Portræt af Dorte Eriksen  i Tidens Tegn

Portræt af Dorte Eriksen

Se portrættet af Dorte Eriksen - klik her

Se portrættet af Nina Ernst Jensen - klik her

Se portrættet af Nicoline Hastings - klik her

Tekstversion af portrættet af Dorte Eriksen bragt i Tidens Tegn lørdag 25. marts 

Dorte Eriksen bor i Lystrup uden for Århus. Dorte var 23 år, da hun fik at vide, at hun har Usher 1. I dag er hun 57 år, og har altså levet i over 30 år som døvblind. Studieværten viser, hvordan Dortes synsrest er, ved at kigge igennem et sammenrullet stykke papir.

Klip: Dorte er ude at købe ind med sin kontaktperson, der beskriver med taktilt tegnsprog, hvad der står på hylderne. Ved kassen får Dorte beløbet skrevet på ryggen med haptiske signaler. Hjemme hos Dorte, der bager:

- Jeg ved, hvad der er i alle plastikdåserne. Det står med punktskrift-labels uden på hver boks, og der må ikke byttes rundt i rækkefølgen af, hvor det står. Så kan jeg ikke finde ud af det. Da jeg var 23 år gammel, var jeg ude at cykle sammen med andre unge. På vej hjem måtte jeg stoppe, for det føltes helt mørkt, selvom der var gadelamper. Jeg fik at vide, at jeg havde Retinitis Pigmentosa, der kan give blindhed. Min verden gik i stykker. Det var hårdt at erkende både over for mig selv og andre. Det er svært ikke at kunne alle de ting, jeg gerne vil. Men man er nødt til at skubbe til grænserne for, hvad man kan og ikke kan.
Dorte fortæller, at hun elsker at læse bøger og elsker mange forskellige slags genrer. Man ser, at hun læser på en punktmaskine. Hun troede, at hun aldrig skulle komme til at læse bøger igen, men det kan hun med punktdisplayet. - Især forfatteren Jussi Adler Olsen kan jeg godt lide, fortæller Dorte.

- Jeg var meget frustreret i ungdomsårene og følte mig alene. Jeg isolerede mig også og havde ikke lyst til at snakke om det med mit syn. Jeg var bange for fremtiden. Men så mødte jeg min kæreste, og han opfordrede mig til at åbne op og snakke lidt mere om det, og det prøvede jeg.
Dorte og kontaktperson går ind i en Hay-butik. Dorte føler på mange af tingene. – Hvis jeg ikke rører ved tingene, får jeg ikke nogen fornemmelse af dem. Jeg vil også gerne have farver beskrevet. Det er vigtigt, at min kontaktperson er god til at beskrive i detaljer. Det tager tid at være grundig. I dag har jeg erkendt, at jeg skal bruge hvid stok og har fået en kontaktperson-ordning af kommunen. Det er en stor fordel at have kontaktperson, men det kan også være lidt grænseoverskridende, at man er nødt til oplyse kontaktpersonen om alt, hvad man har lyst til. Hvad hvis man fx havde lyst til at købe 50 kasser øl eller en masse slik?

På vej til erfamøde i Dansk Blindesamfunds lokaler i Aarhus, hvor formand for FDDB, Bjarne Hvidsten, byder velkommen. Dorte fortæller: - Her i erfagruppen deler vi bekymringer og glæder med hinanden og har et godt netværk med andre døvblinde. Hvis man føler sig alene, så kan man dele det med de andre. Det har stor betydning for alle os, der kommer her. Dorte fortæller, at hun har to taktiltolke, der tolker tegnsprog og en kontaktperson, der laver haptiske signaler på ryggen for at få en fornemmelse fx af de andres ansigtsudtryk. Fx en glad mund, hvis nogen smiler, eller en sur mund, hvis nogen er sure.

Dorte går tur ved en sø sammen med sin kontaktperson. Hun spørger til omgivelserne: Er her mange fugle? Det er rart, at foråret er på vej, og det er blevet lysere. Så er det nemmere at se lidt. Dorte fortæller videre:

- Jeg er glad for, at min kæreste støtter mig og hjælper mig til fx at bruge hjælpemidler, som jeg måske ikke selv er klar over, jeg har brug for. Fremtiden er lidt svær at tænke på. Det er ikke til at vide, hvor længe jeg har den synsrest, jeg har nu. Jeg prøver at udnytte det så godt, jeg kan nu. Jeg er bange for tanken om at blive helt blind. Selv om jeg ved, at jeg kan få hjælp. Men jeg er bange for at miste min selvtillid og selvstændighed.
Dorte sidder lidt eftertænksomt på en bænk og tørrer en tåre af kinden.

Studieværten fortæller at næste portræt i serien bliver om et par uger, hvor vi skal med på ungdomsweekend sammen med Nicoline, der er født døv og blind på det ene øje.

Læs flere nyheder... 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK