Vigtig workshop om rettigheder for unge døvblinde kvinder i Nepal

Takket være en donation fra FDDB på 16.000 kr. kunne den 39-årige nepalesiske kursusleder, Gurung Asha Tamu, i februar samle 25 unge døvblinde kvinder på en meget vigtig workshop i Nepal.

Asha, som selv er døv og har nedsat syn, havde en helt særlig mission med workshoppen: At undervise de unge i deres helt basale rettigheder og muligheder som kvinder i Nepal. Og det lykkedes – trods mange udfordringer – at få kontaktet de unge kvinder hver især og skabt mulighed for deres deltagelse i den tre dage lange workshop med overnatning i byen Pokhara.

Dorte Eriksen, Birgit Larsen og Raziye Acili, som alle er døvblinde og medlemmer af FDDB, har tidligere været i Nepal for at undervise nepalesiske døvblinde i kommunikation og træne døvblinde og tolke i bl.a. synsbeskrivelse. De fortæller samstemmende, hvorfor det er så vigtigt, at døvblinde og især døvblinde kvinder i Nepal samles og får styrket deres rettigheder:

”Det er ikke nemt at være døvblind i Nepal. Og det er slet ikke nemt at være både døvblind og kvinde, da mange unge kvinder udnyttes. Det er derfor fantastisk, at det er lykkedes for Asha at samle kvinderne og give dem helt basal viden om fx, hvordan de beskytter sig selv mod uønsket graviditet og seksuelt overførte sygdomme, og hvad de har af muligheder for rådgivning og hjælp”.

Workshoppen resulterede i gode snakke, da den første generthed havde lagt sig, og der blev efterfølgende oprettet en facebook-gruppe samt informeret videre til forældre og lokale ressourcepersoner, for at emnerne ikke skal gå i glemmebogen, men tværtimod skal skabe kontakter og trygge netværk pigerne imellem.

Gurung Asha Tamu har tidligere været på et 9-måneders ophold i Danmark og gennemført Frontrunners lederuddannelsen for døve på Castberggård Højskole.

 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK