Der hygges ved spisning af jubilæumsplatten
Der hygges ved spisning af jubilæumsplatten

Festlig fejring af FDDBs 30 års jubilæum på tværs af kommunikationsformer

Se nyheden på tegnsprog her

I år runder FDDB 30 år! Det runde tal blev i torsdags fejret med et stort Åbent Hus for medlemmerne i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup. Dagen var festlig med rundvisning i verdens mest tilgængelige domicil, festtaler, en lækker jubilæumsplatte, lagkage, boder og tid til at hilse på venner og bekendte. Flere havde taget turen helt fra Nordjylland for at være med til at fejre foreningen.

- Vores fællesskab er vigtigt, sagde formand Bjarne Hvidsten i sin jubilæumstale til medlemmerne. Selvom vi er nødt til at kommunikere på i alt 7 forskellige kommunikationsformer, har vi et helt særligt fællesskab i FDDB. Det skal vi holde fast i.

For at bygge bro mellem foreningens to forskellige sproggrupper – talebrugere og tegnsprogsbrugere – viste Bjarne nogle festlige tegn på tegnsprog. Alle lærte tegnene for Hurra, Fællesskab, Tillykke, Bedste venner og Skål. Fem ting der i høj grad kendetegnede den festlige dag.

Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, gav i sin tale til FDDB en status over handicapbevægelsens aktuelle udfordringer i det politiske landskab. Han sagde bl.a, at han som formand møder meget velvilje over for handicappedes behov, men samtidig oplever regionale og kommunale nedskæringer og store tilbageskridt på vigtige politiske områder. – Det er lige til at blive skizofren over, sagde han, og understregede, at der stadig er meget at kæmpe for. – Og hvor står FDDB så i dag? spurgte han, mens hans smilede til foreningens mange medlemmer, der lyttede eller fik tegnsprogstolket talen. – Nu er FDDB jo ved at være voksen. Når man er 30, er man kommet over lømmel-alderen, og det er tid til at blive gift. Heldigvis har FDDB jo giftet sig med Danske Handicaporganisationer, og det synes jeg er et godt valg.

Et filmhold fra Døvefilm var med på hele den festlige dag. 

Foto fra Åbent Hus

Se reportagen på Døvefilms hjemmeside her eller læs tekstversionen herunder:

 

Tidens Tegn 6. maj 2017
Reportage fra FDDBs 30 års jubilæum
Tekstversion med synsbeskrivelse

Studieværterne: - For lidt over en uge siden fejrede Foreningen Danske DøvBlinde 30 års jubilæum. For 30 år siden var der 28 medlemmer. I dag er der ca. 450. Mange havde taget turen til Høje Taastrup til Handicaporganisationernes Hus, hvor FDDB holder til.
Medlemmer strømmer ind i huset. Bliver budt velkommen. Medlemmer hilser på hinanden.

Interview på tegnsprog med Eva Maria Rasmussen i det store atrium i Handicaporganisationernes Hus: - Jeg er her fordi, FDDB holder jubilæum. Der er stor fest i dag!

Interview på tegnsprog med Raziye Acili, ung kvinde, står på 3. sal på balkonen over atriet: - Jeg er her, fordi FDDB er mit hjertebarn. FDDB er en af mine kerneværdier, både hvad angår syn og hørelse. Jeg vil gerne gøre mit til, at vi kan vise flaget for vores rettigheder.

Formand Bjarne Hvidsten, interview på tegnsprog: - Jeg er stolt over, at vi kan fejre FDDBs 30 års jubilæum. Vi er 190 her i alt i dag. Både døvblinde, tolke, kontaktpersoner etc. Så mange har vi aldrig været samlet før. Det er en stor glæde.

Rundvisning på 3. sal, hvor medlemmerne hører om husets historie og indretning. Rundvisningen bliver tolket på tegnsprog. Medlemmer får tolket af kontaktpersoner eller tolke. Der er billeder og kunst i relief, som bla. medlem Holger Lyngø mærker på, mens han smiler. Det er tydeligvis en oplevelse for ham at fornemme fugle-kunstværket, som blev lavet til FDDB efter foreningens 25 års jubilæum.

Interview med Eva Maria Rasmussen på tegnsprog: - Det hele startede i 1980. Dengang fandtes FDDB ikke, men døvblinde mødtes på sommerstævner. I 1987 blev FDDB stiftet.

Interview med Kirsten Malmbak: - Der var mange, der ikke troede på FDDB. De troede ikke på, at døvblinde kunne stifte en forening. Der var jo DDL, og der var Dansk Blindesamfund, men hvor hørte vi til? Derfor tog vi initiativ til at stifte en forening. Vi var stærke.

Tale af Bjarne Hvidsten på tegnsprog. Ved siden af ham står en tegnsprogstolk: - Velkommen til FDDBs jubilæum, som vi fejrer i dag. Jeg er overrasket over, hvor mange der er kommet. Vi bruger mange forskellige former for kommunikation her i dag. I alt 7 forskellige. Både tegnsprog, taktil tegnsprog, haptisk kommunikation på ryggen og mange flere. Alle medlemmer må få et jubilæums-termokrus med hjem i dag. Skål (griner)

Tale af Thorkild Olesen, formand Danske Handicaporganisationer:
- Danske Handicaporganisationer er stolt af at have så aktiv en lille forening med. I er politisk set med til at forandre nogle ting, som ellers ville være svære at forandre. FDDB er en lille, men vigtig forening. Medlemmerne har flere forskellige handicap, og er nødt til at tænke fælles, selvom der er forskel på, hvor meget man kan høre eller se. Det er imponerende at opleve for mig som blind, at man kan hygge sig på tværs af så mange måder at kommunikere på.
Kirsten Malmbak overrækker en flaske Gammel Dansk i gave til foreningen til formand Bjarne Hvidsten, som takker for opstrammeren på foreningens vegne. – Den skal blive her på FDDB, siger han, så kan gæster få et lille glas om morgenen. Alle smiler.

Medlemmer mærker på emblemer, polo shirts og andre ting i boderne i kælderen i H-huset. Det er FDDB og Butik Kik, der står for boderne.
Interview med Kirsten Malmbak: - Jeg er helt overrasket over, hvor fint det er arrangeret med garderobe-damer og lækker frokost. Nu går jeg og kigger lidt i boderne. Det er dejligt afslappende, men jeg når nok ikke at få hilst på alle.

Der skæres ud af en stor flot lagkage, som medlemmerne får til kaffen. Der er chokolade på toppen og pyntet med en hel masse flag.

Interview med formand, Bjarne Hvidsten: - Der ligger en stor opgave foran os, og det er tilgængelighed. At døvblinde ligestilles med andre i. Det er ikke let. Vi vil have fuldstændig ligestilling imellem døvblinde, hørende, seende og andre med handicap.

Læs flere nyheder...

 

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau