KLIP 3: Hvad er døvblindhed?

"Hvad er døvblindhed?"
Det kan være svært præcist at definere, hvornår man er døvblind eller synshørehæmmet. Hør døvblindekonsulent Else Marie Jensen og medlemmer af Foreningen Danske DøvBlinde fortælle, hvad de forstår ved begrevet døvblindhed. 
Klippet er tegnsprogstolket. Længere nede på siden kan du læse en tekstversion. 

Tekstversion: Klip 3: Hvad er døvblindhed? 

Heike Michelsen, erfagruppeleder, FDDB: Hvad er døvblindhed for mig? Det er, at livet bliver lidt upraktisk, når jeg hverken kan høre eller se. Jeg har en lille smule syn, når det er lyst, når det ikke blænder, og når solen ikke skinner. Når det er mørkt, så er jeg fuldstændig blind. Og når jeg så er blind, så mister jeg også hørelsen endnu mere. Så det fordobler det hele.

Yrsa Petersen, erfagruppeleder, FDDB: Døvblindhed for mig er, at jeg ikke kan høre og se.. selvfølgelig. Jeg tror, det værste er, at jeg ikke kan høre, for i selskaber kan jeg slet ikke høre noget. Jeg kan ikke følge med, fordi folk snakker i munden på hinanden.

Else-Marie Jensen, døvblindekonsulent, CFD: Hvad vil det sige at være døvblind? Vi plejer at sige sådan, at hvis du ser så dårligt, at du kan blive medlem af Dansk Blindesamfund, og du samtidig hører så dårligt, at du ikke kan føre en samtale, hvis der er flere end to til stede, så er vi ved at have en ledesnor for, hvornår du er døvblind. Men det er ikke så enkelt endda, for de to handicap går ind og trækker lidt ned på hinanden. Hvis du er synshæmmet og helt døv, så fremstår du måske mere som værende døvblind, og hvis du er lidt hørehæmmet og blind, så er du måske også døvblind. Du er nødt til at gå ind og vurdere i hver eneste sag. Du må have de objektive kriterier fra øjenlæger og høreinstitutter med hørekurve og alting, og samtidig er du så nødt til at gå ind og se på, hvordan du lever dit liv. Altså hvilke begrænsninger har dit synstab og høretab givet dig i dit liv? Først derefter kan man sige: så er man døvblind.

Hanne V. Ottesen, FDDB-rådgiver: Altså for mig er døvblindhed, at mit syn og min hørelse er rigtig dårligt. Så dårligt at jeg har brug for andres hjælp til at kompensere for det, jeg ikke kan høre og ikke kan se. For mig er døvblindhed også, at jeg har brug for hjælpemidler i nogen situationer. Men døvblindhed er ikke, at man ikke kan fungere, for det kan man godt.

Peter Ryberg, bestyrelsesmedlem, FDDB: Jeg har oplevet en gang imellem, at jeg har ramt børnene, mens de var små, men de lærte hurtigt, at når jeg nærmede mig, skulle de lige gøre opmærksom på, at de stod ved siden af. De har jo lært, at deres far ikke ser så godt.

Heike Michelsen, erfaleder, FDDB: Hvordan jeg klarer mig i det daglige? Det kan jeg, fordi jeg har ret mange gode hjælpemidler. Jeg kan færdes med min førerhund, så jeg kan komme rundt. Hjemme har jeg CCTV til at læse, jeg har computer med tale og en farvetester så jeg kan finde mit tøj. Jeg synes, jeg har mange praktiske ting - også i min dagligdag i køkkenet. Jeg har også en stok og alt muligt. Så jeg vil sige, at jeg har et godt liv alligevel – selvom det kan være anstrengende, så kan jeg virkelig gøre de samme ting som før.

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK