­

 

FDDB

Medlemsnyt 3

Marts 2024

Årgang 40

 

 

- FOKUS: Oplev livet – en ærlig bog

- På vandski med Midt imellem

- Nordisk ungdomslejr 2024 i Finland

 

 

 

Indhold

 

FRA FDDB

Formandens vinkel

Resume af HB-møde februar

OPLYSNINGEN

FOKUS: Oplev livet - en ærlig bog

Retten til langsommelighed i Sydfrankrig

Brug af kontaktperson

EU-kort for handicappede

Månedens punktbog fra Nota

Fra CFD

Oversigt over døvblindekonsulenter på landsplan

FDDB UNGDOM

Nordisk ungdomslejr i Finland

Dejlig ungdomsweekend

FRA LÆSERNE

En glad telefonven

Tandemcykel sælges

ARRANGEMENTER

Gåture Vestsjælland

Gåtur fra Store Magleby til Dragør

Gåtur Brøndbyøster til Rødovre

Lakridssmagning – et online arrangement på Zoom

Gåtur i Taastrup og zoommøde med lakridssmagning

På vandski med ’Midt imellem’

Miniophold på Fuglsangcentret

Kulturdage

ERFAGRUPPER

Bornholm

Nordsjælland

Nærum

København Nord og Vest

Østsjælland

Vestsjælland

Sydsjælland

Storstrøm

Fyn

Sydøstjylland

Sydvestjylland

Midtøstjylland

Midtvestjylland

Nordjylland

NAVNE

Fødselsdage

Dødsfald

Kolofon

 

 

 

FRA FDDB

 

Formandens vinkel

 

Af Jackie Lehmann Hansen, formand for FDDB 

 

I starten af februar har vi desværre erfaret, at de politiske forhandlinger, der skulle finde sted om specialeplanlægningen i løbet af februar, er udsat på ubestemt tid.

Det er ikke bare lidt, men meget skuffende. Socialministeren har oplyst, at der IKKE kommer til at finde forhandlinger sted i denne folketingssamling, det vil sige inden oktober.

Så vi må endnu engang væbne os med tålmodighed.

Dermed ikke sagt, at vi ikke fortsætter med at gøre opmærksom på døvblinde og døvblindhed. Det gør vi!

 

I midten af februar havde vi årets første hovedbestyrelsesmøde. Det var endnu engang et godt møde, hvor vi fik gennemgået mange og vigtige emner. Herunder hvordan vi forventer, at regnskabet for 2023 kommer til at se ud. Heldigvis ser det meget bedre ud, end regnskabet var i 2022.

 

Hovedbestyrelsen drøftede ligeledes et forslag, vi vil fremsætte på landsmødet 2025. Det handler om hvorvidt hovedbestyrelsesmedlemmerne i FDDB skal vælges for en 4-årig periode fremfor en 2-årig. Der er flere hensyn at tage her, for at vi kan sikre og opretholde en effektiv og langsigtet positiv udvikling i foreningen både for medlemmerne og for de valgte folk, der arbejder bag kulisserne på vores politiske mærkesager.

 

Der er ingen tvivl om at der sker rigtig mange og spændende ting i vores forening.

 

Tilbage til indhold

 

 

Resume af HB-møde februar

 

Regnskab

Der vil fortsat komme enkelte indtægter og udgifter i forbindelse med regnskabet for 2023, men som det ser ud nu, vil FDDB komme ud af 2023 med et mindre underskud end i 2022.

 

Fundraising

I januar holdt vi møde med fundraising-firmaet TAKK. Der er aftalt tre kampagner i 2024, hvoraf den første kommer i forbindelse med navneskiftet 15. maj. Målgruppen er primært kvinder i alderen 50 - 75 år. Betalingsmodulet er udviklet, og vi tilpasser det til den nuværende hjemmeside og er klar til den nye hjemmeside til maj.

 

Navneskifte til DøvBlinde Danmark

Der er to nye pjecer på vej. Den ene om DøvBlinde Danmarks tilbud, den anden om Gode råd til kommunikation med døvblinde. Den nye hjemmeside er så langt, at Pia nu kan lægge tekster ind. Medlemsnyt har fået nyt layout.

Receptionen 15. maj er ved at blive planlagt.

 

Velværekursus

Velværekurset gentages i 2025.

 

Skak

DM i skak og brætspil, som blev holdt i januar, blev evalueret ud fra en fin rapport, som arbejdsgruppen har indsendt. DM i skak og spil tilbydes igen i 2025 og 2026.

 

Alkoholpolitik

Enkelte medlemmer har reageret negativt på den nye alkoholpolitik. De har modtaget et svar på deres spørgsmål fra Jackie. Fremover når der udsendes program og deltagerlister til kursusdeltagerne vil det kort blive oplyst, hvordan der serveres alkohol på kurserne.

 

Love for FDDB – bestyrelsesvalg

To nye modeller for kommende valg til bestyrelsen blev diskuteret. I model 1 vil hele bestyrelsen være på valg hvert andet år.

I model 2 vil man blive valgt for en 4-årig periode, hvor bestyrelsesmedlemmer vælges forskudt med to år af formands- og næstformandsvalget.

Begge modeller blev drøftet grundigt. Det er aldrig sket i FDDBs historie, at en hel hovedbestyrelse er udskiftet. Den nuværende bestyrelse har god erfaring med, at hele HB arbejder sammen i valgperioden. Det passer godt til den måde, som en hovedbestyrelse i FDDB arbejder på, bruger ressourcerne bedst og løfter opgaverne sammen. To år er umiddelbart kort tid til både at komme ind i arbejdet og arbejde med handlingsplanen på. Fire år vil give langt mere arbejdsro og kontinuitet. Bestyrelsen kom derfor frem til, at de vil fremsætte et forslag om, at valgperioden ændres til fire år uden forskudte valg.

Forslaget fremsættes på landsmødet i 2025.

 

Et centralt rehabiliteringstilbud

I 2023 holdt Jackie møder med socialordførerne og fik også et møde med socialministeren. Her fremlagde han vores ønsker til et centralt tilbud for døvblinde. Vi afventer stadig et udspil fra regeringen vedr. en specialeplan på handicapområdet. For nylig meldte ministeren ud, at udspillet er udsat på ubestemt tid. Socialministeren vil afvente rapporten fra Tranæs-udvalget.

Vores egen undersøgelse af de tilbud og den service, der eksisterer til døvblinde, kommer også til at give os et billede af, hvorledes kommunerne varetager døvblindeområdet i dag.

 

Det Digitale samfund også for døvblinde

Vi er i løbende dialog med DR og TV2 for at sikre, at vores medlemmer kan tilgå nyheder.

I forhold til Digitaliseringsstyrelsen oplever vi fortsat, at ændringer til digitale løsninger som MitId kommer med kort varsel. Vi arbejder tæt sammen med Dansk Blindesamfund med det formål at lægge pres på Digitaliseringsstyrelsen for at sikre tilgængeligheden.

Vi arbejder også med en ny rejsekort-app. Vi er godt med fra starten for at sikre tilgængeligheden. Dog er den analoge løsning meget usmidig.

NOTA har på opfordring fra FDDB udviklet en ny app, NOTA Nem, som er en forsimplet udgave af deres nuværende app.

FDDB har deltaget i møder vedr. DNTMs nye tolkeportal og givet feedback omkring tilgængeligheden for døvblinde.

 

Kontanter

Tusindkrone-sedlen udfases, men kontanter vil fortsat være en del af samfundet af sikkerhedsmæssige grunde, både fordi der er borgere, som har brug for at bruge kontanter og pga risikoen for et hackerangreb.  

 

FDDB som interessepolitisk slagkraft 

Vi er blevet mere synlige og er godt på vej. Vores lokalpolitiske slagkraft bliver større. Vi er nu oppe på 22 DH-repræsentanter.

Formandens profil på facebook følges af mange. Opslag får en del likes, også af politikere. Jackie bruger facebook, X og LinkedIn.

 

Strategiudvalget

Strategiudvalget har indstillet sig selv til nedlukning. HB imødekom indstillingen, og strategiarbejdet overgår til Forretningsudvalget, som vil holde minimum fire strategimøder årligt.

 

Hele referatet kan fås ved henvendelse til FDDB.

Næste møde holdes 10. - 11. april på Fuglsangcentret.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

 

OPLYSNINGEN

 

FOKUS: Oplev livet - en ærlig bog

 

Måske har du hørt hans navn før? Nicolai Bille Krogh er iværksætter, uddannet på handelshøjskolen CBS i København og har flere gange været i medierne med sin virksomhed Go Dream. Og så er han døvblind.

 

I bogen ’Oplev livet’ beskriver Nicolai, hvordan det var som 30-årig for snart tyve år siden at få diagnosen Usher 2 og retinitis pigmentosa. En diagnose, der forståeligt nok førte til en depression, men også til en erkendelse af, at man er nødt til at gøre i dag, hvad man ikke kan i morgen. ’Man kan godt kalde det et wake-up call’, fortæller Nicolai. ’En viden, der fik mig til at opleve livet, smage rigtigt på bøffen og udleve mine drømme frem for at udskyde dem’.

 

Helt konkret betød diagnosen, at Nicolai satte farten op med alt det, han gerne ville nå, inden syn og hørelse forsvinder. Han stiftede familie, blev gift og har nu tre børn. Han sprang ud som iværksætter med virksomheden, der solgte oplevelsesgavekort, blev mangemillionær og har prøvet at køre i alt fra kampvogn til Ferrari. Han har fløjet luftballon over alperne og over den Afrikanske savanne og besøgt samtlige kontinenter på jordkloden. Man kan blive helt forpustet af at tænke på alle de oplevelser.

 

I dag er Nicolai 49 år. Han har ca. 5-8% syn og 25-30% hørelse tilbage. Han føler sig usikker i uvante omgivelser og har svært ved at orientere sig. I mørke siger han selv, at han er helt fortabt.

 

På grund af den tiltagende døvblindhed er virksomheden i dag solgt, hvilket har gjort Nicolai økonomisk uafhængig. Men hans filosofi, som alle kan lære noget af, er ikke at sørge over det, han ikke længere kan se og høre, men fokusere på det, han kan. Nicolai mener selv, at han har fået et andet livssyn af diagnosen og en værktøjskasse til at udleve sine drømme. Opskriften til at tænke sådan har han beskrevet i bogen.

 

’Oplev livet’ kan købes både som fysisk bog, lydbog eller e-bog i boghandlere, hos Mofibo og på biblioteket.

 

FDDBs medlemmer kan få 50% rabat ved at købe bogen her:

www.vakka.com/products/bog-oplev-livet

Brug rabatkoden: FDDB

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Retten til langsommelighed i Sydfrankrig

 

Denne rejse er et tilbud fra en rejsearrangør ved navn Care in Mind, som speciel-designer rejser, så også personer med særlige behov kan deltage på lige fod med andre rejsende.

FDDB er ikke involveret i rejsen, men formidler gode rejseidéer til læserne uden ansvar.

 

Rejseperiode: 6. maj - 13. maj


Pris:
12.950 kr. pr. person i delt dobbeltværelse

Tillæg for enkeltværelse: 1.600 kr. (begrænset antal).


Træd ind i en verden af langsomme rytmer, hjertelige øjeblikke og ægte nydelse på vores rejse til solens Sydfrankrig. Vi inviterer dig til at omfavne den skønhed, der findes i stilheden og fordybelsen, hvor hvert skridt er en rejse i sig selv, og hvert øjeblik er en oplevelse værd at huske.

 

På denne rejse kan du forvente en kombination af kultur, natur og mad. Udforsk Occitanien og lad dig fortrylle af det vidunderlige franske køkken og de skønne vine. Indånd den friske bjergluft og oplev de eventyrlige, middelalderlige landsbyer indhyllet i betagende natur og ikke mindst det hjertevarme samvær.


Retten til langsommelighed

Vi har sænket tempoet, så du kan nyde hver nuance af Frankrigs skatkammer uden at skulle skynde dig. Rejsen er tilrettelagt for alle og inkluderer aktiviteter, der også er tilgængelige for mennesker med syns-hørehandicap.


Hyggelig indkvartering

Vi bor på det familiedrevne Hotel Axat, hvor du bliver budt velkommen af danske ejere. De taler dansk og har boet i området i over 20 år.

 

Dækning af udgifter til ledsager under udlandsophold skal du, som udgangspunkt, selv afholde. Udlandsbekendtgørelsen §5 giver mulighed for i særlige tilfælde at yde dækning af ekstra omkostninger forbundet med kortvarige ferieophold i udlandet.


Læs mere om rejsen på:
careinmind.dk/detalje_program_livsnydere

For tilmelding og spørgsmål kontakt Cheri hos Care In Mind på: info@careinmind.dk

Tlf. 51 24 41 24

 

Tilbage til indhold

 

 

Brug af kontaktperson

 

Af Birgit Larsen

 

Når man har møde med sin sagsbehandler for at finde frem til behov for kontaktpersontimer, kan det være svært at komme i tanke om de mange ting, man i hverdagen bruger seende og hørende til for at få hverdagen til at fungere. Herunder er en liste, som du kan plukke fra afhængigt af dine behov.

 

- Læsning af post, herunder breve, tilbudsaviser, ugeavis m.v.

- Udløbsdatoer på madvarer

- Læsning af e-post

- Læsning på hjemmesider som ikke er tilgængelige for blinde – fx borger.dk og www.sundhed.dk

- Hjælp til udfyldning af ansøgningsskemaer på fx borger.dk

- Hjælp til gennemgang af kalender og aftaler

- Pletter på tøj

- Farver på tøj

- Tjekke om der trænger til rengøring og beskrive hvor

- Hjælp til programvælger af vaskemaskine, tørretumbler mv.

- Sortering og system på personlige papirer

- Gennemgang af opskrifter til nye retter

- Hjælp til at udfylde huskeliste til indkøb

- Hjælp til vejning af ingredienser

- Hjælp til afmærkning af krydderier mv.

- Hjælp til bestilling af håndværkere, vinduespudser, frisør, tandlæge, læge, sagsbehandler, tolk mv.

- Være til stede når der er håndværkere mv.

- Møde i boligforening mv.

 

Ledsagelse og bindeled til omgivelserne ved:

- Indkøb af madvarer

- Indkøb af tøj

- Indkøb af gaver mv.

- Lægebesøg

- Sygehusbehandling

- Tandlæge

- Frisør

- Banken

- Fodpleje

- Bibliotek

- Motion og gåture

- Kurser

- Arrangementer

- Teater

- Koncerter

- Private sammenkomster med familie og/eller venner

- Ferie

 

Tilbage til indhold

 

 

 

EU-kort for handicappede

 

Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen og Det Europæiske Råd er blevet enige om, at der skal vedtages et fælles EU-handicapkort og et EU-parkeringskort.

Et fælles EU-kort vil gøre det lettere for mennesker med handicap at rejse i de 27 medlemslande, for med kortene bliver ens handicap samt de rettigheder, som handicappet medfører, anerkendt i hele EU. Hermed får man de samme fordele som statsborgerne i det land, man besøger.

 

Et af grundlagene i EU er, at vi har fri bevægelighed, og det skal selvfølgelig også gælde for folk med handicap.

 

Det danske ledsagekort og handicapparkeringskort vil være gældende som hidtil, indtil EU-kortene kommer, hvilket har lidt lange udsigter. Det skyldes, at der på baggrund af beslutningen skal laves ny lovgivning på nationalt plan i de 27 medlemslande.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Månedens punktbog fra Nota

 

Af Lasse Andreas Sand Gluud, bibliotekar

 

Jens Andersen: Kongeord - Frederik 10. fortæller til Jens Andersen

 

Kong Frederik den 10.s kongeord rummer hans personlige visioner for kongegerningen. I denne bog fortæller Danmarks nye konge med egne ord om sine tanker og overvejelser bag kongeordet.

 

Bognummer 424040

Ca. 2 bind

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Fra CFD  

 

Oversigt over døvblindekonsulenter på landsplan

 

Af Trine Skov Uldall, konstitueret områdeleder

Vi er lige nu følgende døvblindekonsulenter i Danmark:

 

Valby

Jeanette Johansen

Jane Seiler

Maria Clauding

Rikke Norup

Stine Jensen

 

Odense

Jette Mistegård Jørgensen

Karin Moreau Andersen

 

Fredericia

Eva Dagmar Oltmann

Jesper Hårdell

 

Århus

Connie Møller

 

Aalborg

Louise Klattrup

Susanne Kirk Torp

 

Tilbage til indhold

 

 

 

FDDB UNGDOM 

 

Nordisk ungdomslejr i Finland

 

5. - 11. august

 

Ansøg om at komme med til Nordisk ungdomslejr og mød andre unge døvblinde fra de nordiske lande!

Denne gang holdes lejren i Finland, og vi kan være helt sikre på, at de finske unge har arrangeret et spændende program.

 

Hvor: Kiipula Training and Rehabilitation Centre, Kiipulantie 507, 14200 Turenki

Der går bus fra Helsinki-Vantaa Lufthavn til Kiipula (ca. 1 times transporttid)

 

Hvem kan deltage: Unge døvblinde fra de nordiske lande i alderen 18-30 år.

 

Økonomi: Deltagerpris er 100 euro, som dækker ophold, kost og aktiviteter på lejren. FDDB søger tilskud på 275 euro pr. person fra Erasmus+, som går til at dække en del af rejseomkostningerne. Efter lejren opkræves du det resterende beløb til rejseudgifterne.

 

Tolke: Tolke og kontaktpersoner får dækket kost og logi og er også berettiget til Erasmus+ tilskuddet på 275 euro. Øvrige udgifter skal den enkelte selv dække.

 

Tilmelding: Er du interesseret, kan du tilmelde dig på FDDBs hjemmeside via kalenderen senest 10. april.

 

FDDB har mulighed for at sende tre unge afsted. Du får besked, om du er optaget umiddelbart efter tilmeldingsfristen. Programmet bliver tilsendt efter tilmelding.

 

Inden lejren kan du deltage i to informationsmøder om lejren:

Første møde: 19. april kl. 16 - 17.30 (finsk tid)

Andet møde: 17. maj kl.16 - 17.30 (finsk tid)

Tilmelding til onlinemøder: milla.lindh@kuurosokeat.fi

Du skal selv sørge for tolk til infomøderne, hvis du har behov for det.

 

FDDBs ungdomsudvalg deltager i Nordisk ungdomslejr, og Nicklas Nielsen vil være leder for gruppen af danskere, der tager afsted.

Har du spørgsmål om arrangementet, kan de rettes til Nicklas på reknurc@hotmail.com eller til Sarah Buckspan fra FDDB på sarah@fddb.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Dejlig ungdomsweekend

 

Af Maheen Ilyas

 

 I februar blev der holdt et chokoladekursus for FDDB-ungdom, på Fuglsangcentret i Fredericia. Vi lavede fyldte chokolader, som vi kunne tage med hjem.

 

Lørdagen startede med en velkomst til alle deltagerne fra det nye ungdomsudvalg. Herefter spiste vi frokost sammen, og så var vi klar til både at lære noget om og arbejde med chokoladen sammen med Martin Bech, som kalder sig chokolade-nørd.

Mens vi ventede på, at chokoladen blev tempereret til perfektion, fortalte Martin om chokoladens historie, og hvordan man laver en perfekt temperering af chokolade. Vi fik også smagsprøver på forskellige lækre chokolader.

 

Vi fik selv lov til at fylde vores forme med chokolade. Da de var klar til at blive taget ud af køleskabet, blev der banket en hel masse på bordene – det var både sjovt og udfordrende at få chokoladerne ud af formene. Efter chokoladekurset, blev det tid til aftensmad og herefter var der fri hygge.

 

Søndag spiste vi morgenmad og derefter sagde vi pænt farvel til hinanden og på gensyn!

 

Tilbage til indhold

 

 

 

FRA LÆSERNE

 

En glad telefonven

 

Af Kirsten Koed Hansen                                                                                                             

 

Jeg er FDDB-telefonven – det giver et godt indhold i mit liv.

Jeg har været telefonven i ni år. En opgave jeg er rigtig glad for. Jeg har tre damer, som jeg snakker med. De bor henholdsvis i Midtjylland, Sønderjylland og på Sjælland. Den ene har jeg haft i alle ni år, de andre to er kommet til.

 

Det betyder meget for mig at have kontakt med mennesker, jeg ellers aldrig ville have mødt, at få indsigt i andres liv og hverdag, at få vendt store og små begivenheder, nyhederne, bøger vi har læst, alment helbred, familie, indkøb og ikke mindst den mad vi spiser og meget mere. Vi får vendt verden til glæde for mig og forhåbentlig også for dem jeg ringer til.

 

Vi har netop været til telefonvennemøde på Fuglsangcentret. Her mødes alle de frivillige telefonvenner en gang om året og udveksler erfaringer og hører gode oplæg til samtaler i gruppen. Årets emne var:  ’At stille de rigtige spørgsmål i en samtale’. Psykolog Peter Nielsen, som har udgivet bogen ’Gennem krattet’, hvor han har beskrevet sit livsforløb, holdt foredrag om emnet. Peter er selv medlem af FDDB. Det blev efterfulgt af eksempler og samtaler i små grupper.

 

Vennemødet, som varede to dage, var som altid en god oplevelse.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Tandemcykel sælges

 

Monark tandemcykel ca. 10 år gammel med 7 gear sælges for 750 kr. inklusiv ny cykelpumpe.

Vi har ikke kørt så meget på cyklen, men den er vedligeholdt og fungerer fint.

Du skal være indstillet på selv at afhente cyklen.

Du kan sammen med en pilot køre forår og sommeren i møde og få skønne oplevelser ude i den danske natur.

 

Henvendelse:

Anina Sickmann

Blishønedalen 31, Stilling

8660 Skanderborg

Mobil 24 27 36 86

 

Tilbage til indhold

 

 

ARRANGEMENTER     

 

Gåture Vestsjælland

 

Foråret er på vej, og vi starter derfor op igen med gåture.

Vi mødes og går tur ca. en gang om måneden. Tid og sted aftales fra gang til gang. Ring eller skriv til Birgit for at få datoen for næste gåtur, da denne ikke var fastlagt ved redaktionens afslutning.

Det koster 30 kr. at deltage, og vi får en sandwich eller kaffe og kage. Rejseudgifter dækkes efter billigste befordring.

På gensyn

Birgit Larsen

Tlf. 21 46 31 18
birgit@bljl.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

Gåtur fra Store Magleby til Dragør

 

Torsdag 4. april 

 

Vi mødes kl. 11 ved busstop i Store Magleby lige før kirken.

Vi går ad Lundestien til Dragør, hvor vi spiser vores madpakker på Engvej. Derefter går vi langs stranden til en café i Dragør, hvor vi drikker kaffe, te med brød. Turen slutter kl. 16 ved Dragør Stationsplads.

Turen er på cirka 5 km.

Pris 30 kr.

FDDB betaler for ledsagernes kaffe og dækker transport.

Tilmelding senest mandag før gåturen til Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Giv besked hvis du bliver forsinket.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Gåtur Brøndbyøster til Rødovre

 

Torsdag 18. april

 

Vi mangler at hilse på den sidste kæmpe på Vestegnen, Sovende Louis, og derfor tager vi turen dertil i april.

Mødested: Brøndbyøster station på Nygårdsplads-siden.

Turen er fra Brøndbyøster St. til Rødovre Center og varer fra kl. 11 - 16.

Vi går fra Brøndbyøster station ad volden ned til Sovende Louis. Her finder vi et sted og spiser vores madpakker.

Vi slutter i Rødovre Centrum på Terrasse Cafė med kaffe og kage. Turen er på ca 5 km.

Turen er for alle aldersgrupper og koster 30 kr. at deltage i.

FDDB betaler for ledsageren og transportudgifter.

Tilmelding senest tre dage før til:

Nadia 50 85 86 85 (kun sms)

Suzanne 40 83 70 73 (kun sms)

Vandhunden83@yahoo.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Lakridssmagning – et online arrangement på Zoom

 

Torsdag 2. maj

 

Kom med til online-lakridssmagning i samarbejde med Bagsværd Lakrids torsdag 2. maj kl. 13 - 15.

Vi skal smage på spændende smagsvarianter, som er fremstillet på fabrikken i Bagsværd. Du vil også blive meget klogere på fremstilling af lakrids og høre om fabrikkens historie.

 

Smagningen foregår på Zoom, så du vil på forhånd modtage en pakke med alle smagsprøverne, som vi skal bruge på dagen.

Vi sidder klar fra kl. 12.15 og kan guide dig ind på online mødeplatformen Zoom. Vi er klar til at hjælpe dig med det tekniske. Derfor skal du endelig ikke holde dig tilbage, selvom du ikke har prøvet at deltage i et onlinemøde før.

Har du ikke internet, kan din kontaktperson måske hjælpe med sin telefon eller iPad hos dig. Alle kan være med. Det er en fordel, hvis du har din kontaktperson med.

Alt du skal gøre, er at tilmelde dig og oplyse din adresse samt evt. kontaktperson. Så sender vi en pakke med lakrids hjem til dig.

 

Tolkning

Der vil være centraltolk på skærmen. Har du brug for yderligere tolkning, skal du selv bestille tolk hjem til dig, hvis du har en tolkebevilling. Oplys ved tilmeldingen, hvem du har bestilt som tolk. 

 

Er du solgt til stanglakrids?

Så tilmeld dig senest 17. april ved at kontakte Bitten eller Sarah eller udfylde tilmeldingsblanketten på www.fddb.dk

 

Vi glæder os og håber at se mange af jer!

Bitten

Tlf. 36 38 85 86

bitten@fddb.dk

Sarah

Tlf. 36 38 85 93

sarah@fddb.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Gåtur i Taastrup og zoommøde med lakridssmagning

 

Torsdag 2. maj

 

Vi mødes kl. 11 til gåtur ved Handicaporganisationernes Hus i Taastrup. Efter gåturen spiser vi vores medbragte madpakker i Handicaporganisationernes Hus og deltager herefter i fællesskab i lakridssmagningen, som foregår via zoom.

Du skal selv melde dig til lakridssmagningen og fortælle, at du deltager sammen med gåtursgruppen i H-huset.

Inden vi slutter kl. 16 drikker vi kaffe eller te med kage.

Tilmelding til gåturen senest 17. april til Gerd på:

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

 

På vandski med ’Midt imellem’

 

Lørdag 24. august

 

Velkommen til årets første arrangement med ’Midt imellem’.

Er du vild med både vand og adrenalin, så er du på det rette sted! Denne gang skal vi til Amager Strand, hvor vi skal stå på vandski.

 

Vi mødes kl. 11 ved Nørreport station og tager sammen til Amager Strand. Vi slutter kl. 20 ved Nørreport. Det koster 250 kr. at deltage hele dagen.

 

Efter ankomsten til Amager Strand spiser vi frokost et sted i nærheden. Derefter tager vi hen til vandski-stedet, hvor vi bliver instrueret i, hvordan man står på vandski. Vi vil også øve et par haptiske signaler, som er gode at kunne til synsbeskrivelse.

 

Vi afslutter dagen på en restaurant i nærheden af Nørreport station, hvor vi skal spise en lækker middag og hygge os.

 

Hvad holder dig tilbage? Kom og vær med til vores spændende og fysisk krævende arrangement. Det bliver en hyggelig og sjov dag, og vi håber naturligvis på, at vejret er med os på denne dag.

 

Vi glæder os rigtig meget til at være sammen og hygge med jer!

Arrangører: Nadia Hussain og Nicoline Hastings  

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Miniophold på Fuglsangcentret

 

26. - 30. august

 

Vi skal nyde Fuglsangcentrets skønne seværdigheder som sansehaven, den lækre pool med spa og det nye bålområde.

 

På Fuglsangcentret får vi besøg af den tidligere kgl. Schweizer Michael Kinslev for Prins Henrik og Dronning Margrethe. Vi skal også høre en spændende og rørende fortælling om, hvordan Christine Munch overlevede en barndom i vold, og hvordan hun taklede det og fik skabt sig en bedre tilværelse.  

 

Årets udflugter går til Assens. Her er første stop Terrariet, hvor vi får en eksklusiv undervisning i krybdyr – her må der mærkes og føles. Måske bliver man ’bidt’ af det.

Efter frokost med hjemmelavede frikadeller og kartoffelsalat i et nærliggende forsamlingshus, går turen til Strøjer Samlingen. Her får vi en rundvisning blandt de smukke veteranbiler. 

 

Næste dags udflugt går til Klovtoft Barfod Park. Her kommer vores fødder på våde, tørre, kradsende og bløde oplevelser, mens vi går igennem parkens univers af underlag.

Når vores medbragte frokost er nydt, drager vi til den historiske by Christiansfeld. Vi skal i kirke og høre historien om Hernhutterne’. I Christiansfeld laver de Danmarks bedste honningkager, som vi skal nyde til eftermiddagskaffen.

 

Målgruppe: Alle medlemmer i FDDB

Adresse: Hotel Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Deltagerpris: 2.400 kr.

Kontaktperson/ledsager: FDDB søger om refusion for tilmeldt kontaktperson eller ledsager.

Der vil være centraltolke til stede.

Tilmeldingsfrist: 15. maj

Der gives besked i slut maj om du er tilmeldt eller kommet på venteliste.

 

Transportudgifter dækkes efter billigste transport.

Kursusledere: Sandie Tvergaard, Henrik AC Jørgensen og Rikke Hebsgaard

Tilmelding via kalenderen på www.fddb.dk

eller ved henvendelse til FDDB på:

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

 

Har du spørgsmål, så kontakt:

Sandie

sandieroland@gmail.com

Tlf. 30 11 30 71

 

OBS: Man skal være selvhjulpen, dvs. man skal selv kunne komme ind og ud af bussen, da vi ikke har ressourcer til ekstra bemanding. Tag en kontaktperson eller en god ven med.

 

Tilbage til indhold

 

 

 

Kulturdage

 

18. - 19. september

 

DøvBlinde Danmark holder Kulturdage 18. - 19. september på Hotel Opus i Horsens.

 

På Kulturdagene vil vi igen sætte fokus på den gode dialog os medlemmer imellem. Derfor vil der være mange tolke til stede. Så uanset om du har dansk tegnsprog eller dansk talesprog som modersmål, så skal vi tale sammen!

 

I år er der fokus på de psykiske udfordringer, vores døvblindhed kan give os i hverdagen. Nogle af os har oplevet angst, ensomhed og afmagt pga. vores døvblindhed.

Dorte Skipper Martinussen vil være oplægsholder over dette emne. Dorte vil blandt andet tale om, hvor almindeligt det er at blive ramt følelsesmæssigt, når døvblindheden rammer eller forværres.

 

Der vil også være oplæg fra Morten Bonde, der selv har RP og Usher. Han vil bl.a. give os indblik i sin egen historie og give input til, hvordan vi kan få flyttet fokus fra afmagt og begrænsninger til muligheder og trivsel. De to dage vil også byde på personlige erfaringer og input fra kursuslederne og fra dig som deltager.

 

Vi håber der igen bliver fuld tilslutning til DøvBlinde Danmarks Kulturdage. Tilmeldingsskema findes på www.fddb.dk

 

På gensyn!

Kursuslederne:

Nina Ernst Jensen, Dorte Eriksen og Hanne Vestergaard Ottesen

 

Tilbage til indhold

 

 

 

ERFAGRUPPER

 

Erfa = erfaringsudveksling

I alle erfagrupper er kontaktpersoner og ledsagere velkomne.

Kaffe med brød kan købes på mødet og transport tilbydes efter aftale med erfalederen. Nye medlemmer er velkomne.

 

 

Bornholm

Dato: Onsdag 24. april kl. 14 - 16

Sted: Sagahuset, Sagavej 2, Rønne

Emne: Hygge og der serveres kaffe og kage.

Pris: 30 kr.

Mange hilsner

Maiken Skov Hansen

Tlf. 23 40 92 43

maiken.s.hansen75@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Nordsjælland

Dato: Tirsdag 2. april

Spisning: Kl. 12 - 13 

Erfamøde: Kl. 13 - 15

Sted: Fælleshuset, Sejlgårdspark 117, Farum.

Emne: Min servicehund og mit liv. Lotte Pehrsson fortæller om sig selv og Darwin, hendes skønne servicehund. Men hvad er en servicehund? Hvem kan få sådan én, og hvad kan den gøre for det menneske, den bor hos? Kom og hør med!

Tilmelding til arrangementet samt til evt. kørsel skal ske til Susanne på:

susanne.loecke@gmail.com

Mobil 60 43 19 91

På gensyn og kærlig hilsen

Susanne

 

Tilbage til indhold

 

 

Nærum

Dato: Tirsdag 9. april kl. 13 - 16

Sted: Egebækhus, Egebækvej 159, Nærum

Emne: Lille gåtur og smag og dufte.

Pris 30 kr. for jer der kommer udefra.

Mange hilsner

Birgit

Mobil 21 46 31 18 eller

birgit@bljl.dk

 

Tilbage til indhold

 

 

København Nord og Vest

Dato: Mandag 29. april kl. 12.00 - 15.30

Sted: H-huset, Blekinge Boulevard 2, Taastrup

Bemærk at vi begynder kl. 12, og at der er tilmelding to uger før.

Emne: Høreapparater og deres begrænsninger, høretekniske hjælpemidler til høreapparater, tip og fiduser samt mulighed for at stille spørgsmål ved hørepædagog Edda Trap Schlanbusch (støttet af FDDBs Telekom.)

Tilmelding senest 15. april til Gerd:  

Tlf. 24 65 65 69

gerdnielsen@privat.dk

Mange hilsner

Birgit og Gerd

 

Tilbage til indhold

 

 

Østsjælland

Dato: Torsdag 11. april kl. 13 - 15.45

Sted: Sundhedscenter, Rådhusstræde 10c, Køge

Emne: FDDB-rådgiver Tina Wibe kommer på besøg og fortæller om sit arbejde.

Pris: 30 kr.

Ledsagere er meget velkomne.

Tilmelding: Nadia ringer rundt til jer.

Mange glade hilsner

Benedict og Nadia

Mobil 50 85 86 85

 

Tilbage til indhold

 

 

Vestsjælland

Dato: Torsdag 4. april kl. 13.30 - 16.00

Sted: Mårsø Områdecenter, Gl. Tuse Næs vej 15A, Holbæk

Emne: Kender du Freja-skolen, som ligger i Stenmagle og er i familie med Steiner-skolerne? Vi skal høre om skolens historie og om deres undervisningsformer.

Pris: 30 kr.

Ledsagere er meget velkomne.

Venlige hilsner fra

Sandie

Tlf. 30 11 30 71

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydsjælland

Dato: Mandag 8. april kl. 14 - 16

Sted: Solgaven, Flagspættevej 1, Næstved

Emne: Adreana fortæller om sit liv på Filippinerne og om sit liv i dag.

Pris 30 kr. for kaffe/the og brød.

Bemærk at vi fremover mødes kl. 14 - 16. Fra denne dato vil vi være i kantinen, da der er teleslynge.

Tilmelding senes søndag ugen før mødet på:

Tlf. 20 34 51 78

twp2@live.dk

Jeg glæder mig til at se jer.

Med venlig hilsen

Tina Wibe

 

Tilbage til indhold

 

 

Storstrøm

Dato: Mandag 15. april kl. 11 - 14

Sted: Apostolske Kirke, Stubbekøbingvej 3B, Nykøbing F.

Emne: Påskefrokost.

Pris: 30 kr. for te/kaffe og brød.

Tilmelding senest søndag ugen før mødet på:

Tlf. 21 65 26 30

mariaosterbye@gmail.com

Glæder mig til at se jer

Maria Østerbye

 

Tilbage til indhold

 

 

Fyn

Dato: Onsdag 24. april 

Sted: Seniorhuset Odense, Toldbodgade 5, Odense C.

Emne: Der er ikke planlagt noget i skrivende stund. Info følger senere. 

På gensyn

Heidi

Tlf. 30 88 18 36

heidischerning@icloud.com

Gitte

Tlf. 25 11 63 77

gittepug@stofanet.dk

Kærlig hilsen

Heidi og Gitte 

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydøstjylland

Dato: Fredag 19. april kl. 13 - 16

Sted: Fuglsangcentret, Søndermarksvej 150, Fredericia

Emne: Invitation til 25 års jubilæum.

I anledning af tegnsprogsgruppens 25 års jubilæum inviteres alle i gruppen, både tegnsprogsbrugere og talebrugere, til reception på Fuglsangcentret. Ledsagere er som altid velkomne.

Tilmelding senest 2. april.

Talebrugere tilmelder sig til:

Lilli

Tlf. 22 28 98 60 

Tegnsprogsbrugere tilmelder sig til:

Eva

oleseneb@gmail.com

Kom med så vi kan hygge os sammen.

Vi ønsker alle en god påske

Lilli og Eva

 

Tilbage til indhold

 

 

Sydvestjylland

Dato: Tirsdag 2. april kl. 13.30 - 16.

Sted: Exnersgade 4, lokale 2 på 1. sal, Esbjerg

Emne: Pia Christiansen vil fortælle om sin barske opvækst med blandt andet vold, misbrug og hvordan hun har brudt den sociale arv.

30 kr. pr. person for kaffe, brød og kage.

Tilmelding senest 29. marts.

KH Rikke Hebsgaard

Tlf. 26 62 31 97

rikkehebs@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

                     

Midtøstjylland

Dato: Tirsdag 30. april kl.  9.30 - 11.45

Sted: Folkestedet, Carl Blochs gade 28, lokale 0.3., Århus

Emne: Vi får besøg af Bente Mejndor, som synes livet er dejligt på trods af sin døvblindhed. Hun vil fortælle om sit liv.

Pris for kaffe og brød: 30 kr.

Tilmelding senest 10 dage før.

Mvh Niels Henrik Jørgensen

Tlf. 24 46 57 30

nielstrige@gmail.com

 

Tilbage til indhold

 

 

Midtvestjylland

Dato: Mandag 15. april kl. 13.00 - 15.30

Sted: Vestfløjen v. Sct. Johs. Kirke, Fredhøj Allé 2, Herning

Emne: Rejse til Lofoten. Helle og Per Mikkelsen fortæller om deres rejse til Lofoten og krydrer det med sang og musik.

Helle spiller klaver, og vi synger fællessange.

Tilmelding senest onsdag før mødet til:

Bente Mejndor

Tlf. 75 94 44 75

b.mejndor@mail.dk 

Kærlig hilsen

Bente  

 

Tilbage til indhold

 

 

Nordjylland

Dato: Onsdag 3. april kl. 10 - 13

Sted: De Frivilliges hus, Hadsundvej 35, Aalborg

Emne: Dorte Skipper Martinussen holder oplæg om skam.

Alle kender til skam. Det er en naturlig følelse. Men nogle gange fylder den mere, end den skal. Vi taler om skam og får delt med hinanden, hvornår det er fint at føle, og hvornår den hindrer os i at leve vores liv fuldt ud.

Alle ønskes en rigtig god påske.

Pris: 30 kr.

Meld gerne til og fra senest onsdag før på:

erfa-nordjylland@hotmail.com

Tlf. 22 50 77 61

Mange påskehilsener fra

Mia

 

Tilbage til indhold

 

 

 

NAVNE

 

Fødselsdage

 

70 år

Ole Peter Hansen, Tåsinge

Født 28. april 1954.

 

60 år

Anders Friis Piil, Nykøbing F.

Født 20. april 1964.

 

FDDB ønsker hjerteligt tillykke med fødselsdagene

 

Tilbage til indhold

 

 

Dødsfald       

 

Einar Gade-Jørgensen, Hillerød

Født 16. november 1934 er død.

 

Inga Lindgaard Rasmussen, Sæby

Født 14. juli 1934 er død.

 

Æret være deres minde…

 

 

 

 

Kolofon

 

Foreningen Danske DøvBlinde - synshørehæmmede

Blekinge Boulevard 2, 2630 Taastrup

Tlf. 36 75 20 96

fddb@fddb.dk

Åbent mandag - fredag kl. 9 - 14

Indlæg til bladet sendes til: medlemsnyt@fddb.dk 

Redaktion: Gerd Nielsen og Pia Hesse

 

Nr. 4   Deadline: 22. marts        Udgives: 17. april

Nr. 5   Deadline: 19. april          Udgives: 15. maj

 

FDDB modtager stof til MEDLEMSNYT inden kl. 12

på deadline-datoen på medlemsnyt@fddb.dk