FDDB

Medlemsnyt 7

Juli 2019

Årgang 35

 

 

Forside:

Reportage fra Landsmødet

Grundkursus i erhvervet kombineret høre- og synstab

Tur til Sprogø og byvandring i Nyborg med Klub Vest

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Reportage fra Landsmødet

Ledelsesberetning 2018

Årsregnskab 2017 og 2018

Ikke rart at få afslag

Portrætudstilling: ”Uden mit hjælpemiddel gik det ikke…”

OPLYSNINGEN

Grundkursus i erhvervet kombineret høre- og synstab

Nyt fra Nota

Ny træningssæson i Handicap-huset

FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

En spændende dag i Fagligt netværk

FRA FDDB-UNGDOM

Judo-weekend

FRA LÆSERNE

Godt jeg kan gå igen

ARRANGEMENTER

Gåtur i Fredensborg

Søndags-vandretur i Greve

Tur til Sprogø og byvandring i Nyborg med Klub Vest

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekant-området

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Reportage fra Landsmødet

 

Af Anders Rohde Fransson, formand 

 

Det er to år siden, FDDBs medlemmer sidst havde chancen for at mødes og sætte en fælles retning for foreningen. Det blev nemlig vedtaget i 2017, at lands- og sommermøde kun holdes hvert andet år. Derfor havde medlemmerne set endnu mere frem til denne dag end sædvanligt, og salen summede af stemmer, inden alle havde fundet deres plads i konferencesalen på Hotel Opus tirsdag 25. juni, og Landsmødet kunne begynde.

 

89 stemmeberettigede personer var mødt op og mindst ligeså mange tolke og kontaktpersoner, syv døvblindekonsulenter fra CFD og tre ansatte fra Den Nationale Tolkemyndighed.

 

Ud over de vanlige punkter på dagsorden var der i år også valg til bestyrelsen.

 

Jeg har været FDDBs formand de sidste to år, og jeg startede med at fremlægge bestyrelsens beretning for 2017 og 2018. Det har overordnet set været to gode år for FDDB. Der har været gennemført mange aktiviteter for medlemmerne, og der er sket mange politiske tiltag. Bl.a. lykkedes det os i 2017 at få et særligt id-kort med billede vedtaget, så døvblinde ikke længere behøver at bruge pas, når vi skal fremvise billed-legitimation. Vi har også fået døvblinde inkluderet i handicapkørsel til fritidsbrug. En ordning, der tidligere var forbeholdt folk med bevægelseshandicap.

 

Vi har sammen med DDL kæmpet for Døvefilms overlevelse, så der fortsat laves TV på døves modersmål tegnsprog. Vi har også været med i en arbejdsgruppe, der skulle komme med forslag til forbedring af tolkeområdet. Vi ser gerne, at sektoransvars-fordelingen bliver droppet, så den enkelte døvblinde selv i en given situation kan vurdere, om der skal bestilles tolk eller ej.

FDDB har også lagt arm med Aarhus Kommune omkring kvalitetsstandarder for kontaktpersoner. Vi mener, at det bør bero på et individuelt skøn, hvilken hjælp døvblinde skal have, og det har vi understreget over for kommunen.

 

Flere døvblinde har oplevet problemer med at få kontaktperson med på sygehus. Nogle steder mener man, at det er noget, regionen må tage sig af, eller at man må bruge tolk i stedet for kontaktperson, fordi det er i sundhedsvæsenets regi. Vi mener naturligvis, at man som døvblind har ret til at have sin kontaktperson med for at få den sædvanlige mulighed for synsbeskrivelse og andet, man normalt bruger sin kontaktperson til.

 

Af afholdte aktiviteter kan nævnes seniorhøjskole, kreative kurser, vandrekurser, ungdoms-weekender, klub-arrangementer, erfagruppe-møder, medlemsmøder og meget mere. Der har været høj søgning til aktiviteterne.

 

Sekretariatet har måttet vænne sig til den nye persondata-forordning. Projekterne har arbejdet med rådgiverbesøg og informatørforedrag, og FDDB har været repræsenteret i både DRs og TV2s brugerråd. En synlig forbedring er, at der nu ikke kun vises nyheder, men også andre udsendelser på tegnsprogs-kanalen, men FDDB arbejder stadig på at få TV2 til at komme i gang med at tilbyde synstolkning og oplæste undertekster i deres udsendelser.

 

Beretningerne for 2017 og 2018 blev godkendt.

 

Bettina Poulsgærd fra sekretariatet fremlage årsregnskaberne for 2017 og 2018. De blev begge godkendt af Landsmødet og kan læses andetsteds i dette blad.

 

Derefter gik vi til afstemningen om pladserne i hovedbestyrelsen for de næste to år.

Jeg blev genvalgt som formand (talebruger) uden mod-kandidater.

Som næstformand valgte landsmødet Bjarne Hvidsten, der er tegnsprogsbruger, med 45 stemmer.

Hans modkandidat Jackie Lehmann Hansen fik 44 stemmer, så det var et meget tæt løb.

Som bestyrelsesmedlemmer blev følgende tre tegnsprogsbrugere valgt:

Jackie Lehmann Hansen

Britta Vestergaard

Peter Ryberg

Og følgende tre talebrugere:

Hanne Ottesen

Niels Henrik Jørgensen

Gert Weingardt

 

Suppleanter for tegnsprogsbrugerne:

1. suppleant Stine Lorenzen

2. suppleant Lis Jepsen

 

Suppleanter for talebrugerne: 

1. suppleant Palle Jakobsen

2. suppleant Birgit Larsen

 

Tredje medlem i FU udover mig og næstformanden blev Jackie Lehmann Hansen. Niels Henrik Jørgensen, som har siddet i FU i to år, fik en stor tak med på vejen for sin indsats.

 

Jeg glæder mig til at arbejde sammen med den nye bestyrelse, og jeg håber, vi kan opnå nogle gode politiske resultater.

 

Det var et Landsmøde, der forløb i ro og orden og med god tid til også at drøfte forskellige punkter under eventuelt. Tak til alle fremmødte medlemmer og tak til dirigent Ilse Bellamy, referent Henrik Ottesen og alle der var med til at organisere Landsmødet.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Ledelsesberetning 2018

 

Ved hovedbestyrelsen

 

Indledning

Foreningen Danske DøvBlindes arbejde bygger på den grundopfattelse, at alle mennesker er ligeværdige og skal sikres lige muligheder. Disse arbejdsområder udføres af døvblinde tillidsfolk, som repræsenterer FDDB i diverse råd, udvalg og arbejdsgrupper. FDDBs forretningsudvalg er ansvarlige for den daglige politiske ledelse og har afholdt 11 møder i løbet af året. Foreningen tilbyder en bred vifte af medlemsaktiviteter for døvblinde, herunder både landsdækkende og lokale tilbud.

 

Som interessepolitisk forening arbejder FDDB for at forbedre døvblindes livsvilkår samt sikre et værdigt og meningsfuldt liv som døvblind. FDDB er en del af Døvblindes Nordiske Samarbejdskomité og er medlem af Den Europæiske DøvBlinde Union og Verdensforbundet for DøvBlinde.

 

Vi retter en stor tak til private fonde og øvrige tilskudsgivere, som støtter foreningens arbejde for døvblinde. FDDB modtager desuden tips og lottomidler som medlem af Danske Handicaporganisationer, ulandsmidler til et projekt i Nepal, midler fra Bladpuljen samt midler fra Handicappuljen til ferie- og koloniophold for familier med børn under 25 år.

 

Årets resultat

Årets resultat er et underskud på 922.818 kr. Der var budgetteret med et overskud på 317.900 kr. Det store underskud i forhold til budgettet er især fremkommet ved en negativ værdiregulering på 803.059 kr. på værdipapirer. Derudover er der i året indkommet færre midler i fonds- og legatstøtte. Efter resultatdisponering udgør egenkapitalen herefter inkl. henlæggelser (egne dispositioner) 9.686.920 kr. Der er i året anvendt flere midler til arrangementer og aktiviteter for foreningens medlemmer.

 

Kontingenter

FDDBs medlemstal udgør i 2018 675 aktive medlemmer, støttemedlemmer og erhvervs-medlemmer. FDDB modtog i 2018 119.850 kr. i kontingenter og 153.508 kr. i private bidrag.

 

Tips og lotto midler

Årets acontobeløb på 1.448.468 kr. blev anvendt til lønninger, aktiviteter og revision. Danske DøvBlindfødtes Forening har anvendt 200.000 af de samlede tips og lottomidler udbetalt til Danske DøvBlindes Fællesrepræsentation.

 

Medlemsnyt og tilskud fra Bladpuljen

Medlemsnyt udkommer 12 gange årligt og er medlemmernes informationsblad. I 2018 modtog FDDB 11.670 kr. i distributionsstøtte fra Styrelsen for Bibliotek og Medie. Bladet er produceret af FL Reklame, som via annonceindtægter dækker finansiering af produktionsomkostningerne.

 

Tilskud fra fonde, frie tilskud

FDDB modtog i 2018 i alt 1.007.000 kr. i tilskud fra fonde og legater. Pengene er anvendt til FDDBs aktiviteter og arrangementer.

 

Tilskud fra fonde, øremærkede tilskud

FDDB modtog i 2018 i alt 1.033.827 kr. i øremærkede tilskud. Pengene er anvendt efter fondenes ønske.

 

Tilskud fra § 18

FDDB modtog i 2018 i alt 347.235 kr. i tilskud fra de kommunalt administrerede § 18 midler. Tilskuddet anvendes til driften af FDDBs klubber og erfagrupper. 

 

Arv

Der er i 2018 modtaget arvemidler på 65.232 kr.

 

Medlemsaktiviteter

Udover tilbud fra projekterne Telekommunikation og DøvBlinde-Teamet samt FDDB-ungdom, gennemførte FDDB i løbet af året bl.a. DM i skak, landserfamøder, erfagruppemøder, Minikursus, Action weekend, Senior Højskole og Kreativt kursus. Med midler fra fonde og legater sikres tilskud til deltagerbetaling, honorar til oplægsholdere og udflugter. Herudover er det nødvendigt at anvende dele af midlerne til de kontaktpersoner, som kommunen giver afslag på at dække følgeudgifter for.

 

Nationalt handicappolitisk arbejde

FDDB er en upolitisk brugerstyret organisation, som ledes af en hovedbestyrelse på otte medlemmer, som mødes fire gange årligt. Den daglige politiske ledelse forestås af forretningsudvalget. FDDB har tillige en større gruppe tillidsfolk, som repræsenterer Danske Handicaporganisationer i diverse handicappolitiske sammenhænge.

 

Internationalt handicappolitisk arbejde

FDDB deltog i 2018 Verdensforbundet for DøvBlindes generalforsamling, som blev afholdt sammen med Helen Keller Konferencen og EDBUs Generalforsamling. Det overordnede tema for dagene var ’No One Left Behind’ (på dansk: ’Ingen ladt tilbage’). Mødet blev afholdt på Gran Hotel Bali i Benidorm i Spanien.

 

Ulandsarbejde 2018

I 2018 har FDDB fortsat projektet ’Expanding the Base’ via projektbevilling HP 317-121. Dertil er kommet HP 317-153, som er et 2-årigt projekt med undervisning af tolke i Nepal i tegnsprog. Et lille tegnforråd og kendskab til tegnsprog gør det vanskeligt at udføre ordentlige tolkninger. Jo flere tegnsprogede døvblinde, der involverer sig i det foreningspolitiske arbejde, jo flere kvalificerede tolke er der brug for. Undervisningen varetages primært af døvblinde i de distrikter, hvor tolkene bor. Derudover har vi søgt og fået en bevilling til, at to af de ledende bestyrelsesmedlemmer i døvblindeforeningen DAN deltager på en international linje på døves højskole Castbjerggård fra september 2018 – maj 2019. Uddannelsen hedder ’Frontrunners’ og handler om at udvikle gode frivillige foreningsledere. Bevillingen har nummeret HP 317-166.

 

Telekommunikation

Den årlige bevilling er på 1,2 mio. kr. Telekommunikation har dels en formidlingsopgave vedrørende kommunikationsløsninger og dels undervisningsopgaver af døvblinde i brug af IKT og telekommunikation. Dette arbejde varetages af fire døvblinde samt to døve teknikere og koordinator.

Der er i 2018 afholdt IKT-netværksmøder i brug af iPhone og iPad. Der er afholdt to temadage om Notas nye App. Der er afholdt IKT-brugerdage for døvblinde punktbrugere i brug af kommunikationsløsninger, fremvisning af IKT-hjælpemidler og udstyr.

Derudover er der gennemført kurser og undervisning. Dette foregår dels i eget hjem og dels som internat både som én til én undervisning og i mindre hold, hvor undervisningen er tilrettelagt til deltagerne.

Desuden ydes der rådgivning i valg af udstyr og softwareløsninger.

Telekommunikation deltager i møder om digitalisering og tilgængelighed samt tilgængelighedsløsninger på TV hos DR og TV2.

 

DøvBlinde-Teamet

Den årlige bevilling på 1,6 mio. kr. bruges på at bryde isolationen for døvblinde på mange parametre. Der er tilknyttet en projektleder og en halvtids-medarbejder, der rekrutterer, motiverer, uddanner og giver sparring til de over 40 frivillige døvblinde, der varetager den direkte kontakt til medlemmer og andre interessenter. FDDB-rådgiverne foretog i 2018 over 100 hjemmebesøg samt endnu flere tlf. og mailudvekslinger. Erfalederne samler døvblinde i hele landet og har afholdt ca. 200 møder med alt fra social networking, erfaringsudveksling og relevante foredrag. Kursuslederne holder mange arrangementer både en-dags og flerdags med forskelligt indhold. Informatører holder foredrag for både på SOSU-skoler, i blindeklubber, for fagpersonale og via Menneskebiblioteket. Det er tydeligt, at den yngre medlemsskare har fået et tættere ejerskab til foreningen og nu er klar til at varetage nogle af de opgaver, der er i DøvBlinde-Teamet. Det er til stor gavn for den ældre del og medlemmerne.

 

Handicappuljen

FDDB modtog i år en bevilling på 151.828 kr. Midlerne blev anvendt til aktiviteter for familier med døvblinde børn, samt aktiviteter for unge op til 25 år. Der blev i 2018 gennemført en familieweekend, et børnetræf og to weekendkurser for unge døvblinde, som blev holdt i Danmark. Der ansøges om lidt flere midler i 2019, idet Forældreudvalget nu har øget med-lemstilgangen, og kurserne igen tiltrækker forældre med døvblinde børn.

 

Ressourceanvendelse

Ledelse og administration, projektstyring og udførelse af medlemsservice er bløde værdier, som er vanskelige at måle i forhold til sparsommelighed og rimelig ressource-

anvendelse.

 

Det overordnede formål med arbejdet i sekretariatet består i at servicere medlemmerne, bestyrelsen samt øvrige tillidsfolk.

 

Da arbejdsopgaverne ikke er operationelle, må det vurderes gennem samtaler med personalet og til­lidsfolk, om opgaverne bliver løst på en tilfredsstillende måde, og om den anvendte indsats svarer til den arbejdstid, der er til rådighed. Service og administration vurderes løbende i forhold til medlemsgruppens behov, herunder kommunikationsform og brug af diverse IKT medier.

 

Personale

Sekretariatet har til daglig en fast stab af administrative medarbejdere og projektansatte. Der var ved udgangen af 2018 ansat 10 medarbejdere på sekretariatet svarende til 6,9 årsværk. Heraf er to medarbejdere ansat i fleksjob. Herudover udføres en del opgaver ude i landet af timelønnede telekommunikationsinstruktører, FDDB rådgivere og konsulenter. Der udføres frivilligt arbejde af erfaledere, informatører og tillidsfolk. Ansatte og tillidsfolk er alle engagerede medarbejdere, som igen har præsteret et godt stykke arbejde i det forløbne år. Hovedbestyrelsen retter en varm tak til hver enkelt for deres arbejdsindsats.

 

Der forefindes uddybende rapporter for alle gennemførte aktiviteter, hvor der er tildelt midler til gennem­førelsen. Ligeledes forefindes der en fyldig årsberetning med ”året der gik”, overblik over politiske landvindinger i 2018 samt forventninger til 2019.

 

Alle materialer kan downloades på www.fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Årsregnskab 2017 og 2018

 

På separat fil

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Ikke rart at få afslag

 

Af Forretningsudvalget

 

FDDB tilbyder en lang række arrangementer og heldigvis er medlemmerne meget flittige til at deltage.

Der er medlemmer som tilmelder sig til rigtig mange af dem og desværre indimellem får afslag pga af for mange tilmeldte. Det er altid ærgerligt at få afslag men sådan vil det være, hvis du er en af dem som er meget aktiv.

 

For det meste kommer man med, hvis man ikke var med sidste år, men har du været med til andre arrangementer og flere end andre, må du regne med, at du kan få afslag.

Da der ofte tilmelder sig flere, end der er plads til, er det vigtigt at tilmelde sig, inden fristen udløber.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Portrætudstilling: ”Uden mit hjælpemiddel gik det ikke…”

 

Af Pia Hesse, kommunikationsansvarlig

 

En ny udstilling med portrætter af døvblinde havde premiere på landsmødet. Udstillingen hedder: ”Uden mit hjælpemiddel gik det ikke…” og indeholder 11 portrætter og citater af døvblinde, der fortæller hvilket hjælpemiddel de helst ikke vil undvære.

For nogen er det et høreapparat, et smartwatch eller førerhunden.

For en enkelt ældre døvblind herre er det konen, han ikke vil undvære.

 

Udstillingen tilbydes som vandreudstilling i forbindelse med kommende informatørforedrag. Den kan også rekvireres til skoler, institutioner eller andre relevante steder. Portrætterne kan også ses på www.fddb.dk under menupunktet ’udgivelser’.

 

De 11 portrætter er i A3-format og kan let stilles op på små bord-staffelier på to - tre borde. 

 

Kender du et sted, der kan have glæde af at få udstillingen på besøg, så er du velkommen til at henvende dig til Pia Hesse på pia@fddb.dk eller tlf. 36 75 20 96.

 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Grundkursus i erhvervet kombineret høre- og synstab  

 

Af CFD

 

Det er vigtigt, at fagfolk, som er i kontakt med personer med syns- og høretab, har viden om funktionsnedsættelsen og om mulighederne for støtte og kompensation. Derfor tilbyder CFD, FDDB og Institut for Syn, Hørelse og Døvblindhed nu for fjerde gang et grundkursus, som henvender sig både til fagfolk, som skal arbejde meget af deres tid med gruppen – fx nye konsulenter og pædagoger – og til fagfolk, som fra tid til anden kommer i kontakt med gruppen, fx fagfolk inden for skole- eller ældresektoren.

 

Forudsætning for støtte

Trine Skov Uldall fra CFD er koordinator på kurset. Hun siger:

"Det er utroligt vigtigt for børn, voksne og ældre med kombineret høre- og synstab, at de møder fagfolk, der kender til og har forståelse for funktionsnedsættelsen. Det er en forudsætning for, at de kan støtte den enkelte i at få den rette hjælp. Og det er en central del af at forebygge og afhjælpe de alvorlige konsekvenser, som det kan have at leve med et kombineret høre- og synstab eller egentlig døvblindhed."

 

Og hun fortsætter: "Vi har sammensat et program, hvor kursisterne over de fire dage kommer igennem både grundlæggende viden om kombineret høre- og synstab og bliver præsenteret for den seneste viden om funktionsnedsættelsen og lærer praktiske færdigheder i forhold til at arbejde med gruppen. Som oplægsholdere har vi en række specialister, som enten er fageksperter, eller som selv lever med funktionsnedsættelsen."

 

Kurset finder sted over fire dage – to i december 2019 og to i januar 2020 på Fuglsangcentret i Fredericia.

Prisen er 7600 kr. inkl. fuld forplejning og overnatning.

Tilmelding og program via CFDs hjemmeside.

 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Nyt fra Nota

 

Af Bent Larsen, bibliotekar

 

Aktuel punktbog i juli

Thomas Larsen: Mette Frederiksen, et politisk portræt

 

Et portræt af Socialdemokratiets formand fra hendes spæde barndom og ungdom i Aalborg og videre til den store forandring, hun som formand har gennemført i partiet for at genvinde vælgernes gunst. Herunder specielt flygtninge/indvandrer-politikken, men også hvordan hun har påvirket søsterpartierne i udlandet.

 

Punktbog 419437

Ca. 8 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Ny træningssæson i Handicap-huset

 

Af Nadia Maria Luczynska, fitness-instruktør

 

Vi starter pr. 1. september to nye træningshold, så du kan vælge det tidspunkt, der passer dig bedst. Holdene er åbne for alle

medlemmer fra FDDB og Dansk Blindesamfund.

Vi træner på gulv, med redskaber, på maskiner, laver åndedrætsøvelser og afspænding.

Det er små hold, hvor der vil blive taget individuelle hensyn.

Alle kan være med! Kom og vær med til en omgang glad

træning, hvor du får brugt hele kroppen.

 

Tirsdage:

Hold 1: Kl. 11.00 - 12.30

Hold 2: Kl. 12.45 - 14.15

 

Pris: 1.700 kr. for en hel sæson på 27 mødegange. Varer helt til

foråret 2020.

 

Tilmelding direkte til mig på:

nluczynska@hotmail.com eller

Tlf. 22 59 34 89

Jeg glæder mig til at møde dig!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

 

En spændende dag i Fagligt netværk

 

Af Connie Møller, døvblindekonsulent

 

Efter at ansvaret for afholdelse af det Faglige netværk i nogle år har ligget i hænderne på Socialstyrelsen, er det nu igen kommet i CFDs hænder. Formålet med denne faglige netværksdag er at skabe et forum hvor fagprofessionelle, primært syns- og hørekonsulenter samt døvblindekonsulenter kan hente inspiration og viden til gavn for de borgere, som de på forskellig vis tilbyder rådgivning og vejledning.

 

I år var det Brandts Museum i Odense, som i starten af maj dannede rammerne om en rigtig spændende dag. Deltagerne var mange og kom fra FDDB, kommunikationscentre i hele landet, Socialstyrelsen, it-branchen og CFD.

 

På dagen var det blandt andet muligt at komme i Netværkscafé, hvor vi inddelt i grupper efter geografi kunne drøfte, hvordan man sikrer et optimalt samarbejde og vidensdeling mellem høre-, syns- og døvblindekonsulenter.

 

Et gennemgående tema i de forskellige netværkscaféer var tydeligt: Der er mange konsulenter, som har været i denne branche i nærmest en menneskealder, og som sidder inde med stor viden. Hvordan sikrer vi, at den viden kommer videre til nyankomne konsulenter i området? Kan der oprettes et digitalt netværk?

 

Efter en tur i Netværks-caféen var det tid til at høre kommunikationskonsulent Ole Mortensens oplæg om CFDs nye projekt: Kompetenceudvikling af kontaktpersoner for døvblinde.

Formålet er at udvikle et e-læringsprogram til undervisning af kontaktpersoner. Vi fik en smagsprøve på hvordan et e-læringsmodul kommer til at se ud. Det ser lovende ud!

 

Som afslutning på dagen holdt CFDs psykolog, Litte Due Frehr, et spændende oplæg om stress og angst og hvordan det som en konsekvens af dobbelt sansetab kan komme til udtryk – og især hvad vi som professionelle skal være særligt opmærksomme på. Vi fik indblik i stresstilstande, forebyggende faktorer og gode råd til samtaler med mennesker, som har stress tæt inde på livet. Et oplæg som gik helt ind i maskinrummet på mennesket, når det er klemt i livet.

 

Da dagen var slut og jeg kørte hjemad mod Jylland, sad jeg i bilen og tænkte over dagens indledende spørgsmål: ”Hvad betyder netværket for dig – og hvad forventer du at få ud af dagen?”

 

Jeg kom frem til, at jeg nu har et netværk, jeg kan rette henvendelse til, hvis jeg har brug for faglig sparring, at der var rig mulighed for at blive beriget med nye kontakter, klogere på andres arbejdsområder, klogere på livsomstillingens svære kamp.

Jeg fik mine forventninger indfriet og glæder mig allerede til næste år!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FRA FDDB-UNGDOM

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse og er mellem 15 - 35 år

 

Judo-weekend

 

Hallu alle sommerglade unge

 

Så er det ved at være tid til årets Weekend 2 med judo og selvforsvar på programmet.

Kom og vær med til en spændende aktiv weekend, hvor balancen, musklerne og det mentale sikkert bliver udfordret.

Fredag aften vil en politibetjent komme forbi. Hør fx mere om regler og love angående selvforsvar og peberspray.

Lørdag skal vi besøge Fredericia Judo og Ju-jutsu Klub.

Hvis du ikke kan deltage i weekendens aktive del, så tøv ej med tilmelding – der garanteres også for snak og socialt samvær.

 

Vi har allerede booket værelser på det velkendte favoritsted Fuglsangcentret i Fredericia.

Weekenden starter fredag 25. oktober, hvor vi mødes på Fredericia Banegård kl. 17 og slutter søndag 27. oktober kl. 11.

 

Weekenden koster kun 250 kr. pr. medlem.

Prisen dækker kost og logi på Fuglsangcentret.

Tilmelding via kalenderen på www.fddbu.dk senest 23. september.

 

Betaling skal være hos FDDB senest tirsdag 1. oktober på

konto 2191 - 377 643 402 eller på MobilePay 61 31 42 40.

Husk at skrive ’FDDBU weekend 2’ og dit navn på tilmeldingen.

Tilmeldingen er bindende.

Skriv hvis der er noget, vi skal tage hensyn til, fx brug for skrivetolk, speciel kost m.m.

Tog/busbilletter dækkes efter billigste transport.

 

Program, praktisk information og deltagerliste udsendes ca. 14 dage før arrangementet.

SKYND DIG AT TILMELDE DIG - der er begrænsede pladser!

Ses vi? JA vi gør.  

 

Mange hilsner fra Ungdomsudvalget

Nicoline, Ditte, Nadia, Destin og Anders

 

OBS OBS OBS

Til vores arrangementer kan du få dækket tog- og busbilletter efter billigste transport. Vær opmærksom på at billetten skal være sendt til fddb@fddb.dk senest 14 dage efter arrangementet, ellers refunderes den ikke.

 

Vil du være med i ungdomsudvalget?

Vi har stadig en ledig plads i udvalget. Næste ungdomsmøde er lørdag 3. august. Har du lyst til at se, hvordan vi arbejder sammen, så tøv ikke med at skrive til FDDB – vi glæder os til at se dig!

 

Mange sommerhilsner fra Ungdomsudvalget

Nicoline, Ditte, Nadia, Anders og Destin

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for spørgsmål eller lign.

Send en mail til: fddb@fddb.dk

Find os også på www.fddbu.dk eller på facebook under FDDB - Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Godt jeg kan gå igen

 

Af Helge Broberg 

 

Jeg hedder Helge Broberg og bor i Egå. Jeg er 81 år. Jeg hører ikke så godt og bruger høreapparat på begge ører. Jeg blev ramt af en blodprop i øjet for ca. 10 år siden og blev blind på det højre øje med det samme. For 2 år siden blev jeg igen ramt af en blodprop, og så mistede jeg også synet på det venstre øje. Så jeg er total blind.

 

Jeg blev medlem af FDDB for ca. 2 år siden, og jeg er glad for at komme i erfagruppen i Århus. Jeg har også nydt at tage på Fuglsangscenteret på kursus. 

 

I december sidste år blev jeg desværre kørt ned af en taxa på min vej. Jeg plejer at gå en tur på vejen. Jeg går seks omgange med blindestok, som svarer til 3 km. Da jeg havde gået fem omgange, blev jeg kørt ned af taxaen ved opkørslen til seniorboligen. 

 

Jeg vågner op på hospitalet med fem brækkede ribben, flænge i baghovedet, beskadiget venstre fod samt smerter i højre skulder. Jeg har stadig svært ved at løfte højre arm. Jeg gik til behandling med foden på Skæring lokalcenter i tre måneder, men jeg startede med at gå tur med min kontaktperson i januar igen, og stille og roligt kunne jeg allerede i februar gå 8 km to gange om ugen med min kontaktperson. Et par gange har vi gået rundt om Egå Engsø og er kommet op på 10 og 12 km. Jeg startede også med at gå små ture alene igen i januar måned og er nu oppe på 3 km om dagen. 

 

Dersom FDDB får en gåtursgruppe i mit område, vil jeg overveje det positivt - det lyder som en rigtig god ide.

 

Ellers interesserer jeg mig for at lytte til lydbøger, musik og Radioavisen. Jeg mødes med mine to brødre og deres koner hver onsdag morgen, hvor vi drikker morgenkaffe. Jeg nyder at se mine børn og børnebørn og naboer. 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Gåtur i Fredensborg

 

Torsdag 1. august

 

Vi mødes på Fredensborg station kl. 11. Herfra går vi gennem byen op til slottet videre ned til Esrum sø og fortsætter langs søen. Vi går ind i den smukke Slotspark og finder et sted, hvor vi spiser vores medbragte mad.

Efter frokost går turen rundt i den smukke park til Nordmandsdalen, Rigsmonumenterne og Barokhaven. Derefter finder vi et sted at drikke kaffe.

Pris. 30. kr.

FDDB dækker transport og kaffe til kontaktpersoner.

Tilmelding senest mandag 29. juli til Edith.

Tlf. 49 21 46 12

e.dolleris@stofanet.dk

Ring eller send sms, hvis du er forsinket:

Mobil: 42 17 65 89

Mange sommerhilsner

Edith

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Søndags-vandretur i Greve

Søndag 18. august

 

Vi skal gå 13 km sammen med Dansk Vandrelaug.

Vi mødes ved Greve station kl. 9.30 og går sammen til Greve Rådhus, hvor turen starter. Herefter går vi til Kildebrønde landsby, hvor vi holder en lille pause ved Kildebrønde kirke. Vi går gennem landsbyen til Gjeddesdal gods, hvor vi går gennem parken. Vi ser bygningen, hvor det første mejeri i Danmark var. Herefter går vi til Greve landsby, hvor vi spiser de medbragte madpakker. Vi går retur til Greve rådhus. Inden vi slutter på Greve station kl. 15.30, drikker vi kaffe med kage.

Pris 30 kr.

FDDB betaler for ledsagernes kaffe og evt. transportudgifter.

Tilmelding senest 14. august til Gerd

gerdnielsen@privat.dk

Tlf. 24 65 65 69

Kom med til en anderledes vandring!

Husk at give besked hvis du bliver forhindret. 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Tur til Sprogø og byvandring i Nyborg med Klub Vest

Søndag 29. september

 

Vil du have en enestående mulighed for at opleve Sprogø? Og i samme omgang komme på byvandring i Nyborg som også kaldes Danmarks Riges Hjerte? Det kan du sammen med Klub Vest. Det bliver en lang dag, men også spændende. Den guidede tur varer 5 timer og foregår med bus og til fods.

 

Sprogø er en enestående og fredet ø i centrum af mere end tusind års danmarkshistorie. Her er en særlig flora og fauna, historiske fortidsminder og moderne tekniske installationer.

Guiden vil fortælle, hvad der gør Sprogø unik, og giver dig en forståelse af, hvad der binder Nyborg og Sprogø sammen i centrum af danmarkshistorien.

 

Som byen i centrum af riget havde Nyborg en strategisk vigtig beliggenhed. Det benyttede kongerne til at gøre Nyborg til residensstad. Her holdt Danehoffet, middelalderens parlament, til. Når rigets mægtigste mænd var samlet, blev der afviklet ridderturneringer og markeder i byen. Fx er Danmarks første grundlov, Erik Klippings håndfæstning, underskrevet på Nyborg Slot i 1282.

 

 

Program

Kl. 8.00: Busopsamling i Århus

Kl. 9.15: Busopsamling i Fredericia

Kl. 10.30: Ankomst til Nyborg st.

Kl. 11.00: Sprogø med guide

Kl. 14.00/14.30: Byvandring i Nyborg med guide

Kl. 16.30: Buffet på Asia Restaurant inkl. kaffe

Kl. 18.30: Bussen kører retur mod Nyborg St., Fredericia og Århus

Kl. 19.45: Ankomst Fredericia

Kl. 21.00: Ankomst Aarhus

 

VIGTIGT: Der forefindes ikke toiletter på Sprogø. Toilet i bus skal påregnes anvendt. Gæsterne forventes at være klar til rundvisning til aftalt tid.

På byvandring i Nyborg er der indlagt pause/ophold til toiletbesøg i tidsplanen.

 

Gangbesværede: Turen på Sprogø er ikke egnet for gangbesværede, så er man det, må man blive i bussen under opholdet på Sprogø. Turen er arrangeret med ledsagelse af guide.

 

Medbragt madpakke kan spises i bussen.

 

Pris: 350 kr. for arrangementet. Drikkevarer er for egen regning. FDDB dækker for kun en kontaktperson eller ledsager. Der vil være centraltolk tilstede og blive delt mobilteleslynger rundt.

Max. 25 medlemmer med en kontaktperson eller ledsager hver.

Bindende tilmelding senest 21. august via www.fddb.dk eller til FDDBs sekretariat på:

Tlf. 36 38 85 92

fddb@fddb.dk

 

Både tale- og tegnsprogsbrugere er velkomne. Kom og vær med til en spændende dag.

 

Mange hilsner

Klublederne

Dorte Eriksen og Gitte Callø Puggaard

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 28. august kl. 12.30 - 16.00

Sted: Brændegårdshaven

Emne: Vi tager i Brændegårdshaven, hvor vi nyder den smukke have samt spisning.

Alle, der ønsker at blive hentet og kørt hjem igen, skal huske at give besked til Anvör eller Ole.

Mange hilsner Anvör

Mobil 22 56 93 81

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Erfagruppen holder sommerferie i resten af juli og hele august.

På kærligt gensyn 3. september!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord

Dato: Fredag 30. august kl. 10.30 - 12.45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: Foredrag ved Kriminalbetjent John Max Andersen

Jeg ringer som jeg plejer til hver af jer søndag før mødet.

Vi glæder os til at møde jer igen, friske og solbrændte efter sommerpausen.

Hvis du har spørgsmål eller selv vil melde dig til mødet:

Linda tlf. 25 11 05 75

Arne tlf. 45 85 94 19

Venlig hilsen og god sommer

Linda og Arne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Vest

Dato: Mandag 2. september kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Stoleyoga med Bente Ramsing

Tilmelding senest søndag ugen før på tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Sommerhilsner

Birgit og Gerd

 

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 27. august kl. 14 - 16

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Foredrag af Frank Ramskov om Kina/Tibet samt Mount Everest.

Tilmelding senest torsdag før mødet på tlf. 50 58 87 45.

I ønskes alle en rigtig god sommer!

På gensyn tirsdag 27. august.

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 2. august kl. 13.30 - 16.00

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse

Emne: Smart Training – intro og øvelser i hjernegymnastik

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen, som jeg plejer.

Sommerhilsner fra Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 5. august kl. 13 - 15

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F

Emne: Haptiske signaler

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før mødet, ellers tilmelding på 20 27 70 11

Pris: 30 kr. til kaffe og kage.

Husk gerne at tage en kontaktperson med.

Bemærk at mødet er flyttet til første mandag i august pga. miniferien i DBS.

Jeg glæder mig til at se jer.

Mange hilsner Jackie.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 28. august kl. 12.45 - 15.15

Sted: Seniorhuset, Toldbodgade 5-7, Odense, Lokale 1

Emne: Et liv som cirkusdirektørens datter

Cirkusprinsessen Katja Enoch fra Cirkus Dannebrog fortæller om sit spændende liv og sin ganske særlige opvækst både i og uden for manegen.

Pris: 30 kr. pr person.

Til de der har lyst: Vi kan mødes til køb-selv-smørrebrød kl. 12 i caféen.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 20. august på:

Tlf. 25 11 63 77

gittepug@stofanet.dk

Jeg glæder mig til at se jer til en humørfyldt eftermiddag i ’cirkusteltet’.

Sommerhilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 4. september kl. 13 - 16

Sted: Tegnsproghuset, Egeskovvej 5, Fredericia

Emne: Filip Verhelst fortæller om sin barndom i Belgien og sit arbejde på Castberggård. Kom med og hør hvad han vil fortælle.

I ønskes alle en god sommer.

På gensyn også 7. august.

Hilsen fra Eva

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Jeg håber, I alle nyder sommeren.

Vi ses igen 4. september, hvor vi får besøg af et ægtepar, som begge er døve. Parret er begyndt at opdrætte hunde til døve. Hørehunde giver tryghed og livskvalitet til døve.

Det er mest puddelhunde som bruges, da de skulle være bedst egnet.

Mange gode hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Vi holder sommerferie i august.

Vores næste erfamøde er tirsdag 3. september

Til den tid ringer jeg og aftaler, hvem der kan komme.

Med venlig hilsen

Erik Kiørbye

Tlf. 75 13 12 28

kiorbye@esenet.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 21. august kl. 12.45 - 15.15

Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Emne: Et liv som cirkusdirektørens datter

Cirkusprinsessen Katja Enoch fra Cirkus Dannebrog fortæller om sit spændende liv og sin ganske særlige opvækst både i og uden for manegen.

Pris: 30 kr. pr person.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 13. august på:

Tlf. 25 11 63 77 

gittepug@stofanet.dk

Jeg glæder mig til at se jer til en humørfyldt eftermiddag i ’cirkusteltet’.

Sommerhilsner fra Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 28. august kl. 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, stuen, lokale 02, Aarhus C

Emne: Vi skal hygge os. Nye medlemmer kan også komme med idéer til indslag for resten af året.

Tilmeld jer senest 8 dage før af hensyn til kaffe/brød til 30 kr.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det, men dette skal ske 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder Niels Henrik Jørgensen

mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 19. august kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Sommerminder - erfaringsudveksling om at holde ferie som døvblind ved Bente Mejndor. 

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Tlf. 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Vi ønsker alle en dejlig sommer.

Vi ses igen i september.

Jeg mailer rundt til jer.

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10, Aarhus C

Ses vi – ja vi gør!
Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil 25 77 28 24
ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil 31 13 60 94
naestformand@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Vi holder sommerferie i juli og august.

Jeg glæder mig til at se jer igen 13. september.

Alle ønskes fortsat rigtig god sommer.

På glædeligt gensyn.

Mange hilsner fra erfaleder

Mia Winther

Tlf. 22 50 77 61

erfa-nordjylland@hotmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

NAVNE

 

Under fødselsdage nævnes alle runde fødselsdage fra 10 år og opefter. Fra 70 år nævnes alle runde og halv-runde, dvs. 70, 75, 80, 85 etc.

 

 

Fødselsdage

 

95 år

Edith Lynge Kofod, Rønne

Født 22. august 1924

 

95 år

Inger Jørgensen, Nørre Alslev

Født 26. august 1924

 

90 år

Sigrid Rasmussen, Faxe

Født 8. august 1929

 

75 år

Lise Koch Magnussen, Solrød Strand

Født 1. august 1944

 

70 år

Susan Nilsson, Næstved

Født 4. august 1949

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Dødsfald

 

Keld Sørensen, Arden,

født 11. november 1953 er død.

 

Gerda Kirstine Hansen, Taastrup,

født 6. februar 1922 er død.

 

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

  8         2. august                       28. august

  9         30. august                     25. september

 10        27. september                23. oktober

 11        25. oktober                    20. november

 12        22. november                18. december

 

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk