FDDB i Tidens Tegn: Nyt legitimationskort skal hjælpe døvblinde

Se klippet her  - det varer 6 minutter
Tekstversion

Bjarne i Tidens TegnStudievært: Efter mange års kamp er en ny form for legitimationskort blevet lanceret. Modsat sygesikringskortet er det et kort med billede på. ID-kortet vil være til gavn for mange danskere, der indtil nu har manglet et kort med både navn og billede - fx døvblinde. Nu skal vi møde en døvblind, der har kæmpet for at få udviklet id-kortet. Vi skal møde Bjarne Hvidsten

Bjarne kommer gående ind i Handicaporganisationernes Hus ledsaget af tolken, Vibe. Han har en hat og frakke på. Han føler på sit id-kort og rækker armene i vejret:

- Hurra. Vi har fået godkendt det her billed-id-kort, og jeg er så glad. Det er lykkedes efter tre års kamp. Den 1. november var jeg på Aarhus Kommune og hente mit kort. Det er dejligt, at kampen er overstået.

Studievært: Siden 1. november har det været muligt at få kortet i nogle kommuner. Senere bliver det muligt i alle kommuner. Bjarne har i sin tid som formand for FDDB arbejdet for at ID-kortet skulle realiseres. Det var en vigtig kamp for Bjarne, og han står nu med kortet i hånden.

Bjarne: Jeg trak en flaske op og skålede for det, da jeg havde fået mit kort.

Studievært: FDDBs formand, Anders Fransson, synes det er glædeligt nyt for hans medlemmer.

Interview med Anders Fransson:

- Jeg fornemmer i hvert fald, at det er noget, medlemmerne har snakket meget om. Det vil gøre deres hverdag nemmere, at de ikke skal huske deres pas, men at kortet ligger i pungen og kan hives op, ligesom at man altid har sit sygesikringskort eller dankort.

Studievært: Hidtil har døvblinde været nødt til at have pas med, hvis man skulle vise billed-id, fx engang hvor Bjarne engang skulle købe en mobiltelefon og måtte hjem og hente sit pas, fordi alle de kort, han viste ikke var gode nok. Det skulle være kørekort eller pas, og da blinde ikke har kørekort, måtte han hjem og hente sit pas. Da han kom tilbage, var mobilen solgt. Jeg var så ærgerlig og ked af det, og det er ikke første gang, jeg oplever den slags.

Anders Fransson: Det her kort er nemt at have med rundt, og det ligestiller døvblinde med andre mennesker, der hurtigt og nemt kan vise ID.  

Bjarne Hvidsten siger, at det vil blive en kæmpe hjælp i hverdagen. Blinde og døvblinde kan jo ikke tage kørekort. Hvis man skal på kommunen og bruge sin nem-id der, har man også brug for billed-id. Og i banken vil det blive lettere at vise ID, hvis man vil hæve penge. Det bliver meget nemmere nu.

Studieværten: Det nye billed-id koster 150 kr., og du skal være fyldt 15 år for at få det. Som nævnt er det endnu ikke alle landets kommuner, der er klar til at udstede kortet, men spørg på din Borgerservice, hvor du også kan få hjælp til at udfylde en ansøgning for at få kortet. På www.borger.dk kan du finde ud af, om din kommune tilbyder kortet nu.

Læs flere nyheder...
Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK