FDDB

Medlemsnyt 4

April 2023

Årgang 39

 

 

 

Forside:

 

·       Vidste du, at FDDB har et seniorudvalg?

·       FDDB har fået bevilling til en undersøgelse af rehabiliteringstilbud for døvblinde i Danmark

·       Nyt tilbud: Velvære med FDDB

 

 

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Formandens Vinkel

Årsberetningen 2022

FDDB har fået bevilling til en undersøgelse af rehabiliteringstilbud for døvblinde i Danmark

Husk at oplyse om din synsnedsættelse

Nye ledere af Vennetjenesten

Vidste du, at FDDB har et seniorudvalg?

Kandidaterne til hovedbestyrelsen får spalteplads i blad 5

OPLYSNINGEN

Workshop om rettigheder for unge døvblinde kvinder i Nepal

Ny chatbot kan blive brugbar for døvblinde

Overvejer du CI?

Månedens punktbog fra Nota

ARRANGEMENTER

Gågruppen Aalborg

Gåtur og hygge på Egebækhus i Nærum

Kreativ cafe i Fredericia

Gåtur i Valbyparken

Gåtur Botanisk have

Sansegudstjeneste i Døves Kirke

Pårørendekursus

Velvære med FDDB

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Sydsjælland

Storstrøm

Fyn

Syddanmark tegnsprog

Sønderjylland

Sydvestjylland

Trekantsområdet

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Find din lokale FDDB-rådgiver

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Formandens Vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen, formand for FDDB

 

Tolkeområdet for både døve og døvblinde er under massivt pres. Vi oplever stadig, at der er områder i Danmark, hvor vores medlemmer ikke får dækket tolk. Vi ser også en tendens til, at tolkeopgaver på 1-2 timer har meget vanskeligt ved at blive dækket. Selv i de større byer har man svært ved at finde en tolk, som kan tage den type opgaver. Tolkeudbuddet er simpelthen skruet sammen på en måde, så det ikke kan svare sig at tage de korte opgaver. Helt galt er det på Bornholm, som benytter tolke fra København. Her har der fra april 2022 ikke været dækket tolk til de to timers erfagruppemøder, som FDDB arrangerer en gang om måneden. Det er ikke i orden!

 

I slutningen af 2021 tog FDDB initiativ til at samle Danske Døves Landsforbund, Høreforeningen, Den Nationale TolkeMyndighed, Socialstyrelsen og FDDB til dialogmøder. Indtil videre har der været afholdt tre dialogmøder, hvor vi drøftede de store udfordringer, vi som organisationer oplever på tolkeområdet – især efter udbuddet trådte i kraft i 2022.

Vi tror på, at både Socialstyrelsen og DNTM har gavn af møderne og dermed får en større forståelse og viden om tolkebrugernes behov. Udbuddet kan vi desværre ikke ændre, men vi forsøger at pege på løsninger inden for rammerne af udbuddet.

 

Derudover er FDDB sammen med andre organisationer og i samarbejde med Københavns Professionshøjskole i gang med at se på muligheder for at tiltrække flere ansøgere til tegnsprogs- og skrivetolkeuddannelsen. Desværre har der været massiv tilbagegang, og på den seneste årgang er der kun to aktive studerende. Vi er altså som tolkebrugere ramt på flere områder. Samtidig venter vi fortsat på et udspil fra Socialministeren vedr. en omorganisering af tolkeområdet.

 

Siden sidst har jeg på formandssiden på facebook ’Jackie Lehmann Hansen – formand i FDDB’ skrevet følgende opslag:

 

• Møde i strategiudvalget om det digitale samfund

• Underviser på Nyblindekursus i Dansk Blindesamfund

• Kontakt til forskellige social, handicap- og IT-ordførere

• Møde med IT-ordfører Malte Larsen fra Socialdemokratiet

• Arbejdsgruppe for fremtidens sommerlandsmøde i FDDB

• Onlinemøde med DH-repræsentanterne i FDDB

• Deltagelse i konferencen ’Vejen Frem’

• Interview af Kaspar fra podcasten ’Fra Socialt Udsat’

• Nyvalgt bestyrelsesformand for Synscentralen i Vordingborg

• Møde med socialordfører Torsten Gejl fra Alternativet

 

Husk at du altid kan kontakte mig på:

jackie@fddb.dk

eller på tlf. eller sms: 20 27 70 11

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Årsberetningen 2022

 

Af Pia Hesse, kommunikationsansvarlig

 

FDDBs årsberetning for 2022 er nu på gaden. Vi glæder os til endnu engang at invitere jer indenfor i historierne fra det forgangne år.

I Årsberetningen kan du både læse om de store og små begivenheder, der er sket i løbet af året, og finde info om hvad der rører sig mellem linjerne i en forening som FDDB. Det som alt sammen er med til at gøre FDDB til en levende og dynamisk forening og til at gøre FDDB til døvblindes sociale holdepunkt.

Årsberetningen fås i en trykt magasin-version med fotos, som uddeles på Landsmødet til alle deltagerne, som ren tekst på tryk i stor eller lille skrift, på lyd, på punkt og i en digital version på word, pdf og html.

Alle versioner kan downloades fra www.fddb.dk eller fås ved henvendelse til FDDB.

Vi håber, du finder Årsberetningen inspirerende.

God læselyst!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

FDDB har fået bevilling til en undersøgelse af rehabiliteringstilbud for døvblinde i Danmark

 

Af Pia Hesse, kommunikationsansvarlig

 

Helsefonden og Johan Schrøders fond har netop bevilget Foreningen Danske DøvBlinde i alt 450.000 kr. til en vigtig undersøgelse af området for rehabilitering for døvblinde.

 

For FDDB er det en fantastisk nyhed, at der endelig bliver sat fokus på et fuldstændig underbelyst område. Helsefonden har doneret 200.000 kr., mens Johan Schrøders fond har valgt at støtte med 250.000 kr.

 

Spørgsmålene der skal undersøges er, om det kan passe, at man ikke automatisk får tilbudt træning og oplæring i nye kompetencer, når man får diagnosen døvblind?

Man skulle tro, at tilbuddene stod i kø, men sandheden er en helt anden. Spørger man vores medlemmer, hvilke tilbud de har fået, efter de blev diagnosticeret som døvblinde, så får man nemlig meget forskellige svar. Svarene afhænger til en vis grad af hvor og i hvilken kommune man bor, men også om man fx selv har været opsøgende nok. Og det vel at mærke midt i det, der for de fleste døvblinde føles som deres livs krise, hvor man lige har opdaget, at ens syn og hørelse kun går én vej: Tilbage.

 

Evnen til at lave mad, til at færdes og til at kommunikere kan man ikke tage for givet, når syn og hørelse forsvinder. Næsten alting skal læres på ny – også alternative kommunikationsformer, så man ikke efterlades i et socialt tomrum, når hørelsen og synet forsvinder. Alligevel findes der kun sporadiske tilbud, som man selv eller evt. i samarbejde med CFD’s døvblindekonsulenter kan søge om at få bevilget hos sin kommune. Tilbud som ofte kun tager hensyn til den ene manglende sans og ikke tager højde for den særlige og meget sårbare situation, man er i, når begge sanser svigter. Det efterlader mange døvblinde i fortvivlelse og isolation. 

 

FDDBs formand Jackie Lehmann Hansen uddyber:

”FDDB har i mange år efterlyst en landsdækkende og koordineret indsats, der automatisk igangsættes for nye døvblinde. Derfor er det af yderste vigtighed, at vi nu får afdækket området og dokumenteret, hvad det gør ved døvblindes psykiske, fysiske og sociale trivsel ikke at blive ordentligt rehabiliteret”.

 

Undersøgelsen starter 1. maj og vil blive udført af antropologerne Ida Stenbæk Nielsen og Sarah Juul Buckspan, som begge har kendskab til døvblindeområdet. Vi forventer, at undersøgelsen kører frem til 31. marts.    

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Husk at oplyse om din synsnedsættelse

 

Af Ilse Bellamy, organisationschef

 

Når en tolkebruger skal på hospitalet, er det hospitalet der både bestemmer, om der er behov for tolk, og hvilken tolk der skal bruges.

Flere hospitaler har faste aftaler med tolkefirmaer, og nogle har endda en tolk ansat. Men som døv med nedsat syn er det ikke altid hvilken som helst tolk, der kan bruges.

 

I FDDB har vi erfaret, at hvis man oplyser, at man også har en synsnedsættelse og derfor har brug for en døvblindetolk, så er der en chance for, at hospitalet godkender, at man selv vælger sin tolk. Derfor her en opfordring til, at man oplyser om sin synsnedsættelse, når man henvises til undersøgelse eller behandling på hospitalet.

Er det egen læge eller en afdeling der henviser til undersøgelse eller behandling, så husk at få lægen til at notere på henvisningen, at du har en synsnedsættelse ud over at du også er døv eller har en hørenedsættelse.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nye ledere af Vennetjenesten

 

Søren Sickmann og jeg, Anina Belise Pouls, er de nye ledere af FDDBs vennetjeneste.

Har du brug for en ven, som du kan tale med om løst og fast, og vil du gerne ringes op 1-2 gange om måneden?

Du kan også få en mailven, som du kan skrive sammen med.

Vennen har tavshedspligt.

Så tøv ikke, men kontakt os på:

Anina

Tlf. 24 27 36 86

anina@profibermail.dk

Søren

Tlf. 50 55 31 29

s.sickmann@turbopost.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Vidste du, at FDDB har et seniorudvalg?

 

Af Bente Mejndor

 

Seniorudvalget består af Bjarne Hvidsten, Gert Weingardt, Palle Jakobsen og Bente Mejndor.

Målgruppen for seniorudvalgets arbejde er ældre over 55 år, som har et kombineret syns- og høretab både tegnsprogsbrugere og talebrugere.

I kommissoriet for seniorudvalget står der bl.a.:

Formål: Udvalget skal sætte fokus på ældre døvblindes behov og livsvilkår og arbejde på, at disse bliver tilgodeset i enhver henseende.

Delmål: Indgå i arbejde der skal sikre, at ældre med kombineret syns- og høretab tages alvorligt og vurderes som et selvstændigt handicap, der kan afhjælpes, og ikke blot betragtes som noget aldersbetinget, de må lære at leve med.

Hele kommissoriet kan fås hos FDDB.

                              

På et møde i februar kiggede vi på DDLs rapport om ældre døves valg af plejehjem. Vælger man at bo, hvor der er andre døve og et godt tegnsprogsmiljø, eller vælger man at bo tæt på familien? DDL har lavet en undersøgelse af dette og udarbejdet en rapport, som kan fås hos FDDB.

Seniorudvalget drøftede ud fra rapporten, hvilke muligheder der er for tegnsprogede døvblinde. Det kunne være interessant at lave en lignende undersøgelse.

 

Seniorudvalget kiggede også på CFDs pjece om ældre døvblinde og drøftede indholdet. Vi fandt, at pjecen er rigtig god som vejledning for mennesker, der har kontakt til døvblinde, enten på arbejdet eller som pårørende. Udvalget var dog enige om, at FDDBs egen orange pjece med gode råd til kommunikation er mere udførlig omkring ældre døvblinde.

 

Seniorudvalget er opmærksomme på, at nogle medlemmer på Følager har problemer med at deltage i FDDBs arrangementer på Fuglsangcentret, da man ikke kan benytte handicapkørsel længere end til Storebæltsbroen. Her skal de skifte til tog eller bus, og det er der nogle, der ikke kan klare. Medlem af seniorudvalget, Gert Weingart, vil nævne problemet vedrørende de forskellige kørselsordninger for Thorkild Olesen, som er formand for DH.

 

Seniorudvalget er også opmærksomme på, at flere kommuner går fra fysisk fremmøde til at tage kontakt til ældre online. Det digitale hospital er også godt på vej mange steder. I nogle kommuner overvejer man at bruge robotstøvsugere og andre elektroniske løsninger.

Udvalget drøftede de problemer, der kan opstå for døvblinde med robotstøvsugere og andre løsninger. Vi blev enige om at følge med i, hvad der sker og løbende drøfte, hvordan vi skal reagere.

 

Der er en del kommuner, der skærer kraftigt i hjemmehjælp til ældre, og udvalget blev enige om at holde øje med, hvor mange døvblinde der bliver berørt af dette. Det kunne være et spørgsmål man kunne tage op i erfagrupperne. 

 

Seniorudvalget drøftede pensionsreglerne og de ændringer, der er for pensionister, som fortsætter med at arbejde. I Ældresagens bog ’Værd at vide’ kan man få al nødvendig viden om de pensionsregler, rettigheder, muligheder og pligter, man har i forskellige faser i livet.

Hvis du oplever problemer eller har spørgsmål, som du synes seniorudvalget skal kigge på, må du gerne kontakte Ilse Bellamy på FDDB, som sender det videre til Seniorudvalget.

Ilse Bellamy

Tlf. 36 38 85 87

ilse@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Kandidaterne til hovedbestyrelsen får spalteplads i blad 5

 

Fra redaktionen

 

Alle kandidater, der er opstillet til Hovedbestyrelsen, er blevet bedt om at indsende en beskrivelse af dem selv og deres kandidatur til FDDB.

Vi samler alle opstillingerne sammen og bringer dem i Medlemsnyt 5!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

Workshop om rettigheder for unge døvblinde kvinder i Nepal

 

Takket være en donation fra FDDB på 16.000 kr. kunne den 39-årige nepalesiske kursusleder, Gurung Asha Tamu, i februar samle 25 unge døvblinde kvinder på en meget vigtig workshop i Nepal.

 

Asha, som selv er døv og har nedsat syn, havde en særlig mission med workshoppen: At undervise de unge i deres helt basale rettigheder og muligheder som kvinder i Nepal. Og det lykkedes – trods mange udfordringer – at få kontaktet de unge kvinder hver især og skabt mulighed for deres deltagelse i den tre dage lange workshop med overnatning i byen Pokhara.

 

Dorte Eriksen, Birgit Larsen og Raziye Acili, som alle er døvblinde og medlemmer af FDDB, har tidligere været i Nepal for at undervise nepalesiske døvblinde i kommunikation og træne døvblinde og tolke i bl.a. synsbeskrivelse. De fortæller samstemmende, hvorfor det er så vigtigt, at døvblinde og især døvblinde kvinder i Nepal samles og får styrket deres rettigheder:

 

”Det er ikke nemt at være døvblind i Nepal. Og det er slet ikke nemt at være både døvblind og kvinde, da mange unge kvinder udnyttes. Det er derfor fantastisk, at det er lykkedes for Asha at samle kvinderne og give dem basal viden om fx, hvordan de beskytter sig selv mod uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme, og hvad de har af muligheder for rådgivning og hjælp”.

 

Workshoppen resulterede i gode snakke, da den første generthed havde lagt sig, og der blev efterfølgende oprettet en facebook-gruppe samt informeret videre til forældre og lokale ressourcepersoner. Det videre mål er, at emnerne ikke skal gå i glemmebogen, men tværtimod skabe kontakter og trygge netværk pigerne imellem.

 

Gurung Asha Tamu har tidligere været på et 9-måneders ophold i Danmark og gennemført Frontrunners lederuddannelsen for døve på Castberggård Højskole.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Ny chatbot kan blive brugbar for døvblinde

 

Ved redaktionen

 

I den seneste tid har der været skrevet meget i pressen om noget, der kaldes en chatbot. Det er et program, der fungerer ved hjælp af kunstig intelligens og kan svare på alverdens spørgsmål. For nylig er der lanceret en version, som også kan beskrive billeder og visuelle elementer. Det kan komme til at betyde en kæmpe forskel for døvblinde, blinde og svagsynede. Den nye version hedder GPT-4, og den kan fx foreslå opskrifter ud fra et billede af ingredienser.

 

Kan bruges til at beskrive ting i app’en Be my Eyes

Hvad den ellers kan bruges til, er man gået i gang med at finde ud af hos app’en Be My Eyes, som er en dansk opfindelse. Det er en app, hvor blinde og svagsynede kan spørge om hjælp, hvorefter de kobles online med en frivillig seende, som via mobiltelefonens kamera kan fortælle, hvad de kan se. På den måde kan man fx få hjælp til at finde vej, læse en mærkat i køkkenet eller finde frem til køledisken i et supermarked.

 

Folkene bag app’en er nu gået i gang med at teste, hvordan man kan bruge den nye chatbot, GPT-4, til at omdanne et visuelt billede til tekst automatisk. Man forventer, at den fx vil kunne beskrive et lokale, fortælle om der er et tomt sæde i bussen, eller om et rum umiddelbart ser rent ud.

 

Hans Jørgen Wiberg, som er grundlægger af app’en, regner med at funktionen er fuldt ud implementeret på Be My Eyes inden for et halvt års tid. Lige nu fungerer den i en test-version, hvor man samtidig prøver at komme uhensigtsmæssigheder og fejl ved programmet til livs.

 

FAKTA - Om app’en BE MY EYES
Navnet betyder: Vær mine øjne

App’en forbinder blinde med seende over hele verden, som kan hjælpe med at beskrive ting via mobilens kamera.

Den nye GPT-4 funktion vil kunne bruges med talesyntese.

Kan man ikke bruge det automatiske svar, man får fra chatbot’en, kan man stadig blive stillet igennem til en frivillig.
Be my Eyes kan downloades til Android og iPhone der hvor du normalt finder apps eller via hjemmesiden:

www.bemyeyes.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 



 

Overvejer du CI?

 

Af Telekommunikation, FDDB

 

På en temadag om høretekniske hjælpemidler blev der stillet følgende spørgsmål vedr. Cochlear Implantat (CI), som er et avanceret høreapparat, der indopereres i øret og stimulerer hørenervens fibre direkte med elektriske signaler.

 

- Hvilke udfordringer er der ved en CI-operation?

- Kan et CI samarbejde med et almindeligt høreapparat på det andet øre?

- Holder et CI livet ud?

 

Her kommer svarene fra hørekonsulenten, som var oplægsholder på temadagen:

Man får tilbudt et CI, hvis ens høreapparat ikke længere kan afhjælpe høretabet. Først får man en lægesamtale og derefter en grundig undersøgelse. Så kan man blive indstillet til operation. Efter operationen går der ca. en måned, inden såret er vokset sammen. Derefter bliver man tilsluttet til en lyd-processer.

Nogle kan høre og forstå tale fra dag et, mens andre kun kan høre larm.

Man bliver tilbudt undervisning efter operationen, så man kan få den nye form for hørelse til at fungere. Det kræver nemlig træning. Det kan tage et halvt år eller mere, før det føles optimalt.

Et CI kan godt samarbejde med et høreapparat på det andet øre. Der er tre forskellige producenter i Danmark, som laver CI’er. Lige nu kan man godt forvente, at et CI kan holde hele livet.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Månedens punktbog fra Nota 

 

Af Lasse Andreas Sand Gluud, bibliotekar

 

Månedens punktbog:

Ulf Pilgaard og Lisbet Dahl: Livsvidner

 

Sjove og tankevækkende historier fra de folkekære skuespilleres mange år på de skrå brædder, hvor de med årene er blevet hinandens livsvidner.

 

Bognummer 423122

Ca. 7 bind

 

 

 

 

ARRANGEMENTER

 

Gågruppen Aalborg      

 

Onsdag 17. maj

 

Vi mødes på Skørping Station kl. 10.30, så vi er klar til at gå kl. 11. Vi går til Rebild bakker og nyder den flotte natur og vores medbragte madpakker.

 

I skal huske jeres rejsekort til toget.

Toget kører fra Aalborg Station kl. 10.05 med ankomst til Skørping Station kl. 10.26. Det kører retur hver time på minuttal 00.29 og 00.04 fra Skørping til Aalborg.

Tilmelding senest mandag før gåturen til:

Mia

Tlf. 22 50 77 61

erfa-nordjylland@hotmail.com eller

Børge

Tlf. 22 15 73 09

101048@101048@.dk 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Gåtur og hygge på Egebækhus i Nærum

 

18. april

 

Gåtursgruppen Egebækhus mødtes første gang 7. marts.

Her blev gruppen enig om, at der ikke skal arrangeres gåtur hver 14. dag.

Inden sommerferien bliver der gåture følgende tirsdage:

18. april kl. 13 - 16 og

16. maj kl. 13 - 16

Vi mødes på Egebækvej 159.

Vi går en tur og hygger herefter med kaffe og kage i pejsestuen på Egebækhus. Gruppen kan udveksle erfaringer om døvblindhed og spille spil, som er egnet for døvblinde, ligesom vi vil udfordre vores sanser, og hvad gruppen ellers beslutter.

Der vil blive orienteret om nyt fra FDDB, og deltagerne kan tage problemer op, som vi vil prøve at løse sammen.

For medlemmer udefra koster kaffe og kage 30 kr.

Har du brug for tolk, skal du selv bestille.

Der er bestilt tolke til beboere på Egebækhus.

Af hensyn til bestilling af kaffe, giv besked til Birgit en uge før på:

birgit@bljl.dk
sms/mobil: 21 46 31 18

Vi mødes i andet halvår:

12. september

10. oktober

14. november

12. december

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kreativ cafe i Fredericia

 

Tirsdag 25. april

 

Velkommen til en anderledes kreativ café på Fredericiaskolen frem til juni for både tegnsprogsbrugere og talebrugere.

Vi mødes 25. april kl. 14 - 17.

Der vil være tegnsprogstolk.

Vi hygger med strik, spil og socialt samvær.

I bedes selv medbringe kage, kaffe og teposer.

Vi sørger for kogende vand.

FDDB dækker ikke transport og kaffe/kage.

Vi håber, I kommer og hygger jer med os på:

Fredericiaskolen - Center for høretab

Merkurvænget 2, Fredericia

Fredericiaskolen ligger kun ca. 200 meter fra Fuglsangscentret.

De næste møder bliver:

Tirsdag 30. maj

Tirsdag 20. juni (sidste gang)

Kom og vær med!

Tilmelding til Stine Lorenzen på:

SMS 60 13 57 19 eller

Lis Jepsen på

Mobil 24 25 26 60

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Gåtur i Valbyparken

Torsdag 11. maj

 

Vi mødes kl. 11 ved Ny Ellebjerg station, Carl Jacobsens Vej 19, Valby.

Denne gang vil vi gå tur i temahaverne og spise vores madpakker i Rosenhaven. Inden vi slutter kl. 15.30 på Ny Ellebjerg station, drikker vi kaffe eller te med brød.

Pris 30 kr.

FDDB betaler for ledsagernes kaffe og dækker transport.

Tilmelding senest 8. maj til Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Giv besked hvis du bliver forsinket

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Gåtur Botanisk have

 

Onsdag 17. maj

 

Vi mødes ved Vesterport station ved 7-eleven kl. 11.

Vi går mod Rosenborg Slot og Kongens Have samt besøger Botanisk Have. Her spiser vi vores medbragte madpakker.

Der er mulighed for at gå lidt rundt.

Vi slutter af med kaffe og kage på Nørrebrogade.

Turen slutter kl. 16 og er på ca. 5 km.

Turen er for alle aldersgrupper og koster 30 kr.

FDDB betaler for ledsageren og transportudgifter.

Tilmelding senest tre dage før til:

Nadia 50 85 86 85 (kun sms)

Suzanne 40 83 70 73 (kun sms)

Vandhunden83@yahoo.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Sansegudstjeneste i Døves Kirke

 

Torsdag 8. juni

 

Gudstjenesten starter kl. 10.30.

Efter gudstjenesten er der socialt samvær med en lækker pinsetallerken.

Pris pr. person 50 kr.

Vi glæder os til at se jer.

På glædeligt gensyn fra Døves Kirke.

Tilmelding til:

Kordegn, sognemedhjælper og daglig leder

Heidi Nissen Moesby

sms: 51 44 28 66

hn@km.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Pårørendekursus

 

30 september. - 1. oktober

 

Nu er det igen tid til et kursus for døvblinde sammen med en pårørende. Sæt kryds i kalenderen og tag med på en spændende weekend på Castberggaard i Hedensted.

 

Alle døvblinde/synshørehæmmede er velkomne sammen med et familiemedlem eller en nærtstående person, der kender dig godt.

 

Der vil være snakke om kommunikation, praktiske gøremål og fokus på ledsagerteknik, samt være god mulighed for at udveksle erfaringer plus meget andet. Det er en enestående chance for at få et indblik i den døvblindes verden og få talt om det, der er forbundet med at leve med døvblindhed både som pårørende og for den døvblinde selv.

 

Programmet begynder lørdag 30. september kl. 11 og slutter søndag 1. oktober kl. 15. Der vil være mulighed for fælles bus til og fra banegården i Hedensted. Transport med billigste befordring dækkes af FDDB. 

Der er egenbetaling på 450 kr.

 

Tilmeldingsfrist: 7. juli.

Tilmeldingsskema kan downloades fra kalenderen på www.fddb.dk eller fås ved henvendelse til Dorte Skipper på:

dorte@fddb.dk

Tlf. 36 38 85 58

Tilmeld dig gerne allerede nu!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Velvære med FDDB

 

17. - 20. oktober

 

FDDB indbyder til et nyt tilbud med bevægelse, velvære og godt samvær i gode rammer på Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia.

 

Velvære-opholdet indeholder:

- Yoga, afspænding og vejrtrækningsøvelser

- Vandgymnastik, sauna og spa

- Massage, velvære og hyggecafé

- Gåture i naturen og på sanse-stierne

 

Tirsdag og onsdag aften er der Groove Dans. Denne danseform kan danses alene eller sammen med andre.

 

Vi starter med frokost tirsdag og rejser hjem efter morgenmad fredag.

 

Der bliver arrangeret fællestransport fra Banegården i Fredericia tirsdag 17. oktober kl. 11.50 og igen fra Fuglsangcentret fredag 20. oktober kl. 9.25.

 

Hele arrangementet koster 1.800 kr.

Transport til billigste befordring refunderes.

 

Husk tøj til yoga, badetøj og gode sko til gåture.

Hvis du ud over en kontaktperson også har behov for tolk, så bestil denne i meget god tid. FDDB sørger for centraltolke.

 

Tilmelding senest 15. juni via FDDBs kalender på www.fddb.dk eller du kan rekvirere et tilmeldingsskema hos FDDB ved at skrive eller ringe til:

fddb@fddb.dk

Tlf. 36 38 85 92

Obs! Sæt kryds på tilmeldingsskemaet ved:

- Yoga for begyndere eller

- Yoga for øvede 

 

Har du spørgsmål til Velvære med FDDB, så kontakt:

Birgit Larsen

birgit@bljl.dk

mobil 21 46 31 18

 

Underviserne vil gøre deres bedste for at give dig en god oplevelse.   

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Bornholm

Dato: Onsdag 26. april

kl. 14 - 16

Sted: Sagahuset, Sagavej 2, Rønne

Emne: Historiefortæller Jan Cirkola vil fortælle en historie.

Der serveres kaffe og kage.

Pris: 30 kr.

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf. 23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 2. maj

Spisning: Kl. 12.00 - 13.00

Erfamøde: Kl. 13.00 - 15.00

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: En Naver kommer forbi og fortæller.

’Naver’ er en forkortelse for skandinaver. Der findes regler og traditioner for navere på valsen. Blandt andet må en naver kun opholde sig samme sted i max seks måneder. Navertraditionen findes stadig især inden for tømrerfaget i Tyskland og Schweiz.

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på:

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

På gensyn!

Susanne

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord og Vest

Dato: Mandag 1. maj  

kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Rundrejse i Kina ved FDDB-medlem Torben Nilsson.

Tilmelding senest lørdag 22. april til Gerd:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange forårshilsner

Birgit og Gerd

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Torsdag 11. maj 

kl. 13 - 15.45

Sted: Sundhedscenter, Rådhusstræde 10c, Køge

Emne: Kgl. Schweizer Michael Kinslev fortæller om sin hverdag ved kongehuset. Bl.a. om en sommerdag på Dannebrog, om Dronningens frokostopdækning og Prinsgemalens seler.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen.

Venlige hilsner, Sandie

Tlf. 30 11 30 71 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Torsdag 4. maj

kl. 13 - 15.30

Sted: Mårsø Områdecenter, Gl. Tuse Næs vej 15, Holbæk

Emne: Aase og Peter fra Studio Aloe præsenterer Aloe Vera produkter. Der vil være mulighed for at købe eller bestille produkter fra drikke- og kosttilskud til hudpleje.

Der kan betales kontant eller med Mobilepay.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen.

Venlige hilsner Sandie

Tlf. 30 11 30 71

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydsjælland

Dato: Mandag 1. maj

kl. 13 - 16

Sted: Solgaven, Flagspættevej 1, Næstved

Vi mødes i køkkenet i Cafeen.

Emne: Benedict kommer og holder foredrag.

Pris: 30 kr. for te/kaffe og brød.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer!

Maria Østerbye

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 8. maj

kl. 11 - 14

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F.

Emne: Hygge

Pris: 30 kr. for te/kaffe og brød.

Tilmelding senest søndag, ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer!

Maria Østerbye

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 31. maj

kl. 12.45 - 15.30

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5, Odense C.

Emne: Tema-eftermiddag om hjælpemidler i dit daglige liv.

Vi vil inspirere hinanden med vores bedste tips og tricks til en mere selvstændig hverdag. Vi håber også at få besøg af en synskonsulent fra IBOS, som vil fremvise nogle af de hjælpemidler, som kan gøre hverdagen lettere.

Tag evt. dit eget bedste hjælpemiddel med og del dine bedste råd med os, så vi alle kan få en lettere hverdag!

Til jer der har lyst: Vi kan mødes kl. 12 til køb-selv-smørrebrød i caféen.

Kontakt Gitte Callø eller Heidi Scherning for tilmelding og evt. hjælp til transport/fællestransport senest tirsdag 23. maj.

Heidi

Tlf. 30 88 18 36

heidischerning@icloud.com

Gitte

Tlf. 25 11 63 77

gittepug@stofanet.dk

Kærlig hilsen

Heidi og Gitte

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Syddanmark tegnsprog

Dato: Onsdag 17. maj

kl. 13 - 16

Sted: Tegnsproghuset, Egeskovvej 5, Fredericia

Emne: Forårsbanko og hygge-samvær med kaffe og kager.

Det bliver sidste gang inden sommerferien.

Vær sød at tilmelde dig senest 15. maj til Eva.

Jeg køber gevinster og kager.

Pris 50 kr. for banko pr. person.

Kom med og spil banko. Måske vinder du!

Gode forårshilsner

fra Bjarne og Eva

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sønderjylland

Dato: Onsdag 3. maj

kl. 13 - 16

Sted: Rødekro Kro i Rødekro

Emne: Vi spiser sammen denne dag, så husk at vi starter kl. 13.

Mobil: 23 37 64 29

Mange gode hilsener fra Karla

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 2. maj

kl. 13.30 - 16.00

Sted: Exnersgade 4, Lokale 4, Esbjerg

Emne: Smag på naturen

Vi skal indvies i og smage snapse af naturens helt egne planter/krydderier.

30 kr. pr. person for kaffe, brød og kage.

Jeg ringer rundt til jer.

KH Rikke Hebsgaard

Tlf. 26 62 31 97

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Trekantsområdet

Dato:  Onsdag 17. maj

kl. 12.45 - 15.15

Sted:  Fuglsangcenteret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Emne: Vi får besøg af Flemming Larsen og Søren Jensen fra seniorrådet i Fredericia. De vil fortælle om deres job, og hvad vi seniorer kan bruge det til. Der kan stilles spørgsmål, og der er plads til debat.

Pris: 30 kr.

Tilmelding senest 3. maj til:

Lilli Munk Jensen

Mobil 22 28 98 60

Vi glæder os til at se jer.

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 30. maj  

kl.  9.15 - 11.30

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, lokale 0.3., Århus

Emne: Vi skal høre et foredrag om at rejse i Afrika.

Pris for kaffe og brød: 30 kr.

Tilmelding senest 8 dage før.

Mvh Niels Henrik Jørgensen

Mobil 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 15. maj   

kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Sommerhygge

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

Mobil 20 24 69 19

b.mejndor@mail.dk 

Vel mødt og venlig hilsen

Bente

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordjylland

Dato: Onsdag 3. maj

kl. 10 - 13

Sted: De frivilliges hus, Hadsundvej 35, Aalborg

Emne: Vi får besøg af hovedbestyrelsesmedlem Hanne Vestergaard Ottesen, som vil fortælle om sit arbejde i bestyrelsen og sin genopstilling på FDDBs sommer- og landsmøde i juni.

Pris 30 kr.

Meld gerne til og fra senest onsdag før mødet til Mia Winther på:

erfa-nordjylland@hotmail.com

Tlf. 22 50 77 61

Mange hilsener fra

Mia

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage        

 

95 år

Ellen Margrethe Jacobsen, Valby

Født 24. maj 1928

 

90 år

Kai Jellesen, Nørresundby

Født 7. maj 1933

 

90 år

Iris Nørlund Troelsen, Ilskov

Født 21. maj 1933

 

85 år

Hakon Meinertz, Roskilde

Født 15. maj 1938

 

85 år

Gunnar Knud Hansen, Frederiksberg

Født 20. maj 1938

 

75 år

Linda Knudsen, Næstved

Født 11. maj 1948

 

60 år

Per Bech Henriksen, Asnæs

Født 10. maj 1963

 

60 år

Lars Schødt Christensen, Silkeborg

Født 23. maj 1963

 

50 år

Henrik Kostow, Esbjerg

Født 20. maj 1973

 

30 år

Cathrine Kjeldsen Jensen, Silkeborg

Født 25. maj 1993

 

FDDB ønsker hjertelig tillykke med fødselsdagene!

 

 

 

Dødsfald    

 

Else Grundahl, Karlslunde

Født 8. august 1927 er død.

 

Gunnar Peter Christensen, Roskilde

Født 20. august 1933 er død.

 

Æret være deres minde

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Find din lokale FDDB-rådgiver        

 

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

NR.       DEADLINE                    UDGIVELSE

  5       21. april                         17. maj

  6       19. maj                          14. juni

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk