Anders - en levende bog! Læs tekstversionen af TV2 Lorrys serie om Menneskebibliotekets bøger

Anders - en levende bog! Læs tekstversionen af TV2 Lorrys udsendelse om Menneskebibliotekets bøger

Serie i TV2 Lorry om Menneskebiblioteket.
Om Anders Fransson 30. maj 2017 

Se udsendelsen her

Se udsendelsen eller læs tekstversionen med synsbeskrivelse herunder 


Studieværten står midt i et travlt gadebillede, hvor mennesker suser forbi:
- Vi er alle forskellige. Vi kan alle lære noget om hinanden og få nedbrudt fordomme. Derfor vil jeg låne en bog i menneskebiblioteket.

Et klip viser et portræt af Anders Fransson:
- Jeg hedder Anders. Jeg er 33 år og bor i Roskilde. Titlen på min bog er ‘Ung med særligt handicap’.

Studieværten er på vej ind på Københavns Hovedbibliotek. Han siger, at han nemt får lidt ondt af fysisk handicappede. Han ved ikke helt hvorfor. Det vil han undersøge. Han går ind igennem døren og hen til skranken, hvor han siger, han gerne vil låne en bog. Han har lov at låne bogen i en halv time, siger bibliotekaren. Menneskebogen skal afleveres i samme stand, som når han får den.

Bogen er Anders Fransson, der går ud igennem døren sammen med studieværten og ledsaget af Anders’ kontaktperson Dorte.
Anders fortæller om sit særlige handicap.
- Det består blandt andet i, at jeg ikke kan svede og får nemt tør hud. Huden er meget lys. Har ikke særlig mange naturlige tænder og har nedsat syn og hørelse.
De går sammen i de gamle gader i København, hvor der er smal passage mellem cykler og husmure.
Studieværten spørger, hvorfor Anders har en ledsager med. Anders fortæller, at Dorte er som hans øjne og øre. Uden hende ville han skulle bruge alt koncentration på at orientere sig.

Skærmtekst: Menneskebiblioteket er en non profit organisation, der afholder events, hvor interesserede kan låne en menneskebog. Formålet er at skabe dialog og nedbryde fordomme

Klip hvor Anders er ‘lånt ud’ til et par læsere på biblioteket. Anders fortæller, at fordomme om ham kan være om han mon har gået på specialskole, om han kan arbejde, om han kan finde en kæreste, om han bor i beskyttet bofællesskab, om han kan rejse.

Studieværten:
- Min automatiske reaktion vil være at det er synd for dig. Hvordan har du det med det?

Anders:
- Det har jeg det ok med, men jeg er født for tidligt og har aldrig kunnet se helt normalt, så jeg ved ikke helt, hvad jeg går glip af. Derfor savner jeg det fx ikke at kunne cykle eller at kunne køre bil. Handicappet blev opdaget rimelig tidligt, da min mor og mormor også lider af det. Jeg blev drillet som barn, da jeg så markant anderledes ud med små spidse tænder og havde svært ved at forklare det, når jeg blev overophedet.

Studieværten:
- Hvordan er du kommet igennem det?

Anders:
- Jeg har nok altid haft en god del stædighed og har også en kort periode snakket med en psykolog. Synskonsulenter har også hjulpet meget. Jeg har altid tænkt, at jeg vil frem i livet. Sådan har jeg det stadig.

Skærmtekst:
Men mener, at der findes omkring 70 personer i Danmark med hypohidrotisk ektodermal dysplasi. På verdensplan er der omkring 10.000 med samme handicap

Anders fortæller, at hans kontaktperson laver haptiske signaler på ryggen med synsbeskrivelse. Hvis en person fx nikker, smiler eller ryster på hovedet får han det beskrevet på ryggen. I starten var det lidt forvirrende, men Anders har vænnet sig til det. Studieværten griner: Du er et levende bevis på, at mænd er gode til at multitaske!

Skærmtekst: Menneskebiblioteket debuterede på Roskilde Festival 2000 og er siden udbredt til flere end 80 lande verden over. Konceptet har fået flere priser både herhjemme og i udlandet. Senest har Menneskebiblioteket modtaget dialogprisen 2017

Anders:
- Som levende bog i Menneskebiblioteket håber jeg, at jeg er med til at åbne folks øjne for, at mennesker med det her handicap rummer en masse evner og ressourcer, og at det ikke kun er begrænsninger det hele.

Anders og studieværten går på parkeringspladsen foran Handicaporganisationernes hus i Høje Taastrup.
Anders:
- Først tog jeg en uddannelse i webdesign, og derefter læste jeg engelsk på CBS. Så var jeg arbejdsløs i nogle år og har derefter taget en overbygning på min multimedieuddannelse.

Billedet sløres, som man får et indtryk af, hvordan det er at se dårligt. Oppe på 3. Sal viser Anders vej:
- Her er jeg stedkendt, så her behøver jeg ikke så meget ledsagelse.
Han viser ind på kontoret og hilser på kollega Bitten Rasch.
Anders:
- Vi er en gruppe af døvblinde instruktører, der underviser andre døvblinde i IT- og digitale løsninger. Det kan være i at bruge iPhone og iPad og andre elektroniske hjælpemidler. Vi hjælper også med tilgængelighed som god kontrast på skærmen og individuelle indstillinger som farve og størrelse.

Anders viser sit tastatur frem med plastik-dupper. Han har ansigtet tæt på skærmen for at aflæse store bogstaver. Han fortæller om tale-funktionen i pc-programmet.
- Det her program hedder PC tekst. Det indeholder mine kontakter. Dem kan man ringe op til eller skrive med lidt ligesom Messenger, men det er lavet til døvblinde.
Skærmtekst: Døvblindhed er en kombineret nedsættelse af syn og hørelse i en sådan grad, at det er vanskeligt for de nedsatte sanser at kompensere for hinanden. Der er ca 200 personer i Danmark med medfødt døvblindhed, mens 15.000 personer har erhvervet døvblindhed.

Anders viser en telefon frem, som mange døvblinde har glæde af med store taster og simpel menu. Den underviser han og de andre instruktører i. Viser et talende ur frem, som også er velegnet til døvlinde. Den kan fortælle klokken med både tale og vibrationer.
Anders fortæller, at han er glad for sit job, da han kan bruge sin uddannelse og føler sig som en del af samfundet.
- At komme ud med Menneskebiblioteket giver en slags terapi for mig selv. Det er rart at sætte ord på mit liv. Det bliver jeg et gladere menneske af og møder mange spændende læsere.

Skærm-tekst: Menneskebiblioteket i København er med cirka 70 ‘menneskebøger’ og 24 frivillige bibliotekarer det største i verden. I 2016 afholdt Menneskebiblioteket 22 events over hele landet.

Studieværten er med Anders hjemme i Roskilde. Anders fortæller, at han er på Roskilde Festival hvert år og også går på café og til stand up og den slags. Anders’ lejlighed er lys. Anders fortæller, at han selv laver mad. Alting hænger og ligger på fast plads, så han kan finde det. Han fremviser køkkenudstyr bl.a. med talende mærkater. Han sætter en ære i at klare sig selv med sine hjælpemidler, så føler man sig mest uafhængig.

Mens der filmes, sendes der et klip live på Facebook, hvor seerne kan skrive til Anders.
En pige roser Anders for at have to bachelor-uddannelser. Det er virkelig sejt. Er folk gode til at hjælpe dig, når det er nødvendigt. Generelt ja, svarer Anders, det kan være svært at skabe kontakt, men ofte vil folk gerne hjælpe. En anden spørger, hvilket af dine handicap fylder mest? Anders svarer, at det gør døvblindheden. Er det svært med kærester, spørger studieværten?

Anders:
- Jeg har haft kærester et par gange og været på dates og ser også lidt til en pige for tiden, som det godt kunne til noget med. Det kan være svært, når man ser lidt anderledes ud, og en pige kan måske også være bange for, om jeg har brug for hjælp, men en kæreste skal jo ikke være ledsager for mig. Jeg har heldigvis gode veninder, som kender mig godt, og ved, at jeg kan meget selv.

Studieværten siger farvel til Anders og fortæller til kameraet:
Når man møder sådan et menneske som Anders, så oplever man, at bag handicappet er der et fantastisk menneske med potentiale. Anders har aldrig prøvet andet, og han får det bedste ud af livet.

Slutklip: En familie har lånt Anders på biblioteket og fortæller, hvad de fik ud af at snakke med ham. Det er imponerende, at et menneske med så mange forhindringer alligevel finder en vej og får noget godt ud af livet med godt humør.

Webdesign og udvikling / SYNERGI

Læs mere om FDDBs persondatapolitik ved at klikke her
Læs mere om FDDBs brug af Cookies på hjemmesiden her

LUK