FDDB

Medlemsnyt 8

August 2019

Årgang 35

 

 

Forside:

Ny regering

Relationen mellem borger og kontaktperson

FDDB-Ungdom: Lær tegnsprog og julehygge

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Ny regering

OPLYSNINGEN

Nyt motions-univers på Fuglsangcentret

Nyopførte ældrevenlige boliger ved Solgaven Valby for synshandicappede

Fantomsyn, Charles Bonnet Syndrom

Nyt fra Nota

FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Relationen mellem borger og kontaktperson

FRA FDDB-UNGDOM

Lær tegnsprog og julehygge - FDDBU-weekend 3

FRA LÆSERNE

Tandemcykel sælges

ARRANGEMENTER

Gåtur fra Nordhavn til Christianshavn

Husk temadage om haptiske signaler

Gåtur i Bernstorffsparken

Vi gentager succesen med rådgivningsdag

Hjælpemiddeldage – kom, se, hør og prøv!

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekant-området

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Mindeord om Svend Aage Sundgaard

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

Ny regering

 

Af Jackie Hansen, medlem af Hovedbestyrelsen og Forretningsudvalget

 

Det er næppe gået nogen forbi, at der 5. juni var valg til folketinget, og at Socialdemokratiet senere fik samlet politisk flertal til en mindretalsregering.

 

Jeg håber, at vi i FDDB kan få et fantastisk samarbejde med den nye regering bl.a. med Pernille Rosenkrantz-Theil, som er blevet ny børne - og undervisningsminister, så vi kan sikre at bl.a. døvblinde unge bliver endnu bedre inkluderet i både folkeskole og resten af uddannelsessystemet og får lige vilkår som jævnaldrende. Vi kan også ønske os et tæt samarbejde med Magnus Heunicke, som er blevet sundheds- og ældreminister, omkring flere rettigheder og muligheder for de, der rammes af døvblindhed sent i livet.

 

Vi har haft godt samarbejde med tidligere regeringer, og jeg håber at vi kan få et godt samarbejde med den nye socialdemokratiske regering, vi har fået i landet.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

OPLYSNINGEN

Nyt motions-univers på Fuglsangcentret

 

Af Christian Bundgaard

 

Læst i Dansk Blindesamfunds medlemsblad nr. 10

 

Så står første etape af et nyt udendørs motions-univers færdigt på Fuglsangcenteret. Firmaet Elverdal har i løbet af maj og juni måned knoklet på arealerne bag ved centeret, og nu kan vi byde velkommen til to sideløbende stier: én med gummibelægning og en række ’udfordringer’ undervejs, og lige ved siden af en grusbelagt uden forhindringer. Desuden har vi et anlæg med rutsjebaner og balancebane på stubbe og et område med trampoliner og karruseller. Sidst men ikke mindst har vi etableret et fitness-område, hvor man kan cykle, ro og dyrke anden fysisk udfoldelse under åben himmel.

 

Tanken bag anlægget er, at alle skal kunne finde mulighed for udfoldelse, unge, gamle, stærke og knapt så stærke. Arealerne er godt afmærkede, og vi har forsøgt, at tænke på det meste.

Der er altså ingen grund til ikke at udforske mulighederne og søge de udfordringer, som passer lige netop til dig.

 

Stianlægget begynder omtrent ud for værelse E6 og slutter ved bålpladsen. Faciliteterne er blevet til på baggrund af fondsmidler, og anlægget vil blive udvidet i de kommende år.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

Nyopførte ældrevenlige boliger ved Solgaven Valby for synshandicappede

 

Læst i Dansk Blindesamfunds medlemsblad

 

Boligerne, som stod indflytningsklar i juni, er på to værelser på 71 m2 (bruttoareal) med plads til kørestol. Boligerne har enten altan eller terrasse, og du har mulighed for at have din førerhund med eller have husdyr i bur.

Byggeriet, hvor ældreboligerne ligger, er enkelt og overskueligt og dermed nemt at orientere sig i for synshandicappede.

Byggeriet har elevator og ledelinjer, håndlister, punktskrift-information og ledelys, der kan hjælpe beboerne med at komme rundt i byggeriet. Der er niveau- og barrierefri adgang både ude og inde.

I samme byggeri ligger også et aktivitetscenter for blinde og svagsynede samt plejehjemmet Solgaven Valby.

Bebyggelsen ligger på Følager i Valby lige ved trafikknudepunktet Ny Ellebjerg station, hvor der er adgang til busser, S-tog, regionaltog og på sigt også metro.

 

Hvis du har brug for pleje, kan du modtage hjemmepleje i din ældrebolig. Når du flytter ind, tilbyder plejehjemmet Solgaven i Valby dig mobility-instruktion i, hvordan du kan bevæge dig rundt i boligen og udføre daglige gøremål.

 

Ansøgning om ældrebolig

Hvis du vil søge om en ældrebolig på Solgaven beliggende på Følager, skal du kontakte din lokale visitation. Visitationen vurderer, hvor omfattende dit synshandicap er, og om du kan bo i en almindelig ældrebolig, eller om du har brug for en ældrebolig på Følager.

Når visitationen har vurderet, om du lever op til kravene til en ældrebolig på Følager, får du et brev med en afgørelse.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

Fantomsyn, Charles Bonnet Syndrom 

 

Indsendt af Kari Steffen, Erfaleder Østsjælland

 

Vi havde på FDDBs sommermøde et spændende foredrag: Fantomsyn v/ Elsebeth Mortensen fra IBOS.

 

Der har tidligere været bragt en artikel om emnet her i

Medlemsnyt, men redaktionen synes, det er relevant at bringe

emnet igen, da der er kommet mange nye læsere til siden da.

 

Fra Øjenforeningens medlemsblad Værn om synet,

nr. 4 ∙ december 2010

 

Den tilstand, hvor man som følge af nedsat syn oplever at se syner, kendes i dag som Charles Bonnet Syndrom. Det specielle ved Charles Bonnet Syndrom er, at patienten er fuldt ud bevidst om, at synerne ikke er virkelige. Charles Bonnets Syndrom er derfor ikke et symptom på demenssygdom eller anden psykiatrisk lidelse, men blot en følgetilstand, man som øjenpatient kan opleve, når ens syn er forringet.

 

Man regner med, at ca. 27% af dem, der har alderspletter på nethinden (AMD), oplever at se syner flere gange om måneden eller hyppigere, men tilstanden ses også ved grøn og grå stær samt ved sukkersygeforandringer på øjets nethinde.

 

De syner, man kan opleve ved Charles Bonnet Syndrom, varierer fra lysglimt, mønstre som surrealistiske flydende, farvede firkanter og cirkler til billeder af mennesker, dyr og landskaber. Typisk har man ikke kontrol over, hvornår synerne opstår, eller hvor lang tid de varer. Varigheden for en visuel hallucination kan veksle fra få minutter til flere timer og kan forekomme ved både åbne og lukkede øjne. Desuden er det almindeligt, at det er det samme tilbagevendende tema, man ser. Ser man fx en kat, vil man typisk blive ved med at se katte, der eksempelvis kan ligge oven på fjernsynet.

 

Eksempler fra det virkelige liv

En psykologs patienter fortæller følgende: 

 

- Når jeg mødes med mine logebrødre, bærer vi altid hvide skjorter. Men ved sidste møde havde alle, til min store undren, ’udskiftet’ deres hvide skjorter til stærkt blomsterspraglede skjorter (mand 77 år).
 

- Når jeg sidder i min stol og slapper af, ser jeg Danmarks gamle konger træde ud af væggen (kvinde 82 år).
 

- Når jeg kigger ud af mit stuevindue og ser ned i min have, ser jeg et lokomotiv, der kører tværs igennem haven (kvinde 76 år).
 

- Når jeg ser ned i min baghave, kan jeg se en masse børn, der løber rundt og leger. Det mærkværdige er, at de har samme slags tøj på, som jeg selv gik i, da jeg var barn for over 70 år siden (kvinde 83 år).
 

- Når jeg kigger ud på vejen fra mit køkkenvindue, står der ofte en ko midt på vejen og spærrer for trafikken. I starten var jeg bange for, hvad der ville ske, hvis der kom en bil kørende, og den ikke kom væk fra vejen i tide (mand 79 år).
 

- Når jeg ser over på min nabos hus, er det skotskternet (mand 84 år).
 

- Når jeg ser ud over mine marker en mørk januar dag, bugner markerne af de smukkeste røde tulipaner (kvinde 84 år).
 

- Når jeg står op og tisser og ser ned i toilettet, ser jeg de frodigste og farverige blomster, der slynger sig op af toiletkummen (mand 80 år).

 

Charles Bonnet Syndrom har fællestræk med fantomsmerter. Som vi kan forstå af disse patientberetninger, spænder synerne fra det helt almindelige til surrealistiske billeder. Den egentlige årsag til disse syner er stadig uafklaret, men forskning viser, at den grundlæggende årsag kan sammenlignes med fantomsmerter. Når et menneske eksempelvis kan mærke smerte i et ben, der er amputeret, skyldes det, at hjernen stadig oplever at modtage signaler fra benets nerver. Hvis man skal overføre dette til synet, kan man forklare Charles Bonnet Syndrom med, at hjernen stadig tror, at den modtager synsinformationer fra de millioner af synsceller, der er gået til grunde pga. øjensygdom som fx alderspletter på nethinden osv.

 

Man kender ikke den udløsende årsag til Charles Bonnet Syndrom. Men forskning viser, at ældre mennesker, der enten lever alene, er socialt isolerede, stressede eller inaktive, hyppigere oplever at se syner ved nedsat syn end mennesker, der er aktive og som har et socialt netværk.

 

Charles Bonnet Syndrom er harmløst

Varigheden af Charles Bonnet Syndrom varierer fra få måneder til flere år, men er i øvrigt harmløst. Der findes ingen behandling, men tilbagemeldinger fra patienter viser, at man til tider kan få synerne til at gå væk ved enten at blinke, lukke øjnene eller ved bevidst at fokusere på noget helt andet. Du kan også ændre lysforhold eller lave øjengymnastik. God søvn er også vigtigt. Hallucinationerne kan blive værre ved stress.

 

Hvad der hjælper bedst, skal man selv afprøve, men vigtigst af alt er, at man ikke fortvivler eller bliver bange, hvis man oplever at se syner. Charles Bonnet Syndrom er ikke et symptom på psykisk lidelse eller demens, men blot en konsekvens af, at hjernen spiller os et puds en gang i mellem. Så man må acceptere billederne.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

Nyt fra Nota

 

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Aktuel punktbog i august

 

Jussi Adler Olsen: Offer 2117

Den 8. bog i serien om afdeling Q. Den internationale terror og flygtningekrise spiller denne gang en vigtig rolle. Et foto af en druknet flygtning sætter handlingen i gang. Syreren Assad, der er ansat i afdeling Q, genkender flygtningen og flere andre på billedet. Læserne får kendskab til Assads hemmelige fortid. Forfatteren leverer som sædvanligt et spændende, indviklet og grusomt plot.

 

Punktbog 419438

13 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

 

FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Relationen mellem borger og kontaktperson

 

Af Michelle Johansen, døvblindekonsulent

 

Jeg har længe været optaget af relationen imellem kontaktperson og borger og vil gerne sætte fokus på den relation, der er mellem kontaktpersoners arbejde og borgerne som arbejdsledere.

 

Jeg oplever lige så mange forskellige dynamikker mellem borger og kontaktperson, som jeg kender og oplever mennesker. Alle er forskellige, og den foretrukne måde at kommunikere, ledsage og beskrive på kan derfor være forskellig, alt efter hvem vi er. Der er dog én ting, der er fælles for os alle, når vi har et menneske tæt på livet, og det er, at der opstår en relation til dette menneske.

 

Når vi får en relation til et andet menneske kan det ikke undgås, at vi skal navigere imellem det, der populært kaldes ’de tre p’er’.

Det står for: den Professionelle, den Personlige og den Private sfære.

 

Hvordan er borgerens relation til sin kontaktperson?

Er det en professionel relation? Eller er den snarere privat?

Hvad vil det sige at være i en professionel relation til sin kontaktperson? Og hvor er grænsen mellem professionel og privat?

Har det overhovedet en betydning, om det er det ene eller det andet?

Jeg svarer på spørgsmålene om lidt, men først lidt om de tre sfærer og roller. 

 

Den professionelle rolle

Denne rolle kan måske genkendes hos en læge på en ambulant hospitalsafdeling. Lægen stiller patienten en række spørgsmål, og patienten svarer så fyldestgørende han/hun kan, hvorefter patienten får en diagnose, ny tid eller henvisning. Der er en metodisk og analytisk tilgang.

Al overflødig kommunikation er skrabet væk, og der er kun fagligt og sagligt indhold.

Når mennesker på denne måde bliver for professionelle og ikke inddrager noget som helst personligt, bliver relationen ofte tam eller føles ligegyldig for den anden part.

 

Den personlige rolle

Det er her, vi bidrager med vores personlighed, adfærd og sociale identitet, altså vores humor, måde at kommunikere på, vores selvindsigt, situationsfornemmelse og empati. Når det personlige får en plads sammen med den professionelle rolle, føler vi os mere inddraget som mennesker. Det er også, når den personlige rolle inddrages, at vi får en fornemmelse af, at fx en kontaktperson er autentisk, fordi der er en overensstemmelse mellem det de udviser og den de er.

 

Den private rolle

Den private rolle er, som overskriften antyder, alt det der er i vores private liv – og som ikke bør blandes med det professionelle.

Hvis en borger fx skal til møde, det kan være om skift af bolig, om støtte eller andet, og sagsbehandleren begynder at snakke om, at hun også kender den skole, borgeren engang gik på – om han eller hun kender en der hedder Kim? Sagsbehandleren er gift med Kim og fortæller længe og meget om deres hjem, forhold, økonomi og andet.

Borgeren ender med at gå derfra med en masse unødig viden, og det var måske en smule ubehageligt – for hvad siger man lige til al den information?

 

Der kan opstå lignende situationer i forhold til en kontaktperson. Måske kontaktpersonen fortæller om sine børn, børnebørn eller sygdomme. Det kan være, kontaktpersonen deler sine erfaringer om en lignende sag eller kommer med sine subjektive holdninger og meninger om sager.

 

Det at dele historier kan man godt gøre uden at blive for privat. Kontaktpersonen kan godt fortælle, at han/hun har børnebørn, og hvor gamle de er – men ikke om problemer, udfordringer og så videre. Så bliver relationen pludselig privat, sådan som man normalt ville have det med en ven eller veninde. Og det er kontaktpersonen jo ikke. 

 

Hvis vi kender hinanden godt, bliver vi glade, når vi bliver inviteret inden for i hinandens private sfære, så deler vi historier og fortællinger med hinanden. Det er dog ikke hensigtsmæssigt, når vi gør det i en professionel relation. Altså når det er et arbejde.

 

Arbejdsrelationen

Kontaktpersonen udfører et stykke arbejde, og relationen bør derfor være professionel. Når vi som mennesker bliver for tætte og private, kan vi mene at ’vi ved bedst’. Vi bliver for følelsesmæssigt involveret og hører måske slet ikke det, den anden siger.

 

Måske borgeren har oplevet, at kontaktpersonen siger ja eller nej til noget på borgernes vegne, fordi kontaktpersonen mente, det var til borgerens bedste. Men det bør man ikke i en professionel relation.

 

Borgerens relation til kontaktpersonen er professionel, og borgeren er arbejdsleder. Det vil sige, at det er borgeren, der bestemmer, hvad han eller hun ønsker, der bliver sagt, og hvad der ikke skal siges til møder med videre. Kontaktpersonernes arbejde som øjne og ører for borgeren fordrer, at der er dialog og løbende refleksion over samarbejdet og samspilet. Det kan man læse mere om i Kontaktpersonhåndbogen.

 

Kontaktpersonen er uden tvivl en væsentlig del af nogles hverdag og for andre helt uvurderlig. Derfor er det så vigtigt, at man løbende taler om, hvordan man arbejder sammen i praksis, så det bedst mulige samspil og samarbejde opnås.

 

Jeg vil gerne slå et slag for, at vi fremover reflekterer i fællesskab over, om relationen er hensigtsmæssig. Relationer er heldigvis dynamiske og flydende størrelser, så de ændres hele tiden – og det er kun godt at tale om det og reflektere over det.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

 

FRA FDDB-UNGDOM

 

FDDB-ungdom er for dig, der har syns- og hørenedsættelse

og er mellem 15 - 35 år

 

Lær tegnsprog og julehygge - FDDBU-weekend 3

6.-7. december

 

Sommeren er ved at rinde ud, og vi håber, I har nydt det skiftende danske sommervejr og/eller udenlandske himmelstrøg.

 

Vi blev desværre snydt for en Nordisk Ungdomslejr i år, så vi har i FDDBU-udvalget planlagt en ekstra weekend.

 

Har du altid drømt om at lære lidt tegnsprog? Blot så du selv kan hilse på foreningens tegnsprogsbrugere? Nu har du chancen.

I FDDBU-weekend 3 har vi inviteret en tegnsprogsunderviser, der viser os basale tegn til kommunikation.

Sæt et stort X i kalenderen 6.-7. december.

Kom og lær tegn, leg med tegn samt hør mere om tegnsprog, taktil-tegnsprog og haptiske signaler. Weekenden kombineres med julehygge.

For dig, der kan tegnsprog - tøv ikke med at tilmelde dig, vi har brug for din hjælp til at kommunikere rundt, og der er altid tid til socialt samvær.

Mere info om tilmelding og program i næste Medlemsnyt.

 

Varme hilsner

Nadia, Nicoline, Destin, Anders og Ditte

 

Du er altid velkommen til at kontakte FDDB for spørgsmål eller lign.

Send en mail til: fddb@fddb.dk

 

Find os på www.fddbu.dk eller på facebook under FDDB – Ungdom

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Tandemcykel sælges

 

Gitane tandemcykel herre/herre letvægtscykel sælges.

Cyklen er i fin stand, har håndbremser og fem udvendige gear, fartmåler og distancemåler.

Pris 2.000 kr.

Kontakt Margit Birch

Tlf. 38 19 45 37

Mobil 27 39 53 09

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Gåtur fra Nordhavn til Christianshavn

Torsdag 5. september

 

Torsdag 5. september mødes vi på Nordhavn station kl. 11 og går via kysten til Langelinje. Vi spiser vores medbragte madpakker undervejs. Derefter går vi videre til den nye bro – for gående og cyklister – til Christianshavn, hvor vi drikker kaffe med kage. Døvblinde betaler kun 30 kr.

FDDB betaler udgifter for ledsager.

Sidste frist for tilmelding er mandag 2. september til Ella på:

ellaella@mail.tele.dk  

eller til Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69

Husk at give besked, hvis du bliver forsinket. 

Kom og vær med og nyd den gode friske luft fra havet.

Gåturshilsen fra Ella

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

Husk temadage om haptiske signaler

VEST: Tirsdag 17. september

ØST: Torsdag 19. september

 

Der er stadig enkelte pladser tilbage på temadagene om haptiske signaler. I Vest er det tirsdag 17. september, og i øst torsdag 19. september. Læs mere i Medlemsnyt 6 eller på www.fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

Gåtur i Bernstorffsparken 

Torsdag 26. september

 

Vi går stille og roligt, og turen er cirka 6 kilometer.

Vi mødes på Gentofte station kl. 11.

Vi går en tur rundt i Bernstorffsparken og forbi Bernstorffs Slot.

Vi finder et sted, hvor vi kan spise de medbragte madpakker.

Inden vi slutter på Gentofte station, drikker vi kaffe med kage på en cafe.

FDDB betaler for ledsagernes kaffe og transportudgifter.

Tilmelding senest mandag 23. september til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Husk at give besked hvis du bliver forsinket.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

Vi gentager succesen med rådgivningsdag

Fredag 27. september

 

Næste rådgivningsdag for tegnsprogsbrugere i Fredericia-området er fredag 27. september.

 

Er du tegnsprogsbruger og synshæmmet?

Bor du i Fredericia-området?

Så vil FDDB gerne invitere dig til en særlig rådgivningsdag.

 

En FDDB-rådgiver er klar til at svare på spørgsmål inden for døvblindeområdet. Du kan få en samtale alene med rådgiveren. Du kan blive hjulpet til at få den rigtige hjælp og rådgivning, og fx få mere at vide om arrangementer i FDDB. FDDB-rådgiveren kan hjælpe dig. Alle spørgsmål er velkomne.

 

En af FDDBs IKT-instruktører er også på mødet og kan hjælpe med tekniske løsninger og anden hjælp, der kan gøre det nemmere at kommunikere. Du vil møde andre tegnsprogsbrugere, der også er synshæmmede. Vi serverer kaffe og kage.

Dato: Fredag 27. september kl. 13.30 - 15.30

Sted: Kirkesalen på Ulleruphus, Lumbyesvej 28D, Fredericia

Tilmelding senest 16. september via kalenderen på www.fddb.dk eller tlf. 36 38 85 92

fddb@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

Hjælpemiddeldage – kom, se, hør og prøv!

 

Vest: Torsdag 31. oktober

Øst: Onsdag 13. november

 

Telekom holder to dage med hjælpemidler, hvor forskellige firmaer vil vise de mange muligheder, der findes, og som de kan tilbyde.

Der vil også være mulighed for en snak med en medarbejder fra Telekom.

Det foregår således, at man selv bevæger sig rundt mellem de forskellige stande i løbet af dagen.

Der vil være åbent begge dage kl. 10.30 - kl. 16.00.

Der vil være kaffe/te/vand samt frokost ca. kl. 12.00

 

Tid og sted

Hjælpemiddeldage holdes:

Vest: Torsdag 31. oktober på FSC, Søndermarksvej 150, Fredericia

Øst: Onsdag 13. november i H-Huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

 

Telekom sørger for tolke ved standene.

Refundering af transportudgifter efter billigste transportform.

 

Tilmelding

Tilmeldingsfrist til arrangementet i vest: 20. oktober

Tilmeldingsfrist til arrangementet i øst: 1. november

Brug elektronisk tilmeldingsskema i kalenderen på FDDBs hjemmeside eller send en mail til Bitten på:

bitten@fddb.dk

eller ring på:

tlf. 36 38 85 86

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne. Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

Bornholm

Dato: Onsdag 25. september kl. 12.30 - 16.00

Sted: Sagahuset

Emne: Haptisk leg og spil ved Gerd Nielsen

Alle, der ønsker at blive hentet og kørt hjem igen, skal huske at give besked til Anvör eller Ole.

Mange hilsner Anvör

Mobil 22 56 93 81

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 3. september 

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: En livshistorie. Vores egen Henrik A.C fortæller om sit liv og de store forandringer, der er sket for ham undervejs fra barn til midt i livet.

Tilmelding til Susanne:

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

Vel mødt og på kærligt gensyn!
Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

København Nord

Dato: Fredag 27. september kl. 10.30 - 12.45

Sted: Rymarksvej 1, Hellerup

Emne: Foredrag ved Andreas Petersen, manden som kan efterligne alle fuglestemmer, også lommelærken (smiler)

Jeg ringer som jeg plejer til hver af jer søndag før mødet.

Vi glæder os til at være sammen med jer.

Hvis I har spørgsmål, eller selv vil melde jer til mødet, så ring til Linda.

Tlf. 25 11 05 75

Arne tlf. 45 85 94 19

Venlig hilsen og mange gode tanker

Linda og Arne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

København Vest

Dato: Mandag 7. oktober kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Erfaringsudveksling om at bruge frivillige hjælpere, kontaktpersoner og tolke.

Tilmelding senest søndag ugen før på tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Vi håber på en god debat.

Hilsen Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 24. september kl. 14 - 16

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Foredrag af Gitte Dueholm om Kirkens Korshærs arbejde.

Tilmelding senest torsdag før mødet på:

Tlf. 50 58 87 45

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 6. september kl. 13.30 - 16.00

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse

Emne: Oplæg omkring Sanacan.dk af Venesa

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

Bedste hilsner fra

Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Storstrøm

Dato: Mandag 9. september kl. 13 - 15

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F.

Emne: Oplæg af Anni Andersen om sin opvækst på Falster samt myter og historier fra lokalområdet.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfa-mødet. Ellers kan der tilmeldes på:

Tlf. 20 27 70 11

Pris: 30 kr. til kaffe og kage.

Jeg glæder mig til at se jer.

Mange hilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Fyn

Dato: Onsdag 25. september kl. 12.45 - 15.15

Sted: Seniorhuset, Toldbodgade 5-7, Odense, Lokale 1. 

Emne: Hofleverandør af østers og øregas! 

Besøg og historier fra Palle Jensens liv. 

Pris: 30 kr. pr person. 

Til de der har lyst, kan vi mødes til køb-selv-smørrebrød i caféen kl. 12. 

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 17. september på:

Tlf. 25 11 63 77

gittepug@stofanet.dk

Mange hilsner fra Gitte 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 4. september kl. 13 - 16

Sted: Tegnsproghuset, Egeskovvej 5, Fredericia

Emne: Filip Verhelst fortæller om sin barndom i Belgien og sit arbejde på Castberggård. Kom med og hør hvad han vil fortælle.

Hilsen fra Eva

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 4. september kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Erika og hendes mand, som begge er døve, kommer med to hørehunde.

Tlf. 74 52 58 29

Mange hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 3. september kl. 13.30 - 15.30 starter vi efterårets række af erfamøder.

Sted: Vindrosens lokale 4 på 2. sal., Exnersgade 4, Esbjerg

Emne: Vi får besøg af Inga Pedersen, som vil fortælle os om,

hvordan det var at vokse op som barn af døve forældre.

Jeg ringer og hører, hvem der kan komme.

Med venlig hilsen

Erik Kiørbye

Tlf 75 13 12 28

kiorbye@esenet.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 18. september kl. 12.00 - 15.15

Sted: Fuglsangscentret, Søndermarksvej 150, Fredericia. 

Emne: Frokost og introduktion i måltidsteknikker. Anette Bjerre vil udfordre os alle i at mestre vores synstab og lette besværlighederne i spisesituationerne. 

Pris: 40 kr. pr person.

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 3. september på:

Tlf. 25 11 63 77

gittepug@stofanet.dk 

Mange hilsner fra Gitte 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 24. september kl. 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28. stuen lokale 02, Aarhus C

Emne: Vi skal hygge os. Nye medlemmer er velkomne.

Tilmeld jer senest 8 dage før af hensyn til kaffe/brød til 30 kr.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det, men ønske om dette skal ske 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfa-leder

Niels Henrik Jørgensen

mobil 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 16. september kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Døvblinde-banko

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Tlf. 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Dato: Mandag 2. september kl. 12.30 – 15.00 og ellers forsøger vi at mødes 1. mandag i måneden i en lige uge.

Vi mailer gerne sammen vedr. mødedatoer.

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10, Aarhus C.

Ses vi – ja vi gør!
Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil: 25 77 28 24

ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil: 31 13 60 94

naestformand@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Nordjylland

Dato: Fredag 13. september kl. 10 - 13

Sted: Torvesalen, Foreningernes Hus, Torvet 5, 1.sal, Nørresundby

Emne: Vi får besøg af Sarah Juul Buckspan fra FDDBs sekretariat. Hun vil holde oplæg om ensomhed og isolation og fortælle om et projekt, hun tidligere har arbejdet på, som var med til at forebygge ensomhed blandt ældre.

Velkommen tilbage efter sommerferien. Glæder mig til at se jer igen (smiler).

Tilmelding/afbud: Husk at melde til eller fra senest mandagen før mødet på:

Mobil 22 50 77 61

erfa-nordjylland@hotmail.com

På glædeligt gensyn fra erfaleder

Mia Winther

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

NAVNE

 

Under fødselsdage nævnes alle runde fødselsdage fra 10 år og opefter. Fra 70 år nævnes alle runde og halvrunde, dvs. 70, 75, 80, 85 etc.

 

Fødselsdage

 

95 år

Simon Larsen, Faxe

Født 13. september 1924

 

85 år

Per Andersen, Valby

Født 3. september 1934

 

85 år

Kjeld Gyldelsø, Nykøbing F

Født 16. september 1934

 

85 år

Arne Jensen, Asaa

Født 29. september 1934

 

75 år

Karin Sickmann Ransborg, Børkop

Født 21. september 1944

 

70 år

Jan Friis, Slagelse

Født 13. september 1949

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

Dødsfald

 

Inger Jørgensen, Nørre Alslev

Født 26. august 1924, er død.

 

Arne Bæk, Nyborg

Født 26. juli 1939, er død.

 

Henrik Raagaard, Helsingør

Født 30. december 1965, er død.

 

Mikkel Lysholt Hauth, Hørsholm

Født 18. juli 1997, er død.

 

Ingrid Andersen, Taulov, Fredericia

Født 22. juli 1937, er død.

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

Mindeord om Svend Aage Sundgaard

 

Af Birgit Larsen

 

Svend Aage Sundgaard er sovet stille ind den 19. juli 2019 godt 91 år gammel. Det er en stor personlighed, som Foreningen Danske Døvblinde må sige farvel til. Mange af foreningens medlemmer har i dagene efter Svend Aages død givet udtryk for mange gode minder, de har haft med Svend Aage, dels i hans virke som forstander på DøvBlindeHjemmet i Nærum og dels som frivillig i Foreningen Danske DøvBlinde, hvor Svend Aage i en menneskealder har gjort en utrættelig indsats for døvblindesagen.

 

I 2012 blev Svend Aage udnævnt som æresmedlem af FDDB. I næsten et halvt århundrede arbejdede Svend Aage for døvblinde og døvblindesagen med stor indsats og engagement.

 

Der er mange døvblinde, som husker Svend Aage, der allerede tilbage i tresserne, sammen med andre ildsjæle, arrangerede bl.a. sommerstævner for døvblinde. Samtidig var Svend Aage en god hjælp i forbindelse med stiftelsen af Foreningen Danske DøvBlinde tilbage i 1987.

 

Tankerne går til Svend Aages to sønner og deres familier.

 

Æret være Svend Aage Sundgaards minde.

Foreningen Danske DøvBlinde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse    

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

  9         30. august                     25. september

 10        27. september                23. oktober

 11        25. oktober                    20. november

 12        22. november                18. december

 

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk