Foto af de tre kursusledere med t-shirts med skrift: GÅR, KAFFE, TOILET, SMILER, AFBRYDER
Foto af de tre kursusledere med t-shirts med skrift: GÅR, KAFFE, TOILET, SMILER, AFBRYDER

"Haptiske signaler er fantastiske at bruge på restaurant"

En deltager får signalet 'Går' på ryggen samtidig med signalet 'Skål' på armen

En deltager får signalet 'Går' på ryggen samtidig med signalet 'Skål' på armen

At få et signal tegnet på armen eller ryggen, når tjeneren kommer med mad – det er super smart. På den måde kan man som døvblind vide, at det er tid til at holde armene tæt til kroppen, så man ikke rammer en flyvende tallerken fuld af mad og sender det hele i skødet på nabogæsten.

Når man har reddet sig sin mad, hvordan kan man så vide, hvor det ligger på tallerkenen - kan man også få signaler, der fortæller det på en diskret måde? Ja, det kan man faktisk. Med tegning af en urskive på ryggen kan døvblinde få at vide, at kødet fx ligger på kl. 6, grønsagerne på kl. 3 og den lækre svampesauce kl. 9. Som en deltager udtrykte det: "Det er godt nok smart. Det er jo helt fantastisk. Det er meget nemmere at holde styr på alt det, man ellers ikke aner hvor er på tallerkenen!". 

17 døvblinde var i december med ledsager på kursus på Fuglsangcentret i Fredericia for at lære haptiske signaler. Udover signaler til brug på restaurant, lærte de også signaler til at synsbeskrive omgivelserne og til at beskrive ansigtsudtryk. Er den man taler med ked af det, er det fx rart at vide det, så man kan give et trøstende ord med på vejen. Uden at blive afbrudt i sin samtale kan to streger tegnet på ryggen vise tårer, og dermed har man som døvblind helt diskret modtaget vigtig viden. 

Kursuslederne, Suzanne, Mia og Sandie, underviste i hver deres workshop. Suzanne klædt ud som tjener med forklæde og serviet, så hun på aller-realistiske vis kunne servere vand, vin og mad for ’gæsterne’. Workshoppen blev sluttet af med et ’Skål’, hvor deltagerne løftede glasset simultant. Det er der nemlig også et signal for. 

Du og din kontaktperson, familie eller tolk kan også lære haptiske signaler. Download den gratis app ’Haptiske signaler’ til android og apple der hvor du henter dine apps – eller læs mere på www.fddb.dk

Hold også øje med Medlemsnyt og FDDBs kalender, hvor du kan tilmelde dig de næste Temadage i haptiske signaler. Den første holdes 10. maj på Fuglsangcentret og er primært for medlemmer, der bor vest for Storebælt.

Læs flere nyheder...

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK