­

 

FDDB

Medlemsnyt 2

Februar 2023

Årgang 39

 

 

 

Forside:

Landsmøde og Sommermøde 2023

Ny erfagruppe i Sydsjælland

Rejs med FDDB til Mallorca

 

 

 

Indholdsfortegnelse

 

FRA FDDB

Formandens vinkel

Landsmøde 2023

Sommer- og landsmøde 2023

Nye erfagrupper på Sjælland

Legat til FDDBs arrangementer

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve

Lån en gul vest til Royal Run

Tak for denne gang

Fra CFD

Opsporing på dagsordenen i døvblindekonsulenternes arbejde

ARRANGEMENTER

Kreativ cafe i Fredericia

Ny gåtursgruppe i Nærum

Gåtur i Dragør

Gåtur i Kongens Have

Gåtur i Aalborg midtby

Unge-weekend

Tag på safari og klap en lemur med ’Midt imellem’

Temadag Vest: Lær haptiske signaler

Rejs med FDDB til Mallorca

Seniortræf

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Ny erfagruppe i Sydsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekantsområdet

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

En aktiv kvinde fylder 80 år

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Formandens vinkel

 

Af Anders Fransson, næstformand

 

Da FDDBs formand Jackie er forhindret i at skrive formandens vinkel i dette blad, er jeg som næstformand gået til tasterne i stedet.

 

FDDB er begyndt at have langt mere fokus på fysisk tilgængelighed, og et af de områder, der er særligt fokus på, er lydfyr med vibration. Det startede med, at vi skrev til samtlige af landets kommuner og til formændene i alle DH-afdelinger. I brevet argumenterede vi for, at det er en god ide med lydfyr med vibration, da det hjælper folk med døvblindhed, der i ringe grad eller slet ikke kan høre lydsignalerne. Et lydfyr med vibration koster ikke meget mere i anskaffelse.

 

En af de kommuner der reagerede på vores henvendelse var Holbæk, og i 2021 var jeg og FU-medlem Bjarne Hvidsten på pletten, så vi med egne øjne, ører og hænder kunne afprøve et kryds, hvor de havde sat lydfyr op med vibration. Vi gav her vores input til, hvad de kan arbejde videre med. Vi har desuden haft et møde med firmaet Prisma, som laver lydfyr med vibration for at afprøve deres løsning og snakke om, hvordan løsningen kunne forbedres. Der er ifølge Prisma ingen standarder for vibrationssignaler, som der ellers er for lydsignaler.

 

Senest er Roskilde kommune kommet med på listen over kommuner, der har lydfyr med vibration, da de har sat dem op i et nyetableret kryds og er åbne overfor at sætte flere op, når eksisterende skal udskiftes, eller nye kryds skal etableres.

 

Vil du være med?

Du kan også arbejde for, at din kommune får lydfyr med vibration. Vi har repræsentanter i en del af DHs lokalafdelinger, men vi vil også gerne have i de kommuner, hvor vi ikke har nogen repræsentanter i dag. Der kan du bl.a. være med til, at vi får udbredt brugen af lydfyr med vibration og generelt styrket den fysiske tilgængelighed for døvblinde.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Landsmøde 2023

 

Af Hovedbestyrelsen

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede indkalder hermed til ordinært landsmøde

tirsdag 27. juni kl. 10 - 17 på:

Hotel Opus Horsens, Egebjergvej 1, 8700 Horsens

 

Dagsorden ifølge gældende love for Foreningen Danske DøvBlinde – synshørehæmmede.

 

Forslag, der ønskes behandlet på landsmødet, skal være FDDBs sekretariat i hænde senest en måned før landsmødets afholdelse. Opstilling til bestyrelsesposter skal ske senest 10 uger før landsmødet. I år er det 18. april.

Opstillingsskema fås ved henvendelse til FDDB eller udskrives via FDDBs hjemmeside under ’Om FDDB’. Skemaet indeholder bl.a. spørgsmål om dit navn, alder, om du stiller op som tegnsprogsbruger eller talebruger, interesser inden for foreningsarbejde mv.

Skemaet sendes til FDDBs valgkomité på:

fddb@fddb.dk

 

Dagsorden og bilag udsendes senest 14 dage før landsmødet. Deltagelse i landsmødet er gratis, og rejseudgifter refunderes efter billigste transportform. Taxa-udgifter dækkes ikke.

Der kan arrangeres fællestransport fra Horsens Station på dagen. Giv FDDB besked ved tilmelding.

Hvis du ikke ønsker at bruge fællestransport, kan FDDB kontaktes for flere oplysninger om transportmuligheder.

 

Hvis du har brug for tolk, skal dette oplyses ved tilmelding.

Af hensyn til frokost og kaffe er tilmelding nødvendig senest 17. maj via hjemmesiden eller via tilmeldingsskema, som du kan finde i dette blad. Skemaet sendes til:

FDDB, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sommer- og lands­møde 2023

 

26.-29. juni

 

Årets sommer- og lands­møde afholdes på Hotel Scandic Opus i Horsens. Et udvalg bestående af Peter Ryberg, Gert Weingardt, Trine Dissing og Bitten Rasch har sammensat programmet. Der tilbydes tre udflugter, hvoraf man kan vælge den udflugt, man helst vil deltage i. Vi kan ikke garantere, at alle får den ønskede udflugt, men vi gør vores bedste, for at alle får en god oplevelse.

 

Deltagerbetaling

Deltager man kun i lands­mødet tirsdag 27. juni kl. 10 - 17, er det gratis at deltage.

Det koster 2.000 kr. for FDDBs medlemmer at del­tage i sommermødet. Et flot tilskud til FDDB fra Juchum Fonden betyder, at vi kan holde deltagerprisen så langt nede. Der søges refusion for fuld pris for kontaktpersonens udgifter.

 

Fællestransport

Der vil være fællestransport fra København og Odense med opsamlingssteder undervejs. Bus 1 starter i København med opsamling i Høje-Taastrup og Slagelse, hvorefter den kører direkte til Hotel Opus i Horsens.

Bus 2 starter i Odense med opsamling i Fredericia og Horsens, hvorefter den kører direkte til Hotel Opus.

Der vil være opsamling på Horsens banegård for de der kommer fra Jylland. Sæt kryds i til­meldingsskemaet for at oplyse, hvor du vil stå på bussen. Vi forventer, at busserne ankommer til Hotel Opus om mandagen kl. ca. 12. Der vil være afgang igen fra Hotel Opus om torsdagen kl. ca. 9.40. Husk at være ved bussen i rette tid.

 

Tilmeldingsskema fin­des andetsteds i bladet. Det er vigtigt, at alle informa­tionerne skrives på. Du kan også finde skemaet på FDDBs hjemmeside i kalen­deren eller få et skema til­sendt elektronisk ved at henvende dig til FDDBs sekretariat. Tilmeldingen er bindende med sidste frist 28. marts. Endeligt program for dagene samt deltagerliste udsendes senest 14 dage før.

 

Faciliteter på Hotel Scandic Opus

På baggrund af tidligere tilbagemeldinger har arbejdsgruppen valgt at prioritere mere frihed til socialt samvær i Sommermødets program. Hotel Opus har en hyggelig lobby, hvor det er muligt at samles i sofagrupper og nyde en snak. Der findes også et træningsrum med løbebånd og cykler og vægte mv., for de meget aktive. Endvidere har Opus et dejligt wellness-rum med sauna, varmestol, fodbad og dampbad, hvor man kan slappe af. Der er parkeringsmuligheder og elevator.

 

Udflugter

Alle tre udflugtsmål ligger forholdsvis tæt på Horsens. Man kan vælge mellem følgende:

 

UDFLUGT 1: Fængslet i Horsens (ca. 10 min. på gåben. Bemærk: Det er op ad bakke)

Vi skal høre et foredrag om museet. Efterfølgende går man selv rundt og oplever livet bag tremmer. Tilgængelighed: For at komme rundt på hele museet er det godt at være mobil, da der er en del trapper. Museet har installeret ramper og elevatorer, så det er muligt at bevæge sig rundt på de forskellige niveauer i kørestol. I enkelte lokaler er der smalle dørkarme, som ikke er egnede for større kørestole.

 

UDFLUGT 2: Kongernes Jelling (i bus). Vi skal høre om de gamle vikingers liv og levned, hvorefter man selv kan udforske oplevelsescentret. Der findes også et stort udendørsareal, Monumentområdet, hvor man kan gå på opdagelse. Tilgængelighed: Kongernes Jelling er et handicapvenligt sted og er tilgængeligt med kørestol og rollator. Du har også mulighed for at låne en kørestol på stedet.

 

UDFLUGT 3: Ø-tur til Hjarnø i Horsens fjord (i bus og 5 min. med færge). Øen er overvejende flad. Det højeste punkt er 7 meter. Der arrangeres traktor-tur på den lille ø, hvor en guide vil fortælle om Hjarnø. Deltagerne kan også gå en tur på øen, som er rolig og uden megen trafik. Tilgængelighed: Turen er ikke velegnet for kørestole eller hvis man er meget dårligt gående.

 

Endelig kan man vælge den fjerde mulighed: At blive på hotellet og få talt med medlemmer og venner, man måske ikke har talt med længe eller benytte sig af Hotel Opus’ faciliteter.

Alternativt kan man vælge at gå i Aqua Forum, som er et stort vandland tæt på Opus eller tage en tur til Horsens by og opleve denne. Vælger man den fjerde mulighed tilrettelægger man selv sin formiddag.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nye erfagrupper på Sjælland

 

Af DøvBlinde-Teamet

 

Vi har lavet tre nye erfagrupper på Sjælland, som medlemmerne fremover vil blive fordelt i. Der vil således være en gruppe i Holbæk med navnet ’VestSjælland’, en gruppe i Køge med navnet ’ØstSjælland’ og en gruppe i Næstved med navnet SydSjælland.

Den tidligere gruppe i Slagelse eksisterer ikke længere.

 

Der er sendt et brev til de medlemmer, der starter i en ny gruppe.

Du kan finde de praktiske informationer om hver gruppe under ERFAGRUPPER her i Medlemsnyt.

 

Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte din erfa-leder eller leder af DøvBlinde-Teamet, Dorte Skipper, på FDDBs sekretariat på:

Tlf. 36 38 85 58

dorte@fddb.dk

 

FDDB håber, at I får nogle dejlige oplevelser i de nye erfa-gruppe.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Legat til FDDBs arrangementer

 

Af Forretningsudvalget

 

FDDB har modtaget et tilskud fra Juchum fonden, som i 2023 uddeles som legatportioner af 3.000 - 5.000 kr. til dækning af op­hold og rejseudgifter til FDDBs landsdækkende arrangementer.

Juchum fonden har ønsket, at legatet fortrinsvis uddeles til enlige og værdigt træn­gende.

 

Ansøgningen kan indsendes fra FDDBs hjemmeside eller via post til FDDB, mærket ’Juchum Fonden’. Beskriv hvad du mener, der bør lægges til grund for, at du kan komme i betragtning til legatet. Husk at vedlægge seneste årsopgørelse fra SKAT.

 

FDDB modtager løbende din ansøg­ning, dog gerne senest en måned inden arrangementets afholdelse. Du får svar inden arrangementets afholdelse, om du er kommet i betragtning til lega­tet.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve

 

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve er til uddeling 4. juni. Både døvblindfødte og døvblindblevne kan søge. Der kan søges om legatportioner på op til 5.000 kr. Der uddeles legater især som støtte til ferieophold. Afslag meddeles ikke.

 

Skema skal udfyldes og kopi af årsopgørelse vedlægges. Indsendes i en lukket kuvert mærket ’AAK legat’ til FDDB senest 14. april.

 

Mangler årsopgørelsen eller er der oplysninger i ansøgningen, der ikke er udfyldt, bliver ansøgningen ikke godkendt af bestyrelsen.

 

Ansøgningsskemaet kan fås ved henvendelse til:

Foreningen Danske DøvBlinde, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

eller hentes på

www.fddb.dk

 

Har du spørgsmål til udfyldelse af ansøgningsskemaet, er du velkommen til at rette henvendelse til Trine Dissing på:

Tlf. 36 38 85 92

trine@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Lån en gul vest til Royal Run

 

Royal Run holdes i år 29. maj i fem forskellige byer i Danmark: København, Nyborg, Aabenraa, Herning og Nykøbing Falster.

FDDB koordinerer ikke deltagelse for medlemmerne denne gang, men vi opfordrer alle, som har lyst, til selv at deltage i kronprinsens Royale løb.

FDDB udlåner gule veste med teksten: DØVBLIND eller

GUIDE FOR DØVBLIND

Kontakt sekretariatet i god tid, hvis du vil låne en vest til dig og din guide og fortæl os også, hvis du deltager, så vi kan sende jer en liste over andre deltagere fra FDDB. Så kan I selv aftale at mødes.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Tak for denne gang

 

Af Ida Stenbæk Nielsen

 

Min ansættelse hos FDDB startede i januar måned sidste år. Først gik jeg i kast med projekt Nye Fællesskaber, og siden hen har jeg været barselsvikar i DøvBlinde-Teamet.

Mit vikariat sluttede 1. februar i år. Det har været en kæmpe fornøjelse at være en midlertidig del af FDDB og at lære mange af jer dejlige og inspirerende mennesker at kende gennem aktiviteter, kurser og løbende dialog. Det har også været fantastisk at arbejde sammen med jer frivillige i FDDB.

 

Tak til alle for at have taget imod mig med åbne arme og for at have givet mig en spændende tid i FDDB. Jeg har lært rigtig meget af jer alle sammen. Alt dette vil jeg tage med mig videre og gemme i mit hjerte. Rigtig god vind til jer alle fremover!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Fra CFD

 

Opsporing på dagsordenen i døvblindekonsulenternes arbejde

 

Af Trine Skov Uldall, Faglig koordinator

CFD Rådgivning Viden og udvikling

 

CFDs døvblindekonsulenter yder individuel rådgivning til personer, der lever med døvblindhed, men vi har også gang i mange andre ting. Et af vores store fokusområder er opsporing af personer med døvblindhed. Og det gælder både ældre med aldersrelateret syns- og høretab, men også fx personer med Usher syndrom.

Hvordan gør vi så det?

 

Webinarer om erhvervet døvblindhed hos ældre

Døvblindekonsulenterne har siden efteråret 2021 lanceret en række webinarer målrettet kommunens forebyggende medarbejdere. Forebyggelseskonsulenterne er en vigtig faggruppe at klæde på med viden om erhvervet døvblindhed, da de systematisk tilbyder ældre personer forebyggende besøg i deres eget hjem. Med den rette viden om døvblindhed og de støttemuligheder der findes, kan de være med til at opdage kombineret sansetab hos ældre og henvise videre til døvblindekonsulenterne.

Vi har for nyligt holdt det tredje webinar i rækken.

Webinarerne har været en stor succes med op mod 100 tilmeldte på hvert webinar. Man kan sige, at webinarerne er et positivt udfald af Corona-pandemien. Pandemien tvang os til at tænke i alternative måder at nå ud til forebyggelseskonsulenterne på. Vi gav os i kast med webinarerne og opdagede, at herigennem når vi ud til mange flere kommuner.

 

”Hver gang vi har afholdt et webinar, modtager vi efterfølgende flere nye henvendelser. Så her har vi fundet en metode, der virker, og vi har fået henvisninger, vi ikke ellers ville have fået. Det har både drejet sig om borgere, der har haft brug for råd og vejledning om døvblindhed, nogen med brug for hjælp til at komme i kontakt med syns- og hørekonsulenter og/eller FDDB, og nogle med behov for kontaktpersonordning. Forebyggelseskonsulenterne kan altid kontakte os for sparring. Er der brug for det, tilbyder vi også gerne fysiske møder,” fortæller Rikke Norup, som er døvblindekonsulent og en af underviserne på webinarene.

 

Samarbejdsmøder

Udover dette formidlingsarbejde til kommunernes forebyggende medarbejdere har vi løbende samarbejdsmøder med kommunerne rundt omkring i Danmark, bl.a. om opsporing af ældre med døvblindhed.

 

Ny hjemmeside om nedsat syn

I 2021 fejrede Velux-fonden 50-års jubilæum. Det gjorde de bl.a. ved at iværksætte et initiativ med fokus på ældre med synstab. Her kunne man søge om støtte til bl.a. forskning i behandling og opsporing af øjensygdomme og til projekter, der kan hjælpe ældre til en hverdag med færre gener.

Som en del af Velux-fondens jubilæums-initiativ fik Komiteen for Sundhedsoplysning midler til at lave en ny hjemmeside om synsnedsættelse hos ældre. Formålet er bl.a. at forebygge alvorlige konsekvenser af øjensygdomme og give gode tips til en hverdag med nedsat syn. Hjemmesiden er nu oppe at køre og  hedder:

www.raadomsyn.dk

Her kan borgere med nedsat syn og deres pårørende hente viden om syn og tips til hverdagen, samt viden om, hvor man kan få hjælp og rådgivning.

 

 

CFD Rådgivning har indledt et samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning med det formål også at sætte fokus på kombineret syns- og høretab. På denne nye webportal kan man derfor nu også finde viden om dobbelt sansetab hos ældre samt henvisning til CFDs døvblindekonsulenter.

 

CFD Rådgivning sidder desuden med i Velux-fondens netværk på synsområdet, hvor vi løbende søger at sætte fokus på at medtænke eventuelt høretab, når der planlægges projekter på synsområdet. Det er et spændende arbejde, hvor vi møder stor lydhørhed og nysgerrighed fra fagfolk på synsområdet.

 

Fagligt netværk for syns- høre- og døvblindekonsulenter

Et andet opsporingsinitiativ, som har kørt i over 25 år, og som vi selvfølgelig fortsætter med i 2023, er CFD Rådgivnings faglige netværk for syns-, høre- og døvblindekonsulenter. Vi mødes i dette netværk én gang om året. Også her er der fokus på ældre med kombineret syns- og høretab. Formålet er at styrke vores samarbejde på tværs af sektorer og fagligheder for at sikre et fortsat fokus på opsporing af ældre med dobbelt sansetab.

FDDB har repræsentanter i referencegruppen til dette netværk. Referencegruppen er med til at planlægge møderne, og FDDB deltager også på møderne. Næste møde kommer til at handle om begrebet resiliens, som kan oversættes til ’modstandskraft’ og om et projekt, døvblindekonsulenterne har gennemført, hvor ældre med døvblindhed mødtes i grupper og delte deres livshistorier.

 

FDDB vil på næste møde fortælle om foreningen og foreningens tilbud til ældre med døvblindhed.

 

En blog om døvblindhed

Vi vil også lige nævne bloggen, som vi kalder den i daglig tale. Måske kender du den allerede.

www.cfdblogger.dk er en blog for alle, der lever med eller har interesse for døvblindhed. Den er opstået i forbindelse med et opsporingsprojekt, som CFD Rådgivning gennemførte for år tilbage med fokus på opsporing af personer med Usher syndrom type 2.

På Bloggen er der primært fokus på Usher syndrom eller rettere på personer med døvblindhed, der ikke er aldersrelateret.

Her blogger vi om alt muligt, der kan have relevans for døvblindhed. Det kan være alt fra ny forskning til noget fra døvblindekonsulenternes hverdag. Vi har også af og til gæstebloggere. I skrivende stund har vi fx lige udgivet et blogindlæg, hvor Elvis Sørensen fortæller, hvilken betydning kontaktpersonordningen har for ham.

Elvis fortæller bl.a.:

”Det har gjort min hverdag meget lettere. Jeg kan komme rundt til forskellige arrangementer, møder og opfølgning fra kommunen. Eller bare komme til stranden med min dreng og lave et lille bål. Det er betryggende at vide, at jeg har min kontaktperson med mig, som netop kan være mine øjne og ører, især med en syns-rest på 10 grader.”

Hvis du ikke allerede kender bloggen, skulle du tage at kigge forbi og læse med. Og del den gerne med andre, der kunne være interesserede.

 

Målrettet opsporingsarbejde er vigtigt

 

TILMELDING TIL SOMMER- OG LANDSMØDE PÅ SEPARAT FIL (PÅ MIDTERSIDERNE I DET TRYKTE BLAD)

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ARRANGEMENTER     

 

Kreativ cafe i Fredericia 

 

Tirsdag 28. februar

 

Vi arrangerer en lidt anderledes kreativ cafe på Fredericiaskolen fra februar til juni for både tegnsprogsbrugere og talebrugere. 
Vi hygger med strik, spil og socialt samvær.
Første gang bliver tirsdag 28. februar kl. 14 - 17. 
I tager selv kage og te-poser med. Vi laver kogt vand og kaffe. 
Der er tegnsprogstolk.

FDDB dækker ikke transport eller kaffe/kage. 
Vi anbefaler jer at købe Orange Fri billet til toget, da det er meget billigere.
Vi håber, at I kommer og hygger jer sammen med os på:
Fredericiaskolen - Center for høretab
Merkurvænget 2, Fredericia 
Fredericiaskolen ligger kun ca. 200 meter fra Fuglsangcentret. 
Kom og vær med!
Tilmelding til Stine Lorenzen på:
SMS 
60 13 57 19 eller 
Lis Jepsen på
Mobil 
24 25 26 60

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Ny gåtursgruppe i Nærum

 

Tirsdag 7. marts

 

Der starter en ny gåtursgruppe i Nærum med udgangspunkt fra Egebækhus på adressen: Egebækvej 159

Vi mødes tirsdage i lige uger.

Første gang er 7. marts kl. 13 - 16.

Vi går en tur og drikker kaffe og spiser kage på butikstorvet.

Gåtursgruppen er for medlemmer, som ikke går så stærkt. Kørestolsbrugere er også velkomne.

Du skal selv sørge for tolk.

Du behøver ikke tilmelde dig, men skal blot møde op med ledsager eller tolk.

Pris 30 kr. for kaffe eller te med brød.

FDDB dækker kaffe eller te med brød for ledsagerne.

Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Birgit på:

Tlf. 21 46 31 18 eller

birgit@bljl.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Gåtur i Dragør

 

Torsdag 9. marts

 

Vi mødes kl. 11 på Dragør Stationsplads 3.

Vi går en tur i Dragør og spiser madpakkerne undervejs.

Inden vi slutter kl. 15 på Dragør Stationsplads drikker vi kaffe, te med kage.

Pris 30 kr.

FDDB betaler for ledsagerne.

Frist for tilmelding er mandag 6. marts til Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Giv besked hvis du bliver forsinket.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Gåtur i Kongens Have

 

Onsdag 15. marts

 

Vi mødes på Københavns Hovedbanegård og går til Nørrebro Station via Kongens Have.

Turen er kl. 11 - 16.

Vi mødes under uret inde på Københavns Hovedbanegård. Sammen går vi forbi Rådhuspladsen, ned ad Strøget, holder pause ved Rosenborg Slot og Kongens Have. Her spiser vi vores medbragte madpakker. Der er mulighed for at gå lidt rundt i haven. Vi slutter af med kaffe og kage på Nørrebro.

Turen er ca. 5 km lang.

Turen er for alle aldersgrupper og koster 30 kr. at deltage i.

FDDB betaler for ledsageren og transportudgifter.

Tilmelding senest tre dage før til:

Nadia

sms: 50 85 86 85 (kun sms)

eller

Suzanne

sms: 40 83 70 73 (kun sms)

Vandhunden83@yahoo.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Gåtur i Aalborg midtby 

 

Onsdag 15. marts

 

Vi mødes foran Aalborg banegård ved trappen kl. 11. Turen varer til kl. 15. Vi vil se, hvordan det er gået med byggeriet på J F. Kennedy plads, hvor de nye Plusbusser skal køre fra. Derefter går vi ned til Nordkraft og spiser vores medbragte madpakker.

I skal tilmelde jer til gåturs-lederne senest mandag før gåturen enten til:

Mia

erfa-nordjylland@hotmail.com

Mobil 22 50 77 61

eller til:

Børge

101048@101048.dk

Mobil 22 15 73 09

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Unge-weekend

 

24.-26. marts

 

Endnu en herlig weekend for unge på 15 – 35 år er på trapperne. Denne gang går turen til Experimentarium, som de fleste af os måske husker fra skoletiden! Fra fredag - søndag skal vi overnatte på hotel i København. Lørdag skal vi besøge Experimentarium, og glem alt om kedsommelige museer, hvor alt er låst inde bag glas, og hvor man ikke må have tingene i hænderne.

På Experimentarium gælder det, at naturvidenskaben skal opleves med alle sanser. Her må man pille, røre, løbe, cykle, trykke, mærke og prøve alle udstillingerne. Vi skal bl.a. opleve, hvordan klimaforandringerne påvirker os, og vi skal have pulsen i vejret på Pulstorvet. Vi skal rundt og opleve det hele.

Senere på dagen er der som sædvanligt hygge og samvær på hotellet. Tilmelding via www.fddb.dk

Program og deltagerliste fremsendes to uger inden afholdelse af arrangementet.

Tilmelding og betaling på 250 kr. skal være sekretariatet i hænde senest 1. marts. Se betalingsoplysninger på www.fddb.dk i kalenderen. I tilfælde af specielle ønsker til kost eller andet, bedes det noteres ved tilmeldingen.

 

Vi glæder os til at se så mange som muligt til en weekend fuld af leg med videnskaben samt hygge og samvær med andre unge.

Ungdomsudvalget glæder sig til en hyggelig weekend med alle unge!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Tag på safari og klap en lemur med ’Midt imellem’

 

Lørdag 29. april

 

Velkommen til årets første arrangement i netværket ’Midt imellem’. Denne gang skal vi besøge Givskud Zoo. Vi mødes kl. 12 ved Vejle station, hvor en bus kører os til Givskud Zoo.

Her skal vi først spise en lækker frokost på Jacobs Spisehus. Derefter stiger vi på en bus, der kører os gennem safariparken med en guide, som fortæller om dyrene på savannen. Her ser vi en masse eksotiske dyr, bl.a. løver, giraffer, savannebøfler og næsebjørne. Vi skal også ud og gå en tur blandt næsehorn, gnuer og antiloper og komme helt tæt på fx aber og lemurer.

 

Efter turen rundt vil vi nyde en kop kaffe, og der vil være mulighed for at opleve noget af Zoo på egen hånd. Derefter kører bussen os tilbage til Vejle, hvor dagen afsluttes på den amerikansk-inspirerede Garage Burgerbar tæt på Vejle station. Her spiser vi og hygger os til kl. ca. 19.30, hvor arrangementet slutter.

 

Kom og vær med til et spændende arrangement. Det bliver en rigtig hyggelig dag. Vi håber naturligvis på, at vejret er med os, men husk varmt og praktisk tøj og fodtøj, da vi er meget ude.

Der kan deltage op til 10 medlemmer + ledsagere.

’Midt imellem’ er for medlemmer på mellem 30 - 50 år.

Pris pr. deltager: 300 kr. Ledsageren dækkes af FDDB. Drikkevarer er på egen regning.

Transport efter billigste befordring dækkes af FDDB.

FDDB sørger for centraltolke og teleslynger.

Arrangementet er for både tegnsprogs- og talebrugere.

Vi anbefaler, at du har en kontaktperson eller ledsager med til synsbeskrivelse. Det må gerne være en ægtefælle eller en anden, du kender godt. Der er mulighed for tolkning under arrangementet.

Tilmelding senest 20. marts via FDDBs hjemmeside under kalenderen eller til FDDBs sekretariat på:

fddb@fddb.dk

tlf. 36 38 85 92

Husk ved tilmeldingen at oplyse om særlige kosthensyn. Det gælder også kontaktpersoner og tolke.

Planlægningsgruppen, Nadia og Nicoline, glæder sig til at tage godt imod alle.  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Temadag Vest: Lær haptiske signaler 

 

Onsdag 10. maj

 

Har du deltaget i arrangementer i FDDB, så har du helt sikkert hørt om haptiske signaler. Nu får du chancen for at komme med på en temadag, hvor du kan lære nogle af de allermest uundværlige signaler.

 

Dato: Onsdag 10. maj

kl. 11.00 - 16.30

Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

 

Da haptiske signaler laves på ryggen, skulderen eller armen, skal du have en ledsager med, som skal være indstillet på at samarbejde med dig om at øve signalerne. Det kan være en kontaktperson eller et familiemedlem eller en anden, der er en del af din hverdag. Der vil være centraltolke på dagen.

Kurset er en introduktion til de mest almindelige signaler og henvender sig primært til nybegyndere og til medlemmer, som trænger til at få frisket det grundlæggende kendskab til signalerne op.

 

Kurset er for medlemmer, der bor vest for Storebælt. Det er for både tegnsprogsbrugere og talebrugere.

Arrangementet er gratis at deltage i. Vi giver frokost, kaffe og kage. FDDB dækker ikke rejseudgifterne til temadagen. 

Underviserne er Sandie Roland Tvergaard og Mia Winther fra FDDBs haptiske udvalg.

 

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Pia Hesse på FDDBs sekretariat.

 

Tilmelding senest 1. april via FDDBs kalender på www.fddb.dk eller til:

fddb@fddb.dk

Tlf. 36 75 20 96

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Rejs med FDDB til Mallorca

 

20. maj - 27. maj

 

FDDB arrangerer 20. maj - 27. maj en udlandsrejse med Bravo Tours for foreningens medlemmer. Det kan lade sig gøre, fordi Juchum Fonden har støttet FDDB ekstraordinært, således at rejsen kan udbydes til en meget lav pris.

 

Turen går til Mallorca. Mallorca er en spansk ø på størrelse med Fyn og Bornholm. Mallorca ligger i det vestlige Middelhav, ca. 170 km fra Barcelona. Øen har en kystlinje på over 550 km og er også berømt for Tramuntana-bjergene. Derudover findes der frugtbare dale, hvor man dyrker appelsiner og citroner.

Mallorca har et mildt subtropisk klima. I maj-juni ligger den maksimale temperatur på ca. 26 grader og minimums-temperaturen på ca. 18 grader. Vandtemperaturen er omkring 20 grader.

 

Hovedstaden på Mallorca er Palma de Mallorca, som vi flyver til. Vi skal bo i Alcudia, som ligger i den nordøstlige del af Mallorca, ca. 1 times tid fra Palma. Alcudia er især kendt for sin 14 km lange sandstrand. Byen er omgivet af en bymur fra middelalderen. Bag muren gemmer den gamle by sig med smalle gader og med restauranter og fortovscaféer. Vi skal bo på hotel Eix Alcudia, som er et hotel kun for voksne, tæt på stranden og havnen og i gåafstand til centrum. Der er pool og et mindre wellness-område med jacuzzi, sauna osv. Gåafstand til minimarked og hæveautomat. Der er aircondition og elevator.

 

Pris

Pris for enkeltværelse er: 3.650 kr. med halvpension.

Pris for dobbeltværelse er: 2.850 kr. med halvpension.

Hvis man rejser med sin ægtefælle, er ægtefællens pris 2.850 kr. med halvpension. Deltager betaler også ægtefællens ophold.

Du skal påregne at udgiften til udflugter bliver på ca. 1.000 kr.

Der søges refusion for kontaktpersoner. Man kan have 1 kontaktperson med på turen.

 

Der vil blive afrejse fra Billund og Kastrup. De nøjagtige tidspunkter vil blive oplyst senere. Du skal påregne at være selvhjulpen på rejsen med hjælp fra din kontaktperson.

Du skal selv sørge for rejseforsikring.

Der vil være to centraltolke med på turen.

 

Tilmelding senest 30. marts via www.fddb.dk eller ved at kontakte Trine Dissing på sekretariatet på:

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

 

Turen er planlagt af rejseudvalget, som består af:

Søren Sickmann, Stine Lorenzen, Trine Dissing, Bitten Rasch.

Rejseledere på turen bliver Trine Dissing og Bitten Rasch

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Seniortræf

 

30. - 31. maj

 

Tirsdag 30. - onsdag 31. maj indbyder FDDB til seniortræf for tegnsprogs- og talebrugere på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia. Træffet er for medlemmer, der har rundet de 60 år. Vi begynder tirsdag med frokost kl. 12 og slutter onsdag med frokost kl. 12.

 

Tirsdag eftermiddag byder programmet på et livsbekræftende foredrag. Om aftenen er der social hygge, hvor der vil være god tid til at reflektere over dagens emne. Onsdag formiddag vil vi tage emnet op omkring digitale selvbetjenings problemer for døvblinde samt komme ind på MitID og NemID.

Der bliver god tid til erfaringsudveksling, så tag gerne gode tips og idéer med, som kan gøre dagligdagen lidt lettere.   

 

Tilmelding senest fredag 17. marts via kalenderen på

www.fddb.dk eller ved henvendelse til FDDBs sekretariat Trine Dissing på:

Tlf. 36 38 85 92

fddb@fddb.dk 

Pris: 600 kr.

FDDB søger refusion for følgeudgifter til din kontaktperson.

Vi bestiller central tegnsprogstolkning.

Rejseudgifter dækkes efter gældende regler, som er billigste offentlige transport.

Yderligere oplysninger kan fås hos kursusleder Bente Mejndor på:

Tlf. 75 94 44 75

Mobil 20 24 69 19

b.mejndor@mail.dk  

 

Træffets ledere, Bente Mejndor og Palle Jakobsen, glæder sig til at tage godt imod alle.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 29. marts

kl. 14 - 16

Sted: Sagahuset, Sagavej 2, Rønne

Emne: Hygge og der serveres kaffe og kage.

Pris: 30 kr.

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf. 23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 7. marts

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Vi skal ’lege’ med haptiske signaler. Suzanne Dalsgård fra vores gruppe vil med sjove lege og øvelser lære os, hvordan vi med enkle signaler på ryg, arm og skulder kan få meget mere synsbeskrivelse i hverdagen. Glæd jer!

Tilmelding til arrangementet, samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på:

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

Kærlig hilsen

Susanne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord og Vest

Dato: Mandag 6. marts  

kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Kari Steffen medlem i FDDB fortæller om sit alternative liv.

Tilmelding senest lørdag 25. februar til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Torsdag 2. marts

kl. 12.30 - 15.00

Sted: Sundhedscenter, Rådmandstræde 10C, Køge

Emne: Vi skal hilse på hinanden og lære det nye sted at kende.

Pris: 30 kr.

Ledsagere er meget velkomne.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen

Venlige hilsner fra Sandie

Tlf. 30 11 30 71 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Torsdag 9. marts

kl. 13 - 15.30

Sted: Mårsø Områdecenter, Gl. Tuse Næs vej 15, Holbæk

Emne: Vi skal hygge os og lære det nye sted at kende.

Pris: 30 kr.

Ledsagere er meget velkomne.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen

Venlige hilsner fra Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Ny erfagruppe i Sydsjælland

Dato: Mandag 6. marts

kl. 13 - 16

Sted: Solgaven, Flagspættevej 1, Næstved

Vi mødes i køkkenet ved træningslokalet.

Emne: Velkomst og hygge

Pris: 30 kr. The og kaffe og brød

Tilmelding senest søndag, ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer.

Maria Østerbye

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 13. marts

kl. 10 - 13

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F.

Emne: Vi får besøg af døvblindekonsulent Jeanette fra CFD.

Pris: 30 kr. for te/kaffe og brød.

Tilmelding senest søndag, ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer.

Maria Østerbye

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 29. marts

kl. 12.45 - 15.30

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5, Odense C.

Emne: Humoristisk foredrag om fynske dialekter af journalist og forfatter Anders W. Berthelsen.

Pris: 30 kr.

Til jer der har lyst: Vi kan mødes kl. 12 til køb-selv-smørrebrød i caféen.

Kontakt Gitte Callø eller Heidi Scherning for tilmelding og evt. hjælp til transport/fællestransport senest tirsdag 21. marts.

Heidi

Tlf. 30 88 18 36

heidischerning@icloud.com

Gitte

Tlf. 25 11 63 77

gittepug@stofanet.dk

Kærlig hilsen

Heidi og Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 22. marts

kl. 13 - 15

Sted: Tegnsproghuset, Egeskovvej 5, Fredericia

Emne: Birgit Larsen fortæller om sit liv og om sin bog, der hedder ’Bakspejlet’. Kom og hør hvad Birgit vil fortælle.

Bedste hilsner

Bjarne og Eva

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 8. marts

kl. 14 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Vi fortsætter oplæsning af Birgits bog ’Bakspejlet’.

Mobil 23 37 64 29

Mange gode hilsener

Karla

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 14. marts

kl. 13.30 - 16.00

Sted: Exnersgade 4. Lokale 4., Esbjerg

Emne: Vi får besøg af Sven, som vil fortælle om tiden, da han arbejdede i Kina i 90’erne. Han arbejdede med opsætning og udvidelse af mobiltelefon-netværk, så de telefon-glade kinesere kunne gå rundt på gaderne og tale i telefon.

30 kr. pr. person for kaffe, brød og kage.

Jeg ringer rundt til jer.

KH Rikke Hebsgaard

Tlf. 26 62 31 97

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekantsområdet

Dato: Onsdag 22. marts

kl. 12.45 - 15.15

Sted: Fuglsangcenteret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Emne: Vi spiller Blingo og tester vores sanser i fingrene med mulighed for at vinde en gevinst.

Pris: 30 kr.

Tilmelding senest 8. marts til:

Lilli Munk Jensen

Tlf. 22 28 98 60

Vi glæder os til at se jer.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 21. marts

kl. 9.15 - 11.30

Bemærk nyt tidspunkt!

Sted: Folkested, Carl Blochsgade 28, lokale 1.6, Århus

Emne: Vi skal hygge os.

Pris for kaffe og brød: 30 kr.

Tilmelding senest 8 dage før.

Med venlig hilsen

Niels Henrik Jørgensen

Tlf. 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 20. marts 

kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Musikalsk eftermiddag ved harmonikatrioen Villy, Sigge og Henning fra Herning. 

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

Mobil 20 24 69 19

b.mejndor@mail.dk 

Vel mødt og venlig hilsen

Bente

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Dato: Onsdag 1. marts

kl. 10 - 13

Sted: De Frivilliges Hus, Hadsundvej 35, Aalborg

Emne: Hyggesamvær. Vi skal hygge og snakke om, hvad vi gerne vil i 2023. Kom gerne med idéer til, hvad vi kan tage op i erfagruppen.

Pris: 30 kr.

Meld gerne til og fra senest onsdag før mødet til erfaleder Mia Winther på:

erfa-nordjylland@hotmail.com

Tlf. 22 50 77 61

Mange hilsener fra

Mia

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

NAVNE

 

En aktiv kvinde fylder 80 år

 

Onsdag 22. februar fylder Ella Schæffer 80 år.

Ella har været leder af erfagruppen Sjælland tegnsprog i mere end 25 år. Hun har også sammen med Ole Braband været klubleder i Klub Øst igennem mange år, og Ella er altid meget opmærksom på døvblindes ønsker og behov.

 

Ella er et utrolig kreativt menneske, som både syr og strikker og altid klæder sig farverigt i afstemte farver. Som leder af Kreativ Cafe i corona-tiden blev deltagerne forkælet med Ellas hjemmebagte kager, som hun er fantastisk god til at bage.

Mange nyder også Ellas altid vel-tilrettelagte gåture, hvor vi sammen får motion og frisk luft.

 

FDDB ønsker dig hjertelig tillykke med fødselsdagen!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fødselsdage        

 

90 år

Ingrid Marie Ovesen, Roskilde

Født 1. marts 1933

 

90 år

Tove Stenlund Jensen, Holbæk

Født 15. marts 1933

 

90 år

Nora Jensen, Store Heddinge

Født 24. marts 1933

 

85 år

Conny Lisbeth Nielsen, Næstved

Født 5. marts 1938

 

85 år

Donald Frederick Hayes, Aalborg

Født 8. marts 1938

 

85 år

Inge Marie Hvistendahl, Hals

Født 30. marts 1938

 

FDDB ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Dødsfald    

 

Bendt Pedersen, Odense

Født 23. februar 1932 er død.

 

Vibeke Birch, Bogense

Født 13. marts 1947 er død.

 

Æret være deres minde

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

    3         24. februar                      22. marts

  4       24. marts                       19. april

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk