Kan døvblinde se og høre noget?

Støt døvblinde - det giver mening

Mobilepay logo   Mobilepay: 61 31 42 40

 

 

Døvblinde kvinde med tegnet øre og øje i hænderne
Kan døvblinde se og høre noget?

Ja, de fleste kan se eller høre en lille smule, men de kan kun bruge deres sanserester under helt optimale forhold. Fx kan døvblinde med hørerest høre lidt, hvis der er helt stille omkring dem, og man taler tydeligt. Blinde med synsrest kan ofte skelne mellem lys og mørke eller ane en kontur, hvis den har god kontrast. Er der støj, har døvblinde ikke en chance for at skelne lydene.

 

Er det helt mørkt og stille at være døvblind?

Nej, de fleste døvblinde oplever blindhed som en mælkehvid tåge, forvrænget syn eller som en film, der kører med forstyrrede og uklare billeder. Er man helt døv, ja, så er der stille, men mange døvblinde kan godt fornemme lidt lyd, og mange har en irriterende susen eller ringen for ørerne som tinnitus.

 

Får døvblinde noget ud af at rejse?

Kyst med klipper og havHvis der sørges for tolkning, synsbeskrivelse og detaljeret planlægning kan døvblinde have stor glæde af at opleve dufte, smagsoplevelser, anderledes temperaturer og lære nyt om et sted. Men uden en kontaktperson til at formidle alle indtrykkene går det ikke. Det giver stof til fantasien og forestillingsevnen at høre om andres levevilkår, historie og kultur, og det sætter gang i de indre billeder at få synsbeskrevet, at man står et sted, hvor der er udsigt. FDDB har udviklet haptiske signaler, der gør synsbeskrivelse på ryggen mulig ved at 'tegne' signaler og former. Prøv selv at lukke øjnene og forestil dig, at du står på en høj skrænt og ser ud over et bølgende hav. Mærker du også en fornemmelse af frihed?    

 

Kan alle døvblinde få hjemmehjælp?

Nej, ikke alle døvblinde kan få hjemmehjælp, og ofte får man kun bevilget et meget lille antal timer, som slet ikke dækker behovet. Selvom mange døvblinde har en høre- eller synsrest, kan det være svært at føle sig frem til skidtet og sørge for, at ens omgivelser er værdige. 


Hvordan bruger døvblinde smartphones?

Døvblinde kvinde med iphone og tastaturDe fleste smartphones har tilgængelighedsprogrammer som forstørrelse, talesyntese og talegenkendelse, og de tgør det muligt for de allermest velfungerende døvblinde at bruge smartphones. Nogle har glæde af at koble deres smartphone til høreapparatet eller til et punktdisplay, så man kan aflæse skærmens indhold med fingrene. Dog møder mange døvblinde forhindringer ved nettets mange grafiske elementer. Det er lettere med mails, tekstbeskeder og nyheder uden billeder. 

 

Kan døvblinde opleve julen?

Julen betyder meget for de fleste mennesker. Vi ser hinanden, vi lytter til julens sange og lyde, og vi glædes sammen. En jul uden at kunne se stjernen på toppen af træet, eller uden at kunne høre de gamle julesange er svært at forestille sig. Det er en realitet for døvblinde.

 

Hvordan kommer døvblinde rundt i trafikken?

Langt de fleste døvblinde har brug for ledsagelse i trafikken. Med den hvide stok kan man undgå at gå ind i forhindringer, men en ledsager er nødvendig, da døvblinde ikke kan orientere sig i uden hjælp.

 

Stemmer døvblinde selv til valg?

Ja, som døvblind har man ret til at have en ledsager med ind i stemmeboksen - enten én man selv kender godt eller en valgtilforordnet, som kan sætte krydset for én. Som noget nyt kan man på valgstedet låne en sort sprittus eller en lup. På enkelte valgsteder kan man som en forsøgsordning låne et CCTV, som er en stor forstørrelsesskærm, så man lettere kan læse navnene på stemmesedlen.  


TeatermaskerKommer døvblinde nogensinde i teatret?

Ikke så tit, men nogle døvblinde kan godt lide at gå i teatret og få tolket, hvad der foregår på scenen. Det kræver dog, at der er gode forhold for tolkning enten på tegnsprog, taktilt tegnsprog eller taletolkning med synsbeskrivelse.

 

Du læser en bog. Blinde hører podcast. Hvad gør døvblinde?

Ældre døvblind dameFor mange døvblinde kan dagene være utrolig lange. Man kan ikke høre radio, ikke se tv. Ikke vælge at gå en tur, med mindre det er planlagt lang tid i forvejen, og man har en ledsager eller kontaktperson. Nogle døvblinde har lært punktskrift, og dermed kan det lade sig gøre at læse bøger, der udgives på punkt af det nationale bibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, NOTA. Har man en hørerest, kan man få lydbøger, der kan afspilles på særligt tilgængelige afspilningsmaskiner, der hedder DAISY-afspiller (Digital Accessible Information System).  Men er man helt døv og blind, og kan man ikke punktskrift, så kan dagene føles meget lange.

 

Hvordan kan en døvblinde person vide, at det ringer på døren?

Døve bruger lysglimt, og blinde kan høre klokken. Men hvad gør døvblinde? Man kan få dørklokker, der tilkobles et apparat, som kan vibrere i lommen. Samme system bruges som vækkeur, hvor en lille pude, der kan vibrere lægges under hovedpuden. 

 

Læs også... 

 

Se også...

 

Støt døvblinde - det giver mening

Hænder der holder hinanden

 

 Mobilepay: 61 31 42 40

 

 

Designed by Synergi Reklamebureau Webbureau

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her.
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her.

LUK