­

 

FDDB

Medlemsnyt 3

Marts 2023

Årgang 39

 

 

 

Forside:

 

·     Har du lyst til at gøre en lokal indsats som DH-repræsentant?

·     Nyt borgerpanel søger deltagere med handicap

·     Min vej til tegnsprog

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Formandens vinkel

Tak for denne gang

Online deltagelse på FDDBs landsmøde

Resume af 1. HB-møde

Stiller du op til FDDBs hovedbestyrelse?

Har du lyst til at gøre en lokal indsats som DH-repræsentant?

Nyt fra DRs brugerråd

Nyt fra TV 2s brugerråd

Fra Netværk for digital inklusion

OPLYSNINGEN

Nyt borgerpanel søger deltagere med handicap

Generel info om høretekniske hjælpemidler

Rengøring af værelser på Fuglsangcentret

Månedens punktbog fra Nota

INFORMATØRERNES HJØRNE

Min vej til tegnsprog

FRA LÆSERNE

Orange-billetter

Skak for døvblinde

ARRANGEMENTER

Gåtur fra Langgade til Nørrebro

Kreativ cafe i Fredericia

Gåtur om Farum sø

Gåtur i Aalborg

Forårstur med Klub Øst

Info fra Klub Vest

Minikursus 2023

FDDBs vandrekursus

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Sydsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekantsområdet

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Formandens vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen, formand for FDDB

 

Jeg kom desværre til skade i starten af januar, da jeg brækkede min højre ringfinger og har haft gips på i tre uger. Jeg har derfor været nødsaget til at flytte møder og overlade Formandens Vinkel til vores næstformand, som skrev et meget spændende indlæg om fysisk tilgængelighed og vibrationsfyr.

 

I januar sendte jeg en mail til alle de nye handicap- og socialordførere og bad om en halv times møde, hvor jeg kan komme til kaffe og tale om nogle af de ting, vi oplever i det danske samfund. Både hvad angår områder som fungerer, men også områder hvor tingene i den grad kan gøres bedre – fx at flytte døvblindeområdet ud af kommunerne og derved skabe et centralt døvblindetilbud.

 

Jeg har ligeledes skrevet til de 11 IT-ordførere på Christiansborg. Her vil vi igen byde os selv til en kop kaffe på ca. 30 minutter, hvor vi fortæller om de digitale udfordringer, vi oplever som døvblinde. Fortælle om vigtigheden af, at vi som organisation bliver inddraget, når der laves nye og spændende tiltag i det offentlige system, og når udfordringerne står i kø og derfor skaber ulighed i det digitale samfund.

 

Det er en rigtig spændende tid, vi går i møde. Vi har allerede fået tilkendegivelser fra flere politikere og fået flere aftaler i stand.

 

Siden sidst har jeg på formandssiden på facebook ’Jackie Lehmann Hansen – formand i FDDB’ skrevet følgende opslag:

 

• Tilbage efter en tiltrængt juleferie

• Byder mig selv til kaffe hos de nye handicap- og socialordførere

• DDLs nytårskur

• Brækket finger og armen i gips

• Fortælling om produktionen af Formandens Vinkel på tegnsprog

 

Husk at du altid kan kontakte mig på

Jackie@fddb.dk

eller på tlf. eller sms: 20 27 70 11

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Tak for denne gang

 

Af Bettina Poulsgærd

 

Kære HB, FU og alle I frivillige FDDB’ere, som har været en del af mine lidt over syv år i FDDB. Jeg startede i FDDB 1. december 2015.

Jeg vil sige jer alle tak, fordi I har inspireret mig og ladet mig være en del af jeres liv i alle årene, der er gået.

Jeg har nydt at arbejde sammen med jer og er stolt af at have været en del af FDDB, af at have arbejdet sammen med jer og lært mange af jer at kende.

Jeg er naturligvis ked af at skulle sige farvel og vil komme til at savne jeres gå-på-mod og jeres styrke. Begge dele vil jeg tage med mig videre ud i livet. Ønsker jer alle det bedste!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Online deltagelse på FDDBs landsmøde

 

FDDB prøver nu for første gang at tilbyde onlinedeltagelse på FDDBs landsmøde tirsdag 27. juni kl. 10 - 17.

Mødeplatformen er Zoom.

Under mødet vil deltagerne kun få mulighed for at sige noget gennem chatfunktionen. Det vil sige, at man skal skrive det, som man ønsker at sige eller kommentere.

Afstemninger foretages enten med ’række hånd op’-funktionen i Zoom eller anonymt ved skriftlig afstemning.

Vi kan selvfølgelig ikke sikre os imod tekniske problemer eller et ustabilt internet, men vi prøver det af og høster brugbare erfaringer til brug i fremtiden.

 

Ønsker du at deltage i landsmødet online, kræver det at du er medlem af FDDB og har betalt kontingent for 2023.

 

Tilmelding til onlinedeltagelse kan ske ved at sende en mail til fddb@fddb.dk

Skriv ’Online landsmøde’ i emnefeltet og skriv kort, at du gerne vil deltage online i landsmødet 2023. Du får tilsendt link, zoom guide, landsmødemateriale mm. senest 14 dage før mødet.

Deadline for tilmelding er 17. maj.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Resume af 1. HB-møde

 

Jackie bød velkommen til årets første møde i hovedbestyrelsen.

 

Jackie har skrevet til alle socialordførere og indtil videre aftalt møder med fire (Moderaterne, Venstre, Socialdemokraterne og Liberal Alliance). Jackie tager også kontakt til alle IT-ordførere.

 

Budgetopfølgning for 4. kvartal 2022

Indtægterne har været lidt højere end forventet, men det har udgifterne også. FDDB kan forvente et negativt resultat for hele 2022 på lidt over 1 mio. kr.

Der er hensat fondstilskud fra sidste år til diverse aktiviteter, i alt 420.500 kr.

Hvis de hensatte midler fratrækkes resultatet, ender vi på omkring 655.000 kr. i underskud. Hertil skal lægges et tab på værdipapirer på 1,8 mio. kr., hvilket giver et samlet underskud på knap 2,5 mio. kr.

HB valgte at investere 500.000 kr. af den arv, der indkom i 2022, i DB-fonden. Derfor sikres et større årligt afkast fremadrettet, som tilgår FDDB og kan anvendes til aktiviteter. Herudover blev 160.000 kr. fra Juchum-tilskuddet uddelt til julelegater. 

FDDBs egenkapital var pr. 31. dec. 2021 på 10,5 mio. kr.

HB drøftede forskellige indsatser for at rette op på økonomien. Værdipapirerne forventes over de næste par år at stige i værdi igen. Der er foretaget en nednormering på sekretariatet. Aktiviteterne vil blive prioriteret i forhold til fondstilskud. Der er dermed tale om både varige besparelser og prioriteringer, som skal foretages, hvis indtægterne ikke forøges. Alt hvad der vedrører møder og øvrige udgifter uden deltagerbetaling, vil vi være opmærksomme på ikke løber løbsk, men styres ud fra sparsommelighed.

Vi må være opmærksomme på, om fondene i 2023 vil give de samme beløb, eller om vi kommer til at mærke konsekvensen af de generelt dårlige afkast på investeringsmarkedet i 2022.

Vi må være sparsommelige på møder og aktiviteter, hvor der ikke er deltagerbetaling samt på transportudgifter til aktiviteter og evt. indtænke onlinemøder som sparer transport- og opholdsudgifter. Evt. overveje et kontor mindre på sekretariatet.

 

Minikursus

Sandie Tvergaard og Henrik A.C har foreslået et

Minikursus på Bornholm 2024. Det vil koste 266.000 kr. Et Minikursus på Fuglsangcentret koster 136.000 kr. På Bornholm forudsættes, at 30 personer bor på dobbeltværelser og 10 på enkeltværelser.

HB imødekom ikke ansøgningen. Det er en dyr aktivitet, og det taler imod, at så mange skal indkvarteres på dobbeltværelse, samt at deltagerbetalingen må blive høj. Kursuslederne opfordres til at undersøge, om der er stemning for sådan en tur. Dialogen bevares med de to kursusledere om en evt. tur på et senere tidspunkt.

 

Forældregruppen

Forældregruppen har fremsendt en kort evaluering af familieweekenden for familier med døvblinde forældre eller børn. Det var et godt arrangement, der byggede bro mellem familier.

Forældreudvalget er blevet ændret til en forældrearbejdsgruppe, som har til opgave at foreslå samt gennemføre aktiviteter for begge typer familier. Handicappuljen kan dække udgifter for familier med døvblinde børn. Der skal søges fondstilskud til familier, hvor det er forældrene, der er døvblinde.

 

Fremtidens FDDB

Bestyrelsen havde sat tid af til at drøfte FDDBs visioner. Vi arbejder i to spor: Det politiske og det frivillige/medlemsrettede. De beslutninger HB træffer skal tage udgangspunkt i vores værdigrundlag og sikre, at vi tilgodeser alle medlemmer. Vi skal som forening arbejde for, at det enkelte medlem kan udvikle sig og blive stærkere uanset kommunikationsform. Vi skal fortsat informere og orientere fx i Medlemsnyt og på Facebook. Formandens vinkel er et godt tiltag og eksempel på, at det er en god infokanal.

Der skal hos alle tillidsfolk, frivillige og ansatte være en fælles vision, så vi har samme mål og retning: At skabe aktiviteter og arbejde udadtil for bedre forhold for døvblinde. HB er opmærksomme på at være i dialog med tillidsfolkene. Vi er i en god proces og vil fortsat evaluere vores kontakt til tillidsfolk og medlemmer.

 

DH-repræsentanter

Jackie har arbejdet for mere sammenhold og information mellem FDDBs DH-repræsentanter. Medlemmer af bestyrelsen bør træde forrest og tage en DH-repræsentationspost i egen bopælskommune, hvis ikke vi har andre tillidsfolk, som vil tage opgaven. Jackie udsender nyhedsbrev til DH-repræsentanterne to gange årligt og inviterer til to onlinemøder årligt. Anders har oprettet maillister, så DH-repræsentanterne kan skrive sammen og støtte/inspirere hinanden.

 

Kontaktpersonområdet

CFD har indgået overenskomst for kontaktpersoner med Socialpædagogerne (DS), Socialrådgiverne (SL) og Kommunalt ansatte (FOA). CFD er i gang med at kontakte kommuner for at undersøge, om de er interesserede i at følge overenskomsten.

 

Digitalisering

Digitaliseringsstyrelsen er begyndt at forstå, at vi skal med i udviklingsprocessen omkring fx MitID.

Mit.dk er en digital postkasse. Hvis du bruger skærmlæser eller punkt, kan du ikke bruge Mit.dk. Det har vi nævnt for Digitaliseringsstyrelsen. DBS arbejder også ihærdigt herpå.

 

Sommer- og landsmøde 2023

På Landsmødet behandles de vedtægtskrævende dagsordenpunkter. Derudover behandles også punktet omkring navneændring og status for den politiske handlingsplan.

HB besluttede, at alle bestyrelseskandidater stiller sig på scenen og oplyser navn, tegnnavn, tale- eller tegnsprogsbruger samt hvilken by man kommer fra. Herefter går valgproceduren i gang.

Første dag ankomst til frokost. Om eftermiddagen oplysninger om enten undersøgelsen om døvblindes rehabiliteringstilbud eller om FDDBs navneændring, som er på landsmøde-dagsordenen dagen efter. Nota kommer og informerer om tilbud. Om aftenen er der mulighed for at spille haptisk banko. Anden dag er der landsmøde. Tredje dag er udflugtsdag, som afsluttes med festaften. Der bliver samme musik som på sidste landsmøde i 2019. Fjerde dag hjemrejse efter morgenmaden.

Hele referatet kan fås ved henvendelse til FDDB.

Næste HB møde er 19.-20. april.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Stiller du op til FDDBs hovedbestyrelse?

 

Ved redaktionen

 

Der er frist 18. april for at opstille til hovedbestyrelsen.

Send din opstilling til FDDB og Medlemsnyt, så det kan komme med i bladet inden Landsmødet 27. juni

Du kan finde opstillings-formularen på www.fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Har du lyst til at gøre en lokal indsats som DH-repræsentant?

 

Af Jackie Lehmann Hansen, formand i FDDB

 

I FDDB arbejder vi på at blive mere synlige og samtidig være mere aktive i det politiske landskab. I den forbindelse er vi repræsenteret i 15 lokalafdelinger under Danske Handicaporganisationer (DH). Det er rigtig flot, og repræsentanterne udfører et vigtigt arbejde lokalt.

 

Men… FDDB har medlemmer i 82 kommuner. Tænk om vi kunne få flere repræsentanter ind i de lokale afdelinger under Danske Handicaporganisationer og måske også repræsentanter ind i det lokale handicapråd!

 

Hvis du kunne tænke dig at gå ind i det lokale handicappolitiske arbejde, så læs videre og skriv til os!

 

DH-lokalafdelinger arbejder for:

• At søge indflydelse på de politiske beslutninger i kommunen, som vedrører handicapområdet

• At skabe en god og kontinuerlig kontakt til kommunalpolitikere og kommunens embedsmænd

 

Ideen er at lokalafdelingerne har en bred repræsentation af handicap. Man samarbejder, man støtter op om hinanden og er fælles om at synliggøre lokale indsatser, som kan forbedre livet i lokalsamfundet for alle med et handicap. Derfor er der også både plads til men også behov for, at vi er synlige i flere kommuner.

 

Ca. hvert halve år sender jeg et nyhedsbrev til alle DH-repræsentanter, hvor jeg beskriver, hvad der rører sig i foreningen og tilbyder at mødes til et kaffemøde på online-mødeplatformen Zoom, hvor I som repræsentanter får mulighed for at sparre med hinanden og med mig.

 

Man kan godt være repræsentant i en anden kommune end ens egen bopælskommune. Dog kan man ikke komme i Handicaprådet, da det kræver, at man er bosiddende i den pågældende kommune.

 

Vil du være med i en DH-lokalafdeling, eller har du spørgsmål til det, så kontakt Jackie Lehmann Hansen på:

jackie@fddb.dk

mobil/facetime 20 27 70 11 eller

Ilse Bellamy

ilse@fddb

mobil/facetime 51 20 01 44

Skype: ilsefddb

 

Vi vil rigtig gerne høre fra dig!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nyt fra DRs brugerråd

 

Af Anders Fransson og Bitten Rasch

 

Her er resume fra seneste møde i DRs brugerråd.

Brugerrådet udvides med repræsentation fra Ældre Sagen.

DR vil arbejde på at live streame 18.30 TV-avisen på tegnsprogskanalen via DR TV, da der er et stort ønske om at kunne streame tegnsprogskanalen på lige fod med DRs øvrige kanaler.

 

Der er lavet nyt studie til tegnsprogstolkene, og Døvefilm har planer om at ændre navnet på Tidens tegn. 

Radioprogrammet Genstart er blevet tegnsprogstolket og sendt på tegnsprogskanalen, da en episode af radioprogrammet omhandlede tegnsprog. I en episode af radioprogrammet Hjernekassen har tegnsprog også været et emne. Det vil DR få tolket og sendt på tegnsprogskanalen.

 

DR gav en status på livetekstning og kunne oplyse, at der i 2022 er livetekstet 75%. Man er forpligtet til at livetekste 70% af liveudsendelser. Størstedelen er gået til udsendelser om krigen i Ukraine og folketingsvalget. Derfor har man tekstet færre live sport udsendelser, herunder VM i fodbold.

 

DR fortalte hvilke programmer der bliver synstolket i 1. halvår af 2023. Det er: Nytårsbagedysten, SportsGalla 2022, Riget 1 og 2 samt den nye Riget Exodus, Nyrup - søn af en udstødt, MGP (børnenes Melodi Grand Prix), Dansk Melodi Grand Prix, Ingers stemmer / Støjbergs stemmer (titlen ligger ikke helt fast endnu), Alene i vildmarken, Troldehjertets hemmelighed (familiedramaserie, som sendes i påskeugen) og ny fredagsunderholdning, som sendes i foråret (der er ikke kommet mere information endnu).

 

DR har undersøgt repræsentation af personer med handicap i DRs produktioner. Der er kommet ti principper ud af det, som gerne skulle øge mangfoldigheden og repræsentationen af mennesker med handicap i DRs produktioner.

 

Der var også et punkt om arbejdet med tilgængelighed på DRs digitale produkter og et oplæg om DRs public service redegørelse.

 

FDDB fremførte bl.a. at resultaterne ved håndboldkampe sjældent bliver annonceret af kommentatorerne, da man regner med, at folk kan se det på skærmen. DR lovede, at man ville give det videre til DR Sporten.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nyt fra TV 2s brugerråd

 

Af Anders Fransson og Bitten Rasch

 

Her er et kort resume af det seneste møde i TV 2s brugerråd.

Først fik vi en gennemgang af den økonomiske halvårsrapport for TV 2, som overordnet ser fin ud.

 

Herefter var der en status på livetekstning. TV 2 har samlet deres kræfter omkring livetekstning, så området ikke er så sårbart, som det tidligere har været. Der var stor ros fra brugerrådet af livetekstning af store sportsbegivenheder, men det blev fremført, at man også gerne ser, at optakts- og nedtaktsprogrammer bliver tekstet, da disse kan være meget informative. Brugerrådet gav også udtryk for, at man skal være opmærksomme på at undertekster ikke lægger sig oveni øvrig grafik på skærmen.

Der var anerkendelse af TV 2s samarbejde med Døvefilm i forbindelse med folketingsvalget.

 

TV 2 redegjorde for processen med nyt Continuity, som er den platform, de bruger, til at udsende indhold til deres kanaler og TV 2 Play. Ifølge kravsspecifikationen skal platformen understøtte synstolkning og oplæsning af undertekster. Man forventer at have valgt leverandør i slutningen af 2022, og at den nye platform er taget i brug i slutningen af 2023. Brugerrådet mente, at det er vigtigt, at de nye tilgængelighedstiltag er på TV 2 Play og på de traditionelle tv kanaler.

 

Ifølge den nye medieaftale og på tilgængelighedsområdet, er TV 2 forpligtet til at synstolke nyproducerede danske dramaserier og egenproducerede programmer herunder dokumentarprogrammer. Der var i forvejen planer om at gå i gang med synstolkning af nye danske dramaserier. Så der er velvilje til at gå i gang med synstolkning hos TV 2.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Fra Netværk for digital inklusion

 

Af Anders Fransson, Telekommunikation

 

Den 12. januar var der møde i Digitaliseringsstyrelsens netværk for digital inklusion, som denne gang blev afholdt hos Ældre Sagen. På mødet var der en række oplæg.

 

Digitaliseringsstyrelsen gav en status på MitID i forhold til at få konverteret fra NemID til MitID. Der arbejdes på, at de der bruger kodeviser eller kodeoplæser også kan bruge disse til at handle på nettet. Der kommer et nyt sikkerhedstiltag til MitID til sommer. Digitaliseringsstyrelsen oplyste, at alle der har ventet på en kodeoplæser nu har fået en.

 

Herefter orienterede Digitaliseringsstyrelsen om status på den nye digitaliseringsstrategi, der gælder 2022 - 2025. Man vil blandt andet oprette et netværk for myndigheder omkring digitalisering, og der er fremsat et lovforslag, der skal gøre det nemmere at blive fritaget for digital selvbetjening, hvis man i forvejen er fritaget for digital post.

 

Der var et oplæg om EU projektet Digital Skills and Jobs Community. Man vil gerne forbedre de digitale kompetencer hos alle borgere i EU, og man har lavet en portal med undervisningsmateriale og gode eksempler, som kan bruges til inspiration.

 

Dagens næstsidste oplæg havde titlen ’Digitalisering på farten – det digitale rejsekort’. Movia fortalte om deres nye projekt sammen med selskabet bag rejsekortet. Projektet hedder Det digitale rejsekort. Det vil sandsynligvis blive en app, hvor man vil kunne købe billetter, pendlerkort mv. til transport i hele landet. Der vil komme en ny funktion, der hedder check ind/ud som erstatning for det fysiske rejsekort. Derved vil de fysiske standere til check ind og ud med tiden forsvinde. Det blev påpeget, at der skal sikres en løsning for de ikke digitale, der ikke kan bruge en smartphone og en app, så de fortsat kan rejse med offentlig transport.

Efterfølgende har selskabet bag rejsekortet meldt ud, at de lancerer en ny app kaldet Rejsebilletten, hvor man vil kunne købe billetter og periodekort til rejser i hele landet. Det vil være første skridt i en digitalisering af rejsekortet. App’en har ingen check ind eller ud funktion. Man nævner ikke en specifik lanceringsdato.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

 

Nyt borgerpanel søger deltagere med handicap

 

Sundhedsstyrelsen har i et opslag på Facebook opfordret mennesker med handicap til at tilmelde sig deres nye borgerpanel. I panelet kan man give sit besyv med omkring, hvordan mental sundhed og trivsel bliver sat på dagsordenen.

Sundhedsstyrelsen vil fx høre panelets mening vedr. idéer til kampagner.

 

Man skal være fyldt 18 år for at blive medlem af borgerpanelet. Sundhedsstyrelsen forventer at sende 4-12 undersøgelser ud i løbet af et år. Man bestemmer selv hvilke og hvor mange man vil deltage i.

 

Tilmelding via: sst.dk/da/borgerpanel

Hvis du har spørgsmål vedrørende borgerpanelet, er du velkommen til at kontakte Sundhedsstyrelsen på kommunikation@sst.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Generel info om høretekniske hjælpemidler

 

Af Telekommunikation, FDDB

 

Telekommunikation gennemførte i januar to temadage om høretekniske hjælpemidler. To kompetente hørekonsulenter holdt oplæg og svarede på spørgsmål om de udfordringer mange af os har, når vi både har synsnedsættelse og nedsat hørelse.

Her er viden samlet fra dagen:

 

Høreapparat / Cochlear Implant (CI)

Det vigtigste hjælpemiddel er høreapparat eller CI. Det skal løbende vedligeholdes. Øreproppen skal holdes ren, slangen skal være fin og blød. Filtre skal skiftes ca. 1 gang om måneden, og batterier skal skiftes. Man er berettiget til at få høreapparat skiftet hver 4. år. CI hvert 6. år. Der er forskel på, hvornår man kan blive skrevet op til nye høreapparater afhængigt af, hvor man bor. I Nordjylland kan man fx først blive skrevet op, når det nævnte antal år er gået. I Vestsjælland kan man blive skrevet op tre måneder før.

 

Jo bedre man kan beskrive sine udfordringer, jo nemmere er det at finde et høreapparat, der passer. Har man også nedsat syn, så nævn det, når du bliver skrevet op, måske kommer du hurtigere til.

 

Inden du skal have nyt høreapparat, er det en god ide at få en snak med din hørekonsulent om dine behov. Du har måske også behov for teleslynge, musikprogram eller andet. Når du har modtaget nye høreapparater, har du tre måneders fortrydelsesret. I denne periode kan det være svært at få bevilliget hørehjælpemidler, som passer til de nye apparater. Men snak med høreklinikken om dit behov for at afprøve høreapparaterne med en streamer, hvis du har brug for det.

 

Mobiltelefonlyd kan streames til høreapparaterne

Der er mange muligheder for at få lyden fra telefonen op i høreapparatet, så tal med din hørekonsulent fra dit kommunikationscenter, hvis du har svært ved at høre din telefon.

Vi anbefaler generelt Iphone eller Samsung, hvis man ønsker en streamer til sine høreapparater, da de fungerer stabilt med hensyn til at forbinde sig til andre hjælpemidler via bluetooth.

En streamer er et mellemled, som sender lyden fra telefonen til høreapparatet. Bluetooth er en trådløs forbindelse, der virker på kort afstand ca. op til 10 meter. Bluetooth er opkaldt efter Harald Blåtand, da der var to danskere med i opfindelsen. De billigere telefonmodeller har vi meget blandede erfaringer med, og Doro-telefoner er ikke gode venner med høreapparater. 

 

Vedligeholdelse

Det anbefales, at man en gang om året får tjekket sine ører og høreapparater, da voks og fugt kan forringe lyden. Man kan få en elektronisk tørreboks, hvor høreapparaterne kan ligge om natten, som renser og tager den fugt, der evt. kan være i høreapparaterne. Den virker med ultraviolet lys og koster ca. 600 kr.

 

Universelle eller specifikke

Der er to former for høretekniske hjælpemidler:

De universelle, der virker til alle apparater, som har en telespole. Og de specifikke, der kun virker til nogle apparater.

 

Hørehjælpemidler til TV

Mange har udfordringer med at høre tv’et. Man kan få et tv-hjælpemiddel, hvor lyden sendes direkte i høreapparatet, eller man kan få rumteleslynge, hvis man bor i fritliggende hus. Alternativt findes der en halsteleslynge eller en pudeteleslynge. Det afhænger af behov og hvad type bolig man bor i, og om man bor sammen med andre, der har høreapparat.

 

Alarmsystem med lyd

Der findes alarmsystem med lyd, lys eller vibration til dørklokke, røgalarm og vækkeur med videre.

 

Mikrofon til samtaler

I forbindelse med samtale med andre kan en mikrofon være nyttig. En partner-mikrofon gives til den person, man gerne vil høre. Man kan dermed tydeligere høre personen, men kun høre én person. Hvis man vil høre flere, er det bedre med en mikrofon på bordet. Her kan det være en udfordring, at al lyd kommer ind. Man kan også få en kommunikator, som består af en mikrofon og et sæt hovedtelefoner. Den skal ikke tilsluttes høreapparat. Den kan være god, hvis man ikke kan anvende høreapparater.

 

Har man pacemaker, anbefales det, at man spørger på høreklinikken, om der er hensyn der skal tages sammen med tekniske hjælpemidler.

 

Ønsker du en oversigt med adresse, telefon og mail til kommunikationscentre i alle kommuner, så kontakt Bitten i Telekom på:

Tlf. 36 75 20 96

bitten@fddb.dk  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Rengøring af værelser på Fuglsangcentret

 

Nyt fra Fuglsangcentret

 

Rengøringen på Fuglsangcentret er en stor og vigtig opgave for os. Samtidig er det en bekostelig og ressourcekrævende opgave. At få vasket håndklæder og gjort rent hver dag er også en stor belastning for vores miljø i form af energi, kemikalier og vandforbrug.

Fra februar er vi derfor gået fra at rengøre dit værelse dagligt til hver anden dag. Dette gælder naturligvis kun for dig, der overnatter hos os over flere dage. Får du under dit ophold behov for at få rengjort dit værelse oftere, har du altid mulighed for at bestille ekstra rengøring i receptionen senest kl. 10 samme dag, som rengøringen ønskes foretaget.

 

Vi vil løbende følge op på dette nye initiativ og vurdere, om det giver os den forventede effekt. Vi håber, at du ligesom os, kan se fornuften i det. Vi glæder os til dit næste besøg på Fuglsangcentret.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Månedens punktbog fra Nota

 

Af Lasse Andreas Sand Gluud

 

Prins Harry: Reserven

Prins Harry fortæller åbenhjertigt sin livshistorie og om sine oplevelser i det engelske kongehus.

Bognummer 423037

Ca. 15 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

 

INFORMATØRERNES HJØRNE   

 

Min vej til tegnsprog

 

Jeg hedder Maria og er døvblind. Da jeg gik i 8. klasse, kom jeg på Sdr. Park skolen, hvor jeg kom i klasse med andre hørehæmmede og døve elever. Tidligere gik jeg i en normal skoleklasse. På Sdr. Park skolen lærte jeg tegnsprog, men da jeg kom på efterskole og på arbejdsmarkedet, glemte jeg hen ad vejen en del tegn, da jeg ikke holdt det ved lige. Til sidst kunne jeg det, som vi i dag kalder tegn til tale. Men i takt med at mit syn bliver dårligere og dårligere, synes jeg, det er vigtigt for min familie og for mig, at vi lærer tegnsprog.

 

Jeg tog derfor fat i min døvblindekonsulent fra CFD med henblik på at søge kommunen om hjælp. Desværre fik jeg afslag.

Så stod jeg der. Hvad skulle jeg nu gøre? Min døvblinde-konsulent vendte det med sine kollegaer og anbefalede mig at tage kontakt til hørekonsulenten i min kommune.

 

Jeg skrev en mail til hørekonsulenten og fik et møde i stand.

Jeg fortalte, at mit syn ikke bliver bedre, men dårligere. Derfor ville vi gerne lære tegnsprog, så jeg og familien kunne forberede os til at kunne kommunikere fremadrettet, også med henblik på engang måske at måtte bruge taktilt tegnsprog. For nok kan jeg høre noget, men i støjende områder er jeg helt fortabt, samt når det er mørkt. Det vil være dejligt at kunne bruge taktilt tegnsprog i disse situationer.

 

Ud fra mine udtalelser lavede min hørekonsulent en ansøgning til kommunen. Så kunne jeg pænt vente igen. Denne gang blev min ansøgning godkendt. Hold nu op, hvor blev jeg glad! Derefter skulle kommunen i gang med at finde et tilbud. CFD blev valgt til at undervise min familie og mig.

 

Vi er nu godt i gang med tegnsprogsundervisning, og jeg kan faktisk allerede rigtig meget tegnsprog. Min familie er efterhånden også ved at være ret gode, så gode at de kan forstå hvad jeg siger. Jeg har jo et lille forspring, da det for mig mest handler om genopfriskning.

 

Selve undervisningen er sjov og givende. Der er små lege, og vi arbejder sommetider to og to sammen. Vi har lidt vej endnu, men jeg nyder bare, at min familie kommer til at kunne snakke med mig i de svære situationer, jeg kan komme ud i.

 

Vi regner med at være færdige til sommerferien. Vi bruger ca. tre timer pr. gang. Vores undervisning foregår ca. hver 14 dag.

 

Jeg tænker, at der kunne være andre end mig, der har stået i denne situation. Derfor tænke jeg, at jeg ville fortælle min historie til jer om at lære tegnsprog.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

 

Orange-billetter

 

Af Eva Olesen

 

Vi har købt orange billetter på en børnebillet, engang hvor vi tog toget til Fredericia og København. Da togkonduktøren kom, fortalte han os, at man ikke må bruge orange-billet på børnebilletter. Det må man kun på voksenbilletter.

 

Det var vi ikke klar over, men det ved vi nu. Hermed er denne viden givet videre til jer alle.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Skak for døvblinde

 

Af Peter Ryberg

 

I år er der afholdt Skakmesterskab med seks deltagere.

Alle spillede skak, selvom der også var mulighed for at spille andre brætspil.

Der blev spillet alle mod alle i fem runder. Det vil sige, at hver deltager skulle spille fem kampe. Det blev hurtigt afklaret, at Claus Jørgensen var den eneste, som ikke havde tabt en kamp. Derfor vandt Claus årets Danske Mesterskab i skak for døvblinde. Tillykke Claus!

Børge kæmpede også og tabte kun en kamp mod Claus. Alle sine andre kampe vandt han.

Jette var stædig og er efterhånden blevet stærk i sit skakspil.

Flot klaret af Jette som ene kvinde mod fem mænd.

 

Resultatet af Dansk Mesterskab for døvblinde blev:

 

1.          Claus L. Jørgensen

2.          Børge Clausen

3.          Kolbjørn Bø

4.          Jette Ena Pedersen

5.          Jens Kvist Christensen

6.          Niklas Eriksen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ARRANGEMENTER     

 

Gåtur fra Langgade til Nørrebro

 

Torsdag 30. marts

 

Vi mødes på Langgade Station, Valby Langgade 128, 2500 Valby kl. 11. Vi går ad den grønne sti forbi Landbohøjskolen, hvor vi spiser vores medbragte madpakker og videre ad den grønne sti til den Røde plads.

Turen slutter ved Nørrebro station, Nørrebrogade 253, 2200 København N.

Inden vi slutter kl. 15.30, drikker vi kaffe, te med brød.

Pris 30 kr.

FDDB betaler for ledsagerne.

Frist for tilmelding er mandag 27. marts til Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Giv besked hvis du bliver forsinket.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Kreativ cafe i Fredericia

 

Tirsdag 28. marts

 

Velkommen til en anderledes kreativ café på Fredericiaskolen frem til juni for både tegnsprogsbrugere og talebrugere.

Vi mødes 28. marts kl. 14 - 17.

Der vil være tegnsprogstolk.

Vi hygger med strik, spil og socialt samvær.

I bedes selv medbringe kage, kaffe og teposer.

Vi sørger for kogende vand og vand.

FDDB dækker ikke transport og kaffe/kage.

 

Vi håber, I kommer og hygger jer sammen med os på:

Fredericiaskolen - Center for høretab

Merkurvænget 2, Fredericia

Fredericiaskolen ligger kun ca. 200 meter fra Fuglsangscentret.

Kom og vær med!

Tilmelding til Stine Lorenzen på:

SMS 60 13 57 19 eller

Lis Jepsen på

Mobil 24 25 26 60

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Gåtur om Farum sø

 

12. april

 

Vi mødes ved Farum Station kl. 11 og går rundt om Farum Sø med urets retning omkring søen. For hver hele kilometer står der en sten med et indgraveret dyr eller plante, der er typisk for området. Lad os se hvor mange sten, vi finder. Der er et meget varieret fugleliv med bl.a. hvinand og stor skallesluger samt en masse sangfugle.

Undervejs finder vi et sted, hvor vi spiser vores medbragte madpakker. Hvis tissetrangen melder sig, er der rig mulighed for at træde tilbage på naturens vegne.

Vi slutter af med kaffe og kage på Farumhus ved Farum station.

Turen er ca. 10 km lang.

Turen er for alle aldersgrupper og koster 30 kr. at deltage i.

FDDB betaler for ledsageren og transportudgifter.

Tilmelding senest tre dage før til:

Suzanne

sms: 40 83 70 73 (kun sms)

Vandhunden83@yahoo.dk

eller

Nadia

sms: 50 85 86 85 (kun sms)

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Gåtur i Aalborg

Onsdag 19. april

 

Vi mødes foran trappen ved Aalborg Banegård kl. 10.15 og går derfra kl. 10.30, da vi skal være på brandstationen kl. 11.

Her får vi en rundvisning. Der er en lille deltagerpris på 15 kr. pr. deltager. Når vi er færdige på brandstationen, går vi over i Karolinelund og nyder vores medbragte madpakke. Turen slutter kl. 15.

Tilmeld jer senest mandag før gåturen til:

Mia

Tlf. 22 50 77 61

mail erfa-nordjylland@hotmail.com eller

Børge

Tlf. 22 15 73 09

101048@101048@.dk 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Forårstur med Klub Øst

 

Onsdag 3. maj

 

Rosenborg Slot blev oprindeligt opført som et lystslot i 1624 og stod færdigt i 1633. Indtil 1710 blev Rosenborg benyttet som kongelig bolig. Christian IV’s oldebarn, Frederik IV, opgav det til fordel for andre mere tidssvarende sommerboliger. Slottet rummer kronjuvelerne, Riddersalen med de to store sølvløver, Den Røde Sal, festsalen, Audienssalen, spirkronede karnapper m.m.

 

PROGRAM

Kl. 11: Vi mødes ved indgangen på hjørnet af Gothersgade og Kronprinsessegade. Vi går rundt i parken og hører lidt om parkens historie og dens monumenter. Dernæst spiser vi vores medbragte madpakker.

For de der har lyst til at shoppe i Rosenborg Slots souvenirbutik:  Her finder du spændende litteratur om slottet herunder kronjuvelerne og historie om de royale m.m.

Vi får udleveret nøgler til bokse. Det er ikke tilladt at gå rundt med rygsæk og store tasker. Førerhunde er velkomne.

 

Kl. 14: Guidet tur på en time. Guiden vil tage et udvalg af genstande med til berøring. Vær opmærksom på at der er trapper. Der vil blive stillet enkelte stole frem til de mest gangbesværede under foredragene.

 

Deltagerantal max. 25 personer i alt. Der vil være centraltolke tilstede og blive uddelt mobilteleslynger til døvblinde med hørerest.

Obs! Klub Øst kan i løbet af sommeren arrangere en tilsvarende ekstra tur, hvis interessen er stor nok til at samle en ekstra gruppe.

 

Efter omvisningen på slottet går vi på café, hvor vi får kaffe / te med kage. Har du diabetes, allergi eller andet, så meddel det til Trine ved tilmeldingen.

Klub Øst ser gerne, at du enten har kontaktperson eller en ledsager med på turen.

Tilmelding til FDDBs sekretariat senest 18. april via online-skema på kalenderen på www.fddb.dk eller på:

fddb@fddb.dk

Tlf. 36 38 85 92 

 

FDDB dækker alle udgifter for kun én kontaktperson/ledsager. Pris: 140 kr. for døvblinde medlemmer Øst for Storebælt.

Medlemmer Vest for Storebælt kan komme med i begrænset omfang, men hér yder FDDB ikke tilskud til kontaktperson/ledsager.

 

Kom og vær med til en dejlig og spændende forårsdag - på gensyn!

Klubledelsen i Klub Øst:

Ella Schæffer og

Ole Braband

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Info fra Klub Vest

 

Vi har haft et møde og planlagt Klub Vests kommende udflugter.

Sæt allerede nu kryds i kalenderen:

 

Lørdag 30. september: Udflugt til Sylt

Lørdag 9. december: Juleshopping i Vejle

 

Hold øje med Medlemsnyt og FDDBs hjemmeside, når de to arrangementer bliver annonceret med meget mere info!

 

På gensyn!

Klub Øst lederne: Stine Lorenzen og Dorte Eriksen

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Minikursus 2023

 

28. august - 1. september

 

Vi skal bo på Hotel Fuglsangcentret, hvor der er gode værelser og skønne grønne omgivelser. Her skal vi hygge os med udflugter, en dukkert i poolen, en gåtur i sansehaven og ikke mindst socialt samvær og afslapning.

 

Årets minikursus byder på flere skønne oplevelser, foredrag og gensyn med andre døvblinde. Udflugterne går til det gamle Koldinghus.  Om eftermiddagen er der ’Sønderjysk kaffebord’. Turen går også til Odense Jernbane Museum, hvor vi skal se fortidens lokomotiver. Ugens sidste udflugt går til Museum Kellers Minde i Børkop.

På Fuglsangcentret får vi mere viden om Steiner-skolerne, om livet som seniorsergent og ikke mindst besøg af de små hunde Cavalier King Charles Spaniel.

 

Målgruppe: For alle medlemmer i FDDB

Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Pris: 2.400 kr.

FDDB søger refusion for tilmeldt kontaktperson eller ledsager.

Der vil være centraltolke tilstede.

 

Tilmeldingsfrist: 5 maj. Der gives besked i slut maj, om du er optaget eller kommet på venteliste.

Transportudgifter dækkes efter billigste transport.

Kursusledere: Sandie Tvergaard og Henrik A. C. Jørgensen

Tilmelding foregår elektronisk via kalenderen på www.fddb.dk eller til FDDBs sekretariat på:

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

 

Har du spørgsmål, så skriv eller ring til Sandie på:

sandieroland@gmail.com

Mobil 30 11 30 71

eller

Henrik på:

hacj@tunenet.dk

Mobil 21 68 62 01

 

OBS: Man skal være selvhjulpen. Det vil sige, at man skal selv kunne komme ind og ud af bussen, da vi ikke har resurser til ekstra bemanding. Tag en kontaktperson eller en god ven med.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FDDBs vandrekursus

 

1. - 4. september

 

FDDB indbyder til årets vandrekursus. Vi skal bo på Fuglsangcentret. Vi begynder med frokost fredag og slutter efter morgenmad mandag.

Turlængden er lørdag og søndag 8 eller 16 km. Turene foregår i det midtjyske om lørdagen og i det sydfynske om søndagen.

Du kan vælge imellem at gå 8 km eller 16 km. Vandringerne gennemføres uanset vejret. Det er vigtigt, at både du og din ledsager kan gå det antal kilometer, som du har tilmeldt dig.

 

Om vandreturene lørdag og søndag

Lørdag 2. september

I corona-perioden begav danskerne sig ud i naturen som aldrig før. Vest for Vejle åbnede man den 15-16 km lange vandrerute: ’I Egtvedpigens Fodspor’. Det blev en kæmpe attraktion, og ruten blev så populær, at det var umuligt at komme til at parkere osv., så man så sig hurtigt nødsaget til at lukke ruten igen.

I øjeblikket arbejdes der på at genåbne den i en ny form. Hvornår vides ikke, men skov og markvejene er der stadig, så vi skal gå turen, selvom den ikke eksisterer officielt for tiden.

Turens start er ca. 1,5 km fra Egtvedpigens grav og går gennem det midtjyske landskab, hvor vi efter ca. 8 km ender ved Bindeballe Købmandsgård, der i dag er både købmandsmuseum og en levende butik, hvor man handler uden stregkoder og med personlig betjening. Her får vi serveret smørrebrød i den cafe, der er tilknyttet stedet. Efter overstået frokost begiver 16 km-holdet sig videre ad sporet, mens 8 km-holdet forlader os i bus.

Hele turen løber gennem et meget varieret terræn, hvor vi på store dele af turen går på begge sider af ådalen med Egtved Å løbende i bunden.

Søndag 3. september

Her går turen til det sydfynske, hvor vores guide Leif H. Sørensen til dagligt slår sine folder. Turen starter i området omkring Håstrup Bakker, hvor den for Fyn sjældne Violetrandet Ildfugl har sit sidste levested. Turen går via Dronningeudsigten og Trebjerg, der med sine 128 meter er Fyns tredje-højeste punkt. Herfra går vi forbi Østrup gård, der er Nordeuropas længste bindingsværksanlæg og en rigtig kulturperle og videre til Trente Mølle Naturskole. På Trente Mølle, hvor vi spiser vores madpakker, vil Leif vise rundt og fortælle anekdoter fra fortid og nutid. Vi kommer bl.a. omkring Preben Kaas, kransekageproduktion og et par mord.

Godt mætte siger vi farvel til 8 km-holdet og begiver os videre i det kuperede landskab, hvor turen går via Ny Stenderup og Hellebjerg. Fra Hellebjerg har vi helt undtagelsesvis fået lov til at gå ad en gammel hovvej, der går nord om Arreskov sø, Fyns største sø. Vejen er normalt lukket for offentligheden, men vi har i dagens anledning fået lov af Arreskov Gods, og mon ikke vi kan mærke vingesuset fra et par havørne. Turen slutter ved Arreskov Slot, hvor bussen henter os.

 

Turleder Leif H. Sørensen er til daglig naturvejleder og leder af Trente Mølle Naturskole. Leif er vild med alt, hvad der ligner et insekt og alt der kan spises i naturen, herunder ikke mindst svampe. Så er vi heldige med vejret, får vi nok en svamp eller to med på vejen.

 

Praktiske oplysninger

Det er obligatorisk at have gode vandresko/støvler. Gå ikke i sandaler, da det øger risikoen for at støde tæer eller vride om i anklen. Husk rygsæk til madpakke og drikkevarer.

Det er en god ide at have en langærmet bluse og lange bukser med for at undgå brændenælder og myg. Ligeledes er en vindtæt/vandafvisende jakke og regntøj også en god ide at tage med. Hvis du vil have kaffe med på turen, så medbring en termokande.

 

Deltagerpris: 1800 kr.

Rejseudgifter refunderes til billigste offentlige transport.

Tilmelding via kalenderen på www.fddb.dk eller ved henvendelse til FDDB.

Tlf. 36 38 85 92 

fddb@fddb.dk

 

Frist for tilmelding: 1. juni

 

Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte Britta Vestergaard på

brittaves@gmail.com

eller Gerd Nielsen på:

tlf. 24 65 65 69

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 29. marts

kl. 14 - 16

Sted: Sagahuset, Sagavej 2, Rønne

Emne: Hygge og der serveres kaffe og kage.

Pris: 30 kr.

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf. 23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 4. april

Spisning: Kl. 12.00 - 13.00

Erfamøde: Kl. 13.00 - 15.00

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Vi får besøg af en døvblindekonsulent. De fleste af os ved hvad CFD er, men mon ikke det alligevel kunne være interessant at lytte til hvad CFD og døvblindekonsulenterne faktisk kan gøre for os døvblinde. Kom og lyt med og stil gerne spørgsmål.

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel skal ske til Susanne på:

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

Kærlig hilsen

Susanne Løcke

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord og Vest

Dato: Mandag 3. april  

kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: En Godhavnsdrengs fortælling ved FDDB-medlem Benedict Haslund.

Tilmelding senest lørdag 25. marts til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

 

Østsjælland

Dato: Torsdag 13. april

kl. 13 - 15.45

Bemærk tidspunktet!

Sted: Sundhedscenter, Rådhusstræde 10C, Køge

Emne: Aase og Peter fra Studio Aloe præsenterer Aloe Vera produkter. Der vil være mulighed for at købe eller bestille produkter fra drikke og kosttilskud til hudpleje. Der kan betales kontant eller med Mobilepay.

Pris: 30 kr.

Ledsagere er meget velkomne.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen.

Venlige hilsner fra Sandie

Tlf. 30 11 30 71 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Torsdag 6. april

kl. 13 - 15.30

Sted: Mårsø Områdecenter, Gl. Tuse Næs vej 15, Holbæk

Emne: Vi får besøg af Svend, som vil fortælle om sit liv med alle sine ’kvinder’ (sejlbåde).

Pris: 30 kr.

Ledsagere er meget velkomne.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen.

Venlige hilsner fra Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydsjælland

Dato: Tirsdag 4. april

kl. 13 - 16

Sted: Solgaven, Flagspættevej 1, Næstved

Vi mødes i køkkenet ved træningslokalet.

Emne: Hygge.

Pris: 30 kr. The/kaffe og brød

Tilmelding senest søndag, ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer

Maria Østerbye

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 3. april

kl. 11 - 14

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F.

Emne: Påskefrokost

Pris: 30 kr. for te/kaffe og brød.

Tilmelding senest søndag, ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer

Maria Østerbye

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 26. april.

kl. 12.45 - 15.30

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5, Odense C.

Emne: Smør stemmebåndene og snør skoene, for der spilles op til lystig sang (og dans for de der har lyst!), når musikerduoen Ulla og Torben kommer forbi.

Ved tilmelding må I meget gerne komme med ønsker til sange og salmer.

Til jer der har lyst: Vi kan mødes kl. 12 til køb-selv-smørrebrød i caféen.

Kontakt Gitte Callø eller Heidi Scherning for tilmelding og evt. hjælp til transport/fællestransport senest tirsdag 18. april.

Heidi

Tlf. 30 88 18 36

heidischerning@icloud.com

Gitte

Tlf. 25 11 63 77

gittepug@stofanet.dk

Kærlig hilsen

Heidi og Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Vi ønsker jer alle en rigtig god påske.

Næste møde bliver 17. maj.

Vi skriver mere om mødet i næste nummer af Medlemsnyt!

Husk at sætte et kryds i kalenderen.

Bedste hilsener

Bjarne og Eva

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 5. april

kl. 14 - 16

Sted: Rødekro kro i Rødekro

Emne endnu ikke fastlagt.

Mobil 23 37 64 29

De bedste hilsener

fra Karla

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 4. april

kl. 13.30 - 16

Sted: Exnersgade 4, Lokale 4, Esbjerg

Emne: Vi får besøg af Vera, som har Crohn, har haft stomi og i dag pakker survival kits til havvindmøller, som vi må se/mærke/smage på, hvis man tør.

30 kr. pr. person for kaffe, brød og kage.

Jeg ringer rundt til jer.

KH Rikke Hebsgaard

Tlf. 26 62 31 97

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekantsområdet

 

Dato:  Onsdag 19. april

Kl. 12.45 - 15.15

Sted:  Fuglsangcenteret, Søndermarksvej 150

Emne: Hyggeligt samvær og evt. en gåtur i området, hvis vejret tillader det.  

Derefter er der kaffe og brød.

Pris: 30 kr.

Tilmelding senest 5. april til Lilli Munk Jensen

Tlf. 22 28 98 60.

Vi glæder os til at se jer.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Tirsdag 25. april  

kl. 9.30 - 11.30

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, lokale 1.6, Århus

Emne: Vi skal hygge os.

Pris for kaffe og brød:  30 kr.

Tilmelding senest 8 dage før

Med venlig hilsen

Niels Henrik Jørgensen

24 46 57 30

nielstrige@Gmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 17. april  

kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: ’Min barndom i Canada’ ved Margit Stabell.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

Mobil 20 24 69 19

b.mejndor@mail.dk 

Vel mødt og venlig hilsen

Bente

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nordjylland

Dato: Onsdag 5. april

kl. 10 - 13

Sted: De Frivilliges Hus. Hadsundvej 35, Aalborg

Emne: Vi får besøg af døvblinde Sandie Tvergaard, som vil starte med at fortælle om sit liv og slutte dagen af med at fortælle om sin vandretur på Kreta. 

Tilmelding / afbud: Husk at melde til eller fra senest onsdag før mødet på:

Mobil 22 50 77 61

erfa-nordjylland@hotmail.com

Mange hilsener fra

Mia Winther

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

95 år

Henning Alf Hjæresen Madsen, Odense

Født 7. april 1928

 

95 år

Birte Hagemann Christoffersen, København

Født 17. april 1928

 

95 år

Edith Hansen, Hvidovre

Født 20. april 1928

 

85 år

Irmgard Larsen, Vonsild

Født 23. april 1938

 

85 år

Inger Sølvsteen, København

Født 25. april 1938

 

FDDB ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Dødsfald

 

Henny Randrup Legarth, Sengeløse

født 29. september 1931 er død.

 

Svend Aage Arpe, Rødding

Født 14. september 1928 er død.

 

Svend Harry Larsen, Køge

født 24. august 1918 er død.

 

Bertha Klokmose Nielsen, Videbæk

født 25. april 1927 er død.

 

John Ahlgren, Ballerup

født 19. august 1942 er død.

 

Margit Birch Christensen, Frederiksberg

født 24. april 1946 er død.

 

Ruth Stauner, Roskilde

født 5. oktober 1929 er død.

 

Bruno Foged Koustrup, Kastrup

født 6. marts 1944 er død. 

 

Andrea Birthe Nielsen, Maribo

født 7. juni 1931 er død.

 

Karen Ludvigsen, Fjenneslev

født 5. november 1934 er død.

 

Æret være deres minde

 

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                     UDGIVELSE

  4       24. marts                        19. april

  5       21. april                          17. maj

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk