FDDB

Medlemsnyt 5

Maj 2019

Årgang 35

 

 

Forside:
Et kig i krystalkuglen

TV 2 Play nu med tegnsprogstolkede programmer

Opstillinger til FDDBs hovedbestyrelse 

 

 

Indholdsfortegnelse:

FRA FDDB

Et kig i krystalkuglen

TV 2 Play nu med tegnsprogstolkede programmer

Det er blevet lettere at blive medlem af DBS

Aktivitetsmedlem i DBS

Sommerferie på FDDBs sekretariat

OPLYSNINGEN

RP-Nyt i punktskrift

Nyt fra Nota

FRA FDDB-UNGDOM

Vil du være en del af Ungdomsudvalget?  - Så er der nemlig en ledig plads!

FRA LÆSERNE

Et godt 30+ kursus

ARRANGEMENTER

Gåtur i Skovlunde

Sommerudflugt med Klub Øst

Når syn og hørelse svigter (for talebrugere)

Kreativ kursus 1

Kreativ kursus 2

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekantområdet

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

KOLOFON

 

 

FRA FDDB

 

Et kig i krystalkuglen

 

Af Anders Fransson, formand

 

Jeg er hverken i stand til at tale med de døde eller spå om fremtiden, men fremtiden er hvad dette indlæg kommer til at handle om. Nærmere bestemt om fremtidens mobilitet for døvblinde.

Fredag 22. marts afholdt Dansk Blindesamfund konference på Fuglsangcenteret med titlen ’Vejen frem – mobility nu og i fremtiden’.

Første del af konferencen handlede om, hvordan vi færdes i trafikken og i offentligheden. Der var et oplæg fra en kvinde, der brugte den hvide stok og fra en anden kvinde der brugte førerhund. Til slut var der et oplæg fra en mand der brugte de to ovennævnte hjælpemidler i kombination med diverse apps på en iPhone.

 

Den anden del af konferencen handlede om mobilityuddannelsen, og om ekkolokation, altså det at bruge sine ører til at fornemme sine omgivelser.

I den tredje del af konferencen holdt tilgængelighedsrevisor fra Rambøll, Jacob Deichmann, oplæg. Han fortalte om indretning af tilgængelige byrum, bl.a. til døvblinde. Noget, der ville hjælpe os i byrummet vil bl.a. være ledelinjer og lydfyr med vibrationer. Oplægget gav anledning til snak om de mange terrorsikringer, der er stillet op i mange byer, og som er kommet for at blive. Det kan give udfordringer i forhold til ledelinjer, hvis sikringerne står i vejen.

Det måske mest imødesete oplæg handlede om selvkørende teknologi og de udfordringer, der knytter sig hertil. Peter Sorgenfrei, direktør i firmaet Autonomous Mobility fortalte, at biler i år 2023 vil være i stand til at køre helt selv. Ifølge ham vil vi i 2028 ikke længere eje biler, og vejene vil være fyldt med selvkørende biler, som man lejer gennem diverse tjenester. Peter blev dog mødt af en portion skepsis fra den anden oplægsholder, Hannah Villadsen, fra Roskilde Universitet, som forsker i selvkørende biler. Hun påpegede, at der endnu er mange teknologiske detaljer, der skal på plads, før bilerne kan slippes løs på vejene. Der er dog gang i mange forsøg på området, fx er der på DTU lavet et forsøg med en minibus der kører i sneglefart, mens en forsker er med ombord, som en slags støttepædagog, for at bussen kan lære en masse situationer at kende, så den kan reagere hensigtsmæssigt. På den måde er der stadig meget, der skal læres.

 

En del tilhørere i salen påpegede desuden nogle problemer, der også skal løses: Hvad gør man, når man har specielle behov?  Fx når man sidder i kørestol: hvordan finder man frem til bilen og hvordan ved man, hvornår det er ens tur til at stå af? I dag kan man få hjælp af en chauffør i bussen eller under handicapkørslen, men det kan man ikke i en selvkørende bil.

 

Vil vi i fremtiden udelukkende se førerløse biler fra diverse tjenester og ingen private selvkørende biler? Det bliver nok en blanding af begge former. Bilen er i dag populær, fordi den giver individuel frihed til at man kan køre derhen man vil, når man vil. Alle der har prøvet at vente en halv time på en handicapkørsel, og så ovenikøbet bruge et kvarter ekstra på at køre en omvej, fordi en anden skal af først, ved hvor begrænsende dette er. Så om en sådan tjeneste vil kunne slå igennem i den brede befolkning må tiden vise.

Selvkørende biler vil kunne give døvblinde en større frihed, men det kræver, at vi stiller de rigtige spørgsmål og får gjort de nye teknologier tilgængelige.

 

Et kig i krystalkuglen viser, at der fortsat vil være brug for FDDB i fremtiden til at tale døvblindes sag, så vi nemmere kan komme rundt ved hjælp af selvkørende tjenester og produkter, der er fuldt tilgængelige. Vores formål med at bryde døvblindes isolation vil fortsat være meget vigtigt at kæmpe for.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

TV 2 Play nu med tegnsprogstolkede programmer


Af Anders Fransson og Bitten Rasch, Telekommunikation

TV 2 har annonceret den glædelige nyhed, at de programmer som tegnsprogstolkes hos TV 2 nu også er tilgængelige på TV 2 Play.

 

TV 2 Play er TV 2s tjeneste, hvor man kan se live TV og gamle udsendelser i deres store arkiv. Tjenesten kan bruges på en computer, en smartphone eller en tablet.

Link til download af appen her: https://play.tv2.dk/about/devices/. Ellers kan den hentes der hvor man plejer at hente apps.

Man finder de tegnsprogstolkede programmer her: https://play.tv2.dk/nyheder/. Her kan du bl.a. finde de tegnsprogstolkede nyheder nederst på siden.

I appen trykkes på menu-knappen øverst i venstre hjørne, tryk på ’udforsk’, herefter på ’nyheder’ og scroll ned til tegnsprogstolket indhold, som ligger i bunden.

Det koster normalt penge at bruge TV 2 Play, men de tegnsprogstolkede programmer kan ses gratis.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Det er blevet lettere at blive medlem af DBS


Af hovedbestyrelsen

For at blive stemmeberettiget medlem i Dansk Blindesamfund (DBS) skal ens syn være mindre end 10 %. Som noget nyt kan man nu blive aktivitetsmedlem og bl.a. få legattilskud ved ophold på Fuglsangcentret, hvis man ser under 33 %.

 

Det er en betydelig lempelse, som vil gøre det lettere for mange at blive medlem af DBS. Hovedbestyrelsen i FDDB vil opfordre alle, som ikke allerede er medlem af DBS, til at skaffe dokumentation for ens synsnedsættelse og blive aktivitetsmedlem, hvis det er muligt.

Hvis man lever op til kravene om medlemsskab af DBS, men vælger ikke at søge om medlemsskab, kan FDDB opkræve den fulde pris for deltagelse i arrangementer på Fuglsangcentret. Det koster 250 kr. om året at være medlem af DBS.  

 

Kontakt din døvblindekonsulent hvis du har brug for hjælp til at skaffe dokumentation.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Aktivitetsmedlem i DBS


Af FDDB-rådgiverne


Kære medlemmer

Som FDDB-rådgivere får vi flere spørgsmål om, hvad det betyder at være aktivitetsmedlem i DBS. Derfor bringer vi dette indlæg fra DBS’ medlemsblad: 

Som aktivitetsmedlem får du:
- Adgang til mange lokale klubber, der tilbyder sociale og faglige arrangementer, hvor man kan møde ligestillede
- Adgang til et netværk af fagpersoner (konsulenter og socialrådgivere), som kan vejlede om de rette hjælpemidler, hjælpe med ansøgningsskemaer eller fungere som bisiddere
- Adgang til målrettede kurser og træningsforløb
- Adgang til idrætstilbud og hobbykurser
- Medlemsblad hver 3. uge
- Mulighed for at låne bøger via NOTA
- ’Blindekonto’ i Danske Bank
- Mulighed for at støtte DBS’ politiske arbejde i forbindelse med at skabe forståelse og bedre vilkår for synshandicappede

 

Som fuldt medlem af DBS, får du de ovenstående muligheder samt særlige ordninger. Da disse tilbud ikke kun er DBS’ egne tilbud men også ordninger de administrerer på vegne af andre organisationer (DSBs rejsekort, fritagelse for medielicens hos DR mm.), gælder det kun for personer, der opfylder DBS’ medlemskriterium.

 

For at få adgang til ordningerne skal man leve op til de synskriterier, der er fastsat af pågældende myndighed eller selskab. I dette tilfælde altså et maksimalt restsyn på 10 %.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sommerferie på FDDBs sekretariat


Af Henrik Ottesen, organisationschef

Til stede på FDDBs sekretariat i sommerperioden

Uge 27: Anette, Bettina, Pia, Dorte, Sarah, Bitten, Anders, Zen, Henrik

Uge 28: Anette, Bettina, Pia, Bitten

Uge 29: Anette, Henrik

Uge 30: Anette, Trine, Dorte (24.-26.juli), Sarah, Zen

Uge 31: Anette, Trine, Bettina, Dorte, Sarah, Anders, Zen

Uge 32: Anette, Trine, Pia, Dorte, Sarah, Anders, Lis

Uge 33: Trine, Bettina, Pia, Dorte (13.-16.august), Sarah, Bitten (13.-16.august), Anders, Lis, Zen, Henrik

Uge 34: Alle på nær Anette

Uge 35: Alle på nær Anette

Uge 36: Alle

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

RP-Nyt i punktskrift

 

Læst i RP-Nyt marts 2019

 

På RP landsmødet i februar, modtog vi et spørgsmål fra et medlem om, hvorvidt RP-Nyt udgives i punktskrift. Det gør det ikke endnu, men hvis du ønsker at modtage bladet i punktskrift, kan du skrive en mail til rp-nyt@blind.dk eller ringe til Tiny van der Arend på tlf. 23 95 88 76.


Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nyt fra Nota


Af Lene Wagner, bibliotekar


Aktuel punktbog i maj

Liza Marklund: Sort perle
En meget spændende kærlighedsfortælling, der også handler om politik, magt og penge. Hovedpersonen Kiona er perlefisker på Stillehavsøen Manihiki. En nat forulykker et skib ud for øen. En overlevende mand er ombord. Han er svensker og hedder Erik. Kiona og Erik indleder et kærlighedsforhold og får to børn sammen. En dag forsvinder Erik, og Kiona prøver at finde ham igen. Jagten bringer hende blandt andet til Tanzania og til Londons kriminelle underverden.

Punktbog 419311

10 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FRA FDDB-UNGDOM

 

Vil du være en del af Ungdomsudvalget?
- Så er der nemlig en ledig plads!


FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15-35 år.


Anders Fransson stopper meget snart i ungdomsudvalget, fordi han er fyldt 35. Vi søger derfor et nyt udvalgsmedlem. Du behøver ikke have erfaring med at lave foreningsarbejde. Det eneste krav er, at du er medlem af FDDB, og at du selvfølgelig har lysten til at være en del af ungdomsudvalget. 

I udvalget arbejder vi på at lave spændende arrangementer for unge i foreningen. Vi er gode til at hjælpe og støtte hinanden og her er masser af plads til at have det sjovt, mens man gør en vigtig indsats.

Vi har vores næste ungdomsmøde lørdag 3. august 2019 i Taastrup. Hvis du er interesseret i at komme og se, hvordan vi arbejder, så skriv ind til fddb@fddb.dk.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Mange solskinshilsner fra Ungdomsudvalget

Nicoline, Ditte, Nadia, Anders og Destin

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte FDDB for spørgsmål eller lign. Send en mail til: fddb@fddb.dk

 

Find os på www.fddbu.dk eller på facebook under FDDB – Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Et godt 30+ kursus


Af Poul Larsen

I starten af april afholdt FDDB 30+ kursus. Det var et godt kursus med et meget fint program.

Den første kursusdag startede en smule kaotisk, da der pga. strejke i DSB ikke kørte tog fra Sjælland. Derfor blev der bestilt en minibus, så deltagerne fra Sjælland også kunne komme frem.

 

Kurset startede ud med frokost og lidt information ved de to kursusansvarlige, Dorte Eriksen og Niels Henrik Jørgensen. Om eftermiddagen kom Jackie og fortalte om sit liv med store forandringer. Det var meget interessant at høre om. Om aftenen var der quiz, med lidt svære spørgsmål. Der var i hvert fald ikke nogen, der svarede rigtigt på alle 12 spørgsmål.

 

Tirsdag var der foredrag om det at forlade Jehovas Vidner. Foredragsholderen var dygtig og fortalte levende om sit liv, og om hvordan det havde været at forlade Jehovas Vidner.

Senere på dagen kørte vi mod bowlinghallen, hvor vi var 7 hold. Det var virkelig sjovt at se, hvordan alle spillede og det så ud til, at alle hyggede sig.

 

Da vi kom tilbage om aftenen var der portvinssmagning. Det var spændende at smage de forskellige typer af vin.

Onsdag var der foredrag ved en øjenlæge fra Vejle Sygehus, og senere på dagen havde vi en brandslukningsøvelse og et foredrag om, hvordan man skal forholde sig ved brand. Det var spændende og lærerigt. Vi sluttede kurset af med en festmiddag.

Alt i alt et rigtig godt program. Tak til Niels Henrik og Dorte.

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

ARRANGEMENTER


Gåtur i Skovlunde

Torsdag 6. juni

Vi starter fra Skovlunde station kl. 11.00.
Herfra skal vi krydse Ballerup Boulevard og gå igennem Skovlundes gamle bydel, forbi gadekæret og ud på den gamle, nedlagte Skovlunde flyveplads. Her vil Glenn fortælle ganske kort om jagerpiloten Morian Hansen.
Efter 2,7 km. kommer vi til en shelterplads med toilet.
Hvis man ønsker at afkorte turen med 1,9 km., kan man blive her, mens gruppen går videre rundt om Svanesøen.
Vi kommer herefter tilbage til shelterpladsen og spiser vores medbragte mad her.
Efter pausen går vi videre ad grusstier og skal igennem et villakvarter, før vi drejer ind i Skovlunde Bypark. 
Vi kommer ud ved plejecenter Rosenhaven, hvor personalet i caféen har stillet et rullebord frem til os med kaffe og kage.
Fra caféen er der 500 meter til Skovlunde station. Turen er i alt på 8,6 km.

Pris: 30 kr.
FDDB dækker transport og kaffe til kontaktpersoner.
Tilmelding senest mandag 27. maj til Edith på:
Tlf. 49 21 46 12
e.dolleris@stofanet.dk
Ring eller send sms, hvis du bliver forsinket.
Mobil: 42 17 65 89
Gåturshilsner
Edith Dolleris

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sommerudflugt med Klub Øst

Onsdag 7. august

Klub Øst arrangerer sommerudflugt, så sæt kryds i kalenderen nu! Vi skal bl.a. sejle til Karrebæksminde og besøge Gavnø Slot.

Se mere i Medlemsnyt i juni måned.

 

Mange hilsner

Klubledelsen

Ella Shæffer og Ole Braband

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Når syn og hørelse svigter (for talebrugere)

28. - 31. oktober

 

FDDB holder igen ovennævnte kursus fra mandag 28. til torsdag 31. oktober 2019 på Fuglsangcentret i Fredericia. Kurset er for dig, som har fået konstateret både syns- og høretab. Erfaringen viser, at der melder sig en masse spørgsmål, når synet og hørelsen forværres. Hvordan klarer jeg den daglige tilværelse med familie, venner, arbejde osv.? Dagligdagen kan virke uoverskuelig, og man føler sig ene og isoleret selv blandt mange mennesker og fristes til at trække sig fra det, man plejer at gøre. 

Oplever du noget af dette, så kom og mød andre i samme situation.

 

Kursets formål er at inspirere deltagerne til at tackle dagligdagen på bedst mulig måde. Programmet byder på foredrag om livsomstilling, information om hjælpeordninger samt hjælpemidler. Der vil også være debat og erfaringsudveksling. Kursuslederen, som selv er døvblind, vil dele ud af egne erfaringer.

Vi anbefaler, at du har en kontaktperson/ledsager eller pårørende med.

 

Kurset er gratis. Der opkræves dog et gebyr på 400 kr. til dækning af materialer.

Rejseudgifter dækkes efter gældende regler, som er billigste offentlige transport.

 

Tilmeldingsskema og program kan downloades fra kalenderen på www.fddb.dk eller fås ved henvendelse til FDDBs sekretær Trine Dissing, tlf. 36 38 85 92. 

Tilmelding skal være FDDB i hænde senest 18. august.

 

Yderligere oplysninger kan fås hos FDDB-rådgiver Bente Mejndor,

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk  

 

Rigtig god sommer og mange venlige hilsner

Bente Mejndor, kursusleder

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Kreativ kursus 1

17. – 20. november

FDDB indbyder til kreativ kursus 1 for alle på Fuglsangcentret fra søndag 17. til onsdag 20. november. Vi begynder med eftermiddagskaffe den første dag og slutter af med frokost den sidste dag.

På kurset er der tre forskellige fag, hvor du kan vælge ét.

1. Kurvefletning
På dette kursus vil du lære grundteknikker i at flette kurve af rattan/peddigrør enten på en træbund eller omkring en plastspand. Vi vil arbejde med peddigrør og snor af papir, søgræs eller jute i forskellige farver.

Vi vil alle starte med at flette en bunden opgave, hvorefter du vil kunne vælge imellem forskellige muligheder. Else Marie Pedersen er underviser.

2. Pileflet
Pileflet er flet med 1-årige pileskud fra pilebuske, som er tørret og blødt op igen. Vi starter ud med en lille bunden opgave for at lære materialet at kende. Der kan flettes små ting, fx kræmmerhus til fuglefoderkugler eller gran og æbler til at hænge ved døren, lanterner, bakker eller en lille kurv med åbne bånd. Hellemai Toft er underviser.

3. Forskellige tilbud
Her kan du afprøve forskelligt træarbejde og fx lave skærebrætter, knagerækker, hylder, fugle­kasser og trædrejning. Brian Sørensen er underviser.

 

Der tilbydes også massage på kurset.

Der er ikke underholdning på de kreative kurser i år, men til gengæld vil vi sidste aften nyde en gourmetmiddag sammen.

 

Kurset koster 1500 kr. Rejseudgifter refunderes til billigste offentlige transport.

Program og tilmeldingsskema fås hos FDDB eller downloades fra kalenderen på www.fddb.dk

Tilmelding senest 15. august. Du får besked senest 1. september, om du er optaget på kurset.

Ved spørgsmål, skriv eller ring til Gerd: gerdnielsen@privat.dk

Tlf. 24 65 65 69

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Kreativ kursus 2

20. – 23. november

FDDB indbyder til kreativ kursus 2 for alle på Fuglsangcentret fra onsdag 20. til lørdag 23. november. Vi begynder med frokost den første dag og slutter med morgenmad den sidste dag.

På kurset er der tre forskellige fag, hvor du kan vælge ét.

1. Strik på knagerække eller pinde
Her kan du strikke en poncho, en nederdel, et sjal eller et tørklæde eller lære teknikken, så du selv kan arbejde videre med det hjemme (knagerækker kan købes på stedet for 100 kr.). Vil du gerne strikke på to pinde, så kan det også lade sig gøre. Bente Eckmann er underviser.

2. Juleting i forskellige materialer
Med rødt filt kan du lime hjerter sammen med snor til flere (ophæng/en uro), der fx kan hænges ned fra loftet eller op ved vinduet. 

Med gammelt nodepapir kan du folde små kræmmerhuse til pynt på grene eller lidt større til at sætte på væggen/døren. 

Med servietter kan du lave søde engle i forskellige størrelser som ophæng eller bordpynt. Kan evt. bruges som en gave.

Hvis du gerne vil sy, kan du lave hjerter med julestoffer til at hænge på grene.

Af arbejdsmaterialer får du en æske med saks, lim, snor, nål + diverse småting helt for dig selv, som du får med hjem. Solveig Sonne (Sol) er underviser.

3. Forskellige tilbud
Her kan du afprøve forskelligt træarbejde og fx lave skærebrætter, knagerækker, hylder, fugle­kasser og trædrejning. Brian Sørensen er underviser.

 

Der tilbydes også massage på kurset.

Der er ikke underholdning på kreativ kursus i år, men til gengæld vil vi nyde en gourmetmiddag sammen den sidste aften.

 

Kurset koster 1500 kr. Rejseudgifter refunderes til billigste offentlige transport.

Program og tilmeldingsskema fås hos FDDB eller downloades fra kalenderen på www.fddb.dk

Tilmelding senest 15. august. Du får besked senest 1. september, om du er optaget på kurset.

Ved spørgsmål, skriv eller ring til Gerd:

gerdnielsen@privat.dk

Tlf. 24 65 65 69

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 19. juni kl. 12.30 - 16.00 
Sted: På udflugtsstedet ved café Genlyd i Almindingen.
Emne: Hestevognskørsel i Almindingen og spisning i Ekkodalshusets café Genlyd.
Alle der ønsker at blive hentet og kørt hjem igen, skal huske at give besked til Anvör eller Ole.
Mange hilsner Anvör 
Mobil 22 56 93 81

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland
Dato: Tirsdag 4. juni

Spisning og erfamøde: kl. 12.00 – 16.00
Sted: Stranden, Strandvejen 142 C, 2920 Charlottenlund.
Emne: Sommerhygge på Stranden.
Vi indleder sommerferien med en hyggelig “
kom-sammen” på stranden. Vi mødes og får lidt godt at spise i caféen, som ligger tæt på Charlottenlund Fort og Strandpark. For dem af os der har lyst til en dukkert i bølgen blå, er det også en mulighed.
Tilmelding til arrangementet, samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på:
susanne.loecke@gmail.com eller mobil 60 43 19 91
Vel mødt og på kærligt gensyn!
Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 


København Nord

Erfamødet fredag 31. maj er aflyst.

Vi starter op igen efter sommerferien fredag 30. august.

Vi ønsker alle en god sommer og på gensyn i august.

Bedste hilsner

Linda og Arne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Vest

Dato: Mandag 3. juni kl. 12.30 - 15.30
Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup.
Emne: Sommerhygge med sang og musik sammen med Bent Bomholt.
Tilmelding senest søndag ugen før mødet til Gerd:
Tlf. 24 65 65 69
gerdnielsen@privat.dk
Mange hilsner
Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 27. august kl. 14.00 – 16.00
Sted: Teaterbygningen, Køge.
Emne: Foredrag af Frank Ramskov om Kina/Tibet samt Mount Everest.
Tilmelding senest torsdag før mødet på:
Tlf. 50 58 87 45
I ønskes alle en rigtig god sommer!
På gensyn tirsdag 27. august.
Med venlig hilsen
Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 7. juni kl. 13.00 - 16.00
Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, 4200 Slagelse.
Emne: Sommerafslutning med god mad og hygge.
Pris: 50 kr.
Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.
På gensyn
Venlige hilsner fra
Heike & Sandie
Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 17. juni kl. 12.00 – 16.30

Sted: The Cottage, Skansevej 19, 4880 Nysted.

Emne: Sommerafslutning.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfamødet, ellers kan tilmelding ske på tlf. 20 27 70 11

Pris: 200 kr. Beløbet dækker over mad samt kaffe og kage. Drikkevarer betales for sig af egen lomme. Kontaktpersoner skal også betale 200 kr.
Jeg glæder mig til at se jer og ønsker jer en fantastisk sommer.

Mange hilsner Jackie

Tilbage til indholdsfortegnelse



Fyn
Dato: Onsdag 19. juni kl 12.30

Sted: City Bowling, Rugårdsvej 46, 5000 Odense C.

Emne: Sommerhygge med bowling og spisning.

Vi mødes ved indgangen og starter med 2 timers sjov bowling. Herefter skal vi hygge i et tilstødende lokale med en 3-retters sommermenu.

Pris: 100 kr. pr. medlem (drikkevarer er egenbetaling).
Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest mandag 3. juni på gittepug@stofanet.dk eller tlf. 25 11 63 77
Jeg glæder mig til nogle sjove timer med jer!

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 19. juni kl. 12.00 – 16.00
Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia.
Emne: Grillfest.
Kom og hyg dig sammen med os og kom i godt sommerhumør.
Hilsen fra Eva

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Erfagruppen holder sommerferie. I ønskes en rigtig god sommer. Vi ses igen i september, hvor vi starter med at have besøg af 2 førerhunde og deres ejere.
Mange gode hilsner
Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Tirsdag 4. juni
Pga. forskellige uklarheder, vil I denne gang blive ringet op med besked omkring næste erfamøde, når vi nærmer os. I er velkomne til at kontakte mig med spørgsmål.

Med venlig hilsen

Erik Kiørbye

Tlf. 75 13 12 28
kiorbye@esenet.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 


Trekantområdet

Dato: Onsdag 12. juni kl 12.45 - 15.30

Sted: I.P. Schmidts Gård, Vendersgade 4, Fredericia.

Emne: Fra hovmester til Hus-Forbi sælger.

Vi får besøg af 40-årige Kim som i flere år har arbejdet som kok på søen, og siden er blevet hhv. svagsynet og blind på begge øjne. Flere store omvæltninger i livet gjorde, at Kim blev hjemløs og i dag er Hus-Forbi sælger.

Udover at høre Kims fortælling, skal vi sommerhygge.

Pris: 35 kr. pr person.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest mandag 3. juni på gittepug@stofanet.dk eller tlf. 25 11 63 77
Jeg glæder mig til nogle hyggelige timer med jer!

Mange hilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Erfamødet i juni er desværre aflyst pga. landsmøde.
Vi skal have sommerhygge en anden dag, men datoen er ikke fastlagt endnu.
Med venlig hilsen
FDDB-rådgiver og erfaleder
Niels Henrik Jørgensen
Tlf.
24 46 57 30
nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Der er ikke erfamøde i juni og juli.
Mange sommerhilsner
Per og Bente  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og nordjylland tegnsprog
Da vi alle har travlt i sommerperioden, har vi besluttet at erfagruppen holder pause frem til september.

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10, Aarhus C.
Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil: 25 77 28 24
ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil: 31 13 60 94
naestformand@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Dato: Fredag 14. juni kl. 10.00 – 13.00
Sted: Torvesalen, Foreningernes Hus, Torvet 5, 1.sal, Nørresundby.
Emne: Vi skal have sommerafslutning, spise smørrebrød og hyggesnakke.
Alle ønskes en rigtig god sommer. Vi ses igen til september.
Tilmelding/afbud: Husk at melde til eller fra senest mandagen før mødet på mobil 22 55 77 61 eller
erfa-nordjylland@hotmail.com
På glædeligt gensyn fra erfaleder Mia Winther

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

80 år
Morten Jørgen Mortensen, Horsens
Født 2. juni 1939

 

80 år
Alice Hansen, Nykøbing F

Født 27. juni 1939

 

60 år
Dorte Eriksen, Lystrup
Født 25. juni 1959

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene


Tilbage til indholdsfortegnelse

 


Dødsfald

 

Ivar Roed Bertelsen, Slagelse
Født 12. oktober 1935 er død.

 

Æret være hans minde

 

 

KOLOFON

Foreningen Danske DøvBlinde – synshørehæmmede
Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup
Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03
fddb@fddb.dk
Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14
Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk  Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

  6         24. maj                          19. juni

  7         21. juni                          17. juli

  8         2. august                       28. august

  9         30. august                     25. september

 10        27. september                23. oktober

 11        25. oktober                    20. november

 12        22. november                 18. december

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12.00

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk