Kan døvblinde se og høre noget?

Kan døvblinde se og høre noget?

De fleste døvblinde kan kun høre en smule eller skelne lys fra mørke under helt optimale forhold. Har man et sansetab på begge sanser, er man i de fleste sammenhænge helt afhængig af andre mennesker til at formidle, hvad der foregår, og hvad der bliver sagt. 

Ung døvblind ser på ur med sløret blik 

Er det helt stille og mørkt at være døvblind?

Ja. De døvblinde der er helt døve og helt blinde oplever verden som meget stille og enten helt mørk eller i nogen tilfælde som en mælkehvid tåge. Andre oplever blindhed som stærkt forvrænget syn eller som en film, der kører med forstyrrede og uklare billeder. Nogle døvblinde kan fornemme lidt lyd, mens andre har en irriterende susen eller ringen for ørerne som tinnitus.

 

Får døvblinde noget ud af at rejse?

Ja. Og nej. Uden en kontaktperson til at formidle alle indtrykkene går det ikke. Hvis der leveres tolkning og synsbeskrivelse kan det sætte gang i indre billeder, ligesom at dufte, smag og temperaturer kan være en oplevelse. FDDB har udviklet haptiske signaler, der gør synsbeskrivelse på ryggen mulig ved at 'tegne' signaler og former. Prøv at lukke øjnene og forestil dig, at du står på en høj skrænt og ser ud over et bølgende hav, mens der tegnes bølger på din ryg. Det kan give en lille fornemmelse af det store hav.    

 Støt døvblinde - det giver mening 

Får alle døvblinde hjemmehjælp?

Nej, ikke alle døvblinde får hjemmehjælp, og de der gør, får ofte kun bevilget et lille antal timer, som slet ikke dækker behovet. Selvom nogle døvblinde har en høre- eller synsrest, kan det være svært at føle sig frem til skidtet og sørge for, at ens omgivelser er værdige. 

 
Kan døvblinde opleve julen?

Julen betyder meget for de fleste mennesker. Vi ser hinanden, vi lytter til julens sange og lyde, og vi glædes sammen. En jul uden at kunne se stjernen på toppen af træet, eller uden at kunne høre de gamle julesange er svært at forestille sig. Det er en realitet for døvblinde, og selv når man er sammen med sin nærmeste familie kan man nemt føle sig koblet af midt i flokken. 

 

Hvordan kommer døvblinde rundt i trafikken?

De fleste døvblinde har brug for ledsagelse i trafikken. Med den hvide stok kan man undgå at gå ind i forhindringer, men de færreste døvblinde kan orientere sig uden hjælp. 

Døvblind kvinde ledsages

 

TeatermaskerKommer døvblinde nogensinde i teatret eller biografen?

Nej. Det er sjældent en god oplevelse at gå i teatret, biografen eller til foredrag, når man er døvblind. Alting skal formidles til én via tolk, og det kan være anstrengende, samtidig med at det forstyrrer omgivelserne. Derfor vælger mange at blive hjemme. FDDB arrangerer af og til kulturoplevelser, der tilrettelægges, så alting bliver tolket og formidlet for døvblinde. For nogen er det årets oplevelse. 

 

Du læser en bog. Blinde hører podcast. Hvad gør døvblinde?

For døvblinde kan dagene være utrolig lange. Man kan ikke høre radio, ikke se tv. Ikke vælge at gå en tur, med mindre det er planlagt lang tid i forvejen, og man har en ledsager eller kontaktperson med. Nogle døvblinde kan punktskrift. Dermed kan det lade sig gøre at læse bøger på punkt. Har man en hørerest, kan man høre lydbøger på særligt tilgængelige devices, men er man helt døv og blind kan dagene føles meget lange.

 

Hvordan kan en døvblinde person vide, at det ringer på døren?

Døve bruger lysglimt, og blinde kan høre klokken. Men hvad gør døvblinde? Man kan få dørklokker, der tilkobles et apparat, som kan vibrere i lommen. Samme system bruges som vækkeur, hvor en lille pude, der kan vibrere lægges under hovedpuden. 

 

Se også...

 

Støt døvblinde - det giver mening

 

 Mobilepay: 518195

 

 

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK