Fakta om kommunalvalg

Hvornår er der kommunalvalg?

Der er kommunalvalg næste gang 16. november 2021. Her stemmes der i samtlige landets kommuner, om hvem der skal sidde i byrådene i de næste fire år.

Hvem kan stemme?

Alle, der er fyldt 18 år og har fast bopæl i kommunen, kan stemme til kommunalvalg, hvis man opfylder et af følgende kriterier:

  • er dansk statsborger
  • er statsborger i en af de øvrige EU medlemslande, Island eller Norge
  • har haft fast bopæl i Danmark, Grønland eller Færøerne de sidste tre år

Hvordan stemmer jeg?

Hvis du kan stemme, modtager du automatisk et valgkort senest 5 dage før valgdagen. På valgkortet står der, hvor og hvornår du kan stemme. På valgdagen tager du dit valgkort med hen til valgstedet. Her bytter du valgkortet til en stemmeseddel.

For at stemme skal du sætte kryds ved et partinavn eller en kandidat. Du må kun sætte 1 kryds. Du stemmer bag et forhæng i en stemmeboks, og bagefter afleverer du stemmesedlen i en lukket kasse. Der er folk på valgstedet til at hjælpe dig, hvis du er i tvivl om noget.

Hvad betyder valgloven for mig som døvblind?

Har du brug for hjælp til at sætte dit kryds, skal du ikke længere sige højt, hvad du stemmer på til en valgtilforordnet. Fra 1. juli 2017 er valgloven nemlig ændret, så det er nok, at din ledsager sætter krydset, der hvor du ønsker det skal sættes. 

Hvad gør jeg, hvis jeg har glemt mit valgkort?

Har du ikke medbragt dit valgkort, kan du få udskrevet et nyt på stedet. I den forbindelse vil du blive bedt om at oplyse navn og bopæl samt eventuelt fremvise billedlegitimation.

Kan jeg brevstemme?

Det er normalt, at man kan brevstemme indtil fredagen før valgugen. Det foregår ofte på kommunens biblioteker og på rådhuset. Hvis man er beboer på et plejehjem, kan man ofte også stemme dér. Efter at have vist gyldig legitimation afgiver man sin brevstemme på en blanket, der sendes til kommunen og gemmes til valgdagen. Hvis man ønsker at ændre sin stemme inden selve valgdagen, kan man indsende en ny brevstemme. Kun den sidst afgivne brevstemme tæller, og har man brevstemt kan man ikke også stemme på valgdagen.

Kan jeg stemme i mit eget hjem?

Har man særligt behov, kan man også ansøge om at stemme i sit eget hjem, hvis man fx er syg eller har dårlig førlighed.

Læs også om:
Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK