Du har ret til at bruge tegnsprog ved valg

1. juni er der folkeafstemning om Danmarks deltagelse i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar. Helt konkret handler det om, hvorvidt vi skal beholde eller afskaffe EU-forsvarsforbeholdet.

Allerede nu kan man i flere kommuner brevstemme på nogle biblioteker og på Borgerservice.

Det er en rettighed, at man kan vælge kun at få sin egen udpegede hjælper med ind i stemmeboksen, og for tegnsprogsbrugere er det også en rettighed, at man kan fortælle sit ønske på tegnsprog.

Ved de seneste to kommunalvalg og folketingsvalg har nogle døvblinde oplevet problemer med at få accepteret, at de ville stemme kun med hjælp fra en eget udpeget hjælper. Enten har de der stod for valget ikke været bekendt med reglen om, at man gerne må udpege sin egen hjælper, eller de har ikke accepteret, at man brugte tegnsprog til at fortælle hvad man ville. Det står ellers i vejledningen, som alle kommuner skal rette sig efter. Hvis man som døvblind alligevel oplever problemer, vil vi i FDDB meget gerne høre om det.

Tilgængelighed på valgstedet

En ramme som kan lægges over stemmesedlen lavet i følbart materiale og med punktskrift og huller til afkrydsningsfelterne, er blevet udsendt til alle landets kommuner. Den kan man bede om på sit valgsted og på den måde sikre, at man sætter krydset det sted, man har tænkt sig. 

Du kan læse mere om reglerne, tilgængeligheden og hvad du kan forvente på valgstederne her: 

Hop til reglerne for valg

 

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK