­

 

FDDB

Medlemsnyt 2

Februar 2024

Årgang 40

 

 

FORSIDE

 

- Medlemsnyt har fået nyt layout

- FOKUS: Udspil fra DH - Sammen om en tilgængelig weekend

- Familieweekend

 

 

 

Indholdsfortegnelse

FRA FDDB

Formandens Vinkel

Medlemsnyt har fået nyt layout

Kontingentopkrævning 2024

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve

Legat til FDDBs arrangementer

Raziye Acili - ny rådgiver for tegnsprogsbrugere

Tina Wibe – ny rådgiver og erfaleder

OPLYSNINGEN

FOKUS: Sammen om en tilgængelig fremtid

FOKUS: Høreapparater ser ud til at modvirke demens

Kom til Roskilde Handi-festival

Månedens punktbog fra Nota

FRA LÆSERNE

Mine mål som DH-repræsentant

En dejlig dag - det første familienetværksmøde

Kommende Netværkslørdage for familier

Endnu en spændende skak- og brætspilsturnering

Bordlampe til salg

ARRANGEMENTER

Gåtur fra Farum til Værløse

Gåtur Fra Store Magleby til Dragør

Klub Vest tur til Vejle Kulturmuseum

Weekendtræf for familier

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

Nærum

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Sydsjælland

Storstrøm

Fyn

Sydøstjylland

Sydvestjylland

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Find din lokale FDDB-rådgiver

Kolofon

 

 

 

 

FRA FDDB

 

Formandens Vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen, formand for FDDB 

 

I 2022 var jeg på rundtur til alle landets erfagrupper for at præsentere mig selv og fortælle om den politiske handlingsplan, som blev godkendt på Landsmødet i 2021. At komme rundt i alle grupper gav mig god og vigtig indsigt i, hvad der rører sig hos medlemmerne.

 

I 2024 skal vi i gang med den nye politiske handlingsplan for 2026 - 2029. Denne skal godkendes på Landsmødet 2025. Derfor har jeg i januar skrevet til alle FDDBs erfaledere og indbudt mig selv til et besøg igen. I skrivende stund har flere erfaledere allerede sagt ja tak og aftalt en dato for, hvornår jeg kan komme i deres gruppe. Planen er både at høre hvilke temaer, medlemmerne ønsker skal indgå i den nye politiske handlingsplan og fortælle om den store rehabiliteringsundersøgelse, som FDDB er i gang med, og som skal resultere i en rapport i april 2024.

 

Jeg glæder mig meget til igen at komme rundt i alle erfagrupperne. På gensyn!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Medlemsnyt har fået nyt layout

 

Af redaktionen

 

Medlemsnyt har fået en ansigtsløftning. Her lidt om de nye layoutmæssige tiltag:

 

Forsiden

Forsiden har fået nyt layout. Baggrunden forestiller en gråblå betonvæg. Øverst står der med store bogstaver MEDLEMSNYT 2.

Nedenunder står måned og år samt bladets årgang. Midt på siden er der tre store røde cirkler. En stor og to mindre. Under cirklerne står tre overskrifter, som man kan møde inde i bladet. Nederst på forsiden står FDDBs navn og logo på hvid baggrund.

 

Indhold

Det er ikke kun forsiden, der er forandret. Også indholdets opsætning er gjort mere læsevenligt. Indholdsfortegnelsen på side 3 er stadig i to spalter, præcis som vi kender det i forvejen. Artiklerne er også fortsat i to spalter, men som noget nyt er der under hver artikel en kraftig vandret streg, der afslutter artiklen, hvorefter en ny artikel starter i venstre spalte og fortsætter i højre spalte. Artiklerne vil fremover være lidt kortere og så vidt muligt fylde omkring en side pr. artikel.

Indholdet er stadig opdelt i de kendte sektioner:

 

• FRA FDDB

• OPLYSNINGEN

• FRA CFD

• INFORMATØRERNES HJØRNE

• FDDB UNGDOM

• FRA LÆSERNE

• ARRANGEMENTER

• ERFAGRUPPER

• NAVNE

 

Foran hver sektion vil der fremover være en pil i en cirkel, som markerer, at man nu kommer til en ny sektion.

 

FOKUS-artikler

Til gengæld for de lidt kortere artikler, indføres der i bladet en ny type artikler, der kommer til at hedde FOKUS. De kan fylde fra en til fire sider. Foran disse artikler vil der stå FOKUS samt være et nyt symbol, der ligner et øje.

 

Erfagrupperne

Erfagrupperne har fået en mere simpel opsætning, som skal gøre det lettere at finde frem til den erfagruppe, man er tilknyttet.

Som altid nævnes erfagrupperne i rækkefølgen fra øst mod vest.

Gruppernes notitser er nu opsat sådan, at hver linje kan fylde hele sidens bredde. Dermed kan info om fx dato og tid stå samlet på én linje. Der er kommet en tydelig prik foran hver erfagruppes navn.

 

Vi håber, I kan lide de nye tiltag i Medlemsnyt.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kontingentopkrævning 2024

 

Af Ilse Bellamy, organisationschef

 

I februar opkræves kontingent til FDDB. Støttemedlemmer opkræves i marts måned.

 

Er man tilmeldt Betalingsservice sker opkrævningen helt automatisk. Er man ikke tilmeldt Betalingsservice, får man tilsendt et girokort. Kontingentet er 200 kr. årligt.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

 

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve

 

Alice Agnes Kampps legat for blinde-døve er til uddeling 4. juni. Både døvblindfødte og døvblindblevne kan søge. Der kan søges om legatportioner på op til 5.000 kr. Der uddeles legater især som støtte til ferieophold. Afslag meddeles ikke.

 

Skema skal udfyldes og kopi af årsopgørelse vedlægges. Indsendes i en lukket kuvert mærket ’AAK legat’ til FDDB senest 14. april.

Mangler årsopgørelsen eller er der oplysninger i ansøgningen, der ikke er udfyldt, bliver ansøgningen ikke godkendt af bestyrelsen.

 

Ansøgningsskemaet kan fås ved henvendelse til:

Foreningen Danske DøvBlinde, Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup eller hentes på www.fddb.dk

 

Har du spørgsmål til udfyldelse af ansøgningsskemaet, er du velkommen til at rette henvendelse til Trine Dissing:

Tlf. 36 38 85 92

trine@fddb.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Legat til FDDBs arrangementer

 

Af Forretningsudvalget

 

FDDB har modtaget et tilskud fra Juchum fonden, som i 2024 uddeles som legatportioner af 3.000 - 5.000 kr. til dækning af op­hold og rejseudgifter til FDDBs landsdækkende arrangementer.

 

Juchum fonden har ønsket, at legatet fortrinsvis uddeles til enlige og værdigt træn­gende.

 

Ansøgningen kan indsendes fra FDDBs hjemmeside eller via post til FDDB mærket ’Juchum Fonden’. Beskriv hvad du mener, der bør lægges til grund for, at du kan komme i betragtning til legatet. Husk at vedlægge seneste årsopgørelse fra SKAT.

 

FDDB modtager løbende din ansøg­ning, dog gerne senest en måned inden arrangementets afholdelse. Du får svar inden arrangementets afholdelse, om du er kommet i betragtning til lega­tet.

 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Raziye Acili - ny rådgiver for tegnsprogsbrugere

 

Af Raziye Acili

 

Til maj har jeg været FDDB-rådgiver for tegnsprogsbrugere på Sjælland i et år. Da jeg startede, sendte jeg en videohilsen og breve til medlemmerne i mit område for at præsentere mig selv. Jeg er blevet modtaget med stor venlighed.

Jeg hedder Raz (tegnnavn: R + på hagen), og jeg er rådgiver for tegnsprogsbrugere på hele Sjælland inkl. hovedstaden, Lolland, Falster og Bornholm.

 

Jeg er lige blevet 40 år og bor i Slagelse. Jeg har en pige på 17 og en dreng på15 år. Jeg har Usher syndrom 3 og har CI på begge ører. Til daglig arbejder jeg som pædagogmedhjælper i Nyborg på CFD, hvor jeg har været ansat i snart 12 år. Jeg er den eneste i min familie, der har Usher, så jeg kender til de forskellige følelser og oplevelser, man sidder med, når man er døvblind.

 

Jeg har besøgt flere medlemmer, men der er fortsat nogle, jeg ikke har været i kontakt med. I skal bare vide at, jeg er klar, hvis I har brug for en at snakke med eller har brug for råd og vejledning, fx vedr. møder med kommunen eller kontakt til en døvblindekonsulent.

 

Jeg kan kontaktes på sms og med videoklip. Jeg synes, rådgivning er en spændende opgave, og nu hvor foråret er på vej, glæder jeg mig til at få en masse ny energi og møde endnu flere medlemmer.

Husk at du er velkommen til at sende sms eller kontakte mig på mail. Jeg tjekker altid og besvarer, så godt jeg kan. 

 

fddbraadgiversj@gmail.com

sms 31 22 55 16

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Tina Wibe – ny rådgiver og erfaleder

 

Af Tina Wibe

 

Mit navn er Tina Wibe. Nogen kan nok huske mig som rådgiver for talebrugere i København for nogle år siden. Nu starter jeg igen som rådgiver – denne gang på Sydsjælland. Jeg glæder mig til at komme i gang og møde både mine gode kolleger fra dengang og foreningens medlemmer i mit område.

 

Lidt om mig selv: Jeg har to uddannelser. Jeg er både uddannet gymnastikinstruktør og væver. Jeg har arbejdet på Blindes Arbejde i ca.15 år og senest har jeg haft mit eget væve-firma.

Jeg er også leder for en erfagruppe i Næstved.

 

Kontakt mig gerne, hvis du ønsker et rådgiverbesøg eller en snak. Jeg glæder mig til at møde jer.

 

twp2@live.dk

Tlf. 20 34 51 78

 

 Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

FOKUS: Sammen om en tilgængelig fremtid

 

Nyt udspil om tilgængelighed fra Danske Handicaporganisationer sætter fokus på hvad der skal til i samfundet, for at handicappede får en tilværelse med lige muligheder

 

I dag er hverdagen ofte fyldt med besvær og begrænsninger for mennesker med handicap. Det kan være, når mennesker med handicap skal ind i bygninger, ud i naturen, rejse med kollektiv transport, deltage i sociale arrangementer eller navigere på internettet.

 

Derfor har vores paraplyorganisation, Danske Handicaporganisationer (DH) præsenteret et nyt politisk udspil med forslag til at gøre samfundet mere tilgængeligt for alle.

 

Tal på problemerne

 

I anledning af udspillet har vi også fået lavet en undersøgelse blandt personer med handicap og spurgt ind til deres udfordringer i forhold til tilgængelighed. Her er nogle af hovedresultaterne:

 

- 49 procent af mennesker med handicap har besvær med at anvende digitale enheder eller løsninger.

- 38 procent af mennesker med handicap har svært ved at benytte offentlig transport.

 

- 64 procent af mennesker med handicap har besvær med at komme ind og rundt i bygninger, alle benytter.

 

Alle med handicap vil gerne leve et aktivt og selvstændigt liv. Det kræver, at vi får fjernet barrierer og forhindringer i vores samfund. Så får vi et bedre samfund, som flere kan benytte. Tilgængelighed er nødvendigt for nogle og godt for alle.

Vi har brug for nye tiltag for at skabe lige muligheder og adgang i samfundet. Udspillet spænder over fire temaer:

 

- Løsninger på tværs – fra hjemmesider til det offentlige rum

- Digitalisering uden forhindringer

- God og tryg transport for alle

- Bygninger og natur skal være for alle

 

Du kan læse mere om udspillet Sammen om en tilgængelig fremtid på:

www.handicap.dk

Her kan du finde udspillet i en fuld udgave, der fylder 35 sider på pdf-format samt i en lettere læselig pdf-udgave, der fylder 12 sider.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FOKUS:

Høreapparater ser ud til at modvirke demens

 

Læst på Høreforeningens hjemmeside

 

En ny stor undersøgelse fra Syddansk Universitet med data fra 573.088 personer viser, at der er sammenhæng mellem høretab og demens. Det er ikke sikkert, at høretabet i sig selv er årsag til demens, men undersøgelsen viser, at det øger risikoen. Måske fordi den ekstra energi, man bruger på at høre, belaster hjernen.

 

Undersøgelsen viser, at hvis du har høretab, har du i gennemsnit 7 % forøget risiko for demens i forhold til normalthørende. Bemærk, at dette ikke betyder, at du har 7 % risiko for at få demens, hvis du har høretab, men din risiko er forøget med 7 % i forhold til normalthørende. Hvis du har et svært høretab, stiger den forøgede risiko til 13-20 % i forhold til normalthørende.

 

Brugen af høreapparater ser dog ud til at reducere den forøgede risiko for demens ved høretab. Ud af de 573.088 personer, der indgik i undersøgelsen, kiggede man også på en undergruppe, nemlig personer med høreapparater. Her fandt man, at disse havde 20 % forøget risiko for demens, hvis de ikke benyttede deres høreapparater. Hvis de brugte deres høreapparater, faldt risikoen til 6 %.

 

Det tyder altså på, at brug af høreapparat kan forebygge eller forsinke udviklingen af demens.

 

I et videointerview lavet af Høreforeningen fortæller overlæge Jesper Hvass Schmidt, som er en af forskerne bag undersøgelsen, om de mulige sammenhænge mellem høretab og demens:

 

”Konsekvensen ved ubehandlet høretab kan være, at man mister sin sociale interaktion med andre mennesker. Det kan være ret alvorligt, specielt når man er ældre. Der kan også være sammenhæng mellem høretab og depression, og begge dele kan føre til demens eller en kognitiv funktionsnedsættelse.

 

Ved at behandle høretabet med høreapparater kan man nedsætte risikoen.”

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Kom til Roskilde Handi-festival

 

Kom med til en fantastisk dag med god musik og festlig stemning! Festivalen arrangeres og præsenteres af Roskilde Handi-Festival i samarbejde med Gimle og Center for Handicap Roskilde.

Tid: Onsdag 6. marts kl. 12.00 - 19.30

Dørene åbner kl. 12.00

Sted: Roskilde Kongres- og Idrætscenter

Hal D

Møllehusvej 15, Roskilde

 

Pris: 245 kr.

 

Man kan opleve Djämes Braun, Candy Floss, Kandis, Michelsen & Bramsen, Skøre Strømere, Stjernedrys, Louise Dubiel og Moffe, Omsorgsklovne og Bellami

 

På grund af stor efterspørgsel på billetterne tilbydes der ikke gratis ledsagerpladser. Alle gæster og ledsagere skal købe billet for at få adgang til Roskilde Handi-Festival 2024.

 

Læs mere på:

www.roskildekongrescenter.dk

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Månedens punktbog fra Nota

 

Af Pia Leth Jensen, bibliotekar

 

Ellen Hillingsø og Hella Joof: Hundens bog – et kærlighedsevangelium

 

I en blanding af essays, interviews, opdigtede brevkasser, omskrevne kendte danske sange og brevudvekslinger er ’Hundens bog’ en lang kærlighedserklæring til hunde fra Joof og Hillingsø.

 

Bognummer 423461

4 bind

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

Mine mål som DH-repræsentant

 

Af Ole Rasmussen

 

Jeg er medlem af Handicaprådet i Københavns kommune og af Borgercentrets brugerråd. Jeg betragter det som mit primære mål at bidrage til, at flere mennesker med handicap opnår lige muligheder og kan leve et liv på lige vilkår med andre borgere i kommunen.

I Københavns Kommune består Handicaprådet af syv politiske medlemmer af Borgerrepræsentationen samt syv medlemmer af Danske Handicaporganisationer DH.

Mine interesser er digital tilgængelighed og fysisk tilgængelighed. Den 24. januar havde vi det første møde i år, og lige netop tilgængelighed var på dagsordenen.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

En dejlig dag - det første familienetværksmøde

 

Af Familienetværket og socialrådgiver Iben Thomsen

 

I slutningen af januar holdt Familienetværket det første af fem netværksmøder i år. Familier med døvblinde børn og unge samt familier med en døvblind voksen mødtes i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup for at netværke og hygge sig.

 

Dagen startede med en varm velkomst til alle samt en gennemgang af dagens agenda. Dernæst blev der lavet en præsentationsrunde, hvor forældreudvalget og familierne fortalte hvem de var.

 

Herefter lærte vi om haptiske signaler. Det var Sandie Roland Tvergaard og Suzanne Dalsgaard fra FDDBs haptiske udvalg, der underviste os, og for at gøre det lidt anderledes, end man plejer, dannede vi par med en døvblind og en pårørende på kryds og tværs af familierne. På den måde fik alle lært hinanden at kende.

 

Sandie og Suzanne havde en overraskelse til netværket:

Vi skulle spille banko med haptiske signaler! Det foregik sådan, at Suzanne udførte signalerne på Sandies ryg, og de pårørende skulle så udføre det samme signal på den døvblinde. Derefter var det op til den døvblinde at finde ud af, om der var et match på banko-pladen. Det var sjovt, og der gik konkurrence i den, da der var præmier på spil til vinderne.

 

Senere blev der serveret en lækker brunch, hvor der også var plads til at hyggesnakke og lære hinanden bedre at kende.

Efter brunch rundede vi netværksmødet af med feedback i plenum og talte om, hvad der var godt, og hvad der kunne have været bedre. Der blev givet god konstruktiv feedback, som vil blive taget med videre til de kommende familie-netværksmøder.

 

Kommende Netværkslørdage for familier

 

Du kan også nå at deltage i de næste netværkslørdage for familier. De holdes i H-huset:

 

Lørdag 23. marts

Lørdag 13. april

Lørdag 11. maj

 

Vi mødes kl. 10 - 13 alle dage, hygger os sammen med et let måltid og drøfter emner som er relevante for livet med døvblindhed i familien. Vi skal i løbet af de næste tre gange lave meditationsøvelser, høre om børn og unges selvtillid og selvværd fra en psykoterapeut, og vi får et oplæg fra en sociolog.

Det er gratis at deltage, og der er både tolk og børnepasser til stede. På gensyn!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Endnu en spændende skak- og brætspilsturnering

 

Af Peter Ryberg

 

Årets skak- og brætspilsturnering blev spillet på Fuglsangcentret i januar. Der var syv døvblinde plus ledsagere og tolke.

 

Skak-turneringen blev afviklet over fem runder, og i brætspils-turneringen spillede alle mod alle. 

 

DM i skak blev igen en turnering med mange spændende kampe. Claus Leonhardt Jørgensen blev årets skakmester.

I første runde mødte Børge Clausen og Claus hinanden. Det var en tæt kamp, som Børge stod til at vinde. Men Claus vandt kampen lige på stregen, da Børge overskred tidsgrænsen. Resten af kampene hele vejen igennem turneringen vandt Claus med stor sikkerhed. Børge var ligeledes sejrsikker og vandt også resten af sine kampe. Af andre flotte præsentationer må Jettes to flotte point fremhæves. Selv dommeren var imponeret over Jettes flotte spil. 

 

Årets resultat blev: 

1. plads: Claus Leonhard

2. plads: Børge Clausen

3. plads: Peter Ryberg

 

I brætspils-turneringen blev der spillet Backgammon, Ludo, Kinaskak, Kalaha og Livet i Se & Høreløse. Alle havde mulighed for at lære de forskellige spil at kende og spille mod hinanden. Det mest populære spil var Ludo, men også Backgammon var ganske populært. Der var flotte præmier til de tre spillere med flest point i brætspils-turneringen.

Niklas var meget aktiv gennem hele turneringen og fik med en flot indsats samlet flest point. Andenpladsen gik til Peter, og Claus fik en tredje plads. 

 

Lørdag aften blev der holdt afslutningsmiddag, og Skak-mesterskaberne kunne fejre 35-års jubilæum. FDDBs næstformand Anders Fransson deltog i fejringen. Der var en herlig overraskelse til middagen, da tjenerne var skuespillere, som lavede sjov og ballade under middagen. Det var en dejlig aften, hvor der blev hygget, snakket og grinet omkring bordet. 

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Bordlampe til salg

 

Jeg vil gerne sælge min lampe, som kan foldes sammen, medbringes og stilles på et bord. Det er en hvid LED-lampe, som er nem at tage med forskellige steder hen, fx på café.

Model: Yage YG- 5913C farve blå/ hvid 

Pris: 75 kr.

For spørgsmål skriv til Stine Lorenzen på:

sms 60 13 57 19

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ARRANGEMENTER     

 

Gåtur fra Farum til Værløse

Torsdag 21. marts

 

Vi mødes kl. 11 på Farum Station, hvor det er muligt at tisse af, inden vi går videre. Vi går langs en del af Farum Sø. Madpakker indtages et passende sted på turen. Der er ikke toiletter på turen.

Turen slutter af i Værløses lokale biograf og café, som er tæt på Værløse Station. Vi siger farvel og tak kl. 16.

Turen er for alle aldersgrupper og koster 30 kr. at deltage i.

FDDB betaler for ledsageren og transportudgifter.

Tilmelding senest tre dage før til:

Nadia 50 85 86 85 (kun sms)

Suzanne 40 83 70 73 (kun sms)

Vandhunden83@yahoo.dk

Vi glæder os til at se jer. Vel mødt!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Gåtur Fra Store Magleby til Dragør

Torsdag 4. april 

 

Vi mødes kl. 11 ved busstoppestedet i Store Magleby lige før kirken. Vi går ad Lundestien til Dragør, hvor vi spiser madpakkerne på Engvej. Derefter går vi langs stranden til en café i Dragør, hvor vi drikker kaffe og te med brød. Turen slutter kl. 16 ved Dragør Stationsplads. Turen er på cirka 5 km.

Pris 30 kr.

FDDB betaler for ledsagernes kaffe og dækker transport.

Tilmelding senest mandag før gåturen til Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Giv besked hvis du bliver forsinket.

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Klub Vest tur til Vejle Kulturmuseum

Tirsdag 11. juni

 

Klub Vest inviterer på tur til Vejle i juni med et besøg på Vejle Kulturmuseum. Vi mødes ved Vejle Banegård.

Meget mere information om turen kommer snart.

 

Sæt også kryds i kalenderen tirsdag 3. december, hvor Klub Vest tager en tur til Aarhus og besøger Kunstmuseet AROS.  

Bussen samler op i Odense, Fredericia og Aarhus.  

Mere info kommer senere.

 

Klubledere:

Dorte Eriksen og Stine Lorenzen

På gensyn!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Weekendtræf for familier

14.-16. juni

 

Kom med til Weekendtræf for familier på Fuglsangcentret i Fredericia!

 

Det er gratis, og FDDB dækker transport med lav kilometer-takst. Træffet er både for familier med et barn med nedsat syn og hørelse, og for familier, hvor en voksen har nedsat syn og hørelse.

Vi mødes fredag fra kl. 16 til indtjekning og hygger os weekenden over til søndag, hvor vi tjekker ud efter frokost.

Der vil være tolke.

 

TEMA: Bettina Kastrup Pedersen, specialrådgiver for børn og unge med døvblindhed, fortæller om sit arbejdsområde samt om et nyt projekt med CFD omkring rehabilitering. De har et projekt om bedre rådgivning for pårørende. Der er kommet nye måder at arbejde på i VISO, hvilket blandt andet vil sige nye sagsgange, hvor medlemmerne skal være mere aktive. Det skal vi også høre om.

 

På Fuglsangcentret har vi mulighed for at bruge den store pool, spa og sauna. Hvis vejret tillader det, kan vi gå rundt i Sansehaven og lave bål om aftenen med snobrød.

 

Praktisk info

Tilmelding senest 1. marts via kalenderen på www.fddb.dk eller til socialrådgiver Iben Thomsen på:

iben@fddb.dk

Husk at oplyse hvor mange børn og voksne, I deltager på weekenden, om I har tolkebehov og evt. madallergier.

Familienetværket og socialrådgiver Iben glæder sig til at samle familier med døvblindhed og se fællesskabet spire.

På gensyn!

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 28. februar kl. 14 - 16

Sted: Sagahuset, Sagavej 2, Rønne

Emne: Hygge og kaffe og kage.

Pris: 30 kr.

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf. 23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 5. marts

Spisning: Kl. 12 - 13

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum

Emne: Lækkerier og livshistorie

Vi skal opleve en eftermiddag med både alvor, glæde og nydelse sammen med Ann, som pludselig skulle lære at leve med øjne, der ikke kunne se. Hun gav ikke op og lever i dag et aktivt og godt liv til glæde for dem, hun møder på sin vej som for eksempel os i erfagruppen. Hvis livshistorie, lakrids og marcipan er noget for dig, så er du hjertelig velkommen!

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel (taxa tur/retur) skal ske til Susanne på:

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

Kærlig hilsen

Susanne

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Nærum

Dato: Tirsdag 12. marts kl. 13 - 16

Sted: Egebækhus, Egebækvej 159, Nærum

Emne: Vores udfordringer som døvblinde.

Pris 30 kr. for jer, der kommer udefra.

Mange hilsner

Raziye og Birgit

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

København Nord og Vest

Dato: Mandag 25. marts kl. 12.30 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Emne: Chokoladesmagning.

Tilmelding senest 16. marts til Gerd:  

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Østsjælland

Dato: Torsdag 14. marts kl. 13 - 15.45

Sted: Sundhedscenter, Rådhusstræde 10c, Køge

Emne: Om erindringsbogen Bakspejlet ved Birgit Larsen.

Pris: 30 kr.

Ledsagere er meget velkomne.

Tilmelding: Nadia ringer rundt til jer.

Mange glade hilsner

Benedict og Nadia

Tlf. 50 85 86 85

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Vestsjælland

Dato: Torsdag 7. marts kl. 13.30 - 16.00

Sted: Mårsø Områdecenter, Gl. Tuse Næs vej 15A, Holbæk

Emne: Vi får besøg af FDDBs IKT og Telekommunikation, som vil opdatere os indenfor digitalisering.

Pris: 30 kr.

Tilmelding: Jeg ringer rundt til jer om mandagen

Venlige hilsner fra

Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydsjælland

Dato: Mandag 4. marts kl. 13 - 16

Sted: Solgaven, flagspættevej 1, Næstved.

Emne: Fri snak og forslag til årets erfamøder.

Pris 30 kr. for kaffe/te og brød.

Tilmelding senes søndag ugen før mødet på:

Tlf. 20 34 51 78 eller

twp2@live.dk

Jeg glæder mig til at se jer.

Med venlig hilsen

Tina Wibe

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 11. marts kl. 11 - 14

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F.

Emne: Gitte Harlev-Tranberg holder foredrag om sin tur i Afrika

Pris: 30 kr. for te/kaffe og brød.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer.

Maria Østerbye

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 20. marts kl. 12.45 - 15.30

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5, Odense C.

Emne: Spændende foredrag af Sie Bundesen om ’Togrejsen til det ukendte Europa’.

Kontakt Heidi Scherning eller Gitte Callø for tilmelding og evt. hjælp til transport senest tirsdag 12. marts.

Heidi

Tlf. 30 88 18 36

heidischerning@icloud.com

Gitte

Tlf. 25 11 63 77

gittepug@stofanet.dk

Kærlig hilsen

Heidi og Gitte

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydøstjylland

Medlemmerne i de to erfagrupper Trekantsområdet og Tegnsprog Syddanmark har besluttet at fortsætte som en samlet gruppe og vil fremover have navnet Erfagruppen Sydøstjylland.

Vi mødes på Fuglsangcentret i Fredericia og er for både tegnsprogsbrugere og talebrugere.

Dato: Onsdag 20. marts

Tema: Bemærk at du denne gang kan vælge udflugt til H.C. Andersens nye museum i Odense eller erfamøde på Fuglsangcentret. Hvis du vælger udflugt til H.C. Andersens museum, kan du efter besøget gå tur eller shoppe på egen hånd. Transport er for egen regning. Mødetid og mere information fås hos Eva. Tilmelding senest 6. marts til Eva:

oleseneb@gmail.com

Hvis du hellere vil mødes til erfamøde på Fuglsangcentret er det samme dato kl. 12.45 - 15.15. Mødets emne er ved at blive planlagt.

Pris: 30 kr.

Tilmelding senest 6. marts til Lilli Munk Jensen på:

Tlf. 22 28 98 60 

Hilsen fra Eva og Lilli

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Sydvestjylland

Jeg er så heldig, at jeg skal til Thailand i fire uger med min familie. Derfor er der ingen erfagruppe i marts.

På gensyn til april!

KH Rikke Hebsgaard

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

                                 

Midtøstjylland

Dato: Torsdag 21. marts kl.  9.30 - 11.45

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, lokale 0.3, Århus

Emne: Vi skal hygge os med gode snakke.     

Pris for kaffe og brød: 30 kr.

Tilmelding senest otte dage før.

Hilsen Niels Henrik Jørgensen

Tlf. 24 46 57 30

nielstrige@Gmail.com

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 18. marts kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Pakkeleg og herefter erfaringsudveksling med udgangspunkt i afsnit af Birgit Larsens bog ’Bakspejlet’ ved Bente, Per og Anette.  

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk 

Kærlig hilsen

Bente  

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

Nordjylland

Dato: Onsdag 6. marts kl. 10 - 13

Sted: De frivilliges hus, Hadsundvej 35, Aalborg

Emne: Besøg fra CFD. Vi får to døvblindekonsulenter på besøg, som vil fortælle om deres arbejde og om kontaktperson-ordningen. De glæder sig til at hilse på jer medlemmer.

Pris: 30 kr.

Meld gerne til og fra senest onsdag før mødet på:

erfa-nordjylland@hotmail.com

Tlf. 22 50 77 61

Mange hilsener fra

Mia

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage   

 

100 år

Lis Asger Jensen, Randers

Født 16. marts 1924

 

90 år

Egon Skov, Karlslunde

Født 30. marts 1934

 

70 år

Aino Evelyn Fleischer, Aalborg

Født 14. marts 1954

 

FDDB ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indholdsfortegnelse

 

 

Dødsfald         

 

Thomas Elkjær, Aars

Født 27. marts 1939 er død.

 

Elin Rønnelund, Lynge

Født 7. februar 1924 er død.

 

Poul Schjellerup, Slangerup, født 5. juni 1931 er død.

 

Æret være deres minde…

 

 

Find din lokale FDDB-rådgiver          

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

Nr. 3   Deadline: 23. februar      Udgives: 20. marts

Nr. 4   Deadline: 22. marts        Udgives: 17. april

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk