­

 

FDDB

Medlemsnyt 1

Januar 2023

Årgang 39

 

 

 

Forside:

Bestyrelsens arbejde i FDDB

NYHED! Læs om livet som døvblind i Informatørernes hjørne

Action weekend 2023

 

 

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Formandens Vinkel

Bestyrelsens arbejde i FDDB

FDDBs sekretariat

Det nye Forældreudvalg

OPLYSNINGEN

Kontaktperson-håndbogen revideret

Ny YouTube-kanal for børn og unge med handicap

Talende ur

Vi taler for døve øren!

INFORMATØRERNES HJØRNE

Mit liv med Usher 2

Mit liv som døvblind

FRA LÆSERNE

Et spændende kursus med haptiske signaler

ARRANGEMENTER

Gåture i Nordjylland

Action weekend 2023

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekantsområdet

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Find din lokale FDDB-rådgiver

Kolofon

 

 

 

 

 

FRA FDDB

 

Formandens Vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen, formand for FDDB

 

Så er vi kommet godt i gang med år 2023!

2022 blev året, hvor vi for alvor fik taget hul på vores nye politiske ambitioner. Vi er allerede nået rigtig langt og har efterhånden fundet vores vej i det politiske landskab.

 

2023 bliver året, hvor vi fortsat skal arbejde intenst med den politiske handlingsplan. Vi skal have talt med endnu flere politikere om vores ønske om et centralt døvblindetilbud, vi skal fortsat finde mulighederne for at sikre §98 – kontaktpersonordningen – og vi skal sikre, at vi bliver mere inddraget i den digitale udvikling, som er i fuld gang i Danmark.

 

I 2023 skal vi igen til valg i FDDB. Denne gang forventer vi at kunne holde vores vanlige sommer- og landsmøde i de rammer, som vi kender. Det foregår på hotel OPUS i Horsens 26.-29. juni.

Landsmødet er på FDDBs fødselsdag 27. juni.

Det bliver godt igen at holde hele sommermødet, efter vi i 2021 måtte indskrænke, så det kun blev til et 1-dags landsmøde i Middelfart. Jeg glæder mig til at se så mange af jer som muligt, både nye og erfarne medlemmer.

Det har indtil videre været en rigtig spændende periode, og hele hovedbestyrelsen genopstiller. Samtidig har valgkomitéen modtaget nye opstillinger, så vi ved allerede nu, at der vil blive kampvalg til hovedbestyrelsen.

 

Derudover skal vi stemme om en navneændring i foreningen. I hovedbestyrelsen har vi valgt at genfremsætte forslaget fra 2021 om navneændringen. Denne gang med små modifikationer, hvor vi har taget højde for de bekymringer, der blev luftet på landsmødet i 2021. Hovedbestyrelsen anbefaler, at vi fra 2024 hedder ’DøvBlinde - Danmark’. Hertil kommer et slogan: ’Foreningen for dig der har både nedsat syn og hørelse’, som vil være synligt på fx brevpapir og hjemmeside.

Jeg håber, mange af jer vil komme og bakke op om dette slagkraftige navn, som samtidig vil gøre os mere synlige som en moderne forening.

 

Siden sidst har jeg på formandssiden på facebook ’Jackie Lehmann Hansen – formand i FDDB’ skrevet følgende opslag:

 

·       Castbergprisen 2022

·       Min mors og min fødselsdag

·       Besøg i erfagruppen Østsjælland

·       Deling fra DR Sporten med en brasiliansk døvblind mand der får taktiltolket VM-kampene i fodbold

·       Oplæg hos SOSU Nykøbing Falster

·       Deltagelse i konferencen ’Social eksklusion’

·       FNs internationale handicapdag

·       Handicappolitisk Råd og Handicaporganisationernes Hus 10 års fødselsdag

·       Formanden går på juleferie

 

Husk at du altid kan kontakte mig på:

Jackie@fddb.dk

eller på tlf. eller sms: 20 27 70 11

 

Jeg ønsker alle et godt og lykkebringende nytår!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Bestyrelsens arbejde i FDDB

 

I 2023 er der bestyrelsesvalg i FDDB. Landsmødet skal foruden formand og næstformand vælge seks bestyrelsesmedlemmer og fire suppleanter. Fra nu af og op til 10 uger før landsmødet kan man indsende sit kandidatur, hvis man ønsker at opstille til en bestyrelsespost.

 

Landsmødet er FDDBs øverste myndighed, og det er hovedbestyrelsen (HB) og forretningsudvalget (FU), der leder foreningen i det daglige. HB ønsker med denne artikel at beskrive, hvad det indebærer at sidde i FDDBs hovedbestyrelse.

 

Møder i Hovedbestyrelsen

De otte HB-medlemmer mødes fire gange årligt på Fuglsangcentret i Fredericia. Fra 2023 vil man ud over de fire årlige fysiske møder også holde et onlinemøde før sommerferien. Møderne er med overnatning med ankomst om formiddagen og afrejse efter frokost dagen efter. På møderne deltager også FDDBs organisationschef. Vi sørger for tolke under mødet og i sociale sammenhænge.

 

Som HB-medlem er man valgt til at varetage FDDBs og alle medlemmers interesser, og man skal fremstå som et godt eksempel. Man skal deltage aktivt – ikke kun på HB-møderne, men også mellem møderne ved at påtage sig opgaver og indgå i udvalg og arbejdsgrupper. Man skal holde sig orienteret og besvare mails 3-4 gange om ugen – dels for at følge med i, hvad der foregår i foreningen og dels for at tage stilling til forskellige sager.

 

Møder i Forretningsudvalget

Forretningsudvalget (FU) mødes i gennemsnit to gange om måneden, hvoraf den ene gang er online. De fysiske møder holdes som udgangspunkt i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup, hvor også FDDBs sekretariat ligger.

FU består af formand, næstformand og et tredje medlem, som udpeges af hovedbestyrelsen. HB konstituerer sig med det tredje FU-medlem straks efter landsmødet.

 

FU spiller en vigtig rolle i det daglige arbejde, og her tages mange beslutninger. FU er det politiske organ, der lægger rammerne for det politiske og organisatoriske arbejde. Dermed er FU med i stort set alle beslutningsprocesser, som vedrører den overordnede drift af FDDB. Som FU-medlem må man være indstillet på dagligt at udføre arbejde for FDDB. Man skal læse og besvare mails alle hverdage både for at holde sig informeret og for at tage stilling til spørgsmål, sager og problematikker.

 

Det spændende arbejde

Organisationschefen fungerer som referent og rådgiver på møderne. Både HB og FU-møderne ledes af FDDBs formand. Der er altid både formalia, procedurer og deadlines, der skal overholdes. Disse er beskrevet i forretningsordener for HB, FU og udvalg/arbejdsgrupper. Selve arbejdet i HB og FU er meget spændende. Samarbejdet på møderne, beslutninger om politiske indsatser, det medlemsrettede arbejde, indflydelse på udviklingen af FDDB, samarbejde med andre foreninger – alt det indeholder bestyrelsesarbejdet, og der er meget man kan få indflydelse på. Derfor er det også godt med en spredning af interesser blandt bestyrelsesmedlemmerne.

Der skal være nogen, som interesserer sig for de medlemsrettede tilbud og aktiviteter.

Der skal være nogen som brænder for det handicappolitiske arbejde. Der skal være én, som gerne vil stå i spidsen og være formand, én som gerne vil være næstformand og én som gerne vil indgå i FU.

Nogle interesserer sig for det hele, og andre har særlige mærkesager, som de brænder for. Der er plads til det hele, og alle bidrager med så meget, som man har ressourcer til.

 

Formanden og næstformanden tegner foreningen

Det er formanden og næstformanden, der tegner foreningen. Det vil sige, det er de to personer, der udtaler sig offentligt om FDDB. Formanden har en mere fremtrædende rolle og er som oftest den, der repræsenterer FDDB til møder, konferencer, i interview mm.

 

Formandens arbejde

Formanden har til opgave at lede FU- og HB-møderne, at repræsentere foreningen udadtil og udarbejde politiske oplæg og dokumenter udadtil og indadtil (til HB og FU). Som repræsentant for alle døvblinde skal formanden kende til alle krinkelkroge af FDDBs virke.

 

Næstformandens arbejde

Næstformanden overtager formandens opgaver, når han er forhindret. Derudover kan der i FU aftales andre måder at fordele arbejdsopgaverne på. Det tredje FU-medlem har ikke nogen nedskrevne specifikke opgaver.

 

Generelt

I praksis har FU altid fungeret mere som kollektiv end som hierarki i drøftelser og beslutningsprocesser. Titler har ikke givet ens ord større vægt eller givet mere magt. Man forsøger at nå til enighed gennem saglige drøftelser og at tage beslutninger i fællesskab.

 

Det er kun FU-medlemmer, der modtager et honorar for arbejdet. Dog kan bestyrelsesmedlemmer i arbejde modtage dækning af tabt arbejdsfortjeneste ved deltagelse i HB, FU og udvalgsmøder. HB nedsatte i 2020 et honorarudvalg. Udvalget indstiller honorarsatser til godkendelse i HB. Fra 2021 besluttede man at ansætte formanden. Stillingen er en fleksjobstilling og er på 20 timer ugentligt.

 

Har du lyst til at stille op til en bestyrelsespost i FDDB, kan du finde opstillingsskema på FDDBs hjemmeside:

www.fddb.dk/om-fddb/hovedbestyrelse

Ønsker du at få et skema tilsendt, kan det fås ved henvendelse til FDDBs sekretariat. Kandidater opfordres desuden til at sende en kort præsentation, som kan bringes i Medlemsnyt.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FDDBs sekretariat

 

Af Ilse Bellamy, organisationschef

 

Driften af FDDBs sekretariat dækkes primært af offentlige midler, heraf to permanente driftsbevillinger til DøvBlinde-Teamet og til IT- og telekommunikation/undervisning af døvblinde.

 

Desværre er der ikke midler til fortsat at opretholde alle stillinger på sekretariatet, og vi måtte derfor i efteråret opsige Bettina Poulsgærd som fundraiser. Stillingen er på 25 timer og blev oprettet som resultat af en omorganisering i 2021.

Bettina fratræder i starten af marts 2023.

Opgaverne i forbindelse med indsamling af midler hos stat, kommune, fonde og private vil herefter blive varetaget af organisationschefen i samarbejde med regnskabsmedarbejderen og den kommunikationsansvarlige.

 

Ida Stenbæk Nielsen, barselsvikar for Sarah Juul Buckspan, stopper ved udgangen af januar 2023.

 

Vi er fra april 2023 ni fastansatte medarbejdere fordelt på 6,2 årsværk. Herudover har vi en socialrådgiverstuderende, Iben Thomsen, tilknyttet fire timer ugentligt samt formanden, Jackie Lehmann Hansen, ansat i fleksjob.

 

Her følger en oversigt over hvem vi er, og hvor mange timer vi er ansat.

 

Administration, politik, kommunikation og ledelse:

Anette Stente, regnskabsmedarbejder 37 timer.

Trine Dissing, sekretær 30 timer.

Pia Hesse, kommunikationsansvarlig 20 timer.

Zen Donen, politisk/juridisk konsulent 6 timer.

Ilse Bellamy, organisationschef 35 timer.

 

DøvBlinde-Teamet:

Dorte Skipper Martinussen, projektleder 37 timer.

Sarah Juul Buckspan, projektmedarbejder 25 timer.

 

IT- og telekommunikation:

Bitten Rasch, koordinator 30 timer.

Anders Fransson, projektmedarbejder 12 timer.

 

På FDDBs hjemmeside kan man finde foto og navne på de af FDDBs ansatte, som har kontorplads på sekretariatet.

 

Vi ønsker alle et godt nytår og ser frem til et fortsat godt samarbejde med medlemmer, bestyrelse, samarbejdspartnere m.fl. i 2023.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Det nye Forældreudvalg

 

Af Zilla Stensig, medlem af Forældreudvalget

 

FDDBs forældreudvalg består på nuværende tidspunkt af syv personer. Nogle er selv døvblinde, mens andre er forældre til døvblinde børn. Børn i denne sammenhæng er hjemmeboende børn og unge under 25 år.

 

FDDBs forældreudvalg står blandt andet for netværks-arrangementer, hvor ligestillede mødes og høster gavn af hinandens viden og erfaring.

 

Når man har et døvblindt familiemedlem i familien, uanset om det er en forælder eller et barn, så er det vigtigt at dele og få viden og erfaring om, hvordan man lever som familie med et familiemedlem med et dobbelt sansetab. De aktiviteter, som forældreudvalget arrangerer, giver blandt andet muligheder for ved dialog og aktiviteter at optimere forståelsen for den døvblindes udfordringer. Arrangementerne giver også mulighed for at få indsigt i, hvilke muligheder og hjælpeforanstaltninger andre i samme situation har gavn af. Arrangementerne giver både den døvblinde, men også de pårørende mulighed for at dele og få viden og erfaring om alt fra hjælpemidler i hverdagen til erfaring om, hvordan man forholder sig i sociale- og familiære relationer. En vigtig faktor er også, at børn og unge med døvblindhed har en enestående mulighed for at møde voksne i samme situation og høre om deres livserfaringer.

 

Døvblindhed findes i mange grader - også i forældreudvalget. Så har du, eller en af dine børn en døvblindediagnose, skal du ikke holde dig tilbage fra at melde dig ind i FDDB og få glæde af netværket under FDDBs forældreudvalg. Vi byder meget gerne nye varmt velkommen i netværket!

 

Du kan læse mere om Forældreudvalget på FDDBs hjemmeside.

Hvis du vil i kontakt med FDDBs forældreudvalg, kan du sende en mail til fddb@fddb.dk og i emnefeltet skrive ’Til forældreudvalget. En fra forældreudvalget vil besvare din henvendelse så hurtigt som muligt.

 

Forældreudvalgets medlemmer er:

Maria Ernst Østerbye, tovholder for udvalget

Nina Ernst

Rikke Hebsgaard

Cigdem Mecovski

Marina Andjelkovic Larsen

Samina Ahmad

Zilla Stensig

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Kontaktperson-håndbogen revideret

 

Ved redaktionen

 

På FDDBs hjemmeside kan man nu finde en revideret udgave af Kontaktpersonhåndbogen.

 

Kontaktpersonhåndbogen 2022 indeholder vejledende retningslinjer for kontaktpersonordningen og er et godt værktøj for både kontaktpersoner, brugere af ordningen, pårørende, kommuner og døvblindekonsulenter.

Håndbogen er revideret i samarbejde mellem CFD Rådgivning, Foreningen Danske DøvBlinde (FDDB) og DøvBlindes Kontaktpersonsforening (DBK).

 

I den nye version er der bl.a. forsøgt at lave en mere ensartet ordlyd og at samle generel information, så man ikke skal igennem flere afsnit end højst nødvendigt. Håndbogen er lang, men den er god at slå op i. Blandt andet står der også lidt om vejledning til kørsel i egen bil, selvom emner som dette ikke har noget lovgrundlag.

 

På FDDBs hjemmeside kan du finde håndbogen i word-format eller pdf, og du kan også finde et dokument med titlen KORT FORTALT, som giver et hurtigt overblik over ordningen.

 

www.fddb.dk/tilbud-til-dig/nyttige-links/

kontaktperson-haandbogen-2022

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Ny YouTube-kanal for børn og unge med handicap

Ved redaktionen

 

SPOR23 er en helt ny YouTube-kanal for børn og unge med handicap. Kanalen er lavet af og for børn og unge med handicap, og den har fået tilskud fra fonden Østifterne.

 

Du kan finde kanalen på YouTube under navnet ’SPOR23’.

Husk at klikke på ’subscribe’, hvis du vil følge kanalen på YouTube!

 

Den nye kanal skal være med til at udvikle talenter, give unge med handicap en stemme og skabe fællesskaber.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Talende ur

 

Af Gerd Nielsen, FDDB Telekom 

 

Diana Talks touch black

Dette talende armbåndsur kombinerer to nemme metoder til at få annonceret tiden. Du kan enten berøre overfladen med din finger og løfte den væk igen. Du kan også trykke en gang hurtigt på Taleknappen.

Uret kan annoncere ugedag og klokkeslæt på to forskellige måder:

 

Digital annoncering = Torsdag 14:10

Analog annoncering = Torsdag, 10 minutter over 2, om eftermiddag.

 

Urets overflade er udført i et blankt materiale, hvilket giver et smart look, og den indbyggede touch funktion betyder, at du blot skal placere en finger på overfladen, løfte den igen, og så vil du få annonceret den aktuelle ugedag samt klokkeslættet.

Uret er designet til dig, der ikke behøver de visuelle visere og som gerne vil have et flot, talende armbåndsur.
Uret har en sort læderrem med en metalkasse i sølv og med en sort skive uden tal.


Indstilling af uret sker via tale. Lydstyrke kan ikke justeres. Uret er ikke vandtæt.

Prisen er 995 kr. hos Instrulog 

www.instrulog.dk

hej@instrulog.dk

Tlf. 44 97 94 77

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Vi taler for døve øren!

 

CFD præsenterer et event: Vi taler for døve øren!

 

Oplev seks modige unge mennesker fortælle om livet som døv eller med et høretab. Fire fagfolk sætter samtidig spot på emnet fra hver deres vinkel.

 

Det gratis event foregår på Bremen Teater midt i København

onsdag 26. april kl. 13 - 16.

Kontakt Marie Sjølund på msj@cfd.dk for at få tilsendt information direkte.

Du kan også læse mere på Facebook.

Søg på ordene: Vi taler for døve øren

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

INFORMATØRERNES HJØRNE

 

Mit liv med Usher 2 

 

Af Niels Henrik Jørgensen, informatør

 

Jeg blev født i 1958. Jeg var moderat hørehæmmet, men havde et helt normalt syn. Jeg kom i en almindelig kommuneskole uden tekniske hjælpemidler, som slet ikke var almindeligt brugt dengang. Jeg følte faktisk heller ikke jeg manglede noget, og jeg havde ikke store problemer med af følge med i mine venners samtaler.

 

Da jeg blev 14-15 år begyndte jeg at gå på diskoteker, hvor der var høj musik, men det var jeg ikke generet af, da jeg kunne mundaflæse. Jeg fik kørekort til bil og motorcykel uden problemer.

 

På et tidspunkt begyndte mit synsfelt også at blive indskrænket.

Jeg fik diagnosen Retinitis Pigmentosa (RP), da jeg var 28 år, men jeg havde stadig et synsfelt på 170 grader og måtte godt køre bil. Man mente, det var en stationær RP, det vil sige en RP, der ikke udviklede sig.

 

Da jeg blev 30 år, syntes jeg det blev lidt sværere at køre bil og motorcykel, når det var mørkt. Jeg var simpelthen ved at blive natteblind, og det blev kun værre de næste 10 år, indtil det blev totalt mørkt.

 

Synsfeltet blev også kun mindre med tiden, men jeg havde dog et synsfelt på 5 - 10 grader som 50-årig, og mit syn var helt klart. Jeg kunne læse uden læsebriller. Men derfra begyndte det for alvor at blive dårligt, og nogle år senere kunne jeg ikke se ansigter. Jeg kunne dog godt orientere mig og se ting omkring mig omend meget uklart.

 

De sidste tre år har jeg været helt blind. Jeg kan godt se lidt bevægelser, når lyset falder rigtigt, men jeg må primært klare mig med min hørelse, som også er blevet lidt ringere med tiden. Det vendte et Cochlear Implantat (CI) dog om på. Som 53-årig fik jeg CI på højre øre, og det har jeg aldrig fortrudt. Jeg kan høre meget høje frekvenser, også lyde jeg aldrig har hørt før såsom græshopper. Lyden er bare meget mere klar end med et almindeligt høreapparat. CI består af nogle elektroder, som opereres ind i øre-sneglen, så man hører via små elektriske signaler, der kommer fra et udvendigt høreapparat.

 

Jeg er uddannet elektriker, så teknik har altid interesseret mig.

Derfor bruger jeg både computer og iPhone med tale, så jeg kan navigere rundt. Det er også en fordel, at jeg altid har været stor bruger af computer og mobiltelefoner og generelt prøver at holde mig opdateret, når der kommer nye ting til.

 

 Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Mit liv som døvblind

 

Af Bente Mejndor, informatør  

 

Da jeg kom til verden i 1947, var jeg tilsyneladende et normalt og velskabt barn, som min mor udtrykte det. Men det skulle vise sig, at jeg var født med en svær hørenedsættelse samt øjensygdommen Retinitis Pigmentosa (Usher 2).

 

 Jeg havde ikke et normalt talesprog, da jeg begyndte i en lille friskole. Der var ikke nogen skolelæge, så der blev ikke gjort noget ved det. Efter et år flyttede vi til en anden by, hvor der var en større kommuneskole, og her kom der en skolelæge.

Han opdagede hurtigt, at jeg var svært hørehæmmet. Så gik turen til Århus Kommunehospital, hvor jeg blev undersøgt af en ørelæge, og så blev jeg udstyret med en kasse på brystet, hvorfra der gik to lange ledninger op til en øreprop i hvert øre.

 

Lægen ville sende mig til døveskolen i Fredericia, men det nægtede min mor. Så blev jeg i stedet undervist af en talepædagog i hele mit skoleforløb, og jeg fik også lært at tale rigtigt pænt.

 

Senere fik jeg briller og fik at vide, at jeg havde to alvorlige bygningsfejl i begge mine øjne. Jeg kunne kun se tavlen tæt på, og når der var lys nok. Jeg var også helt natteblind, så når det blev tusmørke, kunne jeg ikke se at lege ude. Jeg blev mobbet med det store høreapparat på brystet, og når de andre hviskede sammen, følte jeg mig udenfor. Da jeg som 14-årig fik mine første hørebriller, var jeg lykkelig for at slippe af med de lange ledninger. Senere fik jeg de små høreapparater, som hænger bag øret, og jeg kunne så bruge almindelige briller. Mit synsfelt blev mindre og mindre, men ingen fortalte mig noget, heller ikke hvorfor jeg havde så svært ved at finde ting og næsten altid trådte på det, der lå på gulvet. Øjenlægerne henviste til de alvorlige bygningsfejl i mine øjne. Jeg fik også at vide, jeg var klodset, når jeg væltede ting på bordet og stødte ind i alt muligt.

 

Først i 1986, da jeg var 39 år, måtte jeg give op og stoppe med at arbejde og kom endnu en gang til øjenlægen. Det var en ny øjenlæge, og han undersøgte mig grundigt. Han fortalte, at jeg ville blive helt blind og ville melde mig ind i Dansk Blindesamfund. Jeg nægtede, men han gjorde det alligevel, og så fik jeg besøg af en blindekonsulent. Det var fint, for han kunne fortælle, hvad der skete med mine øjne, og hvordan Usher 2 udviklede sig.

 

Jeg blev meget trist, og tænkte at livet var meningsløst. Det blev min lykke, at jeg kom i forbindelse med Foreningen Danske DøvBlinde. Jeg blev medlem i 1995, og her mødte jeg andre i samme situation. Jeg fandt også ud af, at der var nok at tage fat på ved at gøre en indsats for døvblinde i Danmark.

 

Det er også en dejlig opgave at komme ud og fortælle seende og hørende om de problemer, vi møder som døvblinde, og jeg oplever tit, at mennesker er meget interesserede i at høre, hvordan jeg klarer mig i hverdagen. De er især interesserede i haptiske signaler, og synes de er geniale. 

 

I dag er min hørelse endnu dårligere. Skelneevnen på venstre øre er næsten væk, og det generer mig rigtigt meget. Jeg har et stort behov for, at der bliver talt langsomt og tydeligt og har meget glæde af haptiske signaler på ryggen. I støjende omgivelser giver jeg hurtigt op, hvis der ikke er en taletolk. Det er allersværest, når mine små børnebørn vil vise mig noget, og jeg ikke ser, at de står foran mig med deres legetøj i hånden og fortæller en masse, som jeg ikke kan høre. Det er også svært at tage kontakt til andre, når man ikke kan se eller høre, om de er midt i en anden samtale. Derfor er det en kæmpehjælp at have en kontaktperson med, som kan være mine øjne og ører. 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Et spændende kursus med haptiske signaler

 

Af Lisbet Klog

 

For en gangs skyld var det dejligt med et afbud, for det betød, at der blev en ledig plads på kurset med haptiske signaler i december. Dermed kom jeg med, og min søster kom med som min ledsager.

 

Egentlig bryder jeg mig ikke om at blive rørt for meget på ryggen, men jeg må indrømme, at de haptiske signaler, der laves på ryggen, armen eller skulderen er geniale til at få synsbeskrivelse og små stikord om, hvad der foregår omkring en eller befinder sig i rummet.

 

Vi ankom til frokost på Fuglsangcentret. Der var så fint julepyntet med små juletræer rundt omkring, og som altid var der dejlig mad og hjælpsomme tjenere hele vejen igennem kurset.

 

Vi var rigtig mange deltagere, ca. 50 i alt inklusiv ledsagere og tolke og de tre søde kursusledere Sandie, Suzanne og Mia.

De fortalte alle tre om hver deres del af kurset, og så gik vi i gang med at lære 15 uundværlige tegn.

 

Jeg tænkte flere gange: ’Jeg kan ikke mærke forskel… Jeg kan ikke huske, hvad de betyder...’, men vi lavede dem mange gange i løbet af kurset, og pludselig var der tegn, der begyndte at sidde fast.

 

Kurset var opdelt i tre workshops med forskellige emner:

På restaurant med Suzanne som underviser.

Ansigtsudtryk med Mia som underviser.

Og Synsbeskrivelse med Sandie som underviser.

 

Vi var fordelt på tre hold og gennemgik de tre workshops på skift. Underviserne gjorde sig meget umage. Sommetider var det svært at forklare spillereglerne for legene, men alle var gode til at hjælpe hinanden, og vi kom i mål.

 

Om aftenen var der en sjov leg, som var en haptisk udgave af vendespil. Du ved, det med at finde to ens brikker. Her skulle vi finde to personer med samme signal. Det foregik rundt om det store juletræ.

 

Som afslutning stod vi i to lange rækker, og de haptiske signaler blev sendt fra den bagerste person op igennem rækken til den forreste. Sommetider blev det til helt nye signaler til morskab for alle.

 

Vi var alle enige om, at det er genialt at kende til de haptiske signaler, og at den enkelte skal finde og bruge netop de signaler, der giver mening for én selv. Man skal bare huske på, at det ikke er et helt sprog, men blot hjælpe-signaler, som man kan bruge sammen med det sprog, man ellers bruger. Et festligt signal er signalet for SKÅL, som gør at alle kan skåle med hinanden samtidig. Godt nytår!

 

PS: Min søster Mette synes, det var en kæmpe oplevelse at opleve døvblindeverdenen, se tegnsprog og møde alle de enormt søde og hjælpsomme tolke og kontaktpersoner.

 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Gåture i Nordjylland

 

Så starter vi vores gåture op igen efter en lille vinterpause. Vi er klar med ture fra marts til oktober og vil gå hver tredje onsdag i måneden fra kl. 11 - 15. Vi mødes på Aalborg banegård ved trappen foran banegården.

Hold øje med Medlemsnyt og kalenderen på FDDBs hjemmeside, hvor vi annoncerer turene. I må meget gerne skrive til os med idéer til gåture.

 

Gåture i 2023:

Onsdag 15. marts

Onsdag 19. april

Onsdag 17. maj

Onsdag 21. juni

Onsdag 16. august

Onsdag 20. september

Onsdag 18. oktober  

 

Gåtur 15. marts kl. 11 - 15

Sted: Aalborg midtby

Vi mødes på Aalborg banegård foran trappen. Vi ser på, hvordan det er gået med byggeriet på J.F. Kennedy plads, hvor de nye plusbusser skal køre fra. Derefter går vi ned til Nordkraft og spiser vores medbragte madpakker.

 

Tilmelding til gåturs-lederne senest mandag før gåturen til Mia:

erfa-nordjylland@hotmail.com

mobil 22 50 77 61

eller til Børge

101048@101048.dk

Mobil 22 15 73 09

 

Mange gåturshilsener fra

Børge og Mia

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Action weekend 2023

9. - 11. juni

 

Kom og vær med til årets drøn af fart, spænding og sjove udfordringer sammen med andre døvblinde, som også ønsker at udvide deres personlige grænser.

 

Temaet for Action Weekend 2023 er:

Kommunikation, samarbejde og personlige udfordringer med stort fokus på samvær. Hvis du har mod og lyst til at prøve at være med, så tøv ikke med at tilmelde dig!

 

Action Weekend foregår i Aarhus-området. Vi skal bo på Danhostel Århus City og derfra tage ud til de forskellige aktiviteter. Det er også på Danhostel, vi spiser de fleste måltider og hygger os sammen efter dagens oplevelser.

 

Aktiviteterne på årets Action Weekend bliver:

- Sejlads med RIB boat, som er en hurtig båd med fart og skumsprøjt. Vi sejler ud til en ø i Aarhus bugt, hvor vi skal prøve vikinge-lege som øksekast og andre sjove ting. Her vil vi også lave mad over åbent bål og hygge os sammen.

- Rappelling, som er tovklatring ned fra høje tårne og ramper.

- Paintball, et skyde-rollespil, hvor man skal ramme hinanden, men bliver vakt til live igen.

- Tømmerflåde-bygning og tømmerflåde-race.  

 

Alle aktiviteterne kommer til at foregå på samme vilkår, som hvis vi var seende og hørende. Der bliver fuld fokus på sikkerheden under afviklingen. Som døvblind deltager skal man enten være helt selvhjulpen eller have en kontaktperson eller tolk med, som kan agere ens øjne og ører.

 

Alle aktiviteter foregår udendørs, så mød ikke op i balletsko, men med praktisk udendørs tøj og fodtøj, der kan tåle at blive vådt og snavset.

 

Transport frem og tilbage til aktiviteterne kommer enten til at foregå via offentlig bus eller letbane evt. med 10 - 15 minutters gang. Transport til aktiviteterne er inkluderet i Action Weekend-prisen.

 

Pris for Action Weekend: 2.000 kr.

Tilmeldingsfrist: 3. april via kalenderen på

www.fddb.dk eller ved henvendelse til FDDB på:

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

 

Kursusledere: Sandie Tvergaard og Henrik A. C. Jørgensen

På gensyn!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling.

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 22. februar

kl. 14 - 16

Sted: Sagahuset, Sagavej 2, Rønne

Emne: Hygge og der serveres kaffe og kage.

Pris: 30 kr. 

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf. 23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 7. februar

Spisning: Kl. 12 - 13 

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Mit liv. Vi mødte Andreas i april sidste år. Han imiterede fuglestemmer. Andreas er født blind og vil denne tirsdag dele sin livshistorie med os.

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel tur/retur skal ske til Susanne på:

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

Vel mødt

Kærlig hilsen fra Susanne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord og Vest

Dato: Mandag 6. februar 

kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Adreana Malmquist, medlem i FDDB, fortæller om sit liv, om at være døv og have nedsat syn og om at komme fra Filippinerne.

Tilmelding senest lørdag 28. januar til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Kære erfamedlemmer

Håber I alle er kommet godt ind i det nye år.

Vi er nødt til at vente med at mødes igen til marts, da der er forskellige omstændigheder, der skal falde på plads, før det kan lade sig gøre.

I får alle sammen besked hurtigst muligt.

Venlige hilsner fra Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Kære erfamedlemmer

Håber I alle er kommet godt ind i det nye år.

Vi er nødt til at vente med at mødes igen til marts, da der er forskellige omstændigheder, der skal falde på plads, før det kan lade sig gøre.

I får alle sammen besked hurtigst muligt.

Venlige hilsner fra Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 13. februar

kl. 10 - 13

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F.

Emne: Hygge.

Pris: 30 kr. Te/kaffe og brød

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer.

Maria Østerbye

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 22. februar

kl. 12.45 - 15.15

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5, Odense C.

Emne: Foredrag om livet som eneboer igennem årtier med isvintre og isolation fra omverdenen på en af Danmarks mindste øer.  Pris: 30 kr. 

Til jer der har lyst: Vi kan mødes kl. 12 til køb-selv-smørrebrød i caféen. 

Kontakt Gitte Callø eller Heidi Scherning for tilmelding og evt. hjælp til transport/fællestransport senest tirsdag 14. februar. 

Heidi

Tlf. 30 88 18 36

heidischerning@icloud.com

Gitte

Tlf. 25 11 63 77 

gittepug@stofanet.dk

Mange hilsner fra

Heidi og Gitte 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

Syddanmark tegnsprog

Kære medlemmer

Vi håber, I alle er kommet godt ind i det nye år.

Der bliver ikke noget erfamøde i februar måned.

Vi skriver i februar-nummeret af Medlemsnyt om kommende arrangementer.

Nytårshilsen fra

Eva og Bjarne

 

 

 

Sønderjylland

Kære medlemmer.

Så starter vi igen. Næste møde bliver:

Dato: Onsdag 1. februar

kl. 14 - 16

Sted: Røde Kro i Røde Kro

Emne: Ikke fastlagt.

Mobil 23 37 64 29

Mange gode hilsener

fra Karla

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland 

Jeg håber, I alle er kommet godt ind i det nye år og glæder mig til at se jer igen.

Dato: Tirsdag 7. februar

kl. 13.30 - 16.00.

Sted: Exnersgade 4, lokale 4, Esbjerg

Emne: Er ikke fastlagt endnu, men vi hygger med kaffe, brød og kage til 30 kr. pr. person.

Jeg ringer rundt til jer.

Kærlige hilsner

Rikke Hebsgaard

Tlf. 26 62 31 97

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekantsområdet

Kære alle

Erfamødet i februar er aflyst.

Hilsen Lilli

Mobil 22 28 98 60

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 28. februar

kl. 9.15 - 11.30

Bemærk samme tidspunkt hele året.

Sted: Folkestedet, Carl Blochsgade 28, lokale 1.6, Aarhus

Emne: Vi skal lære lidt haptiske signaler ved Mia Winther

Pris for kaffe og brød: 30 kr.

Tilmelding senest 8 dage før.

Mvh Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 20. februar

kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Et spændende liv i ord og sang ved Kaj Bredholdt.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

Mobil 20 24 69 19

b.mejndor@mail.dk 

Vel mødt og venlig hilsen

Bente

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Dato: Onsdag 1. februar

kl. 10 - 13

Sted: De Frivilliges Hus, Hadsundvej 35, Aalborg

Emne: Vi skal have et oplæg af Hanne V. Ottesen om det konstruktive samarbejde med sin kontaktperson. Vi skal også have hygge og samvær.

Tilmelding: Husk at melde til eller fra senest onsdag før mødet på:

Mobil 22 50 77 61 eller

erfa-nordjylland@hotmail.com

Mange hilsener fra

Mia Winther

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

100 år

Ruth Andersen, Aabybro

Født 17. februar 1923

 

85 år

Helge Broberg, Egå

Født 8. februar 1938

 

85 år

Margitt Chia Hvas, Valby

Født 27. februar 1938

 

80 år

Eva Maria Rasmussen, Nærum

Født 7. februar 1943

 

80 år

Ella Schäffer, Frederiksberg

Født 22. februar 1943

 

80 år

Lilian Bjerg Petersen, Tåsinge

Født 28. februar 1943

 

50 år

Karina Chynette Vendelbo Kjærgaard, Ringsted

Født 28. februar 1973

 

40 år

Suzanne Airy Helena Dalsgaard, Farum

Født 9. februar 1983

 

FDDB ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Dødsfald

 

Erik Otto Kiørbye, Esbjerg

Født 5. januar 1932 er død.

 

Æret være hans minde

 

 

 

 

Find din lokale FDDB-rådgiver

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

    2       27. januar                      22. februar

    3         24. februar                      22. marts

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk