Brev til kommunerne: Døvblinde er ekstra sårbare

Portræt af Anders Fransson

Portræt af Anders Fransson

Kære ansvarlige for kontaktpersoner til døvblinde i kommunen

Jeg skriver til jer, fordi vi i Foreningen Danske DøvBlinde har en vigtig opfordring til jer i denne tid.

Vores medlemmer er ramt på både syn og hørelse. At være døvblind er et omfattende handicap, der for mange betyder, at de ikke kun får sværere ved at klare dagligdags aktiviteter som indkøb og kontakt til andre mennesker, men også bare det at gå en tur alene i den friske luft. Det er ikke alle døvblinde, der har pårørende, som kan eller bør hjælpe dem med at komme ud i disse tider. Vi ved, at mange døvblinde i denne tid får aflyst aktiviteter pga corona-lockdown og dermed ikke får deres tildelte kontaktpersontimer.

Jeg håber derfor, at I i jeres kommune enten har eller vil overveje at indføre muligheden for at 'bytte' aflyste aktiviteter til gåture eller anden selvvalgt aktivitet med kontaktpersonen.

Alle, der er isolerede, er i fare for at udvikle mentale skadevirkninger, men døvblinde er pga det dobbelte sansetab i forvejen disponerede for dette. Vi ved, at det ikke normalt er sådan, at en kontaktperson skal erstatte anden social kontakt, og at man ofte får timer tildelt til meget bestemte formål. Men dette er en ekstraordinær situation, som kræver ekstraordinære tiltag. Derfor mener vi, at det er af afgørende betydning, at der sættes ind forebyggende ifht at forhindre både fysisk og mental nedbrydning. Det kan fx gøres ved at kontaktpersonerne kan ledsage på en tur udenfor et par gange om ugen (med det nødvendige sundhedsmæssige værn til både den døvblinde og kontaktpersonen).

Min opfordring er altså, at I er ekstra opmærksomme på de af jeres døvblinde borgere, der er særligt sårbare.
Hvis I vil dele de oplysninger og forholdsregler, jeres kommune tager ifht døvblinde, så må I meget gerne skrive til os på zen@fddb.dk

Med venlig hilsen
Anders Fransson
Formand

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK