Døvblind mand får tolket tegnsprog taktilt i hænderne ved et arrangement
Døvblind mand får tolket tegnsprog taktilt i hænderne ved et arrangement

Tegnsprog og taktilt tegnsprog

Tegnsprog er et visuelt sprog, der udføres med hænderne. Det bruges af døve og døvblinde, og blev i 2013 anerkendt som officielt sprog i Danmark på linje med dansk talesprog. Ung døvblind kvinde viser tegnet for 'kontakt', som er tommel- og pegefinger, der mødes i to sluttede cirkerTegnsprog er ikke internationalt, men er opstået gennem tiderne i forskellige lande. Sammen med tegnsprog laves mimik, mundbevægelser og og kropssprog, der understøtter tegnenes betydning.Tegnsprog tilpasses døvblinde med synsrest, ved at tegnene udføres tydeligt og i et felt, der er mindre end normalt og ligger ud for brystkassen, så modtageren kan aflæse ansigtets mimik samtidig.

Taktilt tegnsprog

I taktilt tegnsprog lægger modtageren sine hænder på de kommunikerende hænder og mærker tegnene. Taktilt tegnsprog er basalt set det samme som tegnsprog, men man mister vigtige elementer som mimik og mundbevægelser. Tegnene udføres tydeligt, så de nemmere kan mærkes med hånden.

Taktilt tegnsprog kan stort set udføres ligeså hurtigt som tegnsprog, hvis modtageren er en rutineret taktilbruger. Det kræver dog en del mere opmærksomhed og koncentration at aflæse taktilt tegnsprog.

Taktilt tegnsprog skal altid tilpasses i hastighed og udførelse til den døvblindes behov. Bekræftende feedback i løbet af en taktil samtale kan gives med små klap på hånden, på låret eller på skulderen.

Håndalfabetet

Det danske håndalfabet udføres med én hånd og bruges til at stave ord, der ikke findes officielle tegn for, fx stednavne, personnavne og nye begreber. Det kan også bruges som supplement til enkelte tegn for at sikre, at man har forstået hinanden korrekt.

Planche med håndalfabetet A - Å

 Planche: Materialecentret, Aalborg

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK