Så du Tidens Tegn om døvblinde Torbjörn, der krydsede Øresund i kajak?

Torbjörn sammen med FDDBs frivillige Ditte og SuzanneTidens tegn sendt lørdag 23. juni på DR2

Se reportagen på 13 minutter - klik her

Tekstversion med synsbeskrivelse

Studieværten Maja: Nu skal vi følge svenske Torbjörn Svensson, som 25. maj havde sat sig for at krydse Øresund i kajak fra Danmark til Sverige. Han har usher syndrom og vil være den første døvblinde, der krydser sundet, hvis det lykkes.

Klip fra FDDBs pavillion på Helsingør havn. Der er pyntet op med plakater og plancher, og gæster på kajen sludrer med FDDBs frivillige og skåler i champagne. Der tales både tegnsprog og med tale.

Svenske Torbjörn interviewes på kajen. Han har kasket og solbriller på. Han er en veltrænet ung mand i starten af 30’erne og bruger tegnsprog. Kontaktpersonen, en ung kvinde, holder på hans skulder, imens han forklarer.

- Om jeg er nervørs? Tja.. jo, lidt. Det er spændende, og det bliver sjovt. Ja, det bliver ret spændende.

Studieværten viser på et kort den strækning på 4,5 kilometer, som Torbjörn planlægger at sejle mellem Helsingør og Helsingborg og fortæller, at en gruppe mennesker fra FDDB er mødt op for at bakke op om Torbjörns projekt.

Klip hvor Torbjörn kommer gående på havnen i Helsingør. Med den ene hånd modtager han tegnsprog fra kontaktpersonen. Med den anden hånd bærer han den ene ende af sin grønne kajak i samme hånd, som han holder en sammenklappet hvid stok.

Torbjörn: - Ja, det er nok en tosset idé, men det er også godt at udfordre sig selv. Jeg er den første døvblinde, der skal padle over Øresund. Det er sjovt at være den første, der skal det. Jeg forventer, at der kommer noget positivt ud af det. Jeg vil gerne vise, at med den rigtige støtte, så kan døvblinde noget. Det er vigtigt at vise.

Tobjörn klar i kajakkenTorbjörn fortsætter: - Jeg ved ikke, hvor længe turen kommer til at tage. Det er svært at sige, da det er afhængigt af strøm, bølger, andre både og den slags. Det er ikke svært at padle, bare fordi man har usher. Jeg skal føle, hvordan man padler, i stedet for at se det, men det svære er at få støtte og hjælp til det. Om jeg er bange? Nej, det er jeg ikke. Man skal ikke være bange for det, man ikke kan se. Jeg kan jo ikke se alle bådene, der kommer forbi. Så jeg er ikke bange for dem. Jeg har planlagt det her i over et år. Jeg har en døvblindetolk med i en kajak bag mig, og jeg har vibratorer placeret på armene og foran på kroppen. De kan aktiveres af tolken, og når jeg mærker en af dem vibrere, ved jeg, at jeg skal sejle den vej. Jeg kan også mærke, hvis der bliver slået i min kajak med pagajen i bestemte signaler.
Jeg har ikke trænet særlig meget, for det er svært at få støtte til den slags. Jeg er meget isoleret hjemme og laver som regel ingenting. Det er derfor, jeg gør det her. For at vise, hvor svært det er at få støtte. Jeg har trænet 6 gange, i alt ca 18 timer. Det er alt.

Torbjörn sidder nu iført tørdragt og redningsvest klar på kajen og fokuserer på den udfordring, han skal i gang med. Han sidder med benene over kors og lader tankerne gå indad, inden han er klar. Han rejser sig op, giver sin kontaktperson et knus og siger: ’See you on the other side’ og griner. Det betyder ’Vi ses på den anden side’.Torbjörn vinker op til de FDDB-medlemmer, der står på kajen og vifter med danske og svenske flag. Han strækker armene i vejret for at vise, at han er klar til udfordringen.

Den grønne kajak ligger klar ved den lave bro. En mand og en kvinde er også i kajakker. Mandens kajak ligger foran Torbjörns, og kvindens bagved. På Torbjörns kajak står der: Deafblind challenge (betyder Døvblinde-udfordring).  

Torbjörn skubber sin kajak væk fra kanten, tager pagajen, som er fastgjort til kajakken med en metalsnor og begynder at padle ifølge med de to andre i kajakker. Der er sat et kamera på spidsen af Torbjörns kajak, som filmer ham, imens han padler.

Studieværten Maja fortæller:
- Foreningen Danske DøvBlinde er til stede på kajen, og både frivillige og ansatte følger Torbjörn via et live-link på turen. Der er tre kajakker med på turen. En guide sejler i den forreste kajak og skal bestemme ruten for at krydse mellem de andre både på sundet. Så kommer Torbjörn, og bag ham sejler en døvblinde-tolk i en kajak.

Systemet som Torbjörn bruger til at modtage instruktioner via vibratorer hedder ’Ready Ride’. Det er en svensk opfindelse, som er udviklet til døvblinde til ridning, men som også kan bruges til at få at vide, om man skal dreje til højre eller venstre ved en lang række andre sportsgrene.

Klip hvor Suzanne Dalsgaard, Ditte Sørensen og Pia Hesse sidder ved bordet i FDDBs pavillon og kigger på iPads. De peger på skærmen og følger Torbjörn nøje. Suzanne peger på skærmen og spørger:  - Sejler han den vej?

- Ja, svarer Pia, og viser retningen med et haptisk signal på Suzannes ryg. På ipad’en ser de hvordan de tre kajakker langsomt flytter sig hen over vandet, mens en følgebåd ligger i nærheden. Kajakkerne bliver filmet af en drone, der styres af en fotograf i følgebåden.

Interview med Suzanne, der er frivillig i FDDB:
- Torbjörn gør en fantastisk reklame for døvblinde. Han viser, at vi døvblinde kan det samme som døve. Torbjörns udfordring er, at hans synsfelt er meget smalt. Han kan ikke se ret meget, og han krydser altså et af verdens mest trafikerede sund.

Studieværten fortæller, at Torbjörn nu nærmer sig Helsingborg, og de frivillige i teltet i Helsingør følger spændte med på ipad’en. Der er hældt champagne i glassene, så de er klar til at fejre det, når han når sit mål.

Kameraet på Torbjörns kajak viser en glad Torbjörn, der er på vej ind i havnen i Helsingborg.  Han løfter pagajen over hovedet og griner til sin døvblindetolk, der padler op på siden af ham og giver ham signaler med pagajen.

På kajen i Helsingborg står masser af mennesker og Torbjörns familie klar til at modtage ham med klapsalver og hurra-råb. Det er tydeligvis en meget stolt mand, der kravler op på kajen og får overrakt et svensk flag. Hans kontaktperson står klar til at tage imod og tolke for ham med taktil tolkning i hænderne.

- Det er fantastisk, udbryder han. Tusind tak! Og for fanden, hvor er jeg tilfreds nu. Det lykkedes for mig. Det er helt perfekt. Jeg gennemførte, og jeg føler mig helt rolig nu. Jeg er i live, og jeg er så glad. Hvad der skal ske nu? Jeg skal blive ved med at tænke positivt og se positivt på tingene nu, men jeg har ikke lige nogen idéer til, hvad der skal ske.

- Du kan bare blive ved med at overraske, siger kontaktpersonen.
-Lige præcis, siger Torbjörn og griner.

Læs flere nyheder...
Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK