FDDB

Medlemsnyt 9

September 2019

Årgang 35

 

 

Forside:

Konference om døvblindhed i Sverige 

Pårørendekursus

Sundheds- og madlavningskursus

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Døvblinde fik ikke lov at stemme med egen hjælper

Kvindenetværk i Budapest

OPLYSNINGEN

Nye regler for handel på internettet

Individuel handicapkørsel til blinde og stærkt svagsynede

Nyt fra Nota

FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Konference om døvblindhed i Sverige

FRA LÆSERNE

En fed Action-weekend

Fantastisk vandretur i Svanninge Bakker ved Fåborg

I har udvidet min horisont

ARRANGEMENTER

Til nye beboere på Følager

Pårørendekursus: Praktisk støtte i hverdagen

Sundheds- og madlavningskursus

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord

København Vest

Sjælland tegnsprog

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekant-området

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Midt- og Nordjylland tegnsprog

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

Døvblinde fik ikke lov at stemme med egen hjælper

 

Af Peter Ryberg, medlem af Hovedbestyrelsen

 

I forbindelse med valget i maj måned var der flere FDDB-medlemmer, som oplevede noget ubehageligt, da de ville afgive brevstemme. De blev nemlig nægtet at stemme kun med deres egen udpegede hjælper. I stedet blev de tvunget til at have valgtilforordnede med inde i boksen.

 

På vegne af tre medlemmer skrev FDDB en klage til de tre forskellige kommuner, hvor de havde oplevet problemet.

Vi skrev blandt andet til kommunerne, at det er en unødvendig og ydmygende situation, at man skal diskutere på valgstedet, om reglerne siger det ene eller det andet. Vi foreslog dem, at de inden næste valg får opfrisket reglerne for valgtilforordnede og særligt understreger, at borgere med synshandicap (og tilstødende hørehandicap) skal have mulighed for at afgive deres stemme kun med egen udpeget hjælper.

Det er en grundlæggende demokratisk ret at kunne afgive sin stemme hemmeligt. Vi skrev også, at vi gerne ville give deres borgere en undskyldning fra dem, hvis de ønskede det. Alle tre kommuner skrev tilbage, at de beklagede det, der var sket, og at vi gerne måtte videregive en undskyldning. De forsikrede også om, at klagen indgik i deres evaluering og uddannelse af medarbejdere og tilforordnede, så det ikke skulle gentage sig.

Jeg synes det er et godt eksempel på, at vi som forening kan skabe opmærksomhed, når døvblinde bliver behandlet forkert. Nogle gange kan det føles ubehageligt selv at skulle klage over dårlig opførsel, og så kan det være rart, at man ikke står alene. I mange tilfælde kan det også virke stærkere, når vi som forening står bag.

Så tak til vores medlemmer, fordi I gav os lov til at gå videre med klagerne. I har både hjulpet os med at blive opmærksomme på, hvordan vi kan hjælpe døvblinde med selv at være forberedt til næste valg, og I har hjulpet andre, der kommer på valgstederne i jeres kommuner til at få deres ret til et hemmeligt valg.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Kvindenetværk i Budapest

 

Af Raziye Acili

 

Jeg var i starten af juni i Budapest sammen med FDDBs næstformand Bjarne Hvidsten. Bjarne var afsted som FDDB-delegeret, imens jeg som kvinde fik lov at repræsentere FDDB i forbindelse med det 3. Døvblinde Kvinders Forum, der blev holdt ved samme lejlighed.

 

Det var en spændende dag, jeg fik med Kvindernes Forum. Der blev talt meget om feminisme. Hvad der overraskede mig, var at feminisme-bevægelsen kan spores helt tilbage til den første feministiske bølge i 1890 - 1920 under overskriften KVINDERS RETTIGHEDER, som handler om stemmeret til kvinder.

 

Den anden feministiske bølge var i 1960 med temaet VALGFRI REPRODUKTION OG LIGELØN NU. Det handlede om ligestilling i hjemmet, kønsopdeling, vold og seksuel vold i hjemmet.

 

Den tredje feministiske bølge handlede om, hvordan sociale aspekter som fx race havde indflydelse på mulighederne for ligestilling. Et slogan dengang var: FEMINISME ER IKKE HVIDE MENNESKERS PRIVILEGIE. VI KAN ALLE VÆRE MED!

 

Den fjerde bølge i feminist-bevægelsen er opstået med den mediestorm, der har været – og stadig er – i forbindelse med #MeToo-bevægelsen, som opstod i 2012.

Det er en ny slags ’online-feminisme’, der er opstået, fordi alle har adgang til internettet. Derfor eksploderede bevægelsen i mange lande på tværs af kontinenter. Online-feminismen har været et socialt vendepunkt for feminismen, for den kan tilgås af alle, uanset race, social baggrund etc. Også politikere kan bruge online-feminismen. 

 

Vera Mero fra Ungarn holdt et oplæg i Kvindernes Forum om feminisme. Hun sagde, at der måske kommer en ny femte bølge, en døvblinde-kvindebevægelse. Vi fik alle et smil på læben. Men det kunne da godt være, at der sker noget en skønne dag i fremtiden. Hvem ved?

 

Vi fik også at vide, at i 1975 strejkede 90 % af de islandske kvinder for ligeløn. Det holdt kun en dag. Derefter fik de samme løn som mænd. Og dermed beviste de, at man slet ikke kunne undvære kvinderne på arbejdsmarkedet. 

 

Deafblind Women Movement (Døvblindes Kvinde-bevægelse) holdt også et oplæg og viste os statistik over, hvor mange døvblinde mænd der sidder i bestyrelser, hvor mange formandsposter etc. de har sammenlignet med kvinder.

 

På det punkt lå alle os af hunkøn desværre lavt og var i fåtal i de fleste lande. Jeg vil ikke gå nærmere ind på det område, for så bliver denne artikel bare til en hel roman!

 

Jeg vil runde af med at fortælle jer, med glad hjerte, at jeg havde en kæmpe oplevelse med at deltage i dette forum. Jeg fik nye venner og havde mange små morsomme oplevelser med hjem i bagagen.

 

Jeg vil også understrege vigtigheden af, at vi kvinder deltager i den slags arrangementer fremover, da det giver mening, og da vi jo også gerne vil være med til at bevare ligestilling mellem kønnene. Og mænd skal ikke have lov til at erobre verden uden os kære kvinder – det er sagt med et glimt i øjnene!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

OPLYSNINGEN

Nye regler for handel på internettet

 

Af Niels Henrik Jørgensen, Telekommunikation  

 

Fra 14. september er der kommet nye regler for sikkerhed, når man handler på internettet. Man skal godkende sin betaling med et ekstra element.

 

Ved handel i fysiske butikker er det pinkode og brugen af chip, der udgør det ekstra sikkerhedsmæssige element. På internettet vil du nu i højere grad end tidligere opleve, at du skal godkende din betaling med fx en SMS-engangskode. Hvis der ikke er brugt to elementer til at godkende betalingen, må betalingen som udgangspunkt ikke gennemføres.

 

Dette besværliggør selvfølgeligt handel på nettet, men skal ses som et led i at forhindre misbrug af Visa/Dankort, hvis man har mistet det. Betalinger på under 225 kroner på nettet kan være undtaget de nye regler. Det samme kan betalinger i fysiske butikker på op til 375 kr., hvis du betaler med kontaktløst kort. Her er det ekstra sikkerhedselement, at man kan blive bedt om pinkode eller chip.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Individuel handicapkørsel til blinde og stærkt svagsynede

 

1. juli 2018 trådte loven om individuel handicapkørsel i kraft. Med lovændringen var det ikke længere kun bevægelseshæmmede, men også blinde og stærkt svagsynede, der fik adgang til individuel handicapkørsel. På opfordring fra FDDBs rådgivere bringer vi her igen retningslinjerne for at bruge ordningen:

 

Individuel handicapkørsel er et supplement til den almindelige offentlige transport. Transporten udføres af dit lokale trafikselskab, og der køres med taxa eller minibusser. Der er ofte flere passagerer med i vognen, men du betaler kun for den direkte tur man ville køre, hvis du var alene i bilen. Der køres fra gadedør til gadedør.

 

Optagelse i ordningen

Det er kommunerne, der godkender (visiterer) blinde og stærkt svagsynede til ordningen. Du skal derfor henvende dig til kommunen for at ansøge om at få bevilget individuel handicapkørsel. Kommunerne kan bruge Dansk Blindesamfunds medlems-, rejse- og ledsagerkort eller rejsekort udstedt af Dansk Blindesamfund som gyldig dokumentation for, at en ansøger er berettiget til at benytte ordningen. Kommunen kan også vælge at bruge anden dokumentation på, at ansøger er blind eller stærkt svagsynet.

 

Kørselsformål

Du kan køre til fritidsformål. Det kan fx være indkøb, familie/vennebesøg, bibliotek, frisør og lignende. I nogle kommuner også til privat fysioterapeut og genoptræning i kommunen. Du kan ikke bruge ordningen til kørsel til hospital, heller ikke hvis det er fordi, du skal til genoptræning. Her gælder som udgangspunkt reglerne om siddende patientbefordring, som er en anden ordning. Ved kørsel til læge gælder som udgangspunkt også andre regler, som er forskellige fra kommune til kommune, og der er ofte forskel på, om du er pensionist eller ej.

 

Kørselsomfang

Du bevilges som udgangspunkt 104 enkeltture pr. kalenderår. Nogle kommuner bevilger flere ture fx internt i kommunen. Der kan ikke spares op fra år til år ved ubrugte ture.

 

Pris

Du skal betale en kilometertakst for hver enkelt tur. I nogle kommuner er der også et årligt abonnementsgebyr.

 

Hjælpemidler

Du kan have kørestol, rollator og lignende med.

 

Ledsager

Du kan medtage ledsager og andre fx børn. Der er forskel på, hvor meget, og om der tages betaling for ledsagere og andre i de forskellige kommuner. Husk at spørge om du kan få bevilget gratis ledsager i handicapkørslen, når du ansøger kommunen om at komme med i ordningen. Førerhunde kan medtages uden betaling.

 

Find mere information på www.fddb.dk

På FDDBs hjemmeside har vi lagt links til lokale trafikselskaber, hvor du kan læse mere om ordningen i dit område.

Klik ind på www.fddb.dk og scroll ned ad siden eller tab dig frem, til du kommer til punktet Samling af nyttig viden og links.

Klik på den.

Her finder du vejledningen og nederst finder du links til trafikselskaberne.

Oplever du problemer med at blive visiteret til ordningen, hører FDDBs juridiske konsulent Zen Donen gerne fra dig på zen@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nyt fra Nota

 

Lukket for personlig betjening 4 og 7. oktober

Af Lena Ellersgaard

 

Da Nota flytter til Nakskov, har vi lukket for personlig betjening fredag 4. og mandag 7. oktober. Man kan stadig få adgang til bøger fra Nota bibliotek på www.notabibliotek.dk og via app’en Nota Bibliotek.

 

 

 

 

Aktuel punktbog i september

Af Lene Wagner, bibliotekar

 

Dy Plambeck: Til min søster

Moderne og barsk fortælling om to søstre, der hver for sig slås med problemer fra fortiden. De tager sammen til Sverige, hvor søstrene kommer tættere på hinanden og deres fortid. Bogen er detaljeret i beskrivelserne af seksualitet, vold og galskab.

 

Punktbog 419493

6 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FRA DØVBLINDE-KONSULENTERNE

Konference om døvblindhed i Sverige

 

Ved døvblindekonsulenterne

 

Der var mange forskellige emner på konferencen ’Haptisk kommunikation – at bryde barriererne for inkludering og deltagelse’, som fandt sted 22. august på Borås Universitet i Sverige.

 

Konferencen var arrangeret som en del af EU-projektet SUITCEYES, som vi tidligere har skrevet om i Medlemsnyt. Projektet har fået 18 mio. kroner til at udvikle muligheder for personer med døvblindhed for at få information om omgivelserne via signaler fra for eksempel tøj, såkaldt smarte tekstiler.

 

De fem universiteter, der deltager i projektet er nu snart halvvejs gennem projektet og havde derfor arrangeret en konference, hvor der både var forelæsninger om emner med relation til døvblindhed og præsentationer af de foreløbige resultater. Vi vil her fokusere på det, der foregår i projektet SUITCEYES.

 

Det er blandt andet ideen bag haptiske signaler, der har givet inspiration til tankerne i projekt SUITCEYES om at kunne give personer med døvblindhed let opfattelig information om omgivelserne via smarte tekstiler.

 

Der er som nævnt fem universiteter, som arbejder på hver sin del af projektet. Et af stederne udvikler man tøj, der har vibratorer i ryggen, som skal overføre information til personen, der bærer det.

Et andet sted arbejder man på at udvikle systemer til videogenkendelse af ting og personer, som et kamera peger på.

 

Et tredje sted har man fokuseret på brugergruppen og gennemført 85 interview med personer med døvblindhed om deres dagligdag og deres tanker om, hvad de kunne ønske sig af et sådant projekt. Resultaterne af denne undersøgelse vil blive offentliggjort på et senere tidspunkt.

 

I den kommende del af projektet skal alle disse dele samles. Det bliver tydeligvis en stor opgave, som det bliver meget spændende at følge frem til projektets afslutning i udgangen af 2020.

 

Ole Mortensen, som er kommunikations-konsulent på CFD og projektleder på projektet om e-læring til kontaktpersoner, er med i en følgegruppe til projektet SUITCEYES.

Ole sørger blandt andet for, at døvblindekonsulenterne får viden om, hvad der foregår i projektet. Vi vil gerne give denne viden videre til alle jer læsere af Medlemsnyt.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FRA LÆSERNE

En fed Action-weekend

 

Af Nadia Hussein

 

Jeg har fået æren at skrive om Action-weekenden.

 

Hele action-holdet skulle mødes på Fredericia Banegård, hvorfra vi sammen tog mod Fuglsangcentret. Jeg havde set frem til denne weekend, fordi programmet lød spændende, da det bød på nye og anderledes oplevelser. Weekenden skulle bruges på at være action-helte!

 

Der var action fra dag ét. Vi startede med at lege ’Fangerne på Fortet’.

 

Jeg var ikke særlig begejstret for tanken. Jeg troede, det ville blive for besværligt og bøvlet og kræve for mange af mine ressourcer. Men sådan var det slet ikke! Med teamwork fra holdet og hjælp fra vores døvblindetolke, blev det til en stor spændende leg, hvor vi skulle gennemføre forskellige aktiviteter. Jeg var særligt glad for vores teamwork. Vi brugte hinanden dér, hvor vi var stærkest. Nogen var bedst til matematik, en anden til at gå på glasskår med bare fødder, og en helt tredje til kriblende mus! Det var pigerne mod drengene – vi kæmpede, vi grinte og vi blev drivvåde!

Til sidst vandt pigeholdet, men drengene gjorde det nu også godt. Peter Ryberg fra drengeholdet vandt en særlig pris for sin måde at handle på under legen. Han modtog en tigerbamse som præmie.

 

Solen bagte, og vi nød den sidste del af aftenen ude ved bålpladsen. Her stod flammerne højt, mens vi drak vores sodavand og sludrede til solen gik ned. Jeg var træt på den gode måde. Mærket af den gode oplevelse og alle de indtryk, jeg havde fået i løbet af dagen.

 

Brandmand for en dag!

I dag skulle vi være brandmænd. Vi fik en grundig forklaring om, hvordan man som brandmand skal agere i farlige situationer. En brandmand slukker ikke kun ilden. En brandmand giver også hjertemassage, og det lærte vi metoder til. Her handler det om at ’Se, lytte og føle’. Døvblinde er udfordret på syn og hørelse, men så må vi føle!

 

Mærk efter om hjertet slår, føl efter om der kommer luft.

Vi fik selv lov til at prøve det af på en dukke og på hinanden.

Igen syntes jeg først, det var lidt grænseoverskridende, men da jeg først gik i gang, glemte jeg alt om det. Jeg blev mere og mere bidt af det, og det næste jeg skulle prøve var at slukke en brand!

Jeg kom i uniformen og hjelmen og var klar til at skylle alle der kom på min vej! Igen kæmpede vi, grinede og blev meget våde.

 

Til sidst kom vi op i liften, som brandmænd bruger, når de skal op i højden. Jeg nød den smukke udsigt. Det er bare en anden verden, når man er oppe i højderne.

 

Om aftenen stod festmiddagen på en lækker mexicansk buffet. Jeg spiste, til jeg kunne trille ind på værelset. Dagen efter ventede endnu en dag med action og fart over feltet.

 

Søndag skulle vi lære at skyde med pistol. Reglen var, at vi ikke måtte skyde nogen – kun sigte efter skiven.

På skiven var der en sort farvet cirkel i midten. For at ramme den sorte cirkel skulle vi sigte lige under den sorte cirkel, hvor der stod et 6-tal. Jeg kunne ikke se tallet med den afstand der nu var, men jeg kunne se den sorte cirkel og havde derfor en nogenlunde fornemmelse af, hvor jeg skulle ramme.

 

Det giver et ryk i én, når man skyder med en pistol, og da jeg er en lille størrelse, var det bedst, at jeg kun øvede på den mindre pistol, fremfor den noget større, som jeg ikke ville kunne kontrollere. Nogle gange ramte jeg skiven og andre gange ikke. Jeg skød blandt andet en gren ned.

 

Da lyden af skuddet kan være ret højt, skulle vi også bære høreværn for at beskytte vores hørelse – den vi nu har tilbage.

Solen skinnede højt, og man kunne høre mange brag i baggrunden. Mit dyrehjerte blev berørt. Jeg skulle nu skyde med pile!

Jeg fik en Robin Hood bue og var klar med en pil. Jeg kunne føle og mærke, hvordan pilen skulle sidde i buen. Buen var godt tung! Skiven, som jeg skulle ramme, havde forskellige farver i cirkler, så det var bare med at ramme. Det krævede virkelig koncentration. Jeg kunne ikke se, hvis jeg ramte skiven, men jeg kunne til gengæld høre, om jeg havde ramt.

 

Jeg var til sidst mæt af alle de oplevelser, og mine sanser var brugt godt op. Det var en forrygende weekend med masser af frisk luft, seje døvblinde og fede oplevelser. Tak til Sandie Roland Tvergaard og Henrik Jørgensen for at planlægge sådan et arrangement.

 

I var meget gode til at tage rollen som ledere. Dog vil jeg sige, at I også skal huske at tænke på jer selv. Selvom I har arrangeret hele weekenden, skal I som døvblinde og medlemmer også give jer selv lov til at deltage på lige fod med de tilmeldte.

Stor klapsalve til Sandie og Henrik!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fantastisk vandretur i Svanninge Bakker ved Fåborg

 

Af Anina Belise Pouls

 

På FDDBs vandrekursus sidst i august fik alle en hjertelig velkomst af Gerd og Søren, da vi indtog Fuglsangcentret. Der blev givet informationer om alt det praktiske. Derefter gik vi en lille tur på 4 - 5 km rundt i Fuglsang-skoven.

 

Om aftenen kom Jesper, som skulle være guide på turen. Jesper fortalte om området, og om hvor vi skulle vandre. Så var det godnat for mange af os, som havde været tidligt oppe.

 

Den første dag, hvor der virkelig skulle bruges kræfter, havde vi en temperatur på 25 grader – det var lige i overkanten. Vi gik gennem enge og skov, og her lå der køer på stierne, hvor vi skulle færdes. De var ligeglade med os. De blev i hvert fald liggende. Selv den eneste tyr, som skulle passe alle 400 køer i hele området, blev liggende. Den syntes sikkert, at vi ikke var værd at rejse sig for.

 

Nu gik turen videre gennem skyggefulde skove. Her stod der også ofte en ko eller en kalv, ja de var så tæt på os, at vi næsten kunne klø dem bag øret.

 

Det gik op og ned af bakker. Vores guide Jesper fortalte om planterne i skoven. Der fandtes planter, som jeg og mange andre ikke kendte til. En plante, som var rigtig sjov, hed Springbalsamin. Hvis man rørte ved denne lille plante, sprang den som en ballon og faldt fuldstændigt slatten sammen.

 

Denne dag var noget anstrengende for en som mig, der ikke er vant til at gå i bakker. Vi kom dog alle levende igennem, men mange var trætte. Denne aften var der friaften. Man kunne enten tale sammen til aftenkaffen, eller gøre hvad man havde lyst til.

 

Den anden dag var heldigvis meget lettere. Der var ikke bakker på ruten, men det gik gennem krat og stier, som sikkert ikke var blevet betrådt i længere tid. Mange var glade for, at udfordringerne på ruten ikke var helt så vanskelige som dagen før.

 

Sidste aften var der evaluering og festmiddag. Der var en hyggelig stemning, og alle følte sig vældig godt tilfredse. Der var mange, der allerede tilmeldte sig næste års vandretur, og jeg bliver helt sikkert også en af dem.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

I har udvidet min horisont

 

Af Lisbet Klog

 

Et fantastisk vandrekursus blev holdt i den sidste sommervejrs-weekend i august. Vi mødtes på Fuglsangcentret og startede med en fin frokost. Bagefter fik vi tildelt vores værelser.

 

Jeg hedder Lisbet Klog og kommer fra Bogø. Det er rigtig mange år siden, jeg har været på Fuglsangcentret, så jeg havde glemt alt om, hvor dejligt der er. Det er meget fine værelser og særdeles god og lækker mad, der serveres.

 

Om eftermiddagen samledes vi, blev præsenteret og fik informationer om mange ting.

Jeg er også såkaldt døvblind, men jeg må indrømme, at jeg ikke havde overvejet, hvor mange forskellige grader af døvblindhed, der findes. Så de første timer var meget overvældende. Det er første gang, jeg har oplevet så mange tegnsprogsbrugere. Så det har været enormt lærerigt og spændende for mig.

 

Næste gang jeg deltager i et arrangement, vil jeg tale med mange flere. Det var svært for mig, indrømmet, så var det lit grænseoverskridende. Men hold da op, hvor er I dygtige. Det er meget smukt at se på de talende, nærmest dansende, hænder.

 

Da vi startede, tænkte jeg: Hvordan skal vi dog komme ud og vandre så mange kilometer? Men med fantastiske ægtefæller, kontaktpersoner og tolke gik det ud i bakkerne, op i bjergene, hen ad grusveje, smalle stier med meget græs og brombær og brændenælder. Et meget spændende og varieret terræn.

 

Jesper Vagn Christensen havde valgt og tilrettelagt ruterne, og han fortalte utrolig mange spændende ting undervejs. Vi hørte om skovbrug i Danmark, om herregårde, herremænd, baroner og grever, og dem der måtte knokle for dem, nemlig de stavnsbundne bønder. Vi så springbalsamin og duftede noget vild timian. Det var sjovt. Nogen var ved at træde på et firben, og den smed halen, så vi kunne se halen ligge og vride sig som en halshugget høne kan løbe rundt.

 

Når Jesper fortalte på turen, havde vi teleslynger på. Det var genialt, og efterhånden lærte Jesper, at han skulle gentage spørgsmålene, så alle hørte dem. Det var der en del grin og sjov med. I det hele taget var der en glad og let stemning, og alle hjalp hinanden og talte med hinanden.

 

Lørdag vandrede vi i Svanninge Bakker, Sollerup Skov og Svanninge Bjerge. Søndag var det fra Svanninge Bakker til Fjællebroen, alt sammen ved Faaborg, hvor vi blev kørt i bus frem og tilbage. Der blev slumret på de fleste sæder på hjemturen, men så var vi også klar til aftensmad og fin festmiddag om søndagen. Enkelte var endda også en tur i Sommerfuglen senere.

 

Tak til Gerd Nielsen og Søren Sickmann samt guiden Jesper for et meget fint vandrekursus. Selv vejret var fint. Og tak til alle jer medvandrere. I har udvidet min horisont meget på denne tur. Jeg vil meget gerne deltage igen til næste år.

Jeg vil slutte med et Søren Kierkegaard citat, som jeg har haft i min kalender i en del år:

’Man kan gå sig til mange gode tanker, og man kan gå sig fra mange dårlige tanker’

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Til nye beboere på Følager

Onsdag 9. oktober

 

Bor du i de nye boliger i Følager i Valby, som er særligt indrettet til ældre og blinde, så vil jeg gerne kigge forbi onsdag 9. oktober mellem kl. 10 - 16.

Har du problemer med computer, telefon eller andet, så prøver jeg at hjælpe eller finder ud af, hvem der kan hjælpe dig.

Ønsker du, at jeg kommer på et lille besøg, så kan du skrive eller ringe til mig. Jeg hedder Gerd Nielsen og kommer fra Telekommunikation i FDDB.

 

Min mailadresse er:

gerdnielsen@privat.dk

tlf. 24 65 65 69

 

Jeg glæder mig til at besøge jer på Følager. 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Pårørendekursus: Praktisk støtte i hverdagen

11. - 12. januar

 

DøvBlindeTeamet har i mange år holdt kurser for pårørende sammen med døvblinde familiemedlemmer. Nu er det tid igen.

Sæt kryds i kalenderen 11. - 12. januar og tag med på en spændende og lærerig weekend på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia.

 

Alle døvblinde/synshørehæmmede er velkomne sammen med et familiemedlem eller en nærtstående person, der kender dig godt.

 

Dette pårørendekursus er et praktisk kursus, som giver dig som døvblind og din pårørende den praktiske viden, der er behov for, så hverdagen bliver lettere, og så du bedst muligt kan blive støttet ved hjælp af konkrete teknikker. Kurset kommer fx til at rumme undervisning i ledsageteknik, forståelse for mobility samt introduktion til haptiske signaler.

 

Der vil være oplæg om håndtering af forandringer, når man bliver døvblind, samt udveksling af erfaringer med andre døvblinde og pårørende, både igennem diskussioner og spil. 

 

Programmet begynder lørdag 11. januar kl. 11 og slutter søndag 12. januar kl. 15. Der vil være fællesbus til og fra banegården i Fredericia. Transport med billigste befordring dækkes af FDDB. Der er en egenbetaling på kr. 500 kr.  

 

Tilmeldingsfrist er 8. november.

Tilmeldingsskema kan fås ved henvendelse til Trine Dissing på:

trine@fddb.dk eller

tlf. 36 38 85 92

eller downloades fra kalenderen på www.fddb.dk

Tilmeld dig gerne allerede nu!

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sundheds- og madlavningskursus

27. - 30. marts  

 

Dato: Fredag 27. marts - mandag 30. marts

Emne: Som noget nyt har vi sammensat et kursus for jer, der kan lide at lave mad samt have fokus på det sunde.

Vi skal selv lave maden til frokost og aftensmad, vi skal danse zumba og lave yoga samt gå ture.

Der vil være små foredrag omkring hygiejne og hvordan man kan spise sundere, vi får vist hvilke gode hjælpemidler vi kan bruge i køkkenet, og vi får oplæg af Diabetesforeningen.

Et rigtig spændende og lærerigt kursus for alle.

Målgruppe: For alle medlemmer af FDDB

Sted: Fuglsangcentret i Fredericia

Pris: 1.500 kr.

Tilmeldingsfrist: 2. december.

Der gives besked inden juleferien, om du er optaget på kurset eller kommet på venteliste.

Transport: Dækkes efter billigste transport

Kursusledere: Sandie Tvergaard, Dorte Eriksen og Jackie Hansen

Tilmelding: www.fddb.dk eller ring 36 75 20 96 eller skriv til fddb@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

 

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet, og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

Bornholm

Dato: Onsdag 30. oktober kl. 12.30 - 16.00

Sted: Sagahuset

Emne: Ikke fastlagt

Alle, der ønsker at blive hentet og kørt hjem igen, skal huske at give besked til Anvör eller Ole.

Mange hilsner Anvör

Mobil 22 56 93 81

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Nordsjælland

Pga. kursus på Fuglsangcentret 1. - 3. oktober for frivillige i FDDB, er der ikke erfamøde i oktober. 

Næste møde er 5. november.

Se opslag i Medlemsnyt 10.

På kærligt gensyn til november!

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

København Nord

Mødet i oktober er flyttet til:

Dato: Mandag 4. november kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Foredrag om Olsen banden ved Per Kuskner

Jeg ringer til hver af jer søndag otte dage før mødet.

Vi glæder os som sædvanlig til at være sammen med jer.

Hvis I har spørgsmål, eller selv vil melde jer til mødet, kan det ske på:

Lindas tlf. 25 11 05 75

Arnes tlf. 45 85 94 19

Venlig hilsen og mange gode tanker

Linda og Arne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

København Vest

Dato: Mandag 7. oktober kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Erfaringsudveksling om at bruge frivillige hjælpere, kontaktpersoner og tolke.

Tilmelding senest søndag ugen før på tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Vi håber på en god debat.

Hilsen Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Sjælland tegnsprog

Dato: Onsdag 16. oktober kl. 13.30 - 15.30

Sted: H-huset i Høje Tåstrup

Emne: Dorte Eriksen fortæller om sin rejse til Grønland

Frist for tilmelding er onsdag 9. oktober til mig via i-deksy eller mail ellaella@mail.tele.dk

Jeg glæder mig til at se jer igen.

Kom og vær med og hør Dortes spændende foredrag.

Mange hilsner fra

Ella

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Østsjælland

Dato: Tirsdag 29. oktober kl. 14 - 16

Sted: Teaterbygningen, Køge

Emne: Foredrag af Alf Tornberg. Historier om Grønland før og nu.

Tilmelding senest torsdag før mødet på:

Tlf. 50 58 87 45

Med venlig hilsen

Kari Steffen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Vestsjælland

Dato: Fredag 4. oktober kl. 12 - 16

Sted: Blomstergården, Rosenkildevej 96, A blokken, Slagelse

Emne: 5 års Jubilæum - Overraskelse

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer alle om mandagen som jeg plejer.

Bedste hilsner fra Heike & Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Storstrøm

Dato: Mandag 14. oktober kl. 13 - 15

Sted: Bakkehuset, Fjordbakken 79, Nykøbing F.

Emne: Vi skal lege ’Hatten rundt’ og lære hinanden endnu bedre at kende.

Tilmelding: Jackie ringer rundt ugen før erfa-mødet.

Ellers kan tilmelding ske på:

tlf. 20 27 70 11

Pris: 30 kr. til kaffe og kage

Jeg glæder mig til at se jer

Mange sensommerlige hilsner Jackie

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Fyn

Dato: Onsdag 30. oktober kl. 12.45 - 15.15

Sted: Seniorhuset, Toldbodgade 5-7, Odense, lokale: Salen 

Emne: Byd-ind-eftermiddag 

Jeg arbejder på sagen, men der er ikke noget endeligt på plads endnu. Ellers tager vi en snakke- og hygge-eftermiddag, og I er meget velkomne med jeres helt egne idéer til en hyggelig eftermiddag! 

Til de der har lyst: Vi kan mødes til køb-selv-smørrebrød kl. 12 i caféen. 

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 22. oktober på tlf. 25 11 63 77 eller

gittepug@stofanet.dk

Mange hilsner fra Gitte 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 30. oktober kl. 13 - 16

Sted: Tegnsprogshuset, Egeskovvej 5, Fredericia

Emne: Foredrag af Gigga Fil

Om sin rejse til Ghana på besøg hos døve.

Kom med og hør om hendes spændende oplevelser.

Hilsen fra Eva

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 9. oktober kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Ikke fastlagt endnu.

Tlf. 74 52 58 29

Mange hilsener

Karla Andersen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 8. oktober kl. 13.30 - 15.30

Sted: Vindrosens lokale 4, 2. sal, Exnersgade 4, Esbjerg

Emne: Vi får besøg af hovedbestyrelsesmedlem Gert Weingardt. 

Gert vil fortælle os om FDDBs arbejde.

Jeg ringer og aftaler, hvem der kan komme.

Med venlig hilsen

Erik Kiørbye

Tlf. 75 13 12 28

kiorbye@esenet.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Trekant-området

Dato: Onsdag 23. oktober kl. 12.45 - 15.15

Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Emne: Tidligere kok for Dronning Ingrid og Kong Frederik på Amalienborg Slot fortæller levende om det tidligere regentpar, deres små piger og kongefamiliens kulinariske vaner og andre søde beretninger indenfor slottets ‘fire vægge’. 

Pris: 40 kr. pr. person. 

Kontakt Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 8. oktober på

tlf. 25 11 63 77 eller

gittepug@stofanet.dk

Mange hilsner fra Gitte  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 29. oktober kl. 10 - 12

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28. stuen lokale 02,

Aarhus C

Emne: Vi skal hygge os. Nye medlemmer er velkomne.

Tilmeld jer senest 8 dage før af hensyn til kaffe/brød til 30 kr.

Er transporten et problem, så finder jeg en løsning på det. Sig til senest 14 dage før.

Med venlig hilsen

FDDB-rådgiver og erfaleder

Niels Henrik Jørgensen

Tlf. 24 46 57 30

nhenrik@youmail.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 21. oktober

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Foredrag om Astrid Lindgren (Pippi Langstrømpes mor) ved præst Lise Brandt Fibiger.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Per Mortensen

Tlf. 23 28 60 25

permorten50@gmail.com

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk

Vel mødt og venlig hilsen

Per og Bente  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midt- og Nordjylland tegnsprog
Dato: Vi mailer sammen vedr. mødedatoer

Tidspunkt er altid kl. 12.30 - 15.00

Sted: DBS-Huset, Sønder Allé 10, Aarhus C.

Ses vi – ja vi gør!
Mange hilsner
Ditte B. Sørensen
Mobil: 25 77 28 24

ditte_11@hotmail.com
Bjarne Hvidsten
Mobil: 31 13 60 94

naestformand@fddb.dk


Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Nordjylland

Dato: Fredag 11. oktober kl. 10 - 13

Sted: Torvesalen, Foreningernes Hus, Torvet 5, 1. sal, Nørresundby

Emne: Vi skal hygge-snakke og have hyggeligt samvær.

I er velkomne til at komme med nye idéer til, hvad vi skal lave i vores erfa-gruppe.

Jeg glæder mig til at se jer.

Tilmelding/afbud: Husk at melde til eller fra senest mandagen før mødet på

Mobil 22 50 77 61 eller

erfa-nordjylland@hotmail.com

På glædeligt gensyn fra erfaleder

Mia Winther

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Under fødselsdage nævnes alle runde fødselsdage fra 10 år og opefter. Fra 70 år nævnes alle runde og halvrunde, dvs. 70, 75, 80, 85 etc.

 

 

Fødselsdage

95 år

Elna Bergmann, Aarhus

Født 26. oktober 1924

 

85 år

Poul Hansen, Vejle

Født 23. oktober 1934

 

FDDB ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96 – fax 36 75 14 03

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

 10        27. september                23. oktober

 11        25. oktober                    20. november

 12        22. november                18. december

 

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk