Kontaktperson viser med en prik på ryggen af en døvblind dame, hvor underviseren befinder sig i rummet.
Kontaktperson viser med en prik på ryggen af en døvblind dame, hvor underviseren befinder sig i rummet.

Haptiske signaler og synsbeskrivelse

Obs! Findes også som gratis app 'HAPTISKE SIGNALER' - der hvor du finder dine apps (til både apple og android)

Haptisk kommunikation er en metode til synsbeskrivelse, som kan gives diskret som signaler på ryggen, skuldrene eller overarmen uden at forstyrre i en samtale. Med haptiske signaler kan en døvblind eller synshørehæmmet person lettere følge med i, hvad der foregår i omgivelserne. 

Haptiske signaler kan gives samtidig med, at der tales eller laves tegnsprog, eller foregår noget andet i omgivelserne. På den måde kan døvblinde være ligeså velinformeret som alle andre i rummet, som får den samme information automatisk via hørelse eller syn. Via haptiske signaler fra en kontaktperson, tolk, ægtefælle eller andre kan man fx få orientering om samtalepartnerens ansigtsudtryk, få at vide, at der er stillet kaffe på bordet, få info om hvilket punkt, man er nået til på en dagsorden, hvem der taler nu eller få beskrevet hvordan et rum er indrettet. 

FDDB har været med at udvikle og udbrede brugen af haptiske signaler i Danmark. Nogle af signalerne er udviklet med inspiration fra tegnsprog, andre er specielt udviklet til haptisk brug.

Haptisk kommunikation bruges som et supplement til tegnsprog, taktilt tegnsprog eller tale og kan tilpasses individuelt med egne signaler. Der kan udvikles mange nyttige individuelle haptiske tegn mellem to personer, der kender hinandens behov for tolkning godt, fx. mellem døvblind og kontaktperson/tolk eller pårørende. 

Køb bogen: HAPTISKE SIGNALER - 139 nye og kendte signaler

FDDB har i 2018 udgivet bogen Haptiske signaler - 139 nye og kendte signaler med de mest anvendte signaler i Danmark. Bogen kan købes på dansk eller engelsk i FDDBs webshop eller downloades gratis her på siden.

Gratis app kan downloades til både apple og android. Navn: HAPTISKE SIGNALER 


Download Haptiske signaler - 139 nye og kendte signaler - pdf
Download Haptiske signaler - 139 nye og kendte signaler - tekstversion med hyperlinks
Download Haptiske signaler - 139 nye og kendte signaler - tekstversion word

 

Køb bogen HAPTISKE SIGNALER i webshoppen

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK