Socialministeren: ”Det skal ikke være en kamp at få tildelt eller beholde den hjælp, som gør, at man kan få sin hverdag til at fungere”

Sagen om Aarhus-besparelser på kontaktpersontimer til døvblinde er nået til Christiansborg, efter at Karina Adsbøl (DF) fra Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har stillet spørgsmål til socialministeren. I et skriftligt svar beder socialministeren kommunerne om at leve op til at levere den nødvendige hjælp. Lokalavisen Aarhus har dækket sagen.

Lokalavisen Aarhus

Kort fortalt drejer det sig om Aarhus Kommunes varsling af nedskæringer i kontaktpersontimer hos 18 aarhusianske døvblinde. Nedskæringerne blev bebudet, efter at Aarhus Byråd havde haft hele kontaktpersonordningen oppe til revision, fordi der ikke var ens standarder på området.

Nye standarder stod til at træde i kraft fra 1. januar 2021 med drastiske nedskæringer som følge. Men rådmand Jette Skive (DF) besluttede at udskyde implementeringen af den nye kvalitetsstandard til 1. januar 2022 – det vil sige til efter kommunalvalget i november i år.

Udskydelse af problemet

Udsættelsen var i første omgang en sejr for de aarhusianske døvblinde, der fik lov at beholde deres timer. Men Foreningen Danske DøvBlinde frygter, at det kun er en udskydelse af problemet. Ingen af afgørelserne har en rigtig begrundelse, andet end at det er politisk besluttet, at de døvblinde borgere skal have deres timer som hidtil.

Socialministeren: Kommunens ansvar

I et skriftligt svar til Social- og Indenrigsudvalget udtrykker socialminister Astrid Krag stor forståelse for vigtigheden af kontaktpersoner, og indrømmer, at det kan føles meget indgribende at få reduceret sin hjælp. Hun skriver:
"Jeg vil klart understrege, at det er kommunens ansvar at levere den hjælp til det enkelte menneske, som man har behov for. Det skal ikke være en kamp at få tildelt eller beholde den hjælp, som gør, at man trods en omfattende funktionsnedsættelse kan få sin hverdag til at fungere og leve en aktiv tilværelse med mulighed for deltagelse i samfundslivet".

FDDBs formand, Anders Fransson, følger sammen med FDDBs Forretningsudvalg sagen meget nøje.
Han udtaler:
”Vi er glade for det politiske fokus på sagen, og at sagen er rejst for ministeren. Vores formål med at rejse sagen er en dyb bekymring, fordi Aarhus hidtil har været en god kommune for døvblinde, som også andre kommuner kigger på. Derfor kommer det som en overraskelse, at vores medlemmer pludselig skal kæmpe for at få de timer, de har brug for. Desværre er vi jo ikke fri for, at der til næste år blot kommer nye afgørelser, der igen beskærer timerne til kontaktpersoner. Som Karina Adsbøl (DF) siger, så undrer det os ikke, at ministeren henviser til kommunernes selvstyre, men vi mener, at det ligger på kanten af loven, at man skærer på den baggrund, det er sket her. Derfor håber vi også, at vi kan få en dialog med ministeren på et tidspunkt, om hvordan § 98 skal forstås.”

Svaret fra socialministeren og seneste udvikling i sagen kan læses i Lokalavisen Aarhus her 

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK