.dk

 

eller Gerd Nielsen

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

 

Tilmelding senest 19. november via FDDBs kalender på www.fddb.dk eller til:

fddb@fddb.dk

Tlf. 36 38 85 92

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Juletur til Flensborg med Klub Vest

Tirsdag 4. december

 

Kom med på juletur til Flensborg med Klub Vest. Torben Hansen og Dorte Eriksen fra FDDB arrangerer turen.

 

Dato: Tirsdag 4. december

 

Vi opsamler fra Aarhus kl. 7.45, Ulleruphus kl. 9.10, Fredericia Banegård kl. 9.15 og Haderslev kl. 10.15. Vi kører til Flensborg, hvor vi ankommer ca. kl. 11.

I Flensborg kan man vælge at shoppe eller hygge sig med gode, tyske pølser og nyde julestemningen. Man bestemmer selv!

Vi kører videre fra Flensborg til grænsen om eftermiddagen. Ved grænsen kan der handles i en times tid.

Herfra kører vi videre til Røde-Kro Kro, hvor vi skal spise en 2-retters middag kl. ca. 18. Omkring kl. 20 vender vi næsen hjemad.

Ankomst Haderslev kl. 20.30, Fredericia Banegård kl. 21.30, Ulleruphus kl. 21.35 og Aarhus kl. 22.45.

 

Pris: 300 kr. pr. person. Prisen er inkl. bustransport og 2-retters middag.

Tilmelding senest 19. november ved henvendelse til FDDBs sekretær, Trine, eller via FDDBs hjemmeside.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kom igen – rehabiliteringskursus

 

Rehabiliteringskursus for personer med et alvorligt kombineret høre- og synstab (erhvervet døvblindhed)

 

Kurset henvender sig til personer, der skal lære at klare livet med erhvervet døvblindhed. Det omfatter alle aspekter ved livet med døvblindhed med et gennemgående fokus på psykologisk rehabilitering. Kurset afvikles som gruppebaseret undervisning med højst seks deltagere.

 

Målgruppe

Personer mellem 25 - 65 år, såvel tegnsprogsbrugere som talebrugere, der befinder sig et sted i deres livsomstillingsproces, hvor man må erkende, at funktionsnedsættelsen kræver nye strategier og støtte for at kunne håndtere hverdagen. Kurset henvender sig både til personer på og uden for arbejdsmarkedet.

 

Varighed

Kurset er opdelt i tre moduler á tre dages varighed. Hvert modul afvikles som internatkursus. Kurset strækker sig samlet over otte måneder.

 

Lovgivning

Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats og Lov om Social Service

 

Tid og sted

Kurset finder sted på Fuglsangcentret, Fredericia 7. - 9. april, 18. - 20. august og 27. - 29. oktober 2019.

 

Pris: 34.900,- kr. ekskl. udgifter til transport og eventuel tolkning.

Din døvblindekonsulent kan hjælpe med at søge din kommune om bevilling af kurset.

Tilmeldingsfrist: 1. december

 

Tilmelding og mere information

Anette Rud Jørgensen, tlf. 44 39 12 00, arj@cfd.dk

Læs mere om kurset på CFD’s hjemmeside:

www.goo.gl/T7StK1

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 28. november kl. 14 - 16.30

Sted: Sagahuset.

Emne: Julehygge.

Tilmelding senest en uge før til Anvör Poulsen på:

Tlf. 56 91 13 79 eller

mobil 22 56 93 81

Mange hilsner

Anvör

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 6. november

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfa-møde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Medlemsmøde – FDDBs formand Anders Fransson fortæller om FDDB og foreningens tanker og visioner.

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på.

susanne.loecke@gmail.com

eller mobil 60 43 19 91

Vel mødt og på kærligt gensyn!

Kærlig hilsen

Susanne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

København Nord

Dato: Fredag 16. november kl. 10.30 - 13

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: Julehygge.

Tilmelding senest søndag før mødet til Arne:

Tlf. 45 85 94 19 eller Gerd

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Arne og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

København Vest

Dato: Mandag 19. november kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Julehygge.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til Gerd:

Tlf. 32 53 65 69

Mobil 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 27. november kl. 14 - 16 

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Foredrag af Lise Briskov Hansen om Karl Ewalds liv og humoristiske dyrefortællinger.

Vi hygger med gløgg og æbleskiver.

God juleferie! Vi ses igen 29. januar.

Kari Steffen

Mobil 50 58 87 45

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 2. november kl. 13.30 - 16

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse.

Emne: Vi får besøg af Førerhundeforeningen.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

På gensyn

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Storstrøm

Dato: Mandag 29. oktober kl. 13 - 15.

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F

Emne: Medlemsmøde – FDDBs formand, Anders Fransson, kommer og fortæller om FDDB og foreningens tanker og visioner.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfamødet. Ellers kan tilmelding ske på tlf. 20 27 70 11.

Pris: 30 kr. til kaffe og kage. Ledsager er gratis.

Jeg glæder mig til at se jer.

Mange efterårshilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Fyn

Dato: Onsdag 28. november kl. 12 - 16 

De der har lyst, må fortsætte dansen til kl. 17

Sted: Seniorhuset, Toldbodsgade 5-7, Odense, Lokale 1.

Emne: Julefrokost og Nissebal!

Mød op med nissehue, julehumør og en lille pakke.

Vi starter med en lækker juleplatte og smager på årets hjemmelavede havtorn-snaps og vores eliksir fra Ærø!

Medbring en lille pakke til vores juleleg (ca. 20 kr.).

Eventuelle indslag fra jer er meget velkomne.

Når vi er julemætte, går vi til nissebal i Salen, hvor husets nissebande spiller op til dans.

Pris pr/person: 125 kr. inkl. juleplatte, en genstand, entré til dans og kaffe/juleknas. Øvrige drikkevarer er for egen regning.

Bindende tilmelding senest mandag 19. november til: gittepug@stofanet.dk

tlf. 25 11 63 77

Oplys gerne hvis der er særlige hensyn til din eller din kontaktpersons juleplatte.

Håber at se rigtig mange af jer til årets sidste arrangement!

Mange hilsner fra Gitte

NB: Læs også den ekstra invitation til jer fra Trekant-området 14. november.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 28. november kl. 12 - 16

Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Emne: Julemiddag

Tilmeldingsfrist 9. nov.

Kom bare og hyg med os og kom i dejlig julestemning.

Hilsen fra Eva og Torben

 

Sønderjylland

DATO: onsdag 7. november kl. 14 - 16.

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Ikke fastlagt.

Tlf. 74 52 58 29

Mange hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 14. november kl. 13 - 15.30.

Sted: I.P. Schmidt Gård, Vendersgade 4, Fredericia.

Emne: Kom i godt humør til et musikalsk foredrag!

Vi får besøg af Erik Busk, som underholder med harmonika og klaverspil, mens han fortæller om bl.a. Halfdan Rasmussen, Benny Andersen m. fl.

Eftermiddagen leveres med god energi i en variation af fortælling og sang/fællessang. Vi byder medlemmer fra Fyn meget velkomne!

Pris. 35 kr. pr person til kaffe/brød.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest mandag 5. november til:

gittepug@stofanet.dk

eller

tlf. 25 11 63 77

Jeg glæder mig til en glad eftermiddag med jer.

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Midtøst-jylland

Dato: Tirsdag 30. oktober kl. 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28. stuen lokale 03,

Aarhus

Emne: Pigen fra Auschwitz er desværre aflyst. I stedet skal vi have en konkurrence: Døvblinde mod kontaktpersoner.

Det bliver spændende, hvad det går ud på.

Tilmeld jer senest otte dage før.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det, men dette skal ske 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 19. november kl. 12.00  - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Advents og julehygge med frokost.

Bemærk at vi starter kl. 12.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Midt- og nordjylland tegnsprog

Vi mailer sammen vedr. mødedatoer.

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10

8000 Aarhus C.

Ses vi – ja vi gør!

Mange hilsner

Ditte B. Sørensen

Mobil: 25 77 28 24

Mail: ditte_11@hotmail.com

Bjarne Hvidsten

Mobil: 31 13 60 94

Mail: maxim700@live.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Nordjylland

Dato: Fredag 9. november kl. 10 - 13

Sted: Torvesalen, Foreningernes Hus, Torvet 5, 1.sal, Nørresundby

Emne: Vi får besøg af to døvblindekonsulenter fra CFD. De vil komme med et lille oplæg vedrørende deres arbejde, og der vil være rig lejlighed til spørgsmål. Det glæder vi os til.

Tilmelding/afbud: Husk at melde til eller fra senest mandagen før mødet på:

mobil 20 27 94 97 

eller

hanne@8sen.dk

På glædeligt gensyn fra erfaleder

Hanne Vestergaard Ottesen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

90 år

Knud Nielsen, Hirtshals

Født 1. november 1928

 

85 år

Minna Vest Lütken, Odense SØ

Født 8. november 1933

 

80 år

Tove Hinrich Kurup, Hillerød

Født 17. november 1938

 

80 år

Jytte Forsing, Køge

Født 26. november 1938

 

80 år

Marie-Anne Molz, Valby

Født 30. november 1938

 

70 år

Rita Cecilie Varmby, Valby

Født 6. november 1948

 

60 år

Niels Henrik Jørgensen, Trige

Født 11. november 1958

 

50 år

Adreana Tatlonghari Malmquist, Hedehusene

Født 30. november 1968

 

30 år

Jackie Brian Lehmann Hansen, Nykøbing F

Født 27. november 1988

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

Blad 11 – deadline 26. oktober – udgives 21. november

Blad 12 – deadline 23. november – udgives 19. december