FDDB

Medlemsnyt 12

December 2018

Årgang 34

 

 

 

Indholdsfortegnelse

 

FRA FDDB

Julehilsen

Valg til bestyrelsen 2019

Julelukket på sekretariatet

Vil du have en ven?

OPLYSNINGEN

Ny mobilversion gør det lettere at få ’God Adgang’

Nyt fra Nota

DB KONSULENTERNE

Fortæl for livet – en samtalegruppe om livshistorier

NYT FRA FDDB-UNGDOM

FRA LÆSERNE

Når syn og hørelse svigter – et godt kursus

Kreativ velvære

Min første tur med ’Midt imellem’

Vellykket juletur med Klub Øst

ARRANGEMENTER

DM i skak – 30 års jubilæum

Tur til Lüneburger Heide

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekantområdet

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og nordjylland – tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Julehilsen

 

Af Birgit Larsen, HB-medlem

 

Julen er hjerternes fest og nu glædes gamle og unge.

Der er for foreningens ældre medlemmer i sandhed noget at glæde sig over, da regeringen med et flertal i finansloven har vedtaget at øge pensionisters rådighedsbeløb, ligesom pensionisters økonomiske tilskyndelse til at arbejde i seniorlivet bliver forbedret. 

 

Fremover skal pensionister heller ikke betale til satspuljen, da satspuljen, som vi kender den i dag, bliver afskaffet som en del af finanslovsaftalen. Det betyder mere i førtids- og folkepension til landets pensionister, og det er helt i tråd med FDDBs politik. Ældres indkomst har i alt for mange år slet ikke fulgt med lønudviklingen.

 

Selvom satspuljen nedlægges, kan vi forvente, at FDDBs to projekter, DøvBlinde-Teamet og Telekommunikation, som i mange år har modtaget penge, får lov at fortsætte. De sidste par år har de projekter nemlig været finansieret på finansloven, og det ser der ikke ud til at blive pillet ved. Men vi følger udviklingen nøje. Ifølge de foreløbige udmeldinger fra politikerne vil permanente projekter fortsætte som hidtil, mens der skal oprettes nye puljer til sociale formål i stedet for satspuljen.

 

FDDB vil lade julefreden sænke sig og se frem til et nyt år med nye muligheder.

 

FDDBs hovedbestyrelse ønsker alle medlemmer, medarbejdere, kontaktpersoner, tolke og samarbejdspartnere en rigtig glædelig jul.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Valg til bestyrelsen 2019

 

Af Valgkomitéen

 

Vinteren er på sit højeste, men inden vi ser os om, kommer foråret og sommeren, hvor hele hovedbestyrelsen er på valg på Landsmødet tirsdag 25. juni 2019. Det foregår på Hotel Opus i Horsens.

 

Tænker du på at opstille til FDDBs hovedbestyrelse, så har du mulighed for at deltage som observatør på bestyrelsesmødet i februar.

 

I FDDBs love står der:

 

Valgprocedure

4.5 Alle medlemmer af FDDB, der er fyldt 18 år og er restancefri, har tale- og stemmeret på landsmødet og er valgbare til hovedbestyrelsen, som suppleanter til HB samt til valgkomiteen. 

 

4.5.1 Opstilling som kandidat til posterne i § 4.5 foregår ved, at man melder sit kandidatur til valgkomiteen inden HB-mødet i maj.

 

4.5.2 Hvis der ikke er kandidater til at besætte alle poster, kan HB beslutte, at man undtagelsesvist kan opstille som kandidat til de ubesatte poster frem til og på selve landsmødet.

 

Det betyder, at hvis du vil være sikker på at kunne stille op, skal du i god tid før valget udfylde et skema, som fås ved henvendelse til FDDB. Du kan også finde skemaet på FDDBs hjemmeside under menupunktet ’Om FDDB’. Skemaet indeholder bl.a. spørgsmål om dit navn, alder, om du stiller op som tegnsprogsbruger eller tale-bruger, interesser inden for foreningsarbejde mv.

 

Skemaet sendes til FDDBs valgkomité på fddb@fddb.dk

Inden hovedbestyrelsens møde i maj udarbejder vi en opstillingsliste til bestyrelsen.

 

Tilbud om at deltage som observatør

Vil du gerne overvære, hvordan et bestyrelsesmøde forløber, er du velkommen til at deltage som observatør på HB-mødet 6. februar kl. 13 - 17.30. FDDB giver frokost kl. 12.  Tilmelding til FDDB senest 1. februar.

 

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte en af os fra valgkomiteen:

Sandie Roland Tvergaard og

Dorte Eriksen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Julelukket på sekretariatet

 

Af Henrik Ottesen, organisationschef

 

FDDBs sekretariat holder julelukket fra lørdag 22. december og åbner igen i det nye år onsdag 2. januar. Enkelte medarbejdere vil dog først være at træffe fra mandag 7. januar.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Vil du have en ven?

 

Af Edith Dolleris, FDDBs Vennetjeneste

 

Vidste du, at FDDB har et korps af frivillige telefon- og mailvenner, som gerne vil ringe og skrive til dig?

Det er dig og telefonvennen, som bestemmer, hvad der skal drøftes. Det kan være alt lige fra hyggesnak, hvad der sker i hverdagen, udveksling af erfaringer med nedsat syn og hørelse, og hvad I ellers finder frem til.

 

Det er gratis, og vores telefon- og mailvenner vil gerne bruges, så hold dig endelig ikke tilbage.

 

Har du spørgsmål, så ring eller skriv til Edith Dolleris på:

Tlf. 49 21 46 12 eller

e.dolleris@stofanet.dk

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Ny mobilversion gør det lettere at få ’God Adgang’

 

Hver femte dansker er berørt af en form for funktionsnedsættelse og har brug for information om gode adgangsforhold, når man vælger udflugtsmål. Derfor findes der en mærkeordning, der hedder ’God Adgang’. Den giver information om fysiske adgangsforhold til bygninger og udearealer.

 

På hjemmesiden www.godadgang.dk kan man finde detaljerede oplysninger om de steder, som er medlem af mærkeordningen. Det gør det meget lettere at planlægge besøg på fx et museum, en konference eller en restaurant.

 

Nu lancerer God Adgang også en ny og forbedret version af deres hjemmeside til mobiltelefon og tablets, et såkaldt mobil-site. Med det nye site skulle det blive endnu nemmere at orientere sig om tilgængelighed på mobilen, mens man er på farten.

 

For eksempel kan man søge oplysninger via et kort og få vist alle mærkede steder i nærheden af, hvor man står eller via en liste med angivelse af afstand til stedet.

 

Man kan også søge på en bestemt kategori, fx ’restauranter’, eller finde alle de mærkede steder frem, som er i en bestemt by. I den lavpraktiske afdeling kan man fx søge efter alle handicaptoiletter i nærheden, eller man kan finde billeder frem af udflugtsmålene. Billederne kan forstørres.

 

Mobilsitet kan indstilles til at vise steder for syv forskellige brugergrupper: Kørestol, gang- arm- og håndhandicap, synshandicap, hørehandicap, astma og allergi, udviklingshandicap eller læsevanskeligheder.

 

Når man søger et sted, kan man aflæse, om stedet er tildelt et grønt flueben eller en rød advarselstrekant for hver af de syv brugergrupper. Man kan klikke på ’alle’, hvis man vil se alle de oplysninger, som God Adgang har indsamlet, eller man kan klikke på en af brugergrupperne og se relevante oplysninger for netop den gruppe, som man selv har brug for.

 

For at bruge mobilsitet skal du skrive www.godadgang.dk i din browser.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Aktuel punktbog i november

Merete Pryds Helle: Vi kunne alt

 

Romanen er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed. Den foregår i Værløse i 1970’erne og handler om pigen Merle og hendes familie. Familien er ved at gå i opløsning. Merle er meget ensom og bliver mobbet i skolen. Til sidst rammer katastrofen. Det er en velskrevet roman med mange tidstypiske detaljer fra 1970’erne.

 

Punktbog 418425

8 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

DB KONSULENTERNE

 

Fortæl for livet – en samtalegruppe om livshistorier

 

Af Karin Moreau Andersen, døvblindekonsulent

 

Ensomhed og ældre mennesker er et emne, der i disse dage debatteres i medier og politiske kredse. Det er et vilkår for os alle, at når vi ældes, mister vi samtidig nære familiemedlemmer og venner. Vi mister de mennesker, som har været vidne til vores livshistorie, som vi har delt både glæder og sorger med. Når man ikke længere har nogen at dele de betydningsfulde historier med, er der en risiko for, at de glemmes. Med fornemmelsen af at man ikke eksisterer i andres øjne, kan man ligefrem blive i tvivl om sin egen eksistens.

 

’Fortæl for livet’ er navnet på et gruppeforløb for ældre mennesker, der tager udgangspunkt i livshistoriefortællinger. Konceptet er udviklet af Andreas Nikolajsen og Morten Hedelund i samarbejde med foreningen: Ensomme Gamles Værn.

 

Gennem en møderække inviterer og guider en gruppeleder 4 - 6 deltagere til at erindre, fortælle og lytte til betydningsfulde historier fra hinandens liv for herigennem at komme til at kende hinanden på en måde, der rækker udover et overfladisk bekendtskab. Historierne forankres således i nye relationer og styrker oplevelsen af, hvem man selv er.

 

Min kollega Rikke Norup og jeg har i sensommeren og efteråret været gruppeledere for en fortæl-for-livet gruppe.

 

Deltagerne har mødtes 10 gange, og udover at være fra nogenlunde samme årgang, så har de også det til fælles, at de alle har mistet en stor del af både syn og hørelse.

 

Konceptet egner sig i høj grad til mennesker med døvblindhed, idet samtalerne styres af en gruppeleder. Der er kun en, der taler ad gangen, og tempoet er karakteriseret af eftertænksomhed og et roligt tempo. ’Fortæl for livet’ er ikke et terapiforløb. Der fokuseres ikke på et problem, men på en genkendelse i hinandens livshistorier, og et af de overordnede mål er, at man får nye livsvidner til sin historie.

 

Det har været spændende og lærerigt for Rikke og mig at stå for denne gruppe. Vi har hørt mange rørende, morsomme og fantastiske historier. Tilbagemeldingerne fra deltagerne har også været positive, og især det at kunne genkende fortalte oplevelser og relatere det til sit eget liv, har givet stof til gode samtaler og refleksioner.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NYT FRA FDDB-UNGDOM

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år.

 

Weekend-datoer for 2019

 

I 2019 bliver der desværre ikke noget NUL - Nordisk ungdomslejr. Vi har derfor endnu en gang valgt at holde tre weekendarrangementer. Datoerne er:

29. - 31. marts 2019

25. - 27. oktober 2019

6. - 8. december 2019

 

Marts-weekenden

Vi skal ind og besøge DR byen og ’skæve løjer’. Mere info følger.

 

Nu er det snart jul…

De sidste gaver skal vær' klar.

Og en duft af julemad

breder sig og gør' mig glad. 

Ja, nu’ det jul i hele landet,

ingen ønsker noget andet,

og vi nyder julens hygge. 

For det er glædens tid. 

Julekort har vi nu fået, 

for endnu et år er gået. 

 

Du kan læse om FDDB-ungdoms juleweekend i næste nummer.

 

God jul og godt nytår!

Mange julehilsner fra Ungdomsudvalget

Nicoline, Ditte, Nadia, Anders og Destin

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte FDDB-ungdom for spørgsmål eller lign. Send en mail til: fddb@fddb.dk

Eller find os på www.fddbu.dk eller på facebook under FDDB-Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Når syn og hørelse svigter – et godt kursus 

 

Jeg hedder Gerda, er 91 år og bor i Ryslinge på Fyn. Jeg er nyt medlem i FDDB og har deltaget i mit første kursus på Fuglsangcenteret ’Når syn og hørelse svigter’.

 

For mig var det rigtig godt og spændende at snakke med ligestillede og høre om de andres liv og udfordringer, og hvordan de klarer både hverdagen og samværet med mange mennesker.

Det var også godt at få sat ord på, hvor forskellige vi faktisk er, også i måden at takle vores handicap på.

 

Vi havde nogle dygtige undervisere, som fortalte om hjælpemidler til både syn og hørelse og også om de psykiske udfordringer, vi alle er udsat for. Jeg havde ikke tidligere tænkt så meget på hjælpemidler, men fik faktisk en aftale med synskonsulenten om et besøg i mit hjem for at prøve en markeringsstok, så jeg er synlig, når jeg færdes alene ude. 

 

Personalet på Fuglsangcenteret var utrolig søde til at hjælpe, hvis man fx stod afventende ved buffeten. Jeg boede på et dejligt værelse med både bad og toilet. Centeret er rigtig flot og større end jeg havde troet, så det var godt, jeg havde min kontaktperson til at hjælpe med at finde rundt.

 

Vejret var dejligt efter årstiden med kun en enkelt regnvejrsdag i løbet af de fire dage. Jeg gik en tur i sansehaven og en runde i kvarteret. Det blev også til en lang og hyggelig skovtur med besøg hos hestene ved rideskolen og videre forbi den store hjorteflok. Vi kom faktisk ud på helt små stier gennem skoven. Godt min kontaktperson havde GPS med, så vi kunne finde tilbage til Fuglsangcenteret og gøre os klar til festmiddagen. Dejlig og lækker festmenu sammen med søde og rare mennesker, som jeg efterhånden havde lært at kende og fået snakket med.

 

Og tænk, jeg mødte en jævnaldrende herre, som viste sig at være fra min hjemegn i Jylland og havde kendt min bror. Det var så hyggeligt at snakke med ham om gamle dage og helt overraskende.

 

Mine sønner var meget interesserede i, hvor jeg dog skulle hen i hele fire dage og havde været på internettet for at se billeder af Fuglsangcenteret. Og min nabo i Ryslinge sagde, at hun godt nok tog hatten af for mig, at jeg turde deltage. Alt i alt var det en inspirerende og rigtig god oplevelse.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kreativ velvære

 

Af Dorrit Petersen

 

Sammen med 30 deltagere med kontaktpersoner og tolke var jeg i november på kurset ’Kreativ velvære’ på Fuglsangcentret. Jeg må sige, at overskriften på kurset var fuldt ud dækkende. Der var masser af kreativitet og masser af velvære.

 

Inden for det kreative kunne vi vælge mellem pileflet, trædrejning, lave tasker af genbrug eller knagestrik. Vi fik undervisning i de to af dagene af meget kompetente undervisere, og der blev fremstillet mange meget fine ting. Velvære fik vi i form af massage, zoneterapi, dans, yoga, gåture og gymnastik. Og vi fik især den velvære, der opstår, når man er sammen med andre ligestillede i perfekte rammer, som Fuglsangcentret jo er.

 

Jeg nød især den frie form og tone, det hele foregik i. Vi havde en masse forskellige muligheder for aktiviteter (jeg har ikke nævnt dem alle), men der var ingen tvang. Alt var frivilligt, så man valgte bare det, man havde lyst til.

 

Tak til Gerd for god planlægning og styring af kurset.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Min første tur med ’Midt imellem’ 

 

En dejlig dag med rundvisning i DR Byen og hygge på Christiania

 

Af Rikke Hebsgaard

 

Så fik jeg æren af at fortælle om min allerførste tur med FDDB. Det var med netværket ’Midt imellem’, som er for 30 – 50 årige med nedsat syn og hørelse.

 

Lørdag 17. november mødtes vi en stor flok ved DR Byen kl. 13, hvor vi startede med en let frokost. DR Byen er Danmarks Radios hovedsæde beliggende i Ørestad på den nordvestlige del af Amager, som beskæftiger ca. 2.500 medarbejdere. Det er verdens nyeste og mest moderne medie-by. Vi var på en spændende rundvisning, hvor vi fik et indblik i DRs arbejde og i nutidens medieproduktion.

 

Vi så de store TV-studier, hvor underholdningsprogrammer som X-Faktor og Alle mod Én optages. Derudover fik vi et kig i et af deres radiostudier, det store NewsRoom, Deadline studiet og rekvisitkælderen. Vi var alle meget overraskede over at se, hvor små studierne er i forhold til, hvor stort alt virker på TV. Sidst men ikke mindst så vi Bamses hus, hvor vi prøvede hans røde gummistøvler, hans stol med dynen mm.

 

Bagefter gik turen med metro til Christiania, hvor vi efter en frisk gåtur fik kaffe på en af caféerne, og man kunne efterfølgende gå rundt på egen hånd og opleve atmosfæren. Der blev livligt snakket på kryds og tværs med hjælp fra de dygtige tolke.

 

Vi sluttede dagen af med at spise en lækker 3-retters menu på Spiseloppen. Gode venskaber blev plejet og nye opstod. Det var dejligt som nyt medlem i FDDB at blive så godt modtaget og at lære alle at kende. 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Vellykket juletur med Klub Øst

 

Af Birgit Larsen

 

Sidst i november deltog jeg i juletur med Klub øst. Turen gik til Andelsbyen Nyvang ved Holbæk. Nyvang ligger på et 24 tønder land stort område. Om formiddagen blev vi i tre hold kørt rundt på området i hestevogn og fik en guidet beskrivelse af stedet. Kusken fortalte om de bygninger, der er flyttet til stedet for at bevare stemningen af gamle dage. Vi gik på egen hånd rundt i landsbyen og besøgte både slagteren, bageren, legetøjsbutikken, brugsforeningen og vi så smedeværkstedet, et savværk fra Glumsø og meget mere.

 

Børstenbinderværkstedet i Andelslandsbyen er indrettet i stuen i et privat hjem fra 1940’erne. Her kan man se, hvordan alle de forskellige børster bindes, og de holdbare børster kan købes med hjem.

 

Vi så også en gammel telefonboks, så minderne fra min barne- og ungdom dukkede frem.

 

Alle medarbejdere i Nyvang er frivillige og det var også frivillige, der havde tilberedt en virkelig velsmagende andesteg til os, som blev serveret i Madam Blå. Senere fik vi kaffe i det gamle forsamlingshus, hvor vi kunne vælge imellem risalamande eller kage.

 

Der var også opstillet telte med en hel masse boder, hvor man kunne købe julepynt, juledekorationer, honning, mjød og meget mere. Jeg købte selv to nisser, der nu sidder i vindueskarmen.

Tak til Ella og Ole for en dejlig juletur.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

DM i skak – 30 års jubilæum

28. - 31. marts

 

På vegne af skak-udvalget, Peter Ryberg

 

Det er os en stor fornøjelse at byde velkommen til Danmarksmesterskabet i skak for døvblinde på Fuglsangcentret i Fredericia. Skakmesterskabet er både for herrer og damer.

 

Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Pris for ophold inkl. forplejning men uden drikkevarer:

Pr. person 1.500 kr.

 

Rejseudgifter refunderes efter billigste offentlige transportform. FDDB søger refusion for følgeudgifter til kontaktperson.

 

Tilmelding senest 9. januar. Tilmeldingsblanket fås ved henvendelse til FDDB eller via online-tilmelding i kalenderen på www.fddb.dk

 

Regler

Der vil blive spillet efter de internationale regler:

40 træk på 2 timer. Derefter en halv time til resten.

Hvis man har sit eget bræt og brikker, bedes man venligst medbringe disse. Spillerne skal selv notere trækkene eller få hjælp af en sekretær.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Tur til Lüneburger Heide

26. - 31. juli

 

Lüneburger Heide er et hedelandskab i det nordlige Tyskland mellem Hannover, Hamburg og Bremen. Vi arrangerer en privat tur på seks dage til Lüneburger Heide med besøg i Walsrode, Celle og Hodenhagen. 

 

Vi starter fredag formiddag kl. 10 fra Fuglsangcentret og forventer at være hjemme igen onsdag omkring kl. 19. Bussen køres af Kate fra Egeskov Turistfart.

 

Turen koster 4.535 kr. næsten alt inkl. Du skal kun selv sørge for frokost og aftensmad tirsdag, men vi kender et godt sted, hvor vi spiser rigtig godt til en rimelig penge.

Tillæg for enkeltværelse: 660 kr.

Der vil ikke være central-tolk med på turen.

 

Vi skal bl.a. besøge Serengeti safaripark, som er Europas største, samt Walsrode Weltvogelpark. Desuden skal vi ud og sejle en lille tur.

 

Dag 1:

Vi kører fra Fuglsangcentret præcis kl. 10, og så er det bare derned ad. Vi forventer at være fremme omkring kl. 17.30.

Kl. 19 er der buffet hver aften. Frokost og aftensmad er inkl. en genstand. Alle aftener er til fri afbenyttelse, og der er en pragtfuld terrasse på stedet, hvor vi råhygger os.

Hotellet er et 4-stjernet hotel Michel & friends i Hodenhagen. Her serveres morgenmad og aftensmad. Frokost foregår på de enkelte ture.

Dansktalende rejseleder modtager os ved ankomst.

 

Dag 2:

Gruppen starter kl. 9 med en hestevognstur gennem Lüneburger Heide. På turen ser gæsterne de berømte Heideschnucken. Herefter serveres frokost med 1 stk. drikkevare.

Derefter fortsætter turen til Walsrode Weltvogelpark, hvor man kan se sjældne fugle og en smuk park. Vi ser et fugleshow og forsøger at komme så tæt på fuglene som muligt. Herefter serveres eftermiddagskaffe med kage i parkens restaurant.

Turen fortsætter til Heide Kerzenfabrik, hvor der fremstilles de mest utrolige stearinlys. Derefter går turen tilbage til hotellet.

 

Dag 3:

Vi kikker lidt på naturen og skal også en tur til Celle, hvor vi får frokost inkl. 1 stk. drikkevare i den nostalgiske restaurant Ratskeller i det gamle Rådhus på markedspladsen. På turen hører vi om Celles spændende historie. Herefter er der mulighed for ’ein Stadtbummel’ i byen, hvor der findes mange spændende butikker. Vi finder et sted til eftermiddagskaffe og derefter hjem til hotellet, hvor der serveres aftenbuffet.

 

Dag 4:

Den store Serengeti-dag. Vi kører fra hotellet kl. ca. 9.30 til en af verdens største safari-oplevelsesparker lidt uden for Hodenhagen. I parken findes et utal af vilde dyr.

Vi starter med en køretur i Serengeti-bussen med dansktalende guide. Efter køreturen serveres middagsmad inkl. 1 drikkevare i parkens restaurant. Derefter er der tid på egen hånd til bl.a. at opleve abejunglen eller prøve en af de forskellige køre-attraktioner i parken. Kl. 15 kan man opleve et serengati-show og efterfølgende serveres eftermiddagskaffen med kage inden afgang til hotellet, hvor der serveres aftenbuffet.

 

Dag 5:

Der serveres morgenmad på hotellet. Resten af dagen er til egen disposition. Middagsmad og aftensmad sørger man selv for.

Bussen kører til Soltau til et kæmpe outlet-center.

Her bruger vi tiden til kl. 15 - 16 stykker. Her kan man selv købe frokost. Vi kører tilbage til hotellet, men der er mulighed for at arrangere god fællesspisning ude i byen, hvor hver enkelt betaler for egen mad. Tilmelding skal ske første dag, så vi kan reservere plads på restauranten.

 

Dag 6:

Efter morgenmad starter bussen kl. 9.30 mod Danmark, hvor der gøres holdt ved et af supermarkederne ved Harrislev, så der er mulighed for at handle. Der serveres pølser med brød for 10. kr. pr. stk., og der kan købes drikkevarer i bussen til 10 kr. pr. stk.

 

Annulleringsbetingelser

8 uger før afrejsen returneres det fulde beløb. Herefter er tilmelding og betaling bindende. Husk selv at bestille rejse- og afbestillingsforsikring. 

 

Tilmelding senest 1. marts med betaling af depositum på kr. 1.000 pr. person. Restbeløb skal betales senest fredag 24. maj, hvorefter tilmeldingen er bindende.

 

Tilmelding skal ske til Katja Hünersen eller Gert Schou Weingardt på tlf. 20 45 71 90 eller 53 81 66 16 eller på mail til Gert på: gertschou@weingardt.dk

 

Vi glæder os meget til at se jer på denne spændende ferietur.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

Bornholm

Kære medlemmer! 

Så har vi afsluttet for i år. Vi starter op igen sidste onsdag i januar.

Dato: Onsdag 30. januar kl. 13.30 - 15.30 

Sted: Sagahuset

Emne: Vi skal planlægge 2019 og finde frem til, hvilke ønsker vi har for det nye år.

Alle, der ønsker at blive hentet og kørt hjem igen, skal huske at give besked til Anvör eller Ole.

Vi får kaffe/te med franskbrød og pålæg, og indimellem får vi også kage. Der vil altid være noget frugt og grønt.

Prisen for det hele er 40 kr.

Tak for jeres altid gode fremmøde og gode humør. 

Rigtig glædelig jul og nytår samt alt det bedste i det nye år til jer, jeres ledsagere, kontaktpersoner, og tolke, og rigtig meget tak til vores hjælpere, som gør alting så godt og hyggeligt.

Mange julehilsner fra jeres erfaleder Anvör 

Mobil 22 56 93 81

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 8. januar

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Historien om Øresundstolden.

På anbefaling fra vores egen Niels-Peter kommer Henrik Hey og fortæller om Øresundstolden. Et stykke af Danmarkshistorien som både er spændende og fascinerende.

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på:

susanne.loecke@gmail.com eller

Mobil 60 43 19 91.

Vel mødt og på kærligt gensyn!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord

Dato: Fredag 25. januar kl. 10.30 - 12.45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: Foredrag om pigerne og pigehjemmet på Sprogø ved Kurt Rehder.

Tilmelding senest søndag før mødet til Arne på:

tlf. 45 85 94 19

abkrogh@sorgenfrivang1.dk

eller til Linda på:

tlf. 25 11 05 75

Vi vil ønske alle i gruppen en glædelig jul og et godt og velsignet nytår

Mange hilsner

Linda og Arne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Vest

Dato: Mandag 4. februar kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Fugle og deres stemmer ved Andreas Møller Petersen.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Vi ønsker alle en god jul med tak for i år og godt nytår.

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 29. januar kl. 13 - 16 

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Fra bund til top med ”Hus Forbis” sælger.

Nytårskur: Vi får to stk. smørrebrød og kaffe og kage og en øl eller vand. Hver person betaler 50 kr.

Tilmelding senest torsdag inden mødet på:

Mobil 50 58 87 45

God juleferie og på gensyn!

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 1. februar kl. 13.30 - 16.00

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse

Emne: Vi får besøg af hørekonsulenten fra CSU Slagelse.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

På gensyn

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Vi holder juleferie og er tilbage i januar.

Dato: Mandag 14. januar kl. 13 - 15.

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F.

OBS! Erfa-møderne er rykket til den anden mandag i måneden.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfamødet. Ellers kan tilmelding ske på tlf. 20 27 70 11.

Pris: 30 kr. til kaffe og kage. Ledsager er gratis.

Jeg vil ønske alle medlemmerne i FDDB en glædelig jul og godt nytår – vi ses i 2019!

Mange julehilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 30. januar kl 12.45 - 15.30

Sted: Seniorhuset, Toldbodsgade 5-7, Odense, Lokale 1

Emne: Nytårshygge med Danmarks første og eneste kvindelige oberst i Forsvaret. Oberst Susanne Bach Bager, fortæller levende om sine 40 år i Forsvaret.

Pris: 35 kr.

Jeg glæder mig til en spændende eftermiddag med jer!

Til de der har lyst: Vi kan mødes til køb-selv-smørrebrød kl. 12 i cafeteriet.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 22. januar på

gittepug@stofanet.dk

Tlf. 25 11 63 77

Mange hilsner og godt nytår fra Gitte 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 9. januar kl. 13 - 16

Sted: Tegnsprogshuset, Egeskovvej 5, Fredericia

Emne: Foredrag af Riva Bergmann:

”Hvor er der bedst at bo – i Finland eller Danmark?”

Kom med og hør hendes spændende fortælling

Vi ønsker jer alle en glædelig jul og et godt nytår.

Vi ses igen efter årsskiftet.

Hilsen fra Eva og Torben

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Kære medlemmer

Jeg ønsker jer alle en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår med tak for dejligt samvær i årets løb.

Vi mødes igen:

Dato: Onsdag 6. februar kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Tlf. 74 52 58 29

Mange gode hilsener og på gensyn!

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 5. februar kl. 13 - 15.30

Sted: Vindrosens lokale 1, Exnersgade 4, Esbjerg

Emne: Vi skal have medlemsmøde, og i den anledning får vi gratis smørrebrød.

Tilmeld jer senest ugen før af hensyn til forplejning.

Vi holder juleferie i januar.

Glædelig jul og et lykkebringende nytår

Med venlig hilsen

Erik Kiørbye

Tlf. 75 13 12 28

kiorbye@esenet.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekantområdet

Vi holder januar måned fri og ses igen i februar.

Dato: Onsdag 6. februar kl. 12.45 - 15.15

Sted: Fuglsangcentret i Fredericia. 

Bemærk at både sted og dato er flyttet (pga vinterferien i uge 7.) Vær derfor opmærksom på meget kort tilmeldingsfrist, når I modtager næste Medlemsnyt i januar. 

Har I spørgsmål eller andet, er I velkommen til at kontakte Gitte Callø på gittepug@stofanet.dk eller tlf. 25 11 63 77. 

Jeg glæder mig til et nyt spændende år med jer!

Mange hilsner og godt nytår fra Gitte 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Jeg vil ønske jer alle en glædelig jul og godt nytår.

Vi ses igen i januar.

Dato: Tirsdag 29. januar kl. 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28. stuen lokale 06, Aarhus C

Emne: Vi skal hygge og snakke om, hvad der skal ske i 2019 af oplevelser.

Tilmeld jer senest otte dage før af hensyn til kaffe/brød til 30 kr.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det, men dette skal ske 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 21. januar kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Vi ønsker hinanden godt nytår og hygger os med pakkespil. 

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vi ønsker jer alle en glædelig jul og et velsignet, lykkebringende nytår med tak for de mange skønne timer, vi har delt i årets løb i erfagruppen. Vi glæder os rigtig meget til at se jer igen i det nye år og håber, at vi igen får en masse dejlige timer sammen. Også stor tak til alle vore søde kontaktpersoner som med deres indsats bidrager til, at alle kan være med i gruppen.

En særlig varm tak til vores kaffemødre, Linda og Lis, som så trofast måned efter måned sørger for, at vi kan hygge os med kaffe og brød. Sidst, men ikke mindst, en stor tak til FDDB for muligheden for at mødes i erfagruppen.

Mange kærlige hilsener fra

Per og Bente

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Midt- og nordjylland – tegnsprog

Alle ønskes en rigtig glædelig jul og godt nytår.

Tak for det gamle år og på gensyn i det nye.
Vi mailer sammen vedr. mødedatoer.

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10, Aarhus C.

Ses vi – ja vi gør!
Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil: 25 77 28 24

ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil: 31 13 60 94
maxim700@live.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Dato: Fredag 11. januar kl. 10 - 13

Sted: Foreningernes Hus, Torvesalen, Torvet 5, 1. sal, Nørresundby

Emne: En god og hyggelig snak som start på det nye år.

Tilmelding/afbud senest mandag før mødet til Hanne V. Ottesen på:

hanne@8sen.dk eller

tlf. 20 27 94 97

Vi vil gerne benytte lejligheden til at ønske jer alle en rigtig god og glædelig jul. Håber det må blive en aften, ligesom du gerne vil have den. Kom også godt og sundt inde i det nye år, hvor vi forhåbentlig får mange gode stunder sammen.

Julehilsner fra Mia Winther

og Hanne Vestergaard Ottesen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

95 år

Gunhild Marie Høgedal, Odense C

Født 19. januar 1924

 

90 år

Ole Søemod, Nakskov

Født 4. januar 1929

 

90 år

Birthe Ullemose, Oure

Født 18. januar 1929

 

85 år

Arne Christian Pedersen, Roskilde

Født 20. januar 1934

 

80 år

Birthe Kristine Pedersen, Aalborg SØ

Født 25. januar 1939

 

75 år

Kirsten Bierbaum, Vejle

Født 26. januar 1944

 

50 år

Peter Ryberg, Bagsværd

Født 28. januar 1969

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene!

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

  1         4. januar                        30. januar

  2         1. februar                       27. februar

  3         1. marts                         27. marts

  4         29. marts                       24. april

  5         26. april                         22. maj

  6         24. maj                          19. juni

  7         21. juni                          17. juli

  8         2. august                       28. august

  9         30. august                     25. september

 10        27. september                23. oktober

 11        25. oktober                    20. november

 12        22. november                18. december

 

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk