Foto af alle deltagerne på NUL - en flok glade unge mennesker i ens t-shirts
Foto af alle deltagerne på NUL - en flok glade unge mennesker i ens t-shirts

Nordisk Ungdomslejr 2015 – gør alt muligt!

Af Ditte B. Sørensen

12.-18. juli mødtes vi til Nordisk Ungdomslejr (NUL) på Fuglsangcenteret i Fredericia. 22 friske og frejdige unge mennesker fra hele norden. 2 deltagere fra Island, 3 fra Finland, 6 fra Sverige, 1 fra Norge og 10 fra Danmark. Weee - vi var SÅ klar til en vild uge!

Velankommet til Fuglsangcenteret søndag blev vi indkvarteret og fik en mappe med infopapirer og en T-shirt. Der blev hilst på kendte venner og nye ansigter, og det tog ikke mange timer, før vi havde fundet nemme måder at kommunikere på. Flest deltagere var tegnsprogsbrugere, og vi kombinerede tegn fra Sverige, Norge, Island, Finland og Danmark med et teater af mimik og kropssprog. Lejrens officielle sprog var engelsk, og vi stavede meget på det svenske håndalfabet – gud, hvor blev det en sjov tegn(pære)vælling. Og TAK fordi tolkene var der!

Dagene var fyldt med fede arrangementer, som FDDBss ungdomsudvalg selv havde strikket sammen – wauv.
MANDAG startede rundvisning på Fuglsangscenteret. Jeg tænkte, at jeg godt kunne slukke motoren lidt, da jeg efterhånden har været på Fuglsangcenteret mange gange, men da Christian, receptionschefen, fortalte blev det mere og mere en ahaaa-oplevelse. Nu blev jeg alligevel nødt til at gå ud og se de ukendte ting og steder.

Om eftermiddagen holdt FDDB-ungdom et oplæg, og bagefter var der workshop med vidensdeling på tværs af landene.
Mandag aften var der svensk/islandsk aften. Fra køkkenet blev der serveret svensk og islandsk mad. Derefter stod landene Sverige og Island for underholdning – og vi blev virkelig underholdt! Vi skulle lege. Vi blev inddelt i hold. Første leg hed ”Spyt med rotter” – vi skulle spytte halvstore vingummier så langt som muligt – FØØJJJJ – men sjovt.

Anden leg mindede om ”Kluddermutter”. Vi skulle igen være i hold. Vi skiftedes til at trække en seddel i en pose. På sedlen kunne der for eksempel stå: ”Pande mod albue”, og så skulle 2 på holdet udføre disciplinen samt placere sedlen mellem pande og albue. Næste seddel stod der måske ”knæ mod ryg”, og så måtte næste mand sætte seddel og et knæ op i ryggen på den af de to andre, der lavede ”pande mod albue”-disciplinen. Osv osv. Når alle på holdet efterhånden fik trukket en seddel, blev vi mere og mere filtret ind i hinanden. Det så så mortsomt ud! Gav man slip på hinanden, eller faldt en seddel til jorden, så var holdet færdigt. Sedlerne taltes sammen til point.
Sidste leg den aften hed: ”Tør du?” Igen inddelt i hold. Der var 10 discipliner. Tør du drikke vand? Tør du hoppe i poolen? Tør du kravle rundt i hundegården og sige som en hund? Tør du danse break dance? Tør du tage et billede af et dyr? Tør du tage et fodbad i springvandet? Tør du synge Islands nationalsang? og Tør du sidde på en gynge og synge en sang? For at bevise, at vi udførte opgaverne, skulle vi tage billeder eller filme med mobiltelefonen.

TIRSDAG var der udflugt til Djurs Sommerland. NØJJJ, det blev vildt. Vi fik i den grad vind i håret, fræs og fart. Hovedet mod nord, syd, øst og vest i de vildeste forlystelser. Jeg fulgtes rundt med Rune, Clara og Suzanne. Kanon-hyggeligt. Tilmed sad vi også fast i forlystelsen ”Ørnen”. Der skulle køre rundt oppe luften, men tabte farten og kørte ned til nulpunktet. Der sad vi så i 15-20 min., før teknikere kom og lukkede os ud af de fastspændte sæder. Efter en lang sjov dag kom vi tilbage til aftensmad på Fuglsangcenteret. Om aftenen blev der tændt bål og spist tudekiks med stegte skumfiduser.

Avisside med artiklen om den nordiske ungdomslejrONSDAG kom Birgit Larsen og holdt et spændende oplæg om FDDBs ulandsprojekt i Nepal. Om eftermiddagen var vi ude at gå på blindestien og fodrede og klappede de smukke bambier i dyrehaven. Med på turen kom en journalist og en fotograf. De interviewede bl.a. Nicoline og en af deltagerne fra Finland. Det blev til en fin artikel i Fredericia Dagblad med overskriften: ”Kunsten at tale for døvblinde”.
Om aftenen var det Norges og Finlands tur til at underholde. Køkkenet serverede norsk og finsk mad. Underholdningen var quiz-jagt inddelt i hold i en af Fuglsangscentrets gårdhaver. Der var 10 sjove udfordrende spørgsmål vedr. Norge og Finland.
Næste leg var stafet.
1. Løbe hen til en spand, løbe baglæns tilbage
2. Løbe hen til en spand og kaste 3 sten i spanden, løbe baglæns tilbage
3. Have en ballon mellem benene og løbe hen til en spand og baglæns tilbage
4. Have en ske i munden med et æg på, løbe hen til en spand og baglæns tilbage
5. Have en kop vand i hånden, løbe hen til spanden og baglæns tilbage.
Så sjovt – lattermusklerne blev rørt.

TORSDAG fyldte vi bussen og afsted til København. Først rundvisning i det storslåede handicap-hus af af Ilse Bellamy fra sekretariatet. Jeg har selv været der flere gange og elsker at komme der. Alle var med oppe at se gangen, hvor FDDB har sine gemakker, og alle fik mulighed for at se/røre ved kunst-fuglene på væggen. Vi sluttede afmed at spise frokost i kantinen. Jeg spurgte nogle af de unge fra de andre lande, hvad de syntes om H-huset. De var vilde med det og meget fascinerede af alle de handicaps, som huset henvender sig til.
Farvel til H-paladset og goddag til Amalienborg, hvor vi også fik rundvisning inde i det ene smukke palæ. Vi nåede ikke så langt rundt på en time, men det jeg nåede at se var smukt! Sikke nogle fantastiske flotte lysekroner. Vi så mange flotte ordener og fik en masse information og historie af rundviseren. Hun svarede på alle vores spørgsmål og kunne fortælle i evigheder. Sådanne rundvisere er guld værd!
Fra Amalienborg skulle vi videre ud at shoppe på Fisketorvet. Efter de allerede mange oplevelser, indtryk og en begyndende træthed, blev det ikke til så meget shopping. Vi spiste alle sammen aftensmad, burgere og pomfritter på restaurant ”Liberty”. Propmætte kørte vi tilbage til Fuglsangcenteret.

FREDAG formiddag kom FDDBs formand Bjarne Hvidsten og fortalte FDDBs historie fra starten og frem til i dag og hvilke sager, vi arbejder med. Vi snakkede om de forskellige udvalg og forskelle og ligheder med de andre landes døvblindeforeninger. Super spændende.
Fredag eftermiddag var der sportslige aktiviteter. Vi kunne vælge mellem yoga, spil på græs og vandgymnastik.
Jeg var med på vandgymnastik. Det var sørme hårdere end jeg forventede, men det var meget friskt og sjovt. Til sidst var vi en tur i sauna… ahhh. De andre lød også til, at der havde været hårdt og sjovt.

Senere skulle der tages gruppefoto alle iført T-shirten, som var sponsoreret af OK Benzin. T-shirtene var hvide og af mærket Hummel. OKs logo var rødt. Til højre var der en stor sort svane (Danmarks nationalfugl). Svanen havde et rødt hjerte og øverst i svanens krop stod med rødt: 2015. Nedenunder med hvidt: ”NORDIC YOUTH CAMP – For visually & hearing impaired youth”
Under svanen stod med sort skrift: NORGE ● FINLAND ● ISLAND ● SVERIGE ● DANMARK (DANMARK med rød skrift).
Logoet er mega smukt og designet af Pia Hesse fra sekretariatet.

Fredag aften var der dansk aften: Stor festmiddag med dansk mad; Rejecocktail, flæskesteg med alt hvad hjertet begærede og dessert: Pandekager med is. Lækkert. Så var det Danmarks tur til at underholde: Island, Sverige, Norge og Finland blev delt i 2 hold. Hold 1 DAN og hold 2 MARK. Vi lavede en quiz med repetition fra hele ugen. Sen aften sagde vi farvel, lavede et kæmpe varmt gruppekram og sagde på gensyn i Sverige 2017.

LØRDAG morgen tog landene afsted på skift. Island tog afsted kl. 6, Sverige og Norge ved 8-tiden. Finland og Danmark var de sidste der forlod Fuglsangscenteret kl. 10.

Fantastisk uge, hvor alt var muligt! Stort tak til FDDB-ungdom for det kæmpe store arrangement, som fungerede SUPER!
Tak til alle der var med til at gøre ugen helt ubeskrivelig fantastisk, sjov og uforglemmelig – tak for de mange grin, jeres glade humør og optimisme. Jeg ser meget frem til, at vi til NUL i Sverige 2017

Læs flere reportager...

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK