FDDB

Medlemsnyt 4

April 2019

Årgang 35

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Den nordiske samarbejdskomité

Støj og uro gør det sværere at kommunikere

Køb grillhandske og forklæde med FDDB-logo

OPLYSNINGEN

Fakta om folketingsvalg og europa-parlamentsvalg

Giv et ark med plejesignaler til din læge eller sygeplejerske

Nyskabende behandling for synstab i Usher syndrom kommer et skridt nærmere kliniske forsøg

Nyt fra Nota

FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Uddannelse for kontaktpersoner

FRA FDDB-UNGDOM

Reportage fra ungdommens udflugt til DR-Byen og Christiania

FRA LÆSERNE

Danske skakmesterskaber for døvblinde

En smart lille pedaltræner

ARRANGEMENTER

Gåtur fra Østerport til Valby

Sommertur med Klub Øst til Frilandsmuseet

Rådgivningsdag for tegnsprogsbrugere

Madlavnings- og aktivitetsdag for døvblinde forældre med hjemmeboende børn

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekantområdet

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Mindeord for Carsten Husted

Kolofon

 

 

 

 

FRA FDDB

 

Den nordiske samarbejdskomité

 

Af Bjarne Hvidsten, næstformand 

 

I oktober sidste år var den norske døvblindeorganisation, FNDB vært for det årlige nordiske samarbejdsmøde i DøvBlindes Nordiske SamarbejdsKomité kaldet DBNSK. Mødet fandt sted på Syn- og Mestringcenter i Hurdal i Norge.

 

Vi var 12 døvblinde repræsentanter og en døvblind gæst. Mødets formål var at udveksle erfaringer og drøfte sager af fælles interesse. DBNSK er en vigtig platform, hvor vi udveksler information om aktiviteter og politiske sager og opdaterer hinanden vedr. fremtidige aktiviteter.

 

Geir Jensen blev valgt som mødeleder. Han talte på norsk, hvilket blev oversat af tolke til engelsk til alle deltagerne. Kommunikationen tog lang tid.

 

Geir arbejder til hverdag for verdensorganisationen WFDB og ikke så meget mere i den norske døvblindeorganisation, FNDB.

 

Vi fra Danmark fortalte om danske Døvefilm, som producerer tv-udsendelser på tegnsprog. Vi orienterede om den sag, der kørte sidste år, hvor regeringen ville lukke ned for finansieringen af Døvefilm. FDDB samarbejdede med de andre døve-instanser i Danmark og kæmpede for fortsat gennemførelse af den nødvendige finansiering. Det lykkedes at få bevaret Døvefilm.

 

I Finland har der været en udbudsproces vedr. rehabiliteringsservice for døvblinde. Resultatet er, at de får en rehabiliteringstjeneste for voksne. En rehabiliteringstjeneste for børn og unge skal deles med en anden institution.  

 

På Island fortalte repræsentanterne, at de forsøger at bevare den islandske døvblindeforening. De arbejder på at få økonomisk støtte fra regeringen, da økonomien er indskrænket.

 

Norge fortalte om den seneste udvikling på tolkeområdet. Der er to typer tolke i Norge: Fuldtidsansatte på kontoret for tolkningstjenester og freelance-tolke.

 

I Sverige arbejder man for at rekruttere nye medlemmer til FSDB. Årsagen er, at regeringen har skærpet kriterierne for at modtage midler, og det kræver nu, at foreninger har mindst 1000 medlemmer for at få statsfinansierede midler. Sidste år havde FSDB 904 medlemmer, så der skulle gøres meget for at opnå de 1000 medlemmer. Samtidig arbejder man i FSDB på at få tilgængeliggjort den telefon-akutlinje, man kan ringe på, hvis man ønsker medicinsk hjælp eller vejledning. Det har ikke været muligt at ringe op til den via braille.

 

Til sidst blev der stillet spørgsmål til et projekt vedrørende Usher i Örebro, og den nordiske aktivitetsplan for 2019 - 2028 blev opdateret. LSHDB (den anden døvblindeorganisation i Norge) blev

anmodet om at være vært for den nordiske ungdomslejr i Norge i 2019.

 

Det næste DBNSK-møde skal holdes i Island i oktober 2019. Det foregår i Hveragerði, som ligger i det sydvestlige Island ca. 25 km fra Reykjavik.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Støj og uro gør det sværere at kommunikere

 

Af redaktionen 

 

Som alle andre holder døvblinde af at samles og sludre, fx i forbindelse med frokost og kaffe på kurser og udflugter. At det kan være vanskeligt at høre, hvad sidemanden eller deltageren over for siger, er ikke nogen hemmelighed, og derfor gør det en stor forskel, at kontaktpersoner og ledsagere viser hensyn og ikke fører samtaler uden om eller rundt om døvblinde. Små-snakken og støj er så afgørende for døvblinde, at det kan være dét, der gør, at man opgiver samtalen og beslutter sig for blot at spise eller drikke sin kaffe i stilhed. Og det er jo ikke meningen med FDDBs arrangementer.

 

Redaktionen har lavet en huskeliste til kontaktpersoner. Den er ment som en kærlig opmærksomhed på, hvor vigtigt det er, at kommunikations-forholdene er så optimale som muligt for os døvblinde:

 

- Vil du som kontaktperson gerne tale med en anden kontaktperson, så spørg først din døvblinde bruger, om det er i orden lige nu

 

- Husk at den anden kontaktperson også er på arbejde, og derfor kan det risikere også at forstyrre dennes døvblinde bruger. Spørg derfor også altid den anden kontaktpersons bruger, om det er i orden

 

- Hvis du som kontaktperson taler med en anden døvblind bruger, så fortæl din bruger efter samtalen, hvad I talte om

 

- Vær hele tiden opmærksom på, om din egen bruger har brug for hjælp til kommunikationen, brug for synsbeskrivelse eller andet

 

- Man kan som kontaktperson føle sig uhøflig ved at sidde ved et bord og ikke deltage i en samtale med de omkringsiddende. Husk dog på, at man som kontaktperson er på arbejde, og har den døvblinde behov for hjælp til kommunikationen og synsbeskrivelse, så er dét det primære formål med at være til stede. Tavshed vil af alle omkring jer blive forstået som hensynsfuldhed og ikke som uhøflighed.  

 

- Hold din stemme så lav som muligt, hvis du taler med andre

Det gør en kæmpe forskel for, om døvblinde har en chance for at føre en samtale. Og det vil vi så gerne have.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Køb grillhandske og forklæde med FDDB-logo

 

Køb en lækker grillhandske eller et forklæde i kraftig kvalitet og støt FDDBs arbejde.

 

Grillhandsken er sort med broderet logo og har et ekstra kraftigt gribe-område. Vi kan næsten garantere, at maden kommer til at smage endnu bedre, hvis den er lavet ved hjælp af denne praktiske og behagelige grillhandske.

Forklædet er også i kraftig kvalitet med bindebånd og med stof højt op foran, så man slipper for stænk og pletter på tøjet. Begge dele er one-size. Overskuddet fra salget går til FDDBs aktiviteter.

 

1 stk. grillhandske: 100 kr.

2 stk. grillhandsker TILBUD: 150 kr. 

1 stk. forklæde: 125 kr.

 

Kan købes på FDDBs webshop på www.fddb-shop.dk eller på sommermødet i juni.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Fakta om folketingsvalg og europa-parlamentsvalg

 

Af Zen Donen, politisk og juridisk konsulent i FDDB

 

Danmarks befolkning kan se frem til et folketingsvalg i løbet af foråret, og der skal også stemmes til europa-parlamentet 26. maj.

 

Hvad betyder valgloven for mig som døvblind?

Har du brug for hjælp til at sætte dit kryds, skal du ikke længere sige højt, hvad du stemmer på til en valgtilforordnet. Fra 1. juli 2017 er valgloven ændret, så det er nok, at din ledsager sætter krydset, der hvor du ønsker det skal sættes. Se nærmere under punktet om tilgængelighed i forbindelse med Folketingsvalg og Europaparlamentsvalg. Her kan du læse mere om de hjælpemidler, du har adgang til ved afstemning.

 

Kan jeg brevstemme?

Det er normalt, at man kan brevstemme 21 dage før valget afholdes og indtil fredagen før valgugen. Det foregår ofte på kommunens biblioteker og på borgerservice. Hvis du er beboer på et plejehjem, kan du ofte også stemme dér. Det samme gælder, hvis du er indlagt på hospital. Efter at have vist gyldig legitimation, afgiver du din brevstemme på en blanket, der sendes til kommunen og gemmes til valgdagen. Hvis du ønsker at ændre din stemme inden selve valgdagen, kan du indsende en ny brevstemme. Kun den sidst afgivne brevstemme tæller. Har du brevstemt, kan du ikke også stemme på valgdagen.

 

Kan jeg stemme i mit eget hjem?

Har du et særligt behov, kan du ansøge om at brevstemme i dit eget hjem, hvis du fx er syg eller har dårlig førlighed. Det kan du søge om tidligst tirsdagen fire uger før valgdagen, og du skal gøre det senest 12 dage før valget afholdes. Du skal skrive til kommunen for at få et ansøgningsskema til at stemme i eget hjem. Modtager du hjemmepleje eller sygepleje, kan du få et ansøgningsskema af den person, der yder plejen.

 

Hjælpemidler på valgstedet

Hjælpemidler der skal være på alle afstemningssteder og alle steder, hvor der kan brevstemmes i mindst ét stemmerum:
 

- Sorte penne, der skal gøre afkrydsningen tydeligere
- Lup, der kan forstørre teksten på stemmesedlen. Vælgeren kan afkrydse stemmesedlen under luppen
- LED-lampe, hvor vælgeren kan regulere lysstyrke og lysfarve. Vælgeren kan desuden regulere lysudfaldet efter behov

På mindst ét afstemningssted og mindst ét valgsted i kommunen, hvor der kan brevstemmes, skal der være adgang til følgende hjælpemidler:

- Forstørrelsesapparat (CCTV), der kan forstørre stemmesedlen, og som giver vælgeren mulighed for at regulere forstørrelse og kontrast. Det forudsættes, at den der ønsker at benytte CCTV, selv er i stand til at betjene dette

- hæve-sænkebord med fri benplads under

Kommunen skal forud for afstemningen give oplysning om, på hvilke valgsteder der kan findes de pågældende hjælpemidler. Man kan søge om overflytning til et andet afstemningssted med de pågældende hjælpemidler, hvis man ikke automatisk er tilknyttet dette afstemningssted eller man kan brevstemme der hvor de er tilgængelige.

Hjælp til valghandlingen

Hvis du har brug for hjælp til at sætte selve krydset, kan du få bistand til dette i stemmeboksen. Du kan enten få hjælp fra to valgtilforordnede, eller du kan selv vælge, hvem du vil have med ind i stemmeboksen. Der er to betingelser, der skal være opfyldt for, at du kan få hjælp alene af en person, du selv har udpeget fx en kontaktperson eller ægtefælle.

 

For det første er det en betingelse, at dit ønske om alene at få hjælp af den person, du selv har udpeget, er begrundet i en umiddelbart konstaterbar eller dokumenterbar fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, hvilket ikke burde være et problem i forhold til døvblindhed. For det andet er det en betingelse, at du udtrykkeligt og utvetydigt over for en af dem, der er tilknyttet valgstedet tilkendegiver, at du alene ønsker hjælp af den person, du selv har udpeget. 

 

Det betyder, at når du står ved valgstedet, skal du selv kunne fortælle den valgtilforordnede, at du kun ønsker hjælp af en person, du selv har udpeget. Du kan ikke vælge at medbringe en seddel hjemmefra, hvor der står, at du ønsker en enkelt hjælper, eller hvor der står på, hvem du ønsker at stemme på. Hvis du bruger tegnsprogstolk (herunder taktil tegnsprogstolk), kan du fortælle det ved hjælp af tolken. FDDB fik sidste år afgjort en sag ved Indenrigsministeriet, der handlede om, at man har lov til at fremsætte sit ønske ved hjælp af en tegnsprogstolk. Alle kommuner har fået tilsendt afgørelsen. Hvis du alligevel er bekymret for, om kommunen vil godkende din brug af tolk, kan du skrive til FDDBs sekretariat og få tilsendt afgørelsen, som du kan tage med til valgstedet og vise, hvis det bliver nødvendigt. Du kan også selv downloade og printe afgørelsen ud fra FDDBs hjemmeside under menupunktet: Om FDDB/Valg til Folketinget og EU-parlamentet
Hverken de personer der står til rådighed for at hjælpe med at stemme på valgstedet eller din eventuelle personlige hjælper må give dig råd om eller anbefale dig, hvem du skal stemme på. Dem der hjælper på stedet har i øvrigt tavshedspligt i forhold til, hvem du stemmer på.

Transport til valgstedet

De fleste kommuner tilbyder, at borgere kan få gratis kørsel til og fra valgstedet. Vi anbefaler, at du kontakter din kommune eller besøger kommunens hjemmeside. Det er dog ikke en rettighed, og man kan ikke være sikker på, at ens egen kommune tilbyder det.

 

Du kan læse mere om folketingsvalg og europa-parlamentsvalg på www.fddb.dk under menupunktet ’Om FDDB’.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Giv et ark med plejesignaler til din læge eller sygeplejerske

 

Af Kommunikationsudvalget

 

Får du den nødvendige synsbeskrivelse, når du fx skal have taget blodtryk hos lægen? Og vil du gerne have det at vide i god tid, inden du skal have en indsprøjtning?

 

Et ark med de mest nyttige haptiske pleje-signaler til brug for læge og sygeplejerske kan nu bestilles hos FDDB.

 

Arket indeholder de fem plejesignaler:

BEVÆG DIG IKKE

BLODTRYK

INDSPRØJTNING

ONDT

TEMPERATUR

samt signalerne for LÆGE og SYGEPLEJERSKE

 

Det fylder et a4-ark og kan ligge synligt på et bord, så læge, sygeplejerske eller kontaktperson nemt kan udføre signalet på modtagerens hånd eller skulder og dermed forberede den døvblinde på, hvad der skal ske. Signalerne på dette ark er beskrevet både med billeder og tekst.

 

Arket findes også i en ren tekstversion i halv a4-størrelse. Dette ark kan være praktisk for døvblinde at have i tasken til eget brug.  

 

Begge ark fås gratis i laminerede udgaver ved henvendelse til FDDBs sekretariat.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

Nyskabende behandling for synstab i Usher syndrom kommer et skridt nærmere kliniske forsøg

 

Læst i RP Nyt marts 2019

Kilde: RP Fighting Blindness

Offentliggjort 6. december 2018

Oversat af Dorte Silver

 

En potentielt banebrydende ny behandling for synstab i Usher syndrom type 2 er godkendt til indledende kliniske forsøg med et lille antal voksne, der har sygdommen.

 

Den hollandske biotek-virksomhed ProQR Therapeutics annoncerede fornylig, at den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse FDA har godkendt virksomhedens såkaldte IND-ansøgning for det nye behandlingsmolekyle QR-421a.

(IND står for ”Investigational New Drug” og er FDAs betegnelse for et lægemiddel, der er nået så langt i udviklingsprocessen, at det godkendes til forsøg med mennesker, red.).

Usher syndrom er den hyppigste årsag til kombineret syns- og høretab. Mange af tilfældene skyldes fejl på USH2A-genet. USH2A rummer instruktioner for opbygning af proteinet ’usherin’, som menes at spille en afgørende rolle i at udvikle og understøtte celler i nethinden og i det indre øre. Mutationer i dette gen fører til mangel på fungerende usherin.

QR-421a retter sig mod og lukker effektivt ned for den beskadigede del af USH2A-genet i RNA, det molekyle, som cellerne bruger til at omsætte den genetiske kode fra DNA til et færdigt protein. Resultatet er et afkortet, men fungerende usherin-molekyle, som potentielt kan ændre forløbet af nethindens degeneration. QR-421a er den første behandling af sin type, og hvis den er effektiv, vil den bane vejen for tilsvarende behandlinger rettet mod andre gener.

ProQR har nu planer om i første omgang at rekruttere omkring 18 voksne med synstab, der skyldes fejl i USH2A, i et indledende klinisk forsøg med titlen STELLAR. Dette forsøg vil blive gennemført på højt specialiserede klinikker i USA og Europa og vil dels være rettet mod at teste, at gradvist øgede doser af QR-421a er sikre og kan tåles af patienterne, dels mod at vurdere eventuelle gavnlige virkninger på synsfunktion og nethindens struktur. Alle forsøgsdeltagere vil få en injektion af QR-421a i et øje, mens det andet øje fungerer som sammenligningsgrundlag. Behandlingen rettes kun mod det ene øje og vil ikke have nogen effekt på en eventuel hørenedsættelse.

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Aktuel punktbog i marts

Anna Elisabeth Jessen: Om hundrede år

Historisk slægtsroman fra Sønderjylland. Handlingen foregår gennem 100 år fra 1914 til 2014. Bogen starter med 1. verdenskrig og den danske sønderjyde Hans, som bliver tvunget til at kæmpe som soldat på tysk side. Krigen kommer til at påvirke slægten op gennem tiden. Romanen vinder ved sine tidsbilleder, der fortæller om menneskeskæbner og historiens betydning.

Punktbog 419153

9 bind

 

Aktuel punktbog i april

Henrik Marstal: Benny Andersen – ualmindelig almindelig

Spændende beretning om digteren Benny Andersens liv og værk som familiefar, musiker, komponist og digter. Benny Andersen havde en alsidig musisk karriere. Bogen beskriver blandt andet, hvordan Benny Andersens tid som barmusiker får stor betydning for hans digtning.

Punktbog 419229

9 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

 

Uddannelse for kontaktpersoner

 

CFD Rådgivning gik i september sidste år i gang med at udvikle et forløb til opkvalificering af kontaktpersoner. Vi er nu halvvejs igennem udviklingen af de syv e-læringsmoduler. Projektet er finansieret af Socialstyrelsen og har til formål at udvikle og afprøve et opkvalificeringsforløb til kontaktpersoner for mennesker med erhvervet døvblindhed.

 

Forløbet kommer til at indeholde tre undervisningsformer:

 

- E-læring, hvor deltagerne undervises via computer når og hvor, de vil

- Gruppebaseret e-læring, hvor deltagerne samles fysisk i mindre grupper, og hvor undervisningen består af en blanding af e-læring og gruppediskussion med en døvblindekonsulent som facilitator

- Holdundervisning uden e-læring.

 

Tegnsprog og undertekster

Opkvalificeringsforløbet laves i samarbejde med e-læringsspecialisterne Key2Know. Modulerne kommer til at bestå af speak, illustrationer, billeder, video og interview. For at sikre fuld tilgængelighed bliver alt tolket til tegnsprog, ligesom alt er tekstet. Både tolkning og undertekster kan man vælge til og fra på skærmen efter behov.

 

Spørgeskemaundersøgelse med 60 % svar

Tiltaget med e-læring til kontaktpersoner er helt nyt. For at få viden om kontaktpersoners erfaring med og holdning til anvendelse af IT, gennemførte vi som noget af det første en spørgeskemaundersøgelse blandt nuværende kontaktpersoner.

 

Undersøgelsen, som også var tolket til tegnsprog, blev besvaret af omkring 60 % af de adspurgte. Den viste, at selvom gruppen af kontaktpersoner er forskellig mht. alder, uddannelse, arbejde og førstesprog (tegnsprog eller dansk), er gruppen i store træk ens, hvad angår anvendelse af computere i dagligdagen. Alle bruger computer eller tablet (fx ipad), og 83 % anvender det hver dag eller flere gange om ugen.

 

Lidt splittet

Til gengæld er gruppen lidt mere splittet med hensyn til, hvor spændende de synes, det lyder at modtage e-læring. Mens 67 % syntes, det lød spændende, var 26 % mindre entusiastiske ved tanken. Og 7 % vidste ikke lige, hvad de skulle mene om det. Dette forbehold skyldes til dels usikkerhed om, hvad det egentlig vil sige at blive undervist via computer.

 

Men vi er ikke desto mindre meget opmærksomme på det i udviklingen af modulerne, hvor brugervenlighed og intuitiv anvendelse af programmet er i højsædet. Blandt andet derfor skal første modul, som er næsten færdigt nu, testes af en gruppe af kontaktpersoner med særligt fokus på netop formidlingsformen og brugervenligheden i systemet.

 

Referencegruppe

I forbindelse med projektet er der nedsat en stor referencegruppe på 12 personer, der på hver sin måde er interessenter. I gruppen sidder repræsentanter for Foreningen Danske DøvBlinde, kommunerne, kontaktpersonforeningen, døvblindekonsulenterne, Socialstyrelsen samt Instituttet for Blinde og Svagsynede.

 

Desuden har vi et samarbejde med professor i e-læring Rikke Ørngreen fra Aalborg Universitet, som fungerer som sparringspartner i denne del af projektet.

 

E-læringsmodulerne bliver færdige til efteråret. Derefter produceres der en lille håndbog for kontaktpersoner. Holdundervisningsforløbene skal planlægges, og kommunerne skal have information om kursustilbuddet, så de kan tilmelde deres kontaktpersoner.

 

I første halvdel af 2020 skal forløbet gennemføres af en gruppe kontaktpersoner, så vi kan samle op på erfaringerne, før udviklingsprojektet afsluttes ved udgangen af august næste år.

 

Hvis du vil vide mere om projektet, kan du kontakte projektleder Ole E. Mortensen på oem@cfd.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

FRA FDDB-UNGDOM

 

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år

 

Reportage fra ungdommens udflugt til DR-Byen og Christiania

 

Af Nicoline Hastings

 

Fredag eftermiddag i sidste weekend af marts mødtes vi alle ved Københavns Hovedbanegård og tog en bus sammen til vandrehjemmet. Da vi var ankommet, spiste vi aftensmad og slappede af og hyggede os. Næste morgen efter morgenmaden tog vi bussen til DR-byen.

 

Da vi ankom til DR-byen, blev vi delt i to mindre grupper hver med sin egen guide. Guiden viste os rundt blandt andet i de studier, hvor der laves daglige nyheder til alle danske seere, både radioaviser og tv-aviser. Derefter så vi nogle studier, hvor der laves tv-optagelser til forskellige programmer.

 

I DR-byen er der også et tv-studie, hvor en tegnsprogstolk tolker, hvad der siges i tv-avisen. Men det var desværre ikke muligt at besøge det studie af sikkerhedsmæssige årsager.

 

Efter rundvisningen spiste vi frokost, og derefter tog vi bussen til Christiania. Da vi ankom til Christiania, fik vi en døv guide, der hed Friholin, som selv var opvokset der. Han guidede os rundt i de forskellige områder, der alle kendetegner Christiania, fx boderne i Pusher Street og de mange særlige bygninger. Han viste os også, hvor han selv var vokset op og fortalte en masse historier om Christianias begyndelse og folkene, der levede der dengang.

 

Efter besøget på Christiania tog vi bussen til Fields. Fields er et stort shoppingcenter, der ligger på Amager. I Fields kunne man vælge at shoppe, og derefter spiste vi aftensmad på Dalle Valle.

 

Efter spisningen gik vi hjem til vandrehjemmet. Vi var godt trætte efter en lang dag med mange spændende aktiviteter.

 

Om søndagen sagde vi farvel til hinanden og tak for denne gang.

På gensyn til endnu et arrangement i slutningen af oktober.

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte FDDB-ungdom for spørgsmål eller lign. Send en mail til: fddb@fddb.dk eller find os på www.fddbu.dk eller på Facebook under FDDB-ungdom.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Danske skakmesterskaber for døvblinde

 

Af Peter Ryberg

 

I år havde de danske skakmesterskaber for døvblinde 30-års jubilæum. Tænk at vi har mødtes og spillet skak i 30 år.

Skak er for både mænd og kvinder i alle aldre, og igen i år nød vi et par dejlige dage med skak og godt selskab. 

 

Carsten Husted var den første initiativtager til skakmesterskabet for 30 år siden. Han var i mange år den hovedansvarlige for arrangementet. Desværre gik Carsten bort lige før årets skakmesterskab startede. Vi samlede ind og sendte en buket til bisættelsen på vegne af skakkammeraterne. 

 

Alle tre skak-dage blev der spillet nogle tætte kampe. 

Børge Clausen kæmpede bravt i sit spil mod Peter Ryberg, men måtte til sidst se sig slået pga en lille fejl.

I kampen mellem Claus Jørgensen, sidste års mester, og Peter Ryberg var Claus bomstærk. Peter tabte, da Claus’ stærke bonde afgjorde kampen. 

Sidste dag spillede Claus mod Børge. Igen kæmpede Børge rigtig flot mod en storspillende Claus, men Børge måtte til sidst se sig slået. 

Vores næstformand var også med til mesterskaberne. Han spillede med den eneste kvindelige deltager Jette Ena Pedersen. Jette var en stærk modstander, og Bjarne Hvidsten var glad for sin remis mod Jette. Jette var også glad for det halve point. Det er tydeligt at se, at Jette bliver en bedre og bedre spiller for hvert år. Bliv ved med at spille, Jette.

 

Claus blev skakmester 2019. En sand mester. Peter fik sølv og Børge fik bronze. 30-års jubilæet sluttede af med en festmiddag lørdag aften. En rigtig dejlig aften, som afsluttede et par dejlige skak-dage.

 

Næste år holder vi dansk skakmesterskab for døvblinde 26. - 29. marts 2020. Kom endelig og vær med sammen med os. Alle er velkommen uanset niveau. Vi glæder os til at se jer til næste år.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

En smart lille pedaltræner

 

Tip fra Kari Steffen

 

Kari Steffen har bedt os anbefale en såkaldt pedaltræner, som Kari selv har meget stor glæde af. Pedaltræneren består af to pedaler på et stativ, som kan stilles på et bord, hvis det er armene, man vil træne eller stilles på gulvet foran en stol, hvis det er benene, man vil træne. Kari har anskaffet sig én på råd fra sin fysioterapeut og bruger den jævnligt, når hun sidder i sin stol og ser fjernsyn.

 

Den er nem at betjene, og belastningen kan justeres, alt efter hvor blød eller hård træning, man ønsker.  Pedalerne kan køre både frem og tilbage, og der er skridsikkert gummibelægning på.

 

Pedaltræneren fås for kun 165 kr. i Harald Nyborg.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Gåtur fra Østerport til Valby  

Torsdag 2. maj

 

Vi mødes på Østerport station torsdag 2. maj kl. 11.

Vi går gennem parken Østre Anlæg og videre langs søerne. Vi finder et sted, hvor vi kan spise vores medbragte madpakker.

Derefter går vi videre til Frederiksberg. Vi går via cykel- og gåstier til Valby. Til sidst drikker vi kaffe med kage på en café ved Valby Station. Døvblinde betaler kun 30 kr. FDDB betaler udgifter for ledsager. Kom og vær med i den friske luft.

Sidste frist for tilmelding er mandag 29. april til Ella på:

ellaella@mail.tele.dk

eller til Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69

 

Mange hilsner

Ella Schäffer

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Sommertur med Klub Øst til Frilandsmuseet

 

Onsdag 12. juni

 

Tag med på en rejse til fortiden og oplev over 100 bygninger hvoraf de 50 er originale gårde, møller og huse fra perioden 1650 - 1940. Frilandsmuseet blev oprettet i 1897.

Bygningerne er fra hele Danmark, Skåne og Færøerne. De har været benyttet til hverdag og fest for folk gennem 350 år. De omkringliggende anlagte haver og landskaber giver et autentisk indtryk. Der findes en god museumsbutik, hvor vi kan shoppe.

 

Vi mødes kl. 10.30 ved indgangen til Lyngby Station. Fra busholdepladsen tager vi enten bus 184 eller bus 194 direkte til Frilandsmuseet, der ligger på Kongevejen 100.

Vi går rundt på området i et roligt tempo, hvor alle kan være med.

Vi spiser vores medbragte frokost. I løbet af dagen vil der blive arrangeret en guidet rundvisning. Der vil være tolke til stede, og der vil blive omdelt mobil teleslynge til de, der ønsker det.

 

Kl. 14.30 skal vi nyde vores kaffe / te med lagkage. FDDB dækker for en kontaktperson / ledsager samt en guidet rundvisning.

Pris pr. døvblind deltager 125 kr. for hele arrangementet. Der kan deltage max 32 personer.

 

Sidste frist for tilmelding er mandag 27. maj via www.fddb.dk eller til FDDBs sekretariat på:

tlf. 36 38 85 92 eller

fddb@fddb.dk

Frilandsmuseet lukker kl. 17.00.

Kom og vær med til en dejlig dag.

Mange hilsner

Ole Braband og Ella Schäffer

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Rådgivningsdag for tegnsprogsbrugere

Onsdag 12. juni

 

Er du tegnsprogsbruger og synshæmmet?

Bor du i Fredericia-området?

Så vil FDDB gerne invitere dig til en særlig rådgivningsdag.

 

Vi gentager succesen og holder næste rådgivningsdag for tegnsprogsbrugere i Fredericia-området onsdag 12. juni på Ulleruphus.

 

En FDDB-rådgiver er klar til at svare på spørgsmål inden for døvblindeområdet. Du kan få en samtale alene med rådgiveren, eller du kan blive hjulpet til at få den rigtige hjælp og rådgivning og fx få mere at vide om arrangementer i FDDB.

Alle spørgsmål er velkomne.

En af FDDBs IKT-instruktører er også til stede på mødet og kan hjælpe med tekniske løsninger og anden hjælp, der kan gøre det nemmere at kommunikere.

Du vil møde andre tegnsprogsbrugere, der også er synshæmmede.

 

Vi serverer kaffe og kage.

Dato: Onsdag 12. juni kl. 13.30 - 15.30.

Sted: Kirkesalen på Ulleruphus, Lumbyesvej 28D, Fredericia

Tilmelding: Senest 29. maj via kalenderen på

www.fddb.dk eller

tlf. 36 38 85 92

fddb@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Madlavnings- og aktivitetsdag for døvblinde forældre med hjemmeboende børn

 

Lørdag 21. september

 

Netværket for døvblinde/ synshørehæmmede foræld­re, som har hjemmeboende børn, inviterer til madlavnings- og aktivitets­dag på Fredericiaskolen. Vi mødes med børnene og laver frokost sammen, hygger med forskellige aktiviteter, og så skal vi også lave flødeboller og spise aftensmad.

 

Lidt om indholdet

Vi mødes lørdag 21. septem­ber kl. 11.15 og starter med at lave frokost og bliver introduceret til brugbare hjælpemidler i køkkenet. 

Om eftermiddagen laver vi flødeboller sammen med en, der kalder sig ’Chokoman’, der guider os igennem. Der vil også være forskellige aktiviteter i løbet af dagen. Vi spiser aftensmad sammen, inden vi slutter senest kl. 20.

 

Praktiske oplysninger

Deltagelse er gratis og transport dækkes efter billigste befordring af FDDB.

 

Vi håber at se rigtig mange af jer med hjemmeboende børn til en dejlig dag sammen med børnene. 

Har du spørgsmål til arrangementet, er du velkommen til at kontakte netværkslederne:

Sandie Roland Tvergaard og Nina Ernst Jensen

 

Tilmelding senest 13. august via kalenderen på www.fddb.dk 

fddb@fddb.dk eller

tlf. 36 38 85 92   

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 29. maj kl. 12.30 - 16.30 

Sted: Sagahuset

Emne: Haptiske signaler og besøg af diætist.

Program for dagen:

Kl. 12.30: Haptiske signaler ved Gerd Nielsen.

14.00: Diætist Bodil Sonne fortæller om mad, der kan gavne ved sygdom, bl.a. diabetes. Vi øver et par haptiske signaler under Bodils oplæg.

15.15: Kaffe/te med brød, hvor vi også øver signaler.

Derefter afprøver vi nyttige plejesignaler.

Mødet slutter kl. 16.30.

Alle der ønsker at blive hentet og kørt hjem igen, skal huske at give besked til Anvör eller Ole.

Mange hilsner Anvör 

Mobil 22 56 93 81

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 7. maj 

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Klaverbokseren Kim Preuthun får os op på dupperne!

Musik bliver man aldrig ked af, og sange vækker mange minder. Hvad dansede du til på din bryllupsdag? Hvad skrålede ungerne ude på gyngen? Hvilken sang trallede barnepigen? Kan du måske huske den sang, de spillede i radioen, da du fik dit første kys?

Musikken åbner for alle minderne, og det samme gør Kim Preuthun.

Tilmelding til arrangementet samt til kørsel skal ske til Susanne:

susanne.loecke@gmail.com eller

mobil 60 43 19 91

Vel mødt og på kærligt gensyn!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord

Erfamødet fredag 31. maj er aflyst.

Vi starter op igen efter sommerferien fredag 30. august.

Vi ønsker alle en god sommer og på gensyn i august.

Bedste hilsner

Linda og Arne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Vest

Dato: Mandag 6. maj kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Foredrag – Klara Kaare flygtede som 5-årig i 1956 med sin familie fra Ungarn.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 28. maj kl. 13 - 16

Sted: Sommerudflugt til Pipers Hus, Byparken Roskilde

Emne: Vi får frokostplatte og en Tuborg eller vand samt kaffe ad libitum. Hver person betaler 80 kr.

Tilmelding senest torsdag før mødet på:

Tlf. 50 58 87 45

I ønskes alle en rigtig god sommer!

På gensyn tirsdag 27. august.

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 3. maj kl. 13.30 - 16.00

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse.

Emne: Foredrag af Finn Sylte Jensen ’Min vej til Skipper på Slotssøen’.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

På gensyn

Venlige hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 20. maj kl. 13 - 15

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F

Emne: Lonnie fortæller om livet som spillemand og spiller nogle numre på violin.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfa-mødet.

Ellers kan tilmelding ske på tlf. 20 27 70 11.

Pris: 30 kr. til kaffe og kage

Jeg glæder mig til at se jer

Mange hilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 29. maj kl 12.45 - 15.30

Sted: Seniorhuset, Toldbodgade 5-7, Odense C, Lokale 1

Emne: Vi får besøg af journalist og forfatter Aksel Hundslev, der har fået lutter seks-stjernede anmeldelser for sin seneste bog ’Under kastanjetræet’. Aksel vil på humoristisk vis fortælle om ”Så’en gik det til, da farfar var ung”.

Pris: 30 kr. pr person.

Til de der har lyst: Vi kan mødes til køb-selv-smørrebrød kl. 12 i caféen.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 21. maj på gittepug@stofanet.dk eller tlf. 25 11 63 77.

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Torsdag 16. maj kl. 19.30 - 22.00

Sted: Fuglsang Ølbryggeri, Haderslev

Emne: Virksomhedsbesøg med rundvisning og fortælling om bryggeriets historie.

Opsamling på Fredericia Banegård og Ulleruphus kl. ca. 18.30.

Desværre er arrangementet ikke egnet for kørestolsbrugere, da der er mange trapper. Tilmeldingsfrist 1. maj.

Vi skal være mellem 20 og 30 personer, for at turen gennemføres.

Pris 150 kr. pr. person, men du får en lille gave med hjem.

Kom med og besøg et spændende bryggeri med øl.

Hilsen fra Eva

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 1. maj kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Malene fortæller om skelne-tab.

Tlf. 74 52 58 29

Mange hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 7. maj kl 13.30 - 15.30

Sted: Seniorbo, fællesrum, Finsensgade 7, Esbjerg

Emne: Vi får besøg af Birgit Christensen fra IBOS. 

Birgit vil demonstrere mobiltelefoner for os.

Jeg ringer og aftaler, hvem der kan komme.

Med venlig hilsen

Erik Kiørbye

Tlf. 75 13 12 28

kiorbye@esenet.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekantområdet

Dato: Onsdag 8. maj kl. 12.45 - 15.15

Sted: I.P. Schmidt Gård, Vendersgade 4, Fredericia

Emne: Sarah Juul Buckspan er ny projektmedarbejder i FDDB og vil denne eftermiddag gerne møde jer i Trekantområdet. Sarah har tidligere været med i projekt ’Rollinger og oldinger’ og vil fortælle om mødet mellem børn og gamle og om dét at bryde ud af en isolation.

Pris: 30 kr. pr person.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest mandag 29. april på gittepug@stofanet.dk eller tlf. 25 11 63 77.

Sarah og jeg glæder os til en hyggelig eftermiddag med jer!

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 28. maj kl. 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28. stuen lokale 02

Aarhus C

Emne: Vi skal hygge os. Nye medlemmer kan også komme med ideer til indslag for resten af året.

Tilmeld jer senest 8 dage før af hensyn til kaffe/brød til 30 kr.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det, men dette skal ske 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 20. maj kl. 13 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Quiz og sommerhygge. 

Der er ikke erfamøde i juni og juli.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

mobil 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

eller Bente Mejndor

tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk 

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og nordjylland tegnsprog
Da vi alle har travlt i forårs- og sommerperioden, har vi besluttet at erfagruppen holder pause frem til september.

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10, Aarhus C

Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil: 25 77 28 24
ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil: 31 13 60 94
naestformand@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Dato: Fredag 10. maj kl. 10 - 13

Sted: Torvesalen, Foreningernes Hus, Torvet 5, 1.sal, Nørresundby

Emne: Vi skal have nogle hyggelige snakke samt kigge på hvilke ønsker, du har for indlæg/oplæg i erfagruppen i den kommende sæson.

Tilmelding/afbud: Senest mandagen før erfamødet til

erfaleder Mia Winther på:

winther84@live.dk eller

Mobil: 22 50 77 61

På glædeligt gensyn

erfaleder Mia Winther

 

Kære medlemmer i erfagruppen i Nordjylland!

Jeg har været aktiv erfaleder i mange år og har nydt alle de mange timer, vi har haft sammen. Jeg vil gerne takke jer alle for at bidrage til gruppens liv og trivsel. I har alle budt ind med gode historier og udfordringer fra hverdagen som døvblind.

Jeg er kommet dertil, hvor jeg vil overlade erfaleder-rollen til Mia Winther, som jo allerede er godt kendt i erfagruppen.

Mia er frisk på at tage over og vil blive en super god leder, når hun bakkes op af jer medlemmer. Fremover vil det være Mia, der tager imod tilmeldinger og afbud til erfamøderne. Jeg vil fortsat være rådgiver for døvblinde i Region Nordjylland.

Mange varme hilsner fra

Hanne Vestergaard Ottesen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

85 ÅR

Kjeld Andersen, Farum

Født 3. maj 1934

 

80 ÅR

Anne Lise Jensen, Hjørring

Født 3. maj 1939

 

80 ÅR

Frank Thomsen, Fredensborg

Født 14. maj 1939

 

80 ÅR

Margit Laila Knudsen, Næstved

Født 19. maj 1939

 

30 ÅR

Maj Sørensen Leth, Skævinge

Født 21. maj 1989

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Dødsfald

 

ANNE Thors, Taastrup

Født 15. maj 1952 er død.

 

Eva Martine von Arenstorff, Næstved

Født 9. december 1928 er død.

 

Birthe Ullemose, Oure

Født 18. januar 1929 er død.

 

Carsten Husted, Malling

Født 2. april 1950 er død.

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Mindeord for Carsten Husted

 

Af Eva Olesen

 

Jeg deltog ved Carsten Husteds bisættelse. Der var omkring 60 personer med. Højtideligheden blev efterfulgt af en sammenkomst på Odder Kro, hvor der var kaffebord og andre drikke.

 

Jeg blev meget overrasket, da min kontaktperson synsbeskrev for mig, hvordan Carstens kiste stod i kirken, og at hans elskede skakbræt lå foran kisten. Der var også en hel masse blomster, der lå som i en Y-formation rundt om kisten.

 

Døvepræst Irene Schjødt holdt en utrolig smuk tale om Carsten. Hun fortalte, at han i sin tid gjorde en stor indsats for sammen med Ove Bejsnap at oprette FDDB og skakklubben for døvblinde. Han var også erfaleder i erfagruppen Syddanmark i omkring 20 år.

Carsten var meget aktiv på flere fronter og havde samtidig en stor og kærlig familie.

Carsten modtog FDDBs jubilæumspris i 2012 i forbindelse med FDDBs 25 års jubilæum.

 

Carsten efterlod sig fire børn, ni børnebørn og to oldebørn.

Vi fulgte kisten ud til rustvognen og så, hvordan kisten og skakbrættet blev kørt væk i rustvognen. Carstens urne vil blive sat ned i hans mors gravsted i Vorbasse.

 

Jeg har personligt kendt Carsten, siden vi gik på Nyborg efterskole, hvor også Torben Hansen gik. Jeg vil aldrig glemme engang, da Carsten ville melde sig til at få kørekort på en køreskole. Kørelæreren måtte sige nej til ham, for han var synshæmmet, og det blev han rigtig ked af. Hans store drøm var at få kørekort. På det tidspunkt vidste jeg faktisk ikke, at han også var synshæmmet ligesom mig.

Det var en utrolig smuk og kærlig ceremoni i kirken, som jeg sent vil glemme. Æret være Carstens minde.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

  5         26. april                         22. maj

  6         24. maj                          19. juni

  7         21. juni                          17. juli

  8         2. august                       28. august

  9         30. august                     25. september

 10        27. september                23. oktober

 11        25. oktober                    20. november

 12        22. november                18. december

 

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk