Døvblindeforening frygter, det er en udskydelse af et stort problem for døvblinde

Døvblindeforening frygter, det er en udskydelse af et stort problem for døvblinde

AF Trille Skøtt-Jensen

Først blev der varslet nedskæringer, så blev det omgjort, og nu har de 18 døvblinde i Aarhus fået at vide, de ikke skæres i timer alligevel. Indtil videre i hvert fald.
Det drejer sig om antallet af kontaktpersontimer, som de døvblinde bruger til at få deres hverdag til at fungere. Kontaktpersonen er de døvblindes øjne og øre. Og for de døvblinde uden sprog er de også tale. Kommunikationen med omverden foregår via taktilt tegnsprog - som er tegnsprog, der tolkes ind hånden, så den døvblinde kan mærke det.

Ny kvalitetsstandard
Som Lokalavisen Aarhus tidligere har beskrevet, så har Aarhus Byråd haft hele kontaktpersonordningen til døvblinde op til revision, fordi der hidtil ikke har været ens standarder på området. I 2019 vedtog byrådet en kvalitetsstandard for at sikre et fælles grundlag for visitationen af kontaktpersontimer til døvblinde. De nye kvalitetsstandarder stod til at træde i kraft fra 1. januar 2021. For syv af de døvblinde betød det, at de ville blive væsentligt skåret i deres daglige timer med en kontaktperson. Det skabte frustration.
"Jeg bliver levende begravet. Forestil dig, at du hverken kan se eller høre. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bare kan sidde her? Om et par år så forsvinder det allersidste af mit syn, og så er det hele bare sort. Så er jeg hjælpeløs," sagde Helene Lønborg fra Egå.
Også fra Foreningen Danske Døvblinde var der frustration over udsigten til kraftig nedskæring i timer for deres medlemmer.
"Det er livsindhold, vi taler om. Det er der altså ikke meget af, når man hverken kan se eller høre," lød det fra juridisk og politisk konsulent Zen Anne Donen, der har hjulpet medlemmerne med at klage over afgørelserne.

Jette Skive udskyder
I forrige uge besluttede rådmand Jette Skive (DF) at udskyde implementeringen af den nye kvalitetsstandard til 1. januar 2022. Det betyder, at de 18 døvblinde i Aarhus Kommune i 2021 vil få samme hjælp, som de har fået i 2020. Dermed vil Helene beholde sine timer. Det skaber umiddelbar glæde hos både Helene Lønborg og Foreningen Danske Døvblinde.
"Vi er glade for, at vores medlemmer har fået det, de hidtil har været bevilget, fordi de jo ikke pludselig har fået det bedre. De er døvblinde og kan altså ikke høre eller se som andre, derfor er der god grund til, at de har fået timer med kontaktperson. Det kommer til at gøre en stor forskel for dem, der har været berørt af de afgørelser, hvor deres timetal blev beskåret," siger hun og fortsætter:

"Vi er dog stadig meget bekymrede for, at der er tale om en udskydelse af problemet – fordi ingen af afgørelserne har en rigtig begrundelse, andet end at det er politisk besluttet, at de skal have deres timer som hidtil. Vi har måske kun udskudt en beskæring af timerne indtil 2022," siger Zen Anne Donen.
Jette Skive kan nemlig ikke udskyde implementeringen længere end til 1. januar 2022. For der skal være kommunalvalg i 2021, og efter det ser den politiske sammensætning i Aarhus Byråd formentlig anderledes ud end i dag. Så den allerede vedtagne kvalitetsstandard bliver en realitet, medmindre altså et politisk flertal beslutter sig for at lave det om inden 1. januar 2022.
Helene Lønborg føler sig heller ikke sikker på, at hun i fremtiden kan beholde sine seks daglige timer med kontaktperson.
"Vi må vente og se, hvad der sker efter valget," siger hun.

Opmærksomme politikere
I det nuværende Sundhed- og Omsorgsudvalg hedder formanden nu Peder Udengaard (S). Og står det til hans egne ønsker, så sidder han også i udvalget efter valget.
Og skulle det ske, så vil han holde øje med, hvordan kvalitetsstandarden virker.
"En kvalitetsstandard skal opfattes som det, borgeren kan forvente er minimumsstandard. Derudover skal der altid ligge en konkret og individuel vurdering, der tager hensyn til, at der kan være særlige udfordringer. Og vi vil naturligvis følge det nøje fra både byråd og udvalg, når kvalitetsstandarden træder i kraft fra 1. januar 2022," siger han.

Hans Skou (V) stiller også gerne op til endnu en periode i udvalget, og skulle det ske, så glemmer han ikke de døvblindes frustrationer.
"Det gør jeg af den klare årsag, at her er igen et bevis på, at borgervinklen er afsindig vigtig. Jeg kan sagtens forstå, at det gør ondt, når man har været vant til en tildeling, og pludselig så skal man skæres ind i et kassesystem. Det håber jeg, at vi som kommune kan blive bedre til," siger han.
Ifølge Aarhus Kommune så koster kontaktpersonordningen for de 18 borgere 4,4 millioner kroner om året.

Læs artiklen i Lokalavisen Aarhus Nord (pdf) 

Læs flere nyheder...

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK