FDDB

Medlemsnyt 3

Marts 2019

Årgang 35

 

 

Forside:

Den nye sundhedsreform 

Få grundig synsbeskrivelse før dit toiletbesøg

Håndbog 2019 nu klar til brug

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Den nye sundhedsreform

Vigtigt!

Når du skal afregne for kørsel i egen bil

Resume af HB-møde

Kandidater til HB

OPLYSNINGEN

Få grundig synsbeskrivelse før dit toiletbesøg

Ny hotline for døve

Blindeudstilling på Medicinsk Museion

Taekwondo i Ishøj

Nyt fra Nota

NYT FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Håndbog 2019 nu klar til brug

FDDB UNGDOM

Nyt fra FDDB Ungdom

ARRANGEMENTER

Gåtur i Helsingør

Action weekend

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Sjælland tegnsprog

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekantområdet

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Den nye sundhedsreform

 

Af Niels-Henrik Jørgensen, HB-medlem

 

Regeringen har lagt op til en sundhedsreform, hvor blandt andet de fem nuværende regioner, som vi fik i forbindelse med kommunalreformen i 2007, skal nedlægges. Det kan ses som en svækkelse af demokratiet, når der ikke længere er folkevalgte i regionsråd, som kan stilles til ansvar, hvis noget ikke fungerer som det skal. Til gengæld er der flere tiltag som kan blive positive, hvis de gennemføres, og der tilføres ressourcer til det.

 

Der lægges op til at lave nye tværgående sundhedsfællesskaber, som skal gøre samarbejdet på tværs af kommuner og sundhedsprofessionelle bedre. Der lægges op til, at flere behandlinger kan foregå tættere på borgerne. Desuden loves der flere alment praktiserende læger og uddannelse af flere sygeplejersker.

 

Hvad kan døvblinde vente sig af reformen?

I FDDB har planerne om den nye sundhedsreform dog givet grund til bekymring. Ligesom ved kommunalreformen er frygten en yderligere afspecialisering af handicapområdet, især af døvblindeområdet. Ved kommunalreformen i 2007 mistede vi som bekendt vores nationale Videnscenter for DøvBlindhed, da det blev lagt ind under Socialstyrelsen. 

Aktuelt kan fx Center for Døvblindhed og Høretab i Aalborg blive ramt af sundhedsreformen, hvis det skal lægges ud til Aalborg kommune. Både en områdechef ved Center for Døvblindhed og skolelederen fra Fredericia-skolen ser dog også positive ting i en ny struktur. Det afgørende for FDDB er, at faglig ekspertise og handicaporganisationer bliver inddraget i beslutningerne, så der ikke sker en yderligere afspecialisering af tilbud for døvblinde.

 

FDDB har været i dialog med DH om vores synspunkter, som vi gerne vil have med i en kommende høring.

 

Socialminister Mai Mercado (konservativ) har foreløbig trukket de sociale handicapinstitutioner ud af forhandlingerne om den nye sundhedsreform for at sikre, at der også i fremtiden er tilbud til mennesker med helt særlige handicap og behov.

 

Det er et synspunkt, som DH og medlemsorganisationerne kan bakke op om. DH mener, at de specialiserede tilbud på handicapområdet skal bevares!

 

Skal tilbuddene flyttes?

Regeringen mener, det er oplagt at flytte tilbuddene til kommunerne, og at medarbejderne skal følge med. Driftsherren skal i så fald ikke nødvendigvis være bopælskommunen. Det kan være en anden kommune, som er storbruger, fx Københavns Kommune for Refsnæs.

 

DH og FDDB mener, at det er den helt forkerte vej at gå. Alle erfaringer fra kommunalreformen i 2007 og ministeriel evaluering dokumenterer, at der har fundet en kraftig afspecialisering sted siden 2007. Fagligheden er simpelthen blevet udvandet.

 

At blive udlagt til kommunen vil kun kunne fungere, hvis alle andre kommuner forpligtes til at bruge tilbuddet. Udlagt til kommunen uden forpligtelse for de andre kommuner vil være den dårligste løsning. Man vil ikke kunne opretholde et landsdækkende serviceniveau og fagligheden vil blive udvandet yderligere.

 

FDDB ønsker, at der bliver lavet en ny analyse af området, og at man evt. etablerer et statsfinansieret system til disse tilbud.

 

Socialministeren vil gerne sikre de sociale tilbud

Socialminister Mai Mercado har bedt om en time out i forhandlingerne for at sikre, at de 64 institutioner ikke bliver berørt. Hun udtaler, at der i mange tilfælde snarere er brug for op-specialisering end af-specialisering, og den holdning får hun ros for af bl.a. Danske Handicaporganisationer, som selv har lagt følgende forslag på bordet:

 

1) Indfør national specialeplanlægning på handicapområdet – som på sundhedsområdet

 

2) Indfør faglige kvalitetsstandarder, så vi gør op med de store kommunale forskelle i tilbuddene til mennesker med handicap

 

3) Holdbar finansieringsmodel af tilbuddene

 

4) Retningslinjer for kommunernes visitation

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Vigtigt!

Når du skal afregne for kørsel i egen bil

 

Af Bettina Poulsgærd og Anette Stente, regnskab

 

Når du eller din ledsager/kontaktperson afregner for kørsel i egen bil, skal I huske at skrive:

Kørsel fra:

Her skal du angive hele adressen, der køres fra

(vejnavn og nummer, samt postnummer og by)

Kørsel til:

Her skal du ligeledes angive hele adressen, der køres til

(vejnavn og nummer, samt postnummer og by)

Husk også at angive antal kørte kilometer.

Dette gælder både ved udfyldning af papirskema, som indsendes til FDDB med post, og på online-skemaet, som udfyldes og indsendes via FDDBs hjemmeside.

Hvis du er i tvivl, er du meget velkommen til at kontakte FDDBs kontor på:

tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Resume af HB-møde

 

Af Hovedbestyrelsen

 

Anders Rohde Fransson (ARF) bød velkommen til årets første HB-møde.

 

Rådgivning for tegnsprogsbrugere på Ulleruphus

FDDB-rådgivertjenesten vil hver tredje måned indkalde til rådgiverbesøg på Ulleruphus for tegnsprogs-brugere i Fredericia-området. Første gang er i marts. Her vil der også være en IKT-instruktør. I efteråret vil indsatsen blive udvidet til Sjælland.

 

DNTM og tolkning

Puljen for ledsagetolkning hos DNTM var allerede opbrugt i oktober. Det betød, at FDDBs medlemmer i 17 % af året ikke kunne bestille ledsagetolkning.

Man kan godt generelt få ledsagetolkning til opgaver uden for DNTM-regi. Man skal søge det hos den instans, hvor tolkningen skal foregå fx sygehuset. Det er en del af sektor-ansvar-lighedsprincippet.

Der bruges ca. 3 mio. årligt på for sent indkomne aflysninger af tolkning. Omkring 7,5 % af budgettet bruges dermed, uden at der er leveret tolkning.

 

NOTA

Der er nu kun 28 personer, der modtager Punktnyt, og der er færre og færre, der får lavet opgaver hos NOTA.

 

Oversættelse af bog

HB besluttede at stille 17.000 kr. i underskudsgaranti, hvis der ikke kan skaffes fondsmidler til oversættelse af Kirsten Malmbaks bog ’Kongesanser’.

 

Ansættelser og seniorpolitik

En medarbejder kan stoppe i FDDB med en måneds varsel. Det ville være optimalt med længere tid, så der kan laves overlevering til nye ansatte. Det er også vigtigt at få nedskrevet arbejdsgange m.m. Der arbejdes videre med seniorpolitik, bl.a. som tema på fællesmødet mellem HB og sekretariatet i september.

 

Mindedag for Torben Hansen

HB har bevilget en mindehøjtidelighed for Torben Hansen i Fredericia. Mange medlemmer vil gerne mindes ham, da bisættelsen blev holdt privat.

 

CFDs bestyrelse

DDL har opfordret til, at FDDB får en plads i CFDs bestyrelse.

 

Sommer- og landsmøde 2019

Temaer til ’Ordet Frit’ bliver:

1. Professionelle kontra frivillige kontaktpersoner.

Hvad er forskellen? Hvad kan man forvente sig? Hvorfor bruge frivillige? Hvad skal man kunne som frivillig kontaktperson?

2. Ordet frit.

 

Sundhedsreformen

Danske Handicaporganisationer (DH) mener, at de specialiserede tilbud på handicapområdet skal bevares! Det drejer sig om ca. 60 sociale tilbud som berøres.

 

DH mener, at det er den helt forkerte vej at gå. Alle erfaringer fra kommunal-reformen i 2007 og ministeriel evaluering dokumenterer, at der har fundet en kraftig afspecialisering sted siden 2007. Fagligheden er blevet udvandet.

 

Udlagt til kommunen uden forpligtelse for de andre kommuner, vil være den dårligste løsning. DH ønsker, at der bliver lavet en ny analyse af området, og at man evt. etablerer et statsfinansieret system/platform til disse tilbud.

 

Foretræde for Århus Kommune

Aarhus kommune har vedtaget en kvalitetsstandard for kontaktpersoner til døvblinde, og FDDB har haft foretræde for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Byrådet vedtog efterfølgende kvalitetsstandarden med de ændringer, som Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslog efter FDDBs foretræde.

 

Projekt i Nepal

Der er store vanskeligheder med at få den nye bestyrelse i DAN (døvblindeorganisationen i Nepal) til at fungere. De fleste medlemmer er nye og skal først lære, hvordan man arbejder i en organisation.

Det er tidligere aftalt, at Sense Indien skulle overtage arbejdet med døvblindfødte. Alligevel har den tidligere formand for DAN, Puspa, og den tidligere koordinator, Sanu, og Døveforbundet lavet et projekt med Sense Indien, hvor de både arbejder med døvblindfødte og døvblindblevne og vil etablere kontorer med ansatte i de fire provinser, hvor FDDB og DAN er etableret og laver opbyggende arbejde. DANs bestyrelse holder de udenfor.

FDDB må overveje meget nøje, om der skal søges penge til at fortsætte efter udgangen af 2019.

 

Hele referatet kan fås ved henvendelse til FDDB.

Næste møde er 8. - 9. maj.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Kandidater til HB

 

Af hovedbestyrelsen 

 

Hvis du stiller op til valg til hovedbestyrelsen på FDDBs kommende landsmøde, bedes du sende et indlæg til Medlemsnyt inden 26. april. Her skal du fortælle lidt om dig selv, hvad du vil arbejde for som HB-medlem, og om du er tegnsprogsbruger eller talebruger.

Dit indlæg må max fylde 150 ord.

Alle indsendte indlæg bringes i Medlemsnyt 5.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Få grundig synsbeskrivelse før dit toiletbesøg

 

Af Kommunikationsudvalget

 

Når man skal på toilettet et ukendt sted, kan gode råd som bekendt være dyre. Alle medlemmerne i FDDBs kommunikationsudvalg kender til de udfordringer, der kan være med at finde rundt og med at finde de ting, man skal bruge på et toilet.

Vi har samlet en håndfuld gode råd, som måske kan gøre livet som døvblind lidt lettere, når naturen kalder.

 

- Har du ledsager eller kontaktperson med, så bed om at få en grundig beskrivelse af rummet, inden du lades alene. Det kan fx være rart at vide, om toiletsædet er rent.

 

- Haptiske signaler kan bruges sammen med synsbeskrivelse til at få rummets indretning tegnet på ryggen. Start med at få tegnet selve rummets form. Derefter kan der i formen indtegnes hvor toilettet står, hvor toiletrullen er, hvor håndvasken er placeret, hvor sæbebeholderen findes, og hvor der er servietter eller anden tørre-mekanisme. Med en prik kan man vise, hvor knappen er til at skylle ud. Husk også at få tydeligt markeret med en anden prik, hvor du står.

 

- Brug tid på at mærke efter, hvor de forskellige installationer er, inden ledsageren går ud.

 

- Hav evt. et par handsker i tasken, hvis du ikke vil røre ved ukendte ting i rummet med bare hænder.

 

- Bed også om at få at vide, hvor du kan hænge din jakke eller taske under besøget. Det er ikke altid hensigtsmæssigt at stille sine ting på et beskidt gulv, og det er rarest at have hænderne fri under besøget.

 

- Er du alene, kan den hvide stok eller evt. den mindre ’blomsterpind’ bruges til at finde de forskellige installationer i rummet, så du ikke behøver røre ved det hele.

 

- Har du en smartphone, så download app’en God adgang. Her er det via telefonens GPS muligt at få vist en liste over de nærliggende offentlige toiletter, som har gode faciliteter for blinde og svagsynede.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Ny hotline for døve

 

Af Katrine Johannsen Eskelund, projektleder i DDL

 

Danske Døves Landsforbund (DDL) har åbnet en ny Skype-hotline for døve, hvor man kan få en sludder på tegnsprog eller via chat, hvis man har det svært eller oplever ensomhed.

 

På Skype-linjen vil dygtige frivillige rådgivere sidde klar hver mandag fra kl. 18 - 21.

 

Hotlinen havde første åbningsdag mandag 4. marts kl. 18 - 21 og er et projekt, der foreløbig kører frem til slutningen af november 2019. Herefter vil projektet blive evalueret, og det vil blive vurderet, om der er behov og grundlag for at fortsætte.

 

Hver mandag aften er der to linjer åbne.

Adresserne er:

ddl-hotline-1@outlook.dk

ddl-hotline-2@outlook.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 



Blindeudstilling på Medicinsk Museion

 

Læst på Dansk Blindesamfunds Facebook-profil

 

I februar åbnede en udstilling ved navn "I blinde" på Medicinsk Museion i København. Her kan man opleve blinde og stærkt svagsynedes vilkår og historie igennem de sidste 250 år.

 

Forud for åbningen er de mere end 5.000 genstande og bogtitler fra den Blindehistoriske Samling blevet fotograferet og digitaliseret. Udstillingen er derfor også tilgængelig på hjemmesiden blind.museion.ku.dk 

 

Sted: Bredgade 62, 1260 København K

 

Udstillingen består af historiske og nutidige kommunikationsmidler for blinde og svagsynede. Den fysiske udstilling skal som udgangspunkt ikke ses, men føles og lytte på, og man må selvfølgelig gerne røre ved genstandene. Der er kun meget lidt trykt tekst i udstillingen.

 

Udstillingen viser genstande fra Den blindehistoriske samling, som Medicinsk Museion overtog fra Institut for Blinde og Svagsynede (IBOS) i 2009. Gennem de seneste to år har Medicinsk Museion digitaliseret og registreret samlingen. Hele den blindehistoriske samling er tilgængelig på hjemmesiden blind.museion.ku.dk, og det er muligt at downloade og printe 3D-modeller af udvalgte genstande. 

 

Adgangsforhold

Museet befinder sig i historiske bygninger med mange trapper og desværre uden lift eller elevator, men personalet er klar til at give en hjælpende hånd. Har du et synshandicap, må du gratis medbringe en ledsager og førerhunde er velkomne.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Taekwondo i Ishøj

 

Af Nadia Husein

 

Ønsker du at dyrke motion og samtidig få glæde ud af det? Så kan jeg varmt anbefale Taekwondo i Ishøj! Det er for alle aldre. Her har vi det sjovt og et godt fælleskab, mens vi dyrker sport.

 

Jeg har nu gået til taekwondo i ganske få måneder og oplevet min første graduering - og alle bestod!

Taekwondo er en form for karate og handler om at forsvare sig selv under angreb. Jeg dyrker det, fordi det er sjovt. Jeg vil nok aldrig kunne forsvare mig i en situation på samme måde som en normalt seende, men jeg har alligevel stor glæde af at lære teknikkerne. Nogle ting får jeg mere hjælp til end andre, og ved gradueringerne vil jeg slippe for at kæmpe mod en modstander på grund af mit syn. Hvis jeg alligevel skal kæmpe mod en modstander, vil det nok være min træner, som kender mig. 

 

Instruktørerne er meget søde og opmærksomme på den enkelte og har erfaring med at træne folk med udfordringer. Jeg er selv udfordret på syn-hørelse og led. Så lad dig ikke holde tilbage.

 

Vi er på Facebook: Arken Taekwondo Ishøj klub

Besøg vores hjemmeside: www.arkentaekwondo.dk

Du er også velkommen til at kontakte mig på e-mail: nmh_@hotmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Aktuel punktbog i februar

 

Anne-Cathrine Riebnitzsky: Smaragdsliberen

 

En smuk bog om venskab på tværs af religioner. Den jødiske smaragd-sliber Pierre og den muslimske guldsmed Youssef har fra barndommen været bedste venner. Pierres datter Zara er ateist. Man følger på skift de tre personer, og deres liv flettes ind i hinanden. Bogen handler om venskab, religion og om forskellige opfattelser af døden.

 

Punktbog 419034

7 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NYT FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

 

Håndbog 2019 nu klar til brug

 

’Vejledende retningslinjer for kontaktpersoner for døvblinde’ udkommer nu i tredje udgave siden 2012. Vi har tidligere skrevet i Medlemsnyt, at vi var i gang med at revidere udgaven fra 2015, og nu er den klar til brug. Den nye udgave findes på Kontaktpersonforeningens, FDDBs og CFDs hjemmesider og kan også fås i trykt udgave i almindelig skrift, i storskrift, i storskrift med to spalter, på lyd og på punkt. Du kan evt. få den udgave, du foretrækker, af din døvblindekonsulent.

Vejledende retningslinjer er udarbejdet og revideret i et samarbejde mellem Kontaktpersonforeningen, FDDB og CFD.

 

Håndbog med tre bilag

Ud over de 15 sider om arbejdet som kontaktperson er der tre bilag:

- et bilag med vejledningen fra Serviceloven om ordningen

- et bilag med den nordiske definition af døvblindhed

- et kort informationsark, som døvblindekonsulenten altid gennemgår, når vi er med til at starte en ny kontaktperson-ansættelse

 

Informationsarket

Det kan være nyttigt at vise informationsarket til familie, venner og evt. hjemmehjælp. Her står kort og præcist, hvad en kontaktperson kan bruges til. Vi har ændret to ting i den. Vi har for det første præciseret, at kontaktpersonen ikke må handle eller gå i banken, uden at borgeren er aktivt med. Vi har dernæst tilføjet, at kontaktpersonen ikke må modtage arv og gaver.

 

Håndbogen

Vi har finpudset en del formuleringer og ordvalg. Vi benytter fx nu konsekvent ordet synsbeskrivelse. Vi har også tilføjet en anbefaling om, at kontaktpersonen bliver tilbudt et førstehjælpskursus i kommunen.

 

Rolle på kurser

En vigtig ting, der også kan læses i vejledningen, er at kontaktpersonen ikke deltager aktivt med egne meninger og snak på kurser. Det er borgeren, som er på kursus. Det er

Kontaktpersonforeningen, FDDB og CFD enige om.

I spisesituationer er kontaktpersonens hovedopgave at formidle kommunikation til borgeren. Det kan selvfølgelig være lidt anderledes for ulønnede ledsagere, der er nye i det regi, men når døvblindekonsulenten søger følgeudgifter dækket i kommunen til ulønnede kontaktpersoner, er det vigtigt at de får information om den forventede rolle, også på kurser.

 

Pauser

”Det er vigtigt for både borger og kontaktperson, at der bliver aftalt pauser i løbet af arbejdstiden”, står der på side 10 i håndbogen. Det tror jeg, at alle skal blive bedre til i hverdagen, men også på kurser og aktiviteter i FDDB. Ofte er der programsatte punkter både om dagen og om aftenen. Det gælder også på rejser, hvor kontaktpersonen skal være særlig opmærksom i fremmede omgivelser og måske på et fremmed sprog.

 

Det er dejligt, at vi for tredje gang har lavet retningslinjer sammen, der kan støtte det gode samarbejde mellem døvblinde borgere og kontaktperson. Har du kommentarer, er du velkommen til at sende dem til mig:

Kirsten Washuus

døvblindekonsulent

kw@cfd.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FDDB UNGDOM

 

Nyt fra FDDB Ungdom

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år

 

Hej alle friske gutter og gutinder 

 

Så er det tidlige forår kommet med sol, varmere vejr og lysere dage – SKØNT!

 

Hør, hør, hvor det tør!
Det hagler og pibler,
det krabler og kribler
fra tegl og tag,
vi har solskin i dag.
Alle små roser bag rude
drømme vinteren er ude,
drømme, drømme vinteren er ude.... tralalalaaa 

 

Forårssang af Chr. Richardt og Jørgen Malling

 

Vi er klar til årets første weekendtur i København.

Fredag 29. marts mødes vi på Københavns Hovedbanegård ‘under uret’ kl.17 og tager en offentlig bus til Danhostel Copenhagen, hvor vi skal bo denne gang. 

 

Lørdagen er spækket med et spændende program:

Rundvisning i DR-byen og på Christiania. 

I DR-byen kan vi bl.a. se Bamses hus, DRs store Newsroom og Sceneværkstederne. Vi spiser frokost hos DR. 

Derefter går turen til Christiania. Oplev dens skæve lyde, lugte, stier og specielle farverige huse. Om aftenen skal vi ud at spise. 

Søndag evaluerer vi weekenden og ønsker hinanden en god rejse hjem. 

 

Vi glæder os til at hygge med jer alle – gamle og nye. 

Husk det gode humør. 

 

Mange glade hilsner fra Ungdomsudvalget

Nicoline, Ditte, Nadia, Anders og Destin

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte FDDB for spørgsmål eller lign.

Send en mail til: fddb@fddb.dk

Find os på www.fddbu.dk eller på facebook under FDDB - Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

ARRANGEMENTER

 

Gåtur i Helsingør

Torsdag 4. april

 

Vi mødes kl. 11 på Helsingør Station.  

Vi går gennem byen og kirkegården, ud af Esrumvej forbi Helsingør Hallen og L.O. skolen.

Vi fortsætter ind i Teglstrup Hegn, til Højstrup og går videre langs Strandvejen til Nordhavnen, hvor vi spiser vores medbragte mad. Derefter går vi i den gamle bydel.

Vi slutter på en café med kaffe/te og kage.

Pris: 30 kr.

FDDB dækker transport og kaffe til kontaktpersoner.

Tilmelding senest mandag 1. april til Edith på:

Tlf. 49 21 46 12

e.dolleris@stofanet.dk

Ring eller send sms, hvis du bliver forsinket.

Mobil: 42 17 65 89

Gåturshilsner

Edith Dolleris

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Action weekend

23. - 25. august

 

Så er det tid til action! For anden gang inviterer FDDB til spænding og oplevelser for modige medlemmer.

Dato: 23. - 25. august

Målgruppe: For medlemmer af FDDB, som kan klare lidt flere fysiske udfordringer end sædvanligt.

Sted: Vi bor på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Pris pr. deltager: 1250 kr.

Tilmeldingsfrist: Tilmeldingsfrist: 31. maj

Transport dækkes efter billigste transport.

Kursusledere: Sandie Tvergaard og Henrik A.C. Jørgensen

Emne/indhold: Vi starter weekenden med at lege ’Fangerne på Fortet’, som handler om teamwork, gåder og læring til hjernen.

Har du nogensinde haft lyst til at prøve at holde en brandslange, når der er tryk på? Så har du muligheden her, for vi skal være ’Brandmand for en dag’. Vi skal have uniformer på, op i liften, slukke brande, få intro i førstehjælp og meget mere.

Vi slutter weekenden af i Monky Funky Park, hvor vi skal op i højderne igennem forskellige baner og til slut en tur i deres 360 meter lange svævebane. Det bliver en weekend med masser af action, oplevelser, sammenhold og godt humør.

Tilmelding: Tilmelding kan foretages online via kalenderen på www.fddb.dk eller ved at kontakte sekretariatet på:

Tlf. 36 38 85 92

fddb@fddb.dk

Du får besked i starten af juni, om du har fået plads eller er skrevet på venteliste.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 24. april kl. 13.30 - 15.30 

Sted: Sagahuset

Emne: Besøg af naturvejleder Jens Kofod, som bl.a. fortæller om Mårhunden, hvis ekskrementer, han har lavet forsøg med.

Vi får kaffe/te og brød med pålæg eller ost samt kage og frugt. 

Pris for hele arrangementet: 45 kr.

Alle, der ønsker at blive hentet og kørt hjem igen, skal huske at give besked til Anvör eller Ole.

Mange hilsner Anvör 

Mobil 22 56 93 81

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 2. april 

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Livet forstås baglæns, men må leves forlæns.

Freddy Nielsen, som har besøgt os tidligere, kommer denne gang og fortæller om Søren Kirkegaard.

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på:

susanne.loecke@gmail.com eller

Mobil 60 43 19 91

Vel mødt og på kærligt gensyn!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord

Dato: Fredag 26. april kl. 10.30 - 12.45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: Stoleyoga med Bente Ramsing.

Tilmelding senest søndag før mødet til Arne på:

tlf. 45 85 94 19

abkrogh@sorgenfrivang1.dk

eller til Linda på:

Tlf. 25 11 05 75

Mange hilsner

Linda og Arne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Vest

Dato: Mandag 6. maj kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Foredrag – Klara Kaare flygtede som 5-årig i 1956 med familien fra Ungarn.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sjælland tegnsprog

Dato: Onsdag 17. april kl. 13.30 - 15.30

Sted: Solterrasserne, den gule stue på 4. sal

Emne: Peter Ryberg fortæller om FDDB.

Sidste frist for tilmelding er onsdag 10. april til Ella:

ellaella@mail.tele.dk

Mange hilsner fra Ella

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 30. april kl. 14 - 16 

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Min vej til skipper på Slotssøen af Finn Sylvest Jensen.

Tilmelding senest torsdag inden mødet på:

Mobil 50 58 87 45

Pris 30 kr.

På gensyn!

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 5. april kl. 13.30 - 16.00

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse

Emne: Vi skal høre musik og påskehygge.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

På gensyn

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 15. april kl. 13 - 15

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F.

Emne: Birgit Larsen kommer og underviser i haptiske signaler.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfa-mødet.

Tilmelding kan også ske på 20 27 70 11.

Pris: 30 kr. til kaffe og kage

Bemærk venligst, at arrangementet er flyttet til den 3. mandag i april. Erfamødet i maj flyttes også til 3. mandag i måneden.

Jeg glæder mig til at se jer.

Mange forårshilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 24. april kl. 12.45 - 15.15

Sted: Seniorhuset, Toldbodgade 5-7, Odense, lokale 1.

Emne: ’Rollinger og oldinger’. Sarah Juul Buckspan er ny projektmedarbejder i FDDB og vil denne eftermiddag gerne møde os på Fyn. Sarah har tidligere været med i projekt ’Rollinger og oldinger’ og vil fortælle om mødet mellem børn og gamle og om dét at bryde ud af isolation.

Pris: 30 kr. pr person.

Til de der har lyst: Vi kan mødes til køb-selv-smørrebrød kl. 12 i caféen.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 16. april på:

gittepug@stofanet.dk

tlf. 25 11 63 77

Sarah og jeg glæder os til en hyggelig eftermiddag med jer!

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 1. maj kl. 13 - 16

Sted: Tegnsprogshuset, Egeskovvej, Fredericia

Emne: Erfagruppen har 20 års fødselsdag, og vi fejrer vores dag med lækkert kaffebord.

Kom med – vi skal hygge os sammen.

I må have en god påske.

Hilsen fra Eva

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 3. april kl. 14 - 16.

Sted: Rødekro Kro i Rødekro.

Emne: Vibeke vil tale om høretab, høretaktik og høreapparater.

Tlf. 74 52 58 29

Mange gode hilsener og på gensyn

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 2. april kl. 13.30 - 15.30

Sted: Vindrosens lokale 4, 2. sal, Exnersgade 4, Esbjerg

Emne: Vi får besøg af Sarah Juul Buckspan fra FDDBs sekretariat.  Sarah har et oplæg om forebyggelse af ensomhed.

Jeg ringer til jer og hører, hvem der kan komme.

Med venlig hilsen

Erik Kiørbye

Tlf. 75 13 12 28

kiorbye@esenet.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekantområdet

Dato: Onsdag 10. april kl 12.45 - 15.15

Sted: I.P. Schmidt Gård, Vendersgade 4, Fredericia

Emne: ’Lovens lange arm’. Vi får besøg af politibetjent Helge Willesen fra Kolding, som fortæller om de mange aspekter af sit 35-års politiarbejde.

Pris: 35 kr. pr. person til kaffe/brød.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest mandag 1. april på:

gittepug@stofanet.dk

tlf. 25 11 63 77

Jeg glæder mig til en spændende eftermiddag med jer!

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 30. april kl 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28. stuen lokale 02,

Aarhus C.

Emne: Vi skal hygge os. Jeg håber der kommer nye medlemmer, som vil være med.

Tilmeld jer senest 8 dage før af hensyn til kaffe/brød til 30 kr.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det, men dette skal ske 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 15. april kl. 13 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Tanker omkring isolation og aktuelle emner fra FDDB    

ved projektmedarbejder Sarah Juul Buckspan.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Mange kærlige hilsener fra

Per og Bente

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Vi forsøger at mødes første mandag i hver måned kl. 12.30 - 15.00.

Jeg mailer rundt til jer.

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10Aarhus C.

Ses vi – ja vi gør!
Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil: 
25 77 28 24
ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil: 
31 13 60 94
naestformand@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 


Nordjylland

Dato: Fredag 12. april kl. 10 - 13

Sted: Torvesalen, Foreningernes Hus, Torvet 5, 1.sal, Nørresundby

Emne: I dag får vi besøg af Søren Sickmann, der selv er døvblind og bruger kontaktperson, samt hans kontaktperson Else Marie Jensen. De vil sammen komme med oplæg og give gode input til en debat om, hvordan vi bedst muligt får det gode samarbejde til at fungere med vores kontaktpersoner.

Tilmelding/afbud: Husk at melde til eller fra senest mandagen før mødet på:

mobil 20 27 94 97

hanne@8sen.dk

På glædeligt gensyn fra

erfaleder Hanne Vestergaard Ottesen

og Mia Winther

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

95 år

Liis Knudsen, Bagsværd

Født 11. april 1924

 

85 år

Margit Bech Friborg, Holsted

Født 2. april 1934

 

80 år

Erik Bjørn Hansen, Hillerød

Født 9. april 1939

 

80 år 

Herdis Stemle Jessen, Gråsten

Født 22. april 1939

 

50 år

Tina Wibe, Valby

Født 5. april 1969

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Dødsfald

 

Søren Elkjær, Aalborg

Født 7. februar 1942, er død.

 

Irene Jensen, Odense C

Født 25. september 1950, er død.

 

Anni Marie Schmidt, Risskov

Født 20. april 1923, er død.

 

Marie Lundsby Frich, Valby

Født 19. november 1927, er død.

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                      UDGIVELSE

  4          29. marts                         24. april

  5          26. april                            22. maj

  6          24. maj                             19. juni

  7          21. juni                             17. juli

  8          2. august                          28. august

  9          30. august                        25. september

 10        27. september                 23. oktober

 11        25. oktober                      20. november

 12        22. november                   18. december

 

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk